Kolumni: Syökää oman maan mansikoita

Julkaistu: , Päivitetty:

Ihminen laittaa ruokaa kymmenen vuotta elämästään. Ja syö kolmen vuoden ajan. Siinä jo pitäisi olla syytä tarpeeksi, että ruoka on elämän ydinasioita.
Olin ruokaostoksilla, kun viereeni tuli nainen nuuhkimaan lipstikkanippua, jonka hän työnsi nenäni alle.

– Haistatteko mitään, hän kysyi.

– En juuri.

Maustekasvista lähti vain vieno tuoksu. Nainen heitti nipun takaisin hyllyyn ja vannoi käyttävänsä vastedeskin tuttua torikauppiasta.

– Kalliimpaa se on, mutta on siellä vielä maku tallella.

Geneven kaupoissa saa usein vastaavanlaisia vinkkejä, miltä torilta kannattaa mitäkin ostaa.

Herkuttelijalla ei täällä tarkoiteta yleensä chicki-micki ruokailijaa, joka pikkurilli sojossa nyppii lautaseltaan rehuja.

Muillakin kuin suomalaisilla on traumoja ruuastaan. Saksalaiset ovat keskustelleet tällä viikolla televisiossa ruokakateudestaan Ranskaan päin. Tv-teeman idea on nostaa saksalaisten omanarvon tuntoa gourmet-ruokailijoina.

Lehmänpötsiä, sianmakkaraa ja olutta, ajattelette. Just niin.

Kuten ympäristönsuojelujärjestö Greenpeacen entinen johtaja Thilo Bode sanoi, gourmet-kansallisuuden alku lähtee siitä, että arvostaa omia tuotteita. Jos ostaja ei vaadi, miten elintarviketeollisuus osaisi tuottaa tarpeeseen.

Ei riitä, että tuoteselostuksissa on ynnätty säilöntäaineet ja kalorit. Bode vaatii tuoteselostuksiin selvityksen kanan tai muun lihan tuotanto-oloista. Jos useampi tietäisi, miten eläimet ovat joutuneet elämään, liha jäisi monelta kaupan kylmäaltaaseen.

Makuopettaja ja kulinarismifilosofi Jürgen Dollase syytti, että liha on tukiaisten takia liian halpaa, niin ettei sitä osata arvostaa.

Terveellisesti syöjien maassa Japanissa lihan hinta on kohdallaan: parhaimpien pihvien kilohinta nousee muutamaan sataan euroon. Mutta siellä nautoja syötetäänkin kasvattajan omilla viljaseoksilla ja harjaillaan syömisen jälkeen.

Syökää paikallista ruokaa ja sesongin sapuskoja, mansikoita ei tarvitse saada vuoden ympäri.

Ensin olisi opittava maistamaan ja vielä kertomaan, miltä maku tuntuu.

Dollase sanoi, että kulinaristin pitkä retki lähtee siitä, että on osattava maistaa tuore kasvis ja raaka kala eikä vain lihapadan makua.

Pitää tietää, miten lehmä lypsetään, kokeilla itse ja nähdä, miten maidosta syntyy juusto. Vain niin ymmärtää tämän pitkän ketjun ja oman roolinsa tässä pyörässä.

Jokainen ei saa kanoja takapihalleen, mutta biomunia kaupasta valitsemalla voi vaikuttaa, että niillä riittää kysyntää ja että niiden ruokkijalla riittää murua omankin rinnan alle.

