Totuus vaaleista

Oikeusministeri herätti äänestäjät. SAK:n mainos potkaisi porvarit liikkeelle. Naisseikkailu tuo tukun sympatiaääniä ja jatkopestin.


”Jos on tehtävä pahaa, tee se valtakauden alussa ja kerralla. Sen jälkeen on tehtävä hyvää. Paha on tehtävä suotuisina aikoina, sillä huonojen aikojen koittaessa siihen ei ole aikaa eikä uskottavuutta.”

Tammikuun puoliväli. Nordea kutsuu toimittajat aamukahville. Suhdannekatsauksen ohella ekonomistit lähettävät  vaalikentille viestin: pistäkää ehdokkaat jäitä hattuun lupauksissanne, vaikka korkeasuhdannetta eletäänkin.

Kollega nauraa tyhmää otsikkoa. Tottahan Suomessa vastuullista talouspolitiikkaa harjoitetaan.

Seuraavalla viikolla keskusta julkistaa vaaliohjelmansa. Menoihin lisää puolitoista miljardia, täsmäverohelpotuksia miljardin edestä, tuloverotuksen keventämistä jatketaan, bioenergialle tukiaisia.

Demarit julkistavat vaaliohjelmansa. Lisää rahaa vanhusten huoltoon, lisää rahaa lapsiperheille, tupo ostetaan verokevennyksillä. Menojen hintalappu on 2,4 miljardia euroa. Tulopuolen leikkauksia ei kerrota.

Kokoomus julkistaa vaaliohjelmansa. Hullunkurisille perheille kaikkea hyvää, ja päälle erillistupo erilliskorotuksin kuntatyöntekijöille.

Kukaan ei jaksa laskea, mitä lysti maksaa. Miksi kokoomuksen kaksoiskärkiohjuksen kokeneempi osapuoli ei sano mitään, vai onko puheenjohtajan oikea korva kuuro?

Ryhmäjohtaja Jyri Häkämies lisää vettä kiukaalle: eläkeindeksit on laitettava uusiksi, irti taitetusta indeksistä.

Nyt parahtaa jo Eteläranta: Älkää  helkutissa tuollaisia lupailko. Eläkemaksut heittäisivät taivaisiin, koko eläkejärjestelmä romuttuisi.

Samaan aikaan toisaalla. Oikeusministeri Leena Luhtanen (sd, ei juris.) ravistelee vaaliaikaan uniapneasta kärsiviä virkoamaan uurnille, joihin yleensä ei virota. Kampanjan kohteena ovat nuoret ja (tietysti) nukkumalähiöt.

Raha herätystyöhön tulee julkisista varoista, ei pöydän alta.

Puolitoista kuukautta myöhemmin rähmät lentävät viimeisenkin nukkujan silmistä. Iltalehden lööppi kirkuu: Luhtasen vaalilasku maksettu pimeästi.

Oikeusministeri joutuu pyytämään apua juristilta.
Kulttuuriministeri Tanja ”päiväpeitto” Saarela (kesk) tuntee jossakin sielunsa sopukassa syvää sympatiaa kollegaansa kohtaan. Ne miehet ne miehet...

Tammi–helmikuun vaihde. Puoluejohtajat kokoontuvat Finlandia-talolle palkansaajakeskusjärjestöjen kutsumana. Hospotipomiloi keskitettyä tuloratkaisua kannattavat kaikki hospotipomiloi. Kukaan ei pukahda sanaakaan työmarkkinoita jäykistävästä tupo-lainsäädännöstä.

Kokoomusjohtaja Jyrki Kataiselta lipsahtaa ehdollista tukea ay-ryhmäkanteelle.
Verotus nousee keskeisimmäksi aiheeksi keskustelussa. Katainen yrittää opettaa vasemmistoliiton Martti Korhoselle veronkevennysten dynaamista vaikutusta talouteen.

Oppi ei mene perille.

– En hyväksy, että yhteiskunta hyysää rikkaita enempi ja enempi, Korhonen kuittaa, mutta sanoo myöhemmin olevansa valmis vaikka porvarihallitukseen, kunhan ohjelmasta sovitaan.
Ohi kiitävän hetken SDP:n puheenjohtaja Eero ”ai mikä ministeri se nyt onkaan” Heinäluoma löytää sisäisen valtiovarainministerinsä ja varoittelee ilman olevan sakeanaan verolupauksia.

