Hurrikaanipelko heittelee öljyn hintaa

Julkaistu: , Päivitetty:

Hurrikaanikausi lähenee puoliväliään, ja siitä on ennustettu tavallista vilkkaampaa. Toistaiseksi kaikki sujunut hyvin, mutta pelko rajuista hurrikaaneista on näkynyt kireillä öljymarkkinoilla.
Vuonna 2005 Yhdysvaltojen raakaöljyntuotanto ja öljynjalostamot lamaantuivat koko Meksikonlahden alueella, kun hurrikaanit, muun muassa Katrina, tekivät valtavia tuhojaan.

– Nyt odotusten rooli on vähentynyt, kun amerikkalaiset rahastot ovat alkaneet myymään bensajohdannaisiaan. Mutta jos tulisi aktiivinen hurrikaanikausi, niin hintapiikki saattaisi toistua. Tuleeko elokuussa uusi hintaralli, on iso vedonlyönnin paikka, sanoo Nesteen öljynjalostuksen hankintapäällikkö Janne Lukkarinen.

Raakaöljyn hinta on pyörinyt viime viikot 70–80 dollarin tuntumassa. Kesäisin hintoja nostaa Yhdysvaltojen bensankulutus, ja osa hintapaineista aiheutuu muun muassa tilapäisistä huoltoseisokeista. Mutta myös sijoittajien odotukset ja pelot hurrikaanikaudesta vaikuttavat öljyn hintaan.

Vuoden 2006 elokuussa barrelihinta käväisi liki 80 dollarissa, mutta lähti laskuun muun muassa siksi, että ennustettuja hurrikaaneja ei tullutkaan. Vuonna 2005 hurrikaanituhot nostivat hintoja tilapäisesti liki parikymmentä prosenttia.

Yhdysvaltain sää- ja valtamerentutkimusorganisaatio NOAA arvioi toukokuun lopulla, että Atlantin valtameren hurrikaanikaudesta kehittyy tavallista vilkkaampi. Arvion mukaan kauden aikana esiintyisi 13–17 myrskyä, joista voi kehittyä 3–5 voimakkaampaa hurrikaania.

Ilmatieteen laitoksen ylimeteorologi Kari Ahti sanoo, että hurrikaanikausi aktivoituu yleensä elokuussa ja on vilkkaimmillaan syyskuussa. Hurrikaanialueilla työskennellyt Ahti pelkää, että kaudesta voi tulla vilkas.

– Keski-Amerikasta voi tulla aika paha tälle vuodelle. Pahimmat riskivyöhykkeet ovat Meksikonlahdella 20–30 leveyspiirin paikkeilla. Sinne se yleensä iskee, Ahti sanoo.

Juuri Meksikonlahden alueella sijaitsee merkittävä osa Yhdysvaltojen öljynjalostamoista ja tuotantoalueista.

– Pahimmillaan hurrikaanit saattavat jopa irrottaa kokonaisia öljynporaustorneja, mutta tällöin tarvitaan vuoden 2005 kaltaisia myrskyjä.

Yhdysvaltain energiaministeriön tutkimuslaitoksen EIA:n mukaan todennäköisyys vuoden 2005 kaltaiselle tuholle tänä vuonna on vain noin 1.3 prosenttia. Samaan hengenvetoon EIA kuitenkin toteaa, että vuoden 2006 kaltainen rauhallinen kausi toistuu vain 2,2 prosentin varmuudella.

Vaikka Ahti pitää todennäköisenä, että tuleva kausi on edellisvuotta vilkkaampi, ei hän usko vuoden 2005 tilanteen toistuvan.

– 2005 oli hyvin poikkeuksellinen, ei sellaista ole kuin kerran tai pari sadassa vuodessa, mutta toisaalta takaraivossa on pelko, että näitä rupeaa ilmaston muutoksen kautta tulemaan useammin.

Toistaiseksi kausi on ollut rauhallinen, mutta jos vuoden 2005 kaltainen katastrofi toistuu, voi Yhdysvaltain talous joutua syöksykierteeseen. Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen ETLA:n tutkija Paavo Suni pitää nykyistä tilannetta maailmantalouden kannalta haavoittuvampana kuin vuotta 2005.

– Tämä hetki poikkeaa vuoden 2005 tilanteesta, koska silloin USA:n talous oli kovassa iskussa, mikä pehmitti (hurrikaanien) vaurioita. Nyt samantyyppinen isku olisi paljon tyrmäävämpi, koska USA:n talous keikkuu nyt huterasti, että mihin päin mennään. Jos riskit eivät ole hallinnassa, niin silloin tämä kultainen aika, mitä olemme maailmantaloudessa nähneet, voisi ruveta päättymään, Suni sanoo.

Kun kauhuskenaariot unohdetaan, ovat ennustukset tällä hetkellä melko valoisia.

Jos ensi talvesta ei tule poikkeuksellisen kylmä, voi öljyn hinta laskea. Yhdysvaltojen tuotanto kasvaa hitaasti ja öljysyöppö Kiina pyrkii lisäämään hiilen ja muun energian tuotantoaan – tosin ympäristön kustannuksella. Myös OPEC taipunee lisäämään tuotantoaan.

