Kasvunälkäinen it-verso saa rahaa

Mikä yhdistää Applea, eBayta, Googlea, Inteliä, Microsoftia, Sunia ja Yahoota? Se, että ne kaikki ovat saaneet taipaleensa alussa merkittävää apua pääomasijoittajien uskosta niihin.
Meilläkin on yrityksiä, jotka pääomasijoittaja on myynyt amerikkalaisille pörssiyrityksille. Näin on käynyt pääomasijoitusyhtiö Nexit Venturesin sijoitussalkkuun kuuluneille yhtiöille: Bitfonen osti HP, Mobile 365 päätyi Sybasen syliin, Nvidia puolestaan sai Hybrid Graphicsin.

Jos hyvin käy, sama voi olla edessä pohjoismaiden suurimman teknologiasijoittaja Eqvitecin sijoituskohteella Xtractilla. Yritys analysoi omalla ohjelmistollaan asiakasryhmien ominaispiirteitä useiden kanavien ja lähteiden perusteella, ja sai ensimmäisellä rahoituskierroksella mukaan Eqvitecin. Se valittiin, koska haluttiin löytää pääomasijoittaja, jolla olisi kokemusta yrityksen kasvattamisesta ja kansainvälistämisestä ja joka kykenisi auttamaan seuraavassa rahoituskierroksessa. Se voi olla edessä jo tänä vuonna.

Yrityksen perustajaosakkaisiin kuuluvat Jouko Ahvenainen ja Kimmo Kiviluoto kertovat vuonna 2001 perustetun yrityksensä kasvaneen noin 80 prosentin vuosivauhtia ja viimeiset kolme vuotta vieläpä kannattavasti.

- Silti ei ole järkeä lähteä kansainvälistymään pelkän tulorahoituksen varassa. Ajoituksen ja mahdollisuuksien kannalta markkinoilla tapahtuu nyt niin paljon, että pelkällä tulorahoituksella toimiminen hidastaisi kasvua, Ahvenainen sanoo.

- Tarvitsemme vauhtia ja kokemusta kansainvälisestä myynnistä ja markkinoinnista. Suomessa osataan kyllä tehdä maailman huippuluokan tekniikkaa, mutta ei välttämättä myydä sitä maailmalle, Kiviluoto lisää.

Vaikka Xtractin asiakasjoukko on jo nimekäs - TeliaSonera, Sampo Pankki, Carphone Warehouse sekä muutamat Vodaphone-ryhmittymään kuuluvat operaattorit - lisää pitää saada.

Ensimmäisellä rahoituskierroksella TKK:n informaatiotekniikan laboratoriosta alkunsa saanut Xtract kävi laajat keskustelut muun muassa amerikkalais- ja brittisijoittajien kanssa.

- Selvä viesti oli, että ne olivat erittäin kiinnostuneita tulemaan mukaan, mutta vasta toisella rahoituskierroksella. Ne edellyttivät, että ensimmäisellä kierroksella saamme uskottavan paikallisen rahoittajan, johon ne voivat luottaa. Ajattelimme tätä jo valitessamme Eqvitecin, Kiviluoto selvittää.

Eqvitecin avulla Xtractiin löytyi maaliskuun lopulla britti toimitusjohtajaksi. Muun muassa IBM- ja Telia-taustainen Paul Hedman ryhtyy Lontoon-konttorista käsin vauhdittamaan kasvua ja kansainvälistymistä.

Pelkäämätön on paras

Nexit Venturesin Artturi Tarjanteella on lista vaatimuksia kiinnostavalle yrittäjälle.

- Yrittäjän on oltava äärimmäisen kova, sairaalloisen motivoitunut, käsittämättömän lahjakas, riskiä pelkäämätön. Kokemus yrittäjyydestä on iso plussa, ja jos löytyy sarjayrittäjä, se on täysosuma.

Eqvitecin osakkaan Juha Mikkolan mukaan yrittäjällä pitää olla halua moninkertaistaa liikevaihtonsa, eikä se onnistu Kehä kolmosen sisäpuolella.

Suomessa on edelleen pulaa kunnianhimoisista yrittäjistä. Toisaalta varallisuustasokaan ei ole sellainen, että riskinottoon voisi suhtautua kevyesti. Vaikka kolmikymppisellä insinöörillä olisi kuinka hyvä idea tahansa, kotona odottavat lapset polkupyörätarpeineen ja niskassa painava asuntolaina hillitsevät riskeeraushaluja tehokkaasti.

Esikuviakin puuttuu. Kun Suomi saa menestystä jossain urheilulajissa, sen suosio ja taso paranevat. Samoin kävisi yrittäjyydessäkin. Samoin kokeneiden ja menestyneiden yrittäjien panosta tarvittaisiin sekä rahan muodossa että hallitustyöskentelyyn.

- Asioita on jaksettava pistää yhä uudelleen liikkeelle. Aasiassa, Britanniassa ja USA:ssa asuessani näin, että jotkut luovat oikeasti jotain isoa. Tuon mahdollisuuden näkeminen innostaa. Mutta Suomessa moni tyytyy edelleen vain näpertelemään, Jouko Ahvenainen sanoo.

Kova luuta lakaissut rahoittajia

Nexit Ventures perustettiin kovimpaan it-huuman aikaan vuonna 2000. Sen jälkeen kova luuta on lakaissut it-alan pääomasijoittajia. Toistakymmentä rahastoa ja useat teolliset sijoittajat, kuten Elisa, Alma ja Sonera, ovat luopuneet leikistä. Nexit Venturesinkin pärjäämistä epäiltiin.