Menolupauksista hän ei virka mitään.

SDP:n päätä särkee. Pääministerigallupit näyttävät, että edes demareiden oma kenttä ei luota puheenjohtajaansa.

Heinäluoman henkilökohtaiset suosioluvut lurputtavat alassuin kuin nuupahtaneen vihikoiran posket. Aina aiemmin tuomiopäivän lukuja paasaavat valtion kirstunvartijat ovat keränneet arvostusta yli puoluerajojen.

Lehtien pääkirjoitustoimituksissa aletaan kuiskia, että puheenjohtajasta on tullut riippa puolueelleen.
Taloussanomat hakee Heinäluomalta haastattelua tuhannennen kerran. Ei onnistu.

– Luulin, että olette kavereita (lehdistöavustaja) Jukka Halosen kanssa. Käytä suhteita, Heinäluoma heittää Kesärannan eteisessä.

Mutta hyvin ei mene Kataisellakaan. Kokoomuksen entinen puheenjohtaja ja valtiovarainministeri Sauli Niinistö nousee Kataisen ohi pääministerikyselyissä silloinkin, kun miestä ei ole edes esitetty vaihtoehdoksi.

Virne Niinistön naamalla levenee. Kokoomus tekee välttämättömyydestä hyveen. Se alkaa aktiivisesti kaupitella puoluetta ex-johtajallaan ja yrittää elvyttää koomaan joutunutta Sauli-hypeä uudelleen henkiin.
Kannatusluvut alkavat nousta.

TV-mainonta pyörii täysillä. Keskustan ex-puoluesihteeri Eero Lankia pönöttää sinivihreissä raameissa ruudussa. Puhe on yhtä elävää kuin mies. Leena Harkimo (kok.) käärii neuroottisesti hihojaan. Sirpa Puhakka (vas.) on arjen asiantuntija, toisin kuin me muut.

Katainen papattaa tempputyöllistämisestä, väistelee demari-iskuja ja yrittää toisella kädellä sysiä kokoomuksen yrittäjäehdokasta Eero Lehteä työelämänäkemyksineen etäämmäksi.

Sitten pamahtaa Oiva Lohtanderin porvarikarrikatyyri ruudulle. Siinä se röyhtäillen ja rasvaa suupielistä ryystäen räkättää duunareille.
Puheet ovat kuin Eero Lehden, habitus kuin Paperiliiton Jouko Ahosen (sd.).

Lohtander meinaa tukehtua eineksiin, katsoja nauruun. Teinipoika käkättää vieressä.

– Tää on hyvä.

Pääministerin kaulalla läiskien väri syvenee. Iltapäivälehdet ovat syksystä saakka pyörittäneet Vanhasen entistä naissuhdetta lööpeissä. Koko kansa tietää, miltä tuntuu olla intiimisuhteessa pääministerin kanssa. Mutta miksi se nainen vänkää takaisin kaapin alle, vai rakastuiko se sittenkin julkisuuteen?

Kansan mitta alkaa täyttyä. Joku häpy se on oltava paljastuksissakin. Teinipoika tulee koulusta.

– Allekirjoitin sen Tuki jo turpas Kuronen -adressin netissä.

Aha.

Mutta pikasussu törröttää pääministerin takinliepeessä kuin takiaispallo ja ymmärtää irrota vasta, kun Vanhanen ilmoittaa selvityttävänsä intiimipaljastusten juridisen puolen juristeilla.

Korvausten pelko on viisauden alku myös iltapäivälehdissä. Silti kukaan ei voi sanoa, etteikö vanha maalaisliitto kulkisi tietoyhteiskunnan etujoukoissa, kun entinen puheenjohtaja hoiti jälkikasvunsa kännykällä ja nykyinen naissuhteensa netin deittipalstoilla.

Valtiovarainministeriön virkamieskunnassa silmäkulmat alkavat nykiä kampanjoiden edetessä.