– Kun USA:n autoilukausi rauhoittuu syyskuun puolivälissä, niin myös hinnat rauhoittuvat, sanoo Öljy- ja Kaasualan Keskusliiton toimitusjohtaja Jarmo Nupponen.

Markkinoita on kiristänyt se, että nykyisellä tuotantokapasiteetilla ei kyetä enää vastamaan öljyn jatkuvasti kasvavaan kysyntään, jota vauhdittavat kehittyvät taloudet Kiina ja Intia. Lisäksi öljyreservi on niin pieni, ettei se kata tuotantoseisokkeja kunnolla, ja hinnat heilahtelevat herkästi markkinoiden reagoidessa uutisiin.

– Nyt ollaan investoimassa, mutta ne ovat täydessä käytössä vasta ensi vuosikymmenen alussa. Muutamat vuodet joudutaan vielä elämään sellaisessa tilanteessa, että spekulaatiot, hurrikaanit ja vähäisetkin poliittiset levottomuudet näkyvät hinnoissa, Nupponen uskoo.

Kansainvälinen energiajärjestö IEA on patistanut öljykartellimaita eli OPEC:ia investoimaan voimakkaammin öljyn tuotantoon. Järjestön arvion mukaan öljyn kulutus kasvaa tämän vuoden 86,1 miljoonasta tynnyristä päivässä 95,8 miljoonaan tynnyriin päivässä vuonna 2012.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  1. 1

   Erikoiset työttömyysluvut hämmentävät – ”Tämä on tyypillinen ilmiö, kun talous piristyy”

  2. 2

   Tiesitkö, milloin lentoliput ovat halvimmillaan?

  3. 3

   Tutkimus vahvisti: suomalainen keksintö auttaa tupakoinnin lopettamisessa – kyselyjä tulvii Suomesta ja maailmalta

  4. 4

   Globaali autoilmiö on jättipotti suomalaisyritykselle – isot rekrytoinnit alkavat ensi vuoden puolella

  5. 5

   Pörssitulokas Kamuxin liikevaihto kasvoi – alkuvuonna meni kaupaksi liki 10 000 autoa

  6. 6

   Öljyn tuotantoa rajoitettiin, mutta yksi maa rikkoo lupauksia – ”Ei ole mitään keinoa rangaista”

  7. 7

   Analyytikon arvio Nokian Apple-sopimuksesta: ”Sen täytyy olla todella merkittävä”

  8. 8

   Johtaja yllättyi Kyösti Kakkosen hyökkäyksestä – toivoo, ettei edusta Suomen yrityskulttuuria

  9. 9

   Suomen Yrittäjät haluaa estää monopolit terveysalalla

  10. 10

   HUS:n historian suurin sairaalahanke maksaa 280 miljoonaa – rakentajaksi SRV

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Globaali autoilmiö on jättipotti suomalaisyritykselle – isot rekrytoinnit alkavat ensi vuoden puolella

  2. 2

   Tutkimus vahvisti: suomalainen keksintö auttaa tupakoinnin lopettamisessa – kyselyjä tulvii Suomesta ja maailmalta

  3. 3

   Johtaja yllättyi Kyösti Kakkosen hyökkäyksestä – toivoo, ettei edusta Suomen yrityskulttuuria

  4. 4

   Haluatko eläkkeelle miljonäärinä? Näin paljon sinun pitää säästää joka kuukausi

  5. 5

   Öljyn tuotantoa rajoitettiin, mutta yksi maa rikkoo lupauksia – ”Ei ole mitään keinoa rangaista”

  6. 6

   Tiesitkö, milloin lentoliput ovat halvimmillaan?

  7. 7

   Näkökulma: Painajainen jatkuu yhdeksättä vuotta – kinastelu pitää Kreikkaa kyykyssä

  8. 8

   Orpo Kreikka-päätöksestä: ”Inhottava tilanne”

  9. 9

   Työttömyysaste kääntyi taas nousuun – huhtikuussa 10,2 %

  10. 10

   Analyytikon arvio Nokian Apple-sopimuksesta: ”Sen täytyy olla todella merkittävä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Palkka jopa 4 000 e/kk – silti kehuttu yritys ei löydä duunareita

  2. 2

   Delta Auton mekaanikot marssivat ulos – ”Porukalle riitti”

  3. 3

   Haluatko eläkkeelle miljonäärinä? Näin paljon sinun pitää säästää joka kuukausi

  4. 4

   Tällaiset huippuosaajat voivat nyt sanella työehtonsa – ”Haluan kolme päivää vapaata ja 7 000 euroa”

  5. 5

   Työttömät palkatta töihin yrityksiin – hallitus esittää kokeilua

  6. 6

   Suomalaisyrittäjän tuote myy kuin häkä Kiinassa – jopa tuhat 600 euron laitetta päivässä

  7. 7

   SK: Kanadalainen kaivosyhtiö jätti miljoonalaskun suomalaisille veronmaksajille – ”Jättivät sotkun meidän hoidettavaksi”

  8. 8

   Jaakko, 36, puski läpi työttömyyden – sitten lykästi: "Tulot ovat aika lailla tuplaantuneet"

  9. 9

   ”Diesel on kuollut”, mutta Suomessa hinnat voivat yllättää

  10. 10

   Välittäjä: Kaksikerroksinen rivitalokoti sopii vain 42-vuotiaalle ostajalle

  11. Näytä lisää