- Siperia on opettanut, ja meilläkin on vielä oppimista, Tarjanne huomauttaa. Meidän pitäisi saada keskimääräistä sijoitusaikaa lyhyemmäksi.

Nexitin keskimääräinen sijoitusaika on nyt noin neljä vuotta.

- Yritysten kasvu myyntikelpoisiksi menestystarinoiksi on ollut selvästi hitaampaa it-yritysten ydintalven aikana. Poikkeuksellisen vaikeista ajoista huolimatta salkkumme tekee vahvasti positiivisen tuloksen sijoittajilleen.

Eqvitecissä keskimääräinen sijoitusaika on kolmesta viiteen vuotta. Tyypillisin tapa irrottautua sijoituksesta on teollinen yrityskauppa. Pörssi ei vedä vieläkään.

- It-huuman kuumina vuosina vääränlaisia yrityksiä vietiin pörssiin. Tuolloin näpeilleen saaneet sijoittajat muistavat sen pitkään. Vaatimukset pörssilistautumisella ovat nyt korkeat, Mikkola sanoo.

- Pörssiin meno ei takaa kasvua, ja lisäksi yritys menettää siinä vapauttaan. Suomessa ei ole nyt kunnon listautumispaikkaa korkean teknologian yritykselle, Tarjanne huomauttaa.

Helsingin pörssissäkin on huomattu tämä. Vielä tänä vuonna se täydentyy kasvuyrityksille tarkoitetulla First North -listalla.

- Toivomme toki, että se käynnistyy, mutta se ei olisi meille lopullinen irtautumistie. Jos veisimme sijoitusyrityksen First North -listalle, se olisi vain ensiaskel kohti päälistaa, Mikkola sanoo.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  1. 1

   Sijoittajat tulppana asuntomarkkinoilla – ”Yksi varasi 20 asuntoa”

  2. 2

   Maailman kallein lääke vedetään pois markkinoilta

  3. 3

   Näkökulma: Macronin voitto tuskin ratkaisee Ranskan ongelmia

  4. 4

   Tokmanni etsii uutta toimitusjohtajaa

  5. 5

   277 miljoonan euron kohtalo ratkeaa Helsingissä torstaina klo 14 – ”vastuu myös Suomen valtiolla”

  6. 6

   UPM:n toinen tehdashanke etenee Uruguayssa – ei jää kiinni ainakaan rahoituksesta

  7. 7

   Kun ero tuli, miehellä oli 10 miljoonaa ja vaimolla kymppitonni – Ero voi viedä perintömökin tai elämäntyön

  8. 8

   Ruotsalaisoperaattoreita epäillään kartellista – Telia yksi epäillyistä

  9. 9

   Yhä harvempi toimeentulotukihakemus hylätään

  10. 10

   Jo perutut lauttamaksut iskivät saariston matkailuun? ”Alkukesä voi olla hankalaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sijoittajat tulppana asuntomarkkinoilla – ”Yksi varasi 20 asuntoa”

  2. 2

   Maailman kallein lääke vedetään pois markkinoilta

  3. 3

   277 miljoonan euron kohtalo ratkeaa Helsingissä torstaina klo 14 – ”vastuu myös Suomen valtiolla”

  4. 4

   Jo perutut lauttamaksut iskivät saariston matkailuun? ”Alkukesä voi olla hankalaa”

  5. 5

   Tokmanni etsii uutta toimitusjohtajaa

  6. 6

   Google investoi Haminaan 800 miljoonaa – näin paljon jäi Suomeen

  7. 7

   Kun ero tuli, miehellä oli 10 miljoonaa ja vaimolla kymppitonni – Ero voi viedä perintömökin tai elämäntyön

  8. 8

   Sammon osakkeiden kohtalo kuumentaa tunteita – poliisille tutkintapyyntö salailusta

  9. 9

   UPM:n toinen tehdashanke etenee Uruguayssa – ei jää kiinni ainakaan rahoituksesta

  10. 10

   Kriisissä rypevä Ericsson teki rajusti tappiota

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun ero tuli, miehellä oli 10 miljoonaa ja vaimolla kymppitonni – Ero voi viedä perintömökin tai elämäntyön

  2. 2

   Ruotsissa kokeiltiin 6 tunnin työpäivää täydellä palkalla – näin kävi rahanmenon

  3. 3

   ”Vaahto valui alas mäkeä aamulla” – näin vuokramökeillä rellestetään

  4. 4

   Kesko sulkee 42 Siwaa ja Valintataloa ja avaa 8 K-Marketia – katso lista kaupoista

  5. 5

   Kodin viemäri tukkeutui ja vesi nousi lattialle – asiakas hämmästyi, kun vakuutus ei korvannut

  6. 6

   Tällainen on keskimääräinen asuntolaina – onko sinulla enemmän vai vähemmän?

  7. 7

   Suomalaisille myyty tuhansia litroja väärennettyä moottoriöljyä

  8. 8

   Talo sai kuntotarkastajalta puhtaat paperit – kauppojen jälkeen synkät epäilykset heräsivät

  9. 9

   1500 ihmistä aikoo lakkoilla torstaina – ”Haluamme lähettää viestin hallitukselle, että tämä ei käy”

  10. 10

   Nordea: Varatkaa käteistä sunnuntaiksi

  11. Näytä lisää