Kommentit

    Näytä lisää

    Näitä luetaan!
    1. 1

      Yle: Ravintolan käsittämätön ”kokeilu” paljastui Lahdessa – kaikilla työntekijöillä palkka 0 euroa

    2. 2

      Ehdotus: Eläkeikä pitäisi nostaa vähintään 70 vuoteen

    3. 3

      Hypo: Uusi ilmiö uhkaa Suomen asuntomarkkinoilla – nollan asunnon loukku

    4. 4

      Venäjä antoi luvan: Helsingistä saa lentää kolmeen uuteen kohteeseen – Finnair kiinnostunut reiteistä

    5. 5

      Ruotsi-osakkeet paljastavat, miten suomalainen piensijoittaja eroaa norjalaisesta

    6. 6

      Liki 60-vuotias sihteeri löysi piilotyöpaikan – viisi vinkkiä täsmähakuun

    7. 7

      Lukioihin vaaditaan ilmaisia kirjoja – nyt opinnot voivat maksaa jopa 2 600 euroa

    8. 8

      KKO:lta työoikeudellinen ennakkoratkaisu – Yrittäjät: Tämä on erittäin merkittävä linjaus

    9. 9

      Avolava-autojen omistajat syyttävät General Motorsia päästöhuijauksesta – osake lähti laskuun

    10. 10

      Lehto ja Bittium reippaina raukeassa perjantaipörssissä

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Yle: Ravintolan käsittämätön ”kokeilu” paljastui Lahdessa – kaikilla työntekijöillä palkka 0 euroa

    2. 2

      Hypo: Uusi ilmiö uhkaa Suomen asuntomarkkinoilla – nollan asunnon loukku

    3. 3

      KKO:lta työoikeudellinen ennakkoratkaisu – Yrittäjät: Tämä on erittäin merkittävä linjaus

    4. 4

      Ehdotus: Eläkeikä pitäisi nostaa vähintään 70 vuoteen

    5. 5

      Valinnanvapaus ei tuonut ryntäystä yksityislääkäriin – osa valitsi yksityisen vahingossa

    6. 6

      Venäjä antoi luvan: Helsingistä saa lentää kolmeen uuteen kohteeseen – Finnair kiinnostunut reiteistä

    7. 7

      Liki 60-vuotias sihteeri löysi piilotyöpaikan – viisi vinkkiä täsmähakuun

    8. 8

      Lukioihin vaaditaan ilmaisia kirjoja – nyt opinnot voivat maksaa jopa 2 600 euroa

    9. 9

      Arvaatko, missä nostetaan pieniä ja missä isoja seteleitä? Yhä useammalla pankkiautomaatilla voi myös tallettaa rahaa

    10. 10

      Kommentti: Ainoa syy työllisyyden nousuun: Jo joka neljäs nainen on osa-aikatöissä

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Haluatko eläkkeelle miljonäärinä? Näin paljon sinun pitää säästää joka kuukausi

    2. 2

      Tällaiset huippuosaajat voivat nyt sanella työehtonsa – ”Haluan kolme päivää vapaata ja 7 000 euroa”

    3. 3

      SK: Kanadalainen kaivosyhtiö jätti miljoonalaskun suomalaisille veronmaksajille – ”Jättivät sotkun meidän hoidettavaksi”

    4. 4

      Globaali autoilmiö on jättipotti suomalaisyritykselle – isot rekrytoinnit alkavat ensi vuoden puolella

    5. 5

      Jaakko, 36, puski läpi työttömyyden – sitten lykästi: "Tulot ovat aika lailla tuplaantuneet"

    6. 6

      Laivaopas, kirvesmies, pelikoodari... Jättiselvitys: Tällaista työtä Suomesta löytyy nyt

    7. 7

      Yle: Ravintolan käsittämätön ”kokeilu” paljastui Lahdessa – kaikilla työntekijöillä palkka 0 euroa

    8. 8

      Tutkimus vahvisti: suomalainen keksintö auttaa tupakoinnin lopettamisessa – kyselyjä tulvii Suomesta ja maailmalta

    9. 9

      Liki 60-vuotias sihteeri löysi piilotyöpaikan – viisi vinkkiä täsmähakuun

    10. 10

      Ainutlaatuinen jättipotti: Kirpputorilta 30 vuotta sitten löytynyt ”tekojalokivi” paljastui 26 karaatin timantiksi

    11. Näytä lisää