Helmikuun puolivälissä väki marssii kaapista ulos ja lyö tylyt rätingit vaalikentillä täyttä laukkaa kirmaaville ehdokkaille ja höveleitä lupaileville puoluejohtajille. Sitä kuuluisaa jakovaraa ei ole.
Menoja pitää pikemminkin leikata, jos ylijäämä halutaan pitää sellaisena, että valtiontalous kestää ikääntymisen ja suhdannepudotuksen.

– Liikkumatila on miinus kaksi miljardia euroa, ylijohtaja Jukka Pekkarinen täräyttää.

Mutta korva ei kuule eikä silmä näe. Kädet viuhtovat ilmaan uusia lupauksia.

Kokoomus tunkee demareiden syliin lupauksillaan ja pakottaa SDP:n pistämään paremmaksi. Vanhanen lupaa halkolämmitystä pääkaupungille.

Voi hyvät hyssälät sentään.

SDP:lla alkaa olla hätä kädessä. Puolueen syksyinen suuruus kutistuu kuin pyy maailmanlopun edellä. Keskustan gallup-kaula demareihin kasvaa.

Kokoomus hengittää niskaan.

Porvarikenttä ruoskii demareita luokkasodan ja kahtiajaon lietsonnasta. SAK:n ökymainos loukkaa yrittäjiä ja porvareita, uskovaisia ja vanhaa kansaa, veteraaneja ja kaikkia muita, jotka eivät hyväksy ruualla eivätkä millään muullakaan vakavalla asialla leikkimistä, ja kaikki asiathan ovat vakavia, jos niikseen tulee.

SDP vetää johtopäätökset. Se juoksuttaa vuoronperään ehdokkaansa julkisuuteen taivastelemaan mainoksen mauttomuutta.

Puoluesihteeri Maarit Feldt-Ranta kieltäytyy kommentoimasta ”toisen organisaation” kampanjaa.

”Toinen organisaatio” nikottelee vain kotvasen, ja vetää sitten kohumainoksensa pois televisiosta.

Valtava ökyherraa kuvaava lakana jää kuitenkin lepattamaan Hakaniemen torilla SAK:n seinää vasten kuin omiaan vakuuttaen: porvari on porvari sittenkin...

Demarit ristivät kätensä, että kannatusluvut lähtisivät vielä nousuun – edes vaalipäivänä.

Kokoomus ottaa tilanteesta kaiken irti. Se rymistelee päiväkaupalla jo kuopatun mainoksen päällä.
Julkinen sana säestää kokoomusta, yrittäjiä ja konsensus-Suomen pyhyyttä, eikä kukaan tule sanomaan, että tässäkö löytyi meidän oma Muhammed ja koska kielletään pilakuvat, törkykolumnit tai sellaisiksi luettavat, häväistysnäytelmät tai sellaisiksi luettavat, muut karrikatyyrit tai sellaisiksi luettavat, ja tietysti kaikki pahankuriset mainokset.

Kokoomus innostuu lisää. Se vaatii SDP:ta vetämään ihkaomatkin mainoksensa pois, koska nekin ovat loukkaavia ja kahtiajakoa lietsovia. Mutta ei.

SDP ilmoittaa loukkaantuneensa kokoomuksen limousine-mainoksesta, koska siinä tökitään valtioinstituutioita, puhemiestä ja tasavallan presidenttiä, ja sanoo, että sekin on vedettävä pois.

Pois pois. Kaikki vain pois.

Vaalikarkeloissa loppusuora häämöttää. Televisiokanavat käynnistelevät suurempia vaalikeskustelujaan. Virkamiesimperiumi yrittää vielä kerran vastaiskua. Se yrittää epätoivon vimmalla nostattaa keskustelua julkisen talouden kipukohdista.

Valtiosihteeri Raimo Sailas toistaa ministeriönsä kannan, että mitään jakovaraa ei ole, isot menolisäykset ovat riskipeliä.

Kansliapäällikkö, VM:n entinen budjettipäällikkö Erkki ”leuka” Virtanen pöllyttää terveydenhuollon tilaa.

Ylijohtaja Jukka Pekkarinen murehtii vaalilupausten rakentuvan toiveajattelun ja näennäisreformien varaan ja ihmettelee, mihin ovat unohtuneet ne karvaat lääkkeet, joilla talouskasvua piiskattaisiin kovempaan vauhtiin.

Hiljaisuus huutaa vastaan, ja demaritaustaiset virkamiehet, nuo ministeriöitten stuntmanit, vetäytyvät takavasemmalle, eikä kukaan ole kertomassa, että viime kädessä köyhän paras ystävä on terve valtiontalous, eivät tuulten viemät lupaukset.

Alun lausahdus ei muuten ollut VM:n suurvisiirin Raimo Sailaksen, vaan sanat lausui italialaispoliitikko Niccolo Machiavelli (1469–1527) jokunen vuosisata sitten.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  1. 1

   Perintövero voi iskeä ankarasti – katso 7 vinkkiä, joilla voit pienentää maksuja

  2. 2

   Uusi tulorekisteri otetaan käyttöön – mahdollistaa reaaliaikaisen verotuksen

  3. 3

   Yrittäjäperheen Joel Harkimo rynnistää politiikkaan – ”Joskus toivon, että olisin enemmän kuin isä”

  4. 4

   Näkökulma: Tästä syystä talouskasvu on vahvistunut edes vähän

  5. 5

   Sijoitusneuvonnassa ihmisellä ja robotilla on samat säännöt – mutta kumpi on luotettavampi?

  6. 6

   Lähdössä reissuun? Mieti minä päivänä tankkaat

  7. 7

   Nordean pääanalyytikko: ”Yksin Trump voi aiheuttaa lähinnä harmia”

  8. 8

   7 tapaa rikastua – katso mikä on varmin

  9. 9

   Valtiovarainministeriö: Hallitus ei pysty kääntämään velkasuhdetta

  10. 10

   Talouden taantuma nipistää Dubaita – lentokentälle hylätään taas kalliita autoja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yrittäjäperheen Joel Harkimo rynnistää politiikkaan – ”Joskus toivon, että olisin enemmän kuin isä”

  2. 2

   Perintövero voi iskeä ankarasti – katso 7 vinkkiä, joilla voit pienentää maksuja

  3. 3

   Näkökulma: Tästä syystä talouskasvu on vahvistunut edes vähän

  4. 4

   Uusi tulorekisteri otetaan käyttöön – mahdollistaa reaaliaikaisen verotuksen

  5. 5

   Lähdössä reissuun? Mieti minä päivänä tankkaat

  6. 6

   Sijoitusneuvonnassa ihmisellä ja robotilla on samat säännöt – mutta kumpi on luotettavampi?

  7. 7

   Näistä merkeistä tiedät, ettet rikastu koskaan

  8. 8

   Rauman telakka sai ison tilauksen puolustusvoimilta

  9. 9

   Eduskunta hyväksyi taksiliikenteen avaamisen kilpailulle

  10. 10

   Nordean pääanalyytikko: ”Yksin Trump voi aiheuttaa lähinnä harmia”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näistä merkeistä tiedät, ettet rikastu koskaan

  2. 2

   Perintövero voi iskeä ankarasti – katso 7 vinkkiä, joilla voit pienentää maksuja

  3. 3

   Kodin viemäri tukkeutui ja vesi nousi lattialle – asiakas hämmästyi, kun vakuutus ei korvannut

  4. 4

   Sijoittajat tulppana asuntomarkkinoilla – ”Yksi varasi 20 asuntoa”

  5. 5

   Eurojackpot-voitolla on kolme jakajaa – Epäuskottava sopimus voisi lohkaista siitä jättiverot

  6. 6

   Uskomus kalliista bensasta elää Suomessa – näin asia oikeasti on

  7. 7

   Maailman kallein lääke vedetään pois markkinoilta

  8. 8

   Uusi tulorekisteri otetaan käyttöön – mahdollistaa reaaliaikaisen verotuksen

  9. 9

   277 miljoonan euron kohtalo ratkeaa Helsingissä torstaina klo 14 – ”vastuu myös Suomen valtiolla”

  10. 10

   Alkaako Suomessa pyöriä kaljatakseja? Ministeriö: Tätä se edellyttäisi

  11. Näytä lisää