Perloksen Matti Virtasen piinaviikko

Kuusi viikkoa sitten Perlokseen johtoon tullut Matti Virtanen tiesi tulevansa saneeraamaan yhtiötä, mutta ihan näin huonoja uutisia hänkään ei aavistanut joutuvansa kertomaan.


Perloksen toimitusjohtajalla Matti Virtasella on takanaan uransa kaksi rankinta päivää, kun hän vastaa puhelimeensa Münchenissä tiistai-iltana.

Aamulla hän on ollut Joensuussa tapaamassa sekä Perloksen työntekijöiden edustajia että Joensuun ja Kontiolahden kunnanisiä. Keskusteluja on käyty Perloksen työpaikkojen kohtalosta. Henkilöstö on kertonut oman mielipiteensä asiasta marssimalla ulos työpaikoiltaan.

– Tunnelma siellä oli hyvin melankolinen, totta kai. Se on ymmärrettävää, Virtanen huokaa.

Nyt hän istuu taksissa matkalla Münchenin lentokentältä perheen Saksan-kotiin yöksi. Aamulla matka jatkuu Kiinaan, Perloksen tehtaille. Taksimatkaa parempaa mahdollisuutta haastatteluun  ei kiireiseltä viikolla löydy.

Ennen kuin tähän asti on päästy, Virtanen on ehtinyt pistää Suomen sekaisin. Hän on pudottanut edellispäivänä uutispommin kertomalla Perloksen vähentävän Suomesta 1 200 työntekijää ja aikovan lopettaa koko tuotannon Suomessa.

Otsikot päivän lehdissä ja muissa välineissä ovat kirkuneet, kuinka Perlos pudotti koko Pohjois-Karjalan polvilleen, kuinka Perlos vei perheistä ilon ja kuinka koko elämä meni Perloksen mukana.

Pystyykö tällaisia otsikoita lukemaan ilman huonoa omaatuntoa?

Totta kai minuakin vihlaisee kuulla näistä työntekijöistä, joilla koko perhe on ollut pitkään Perloksella töistä tai nuorista perheistä, jotka ovat juuri ottaneet ison asuntolainan. Se on raskasta. Kyllä minä sen ymmärrän, ihmisiähän tässä kaikki ollaan.

Julkisuuden määrä ja laajuus yllätti Virtasen, vaikka hän olikin varautunut siihen, että asiasta nousee iso häly.
Itse hän sanoo voivansa ainoastaan yrittää lohduttautua sillä, että johto tekee kaikkensa sen eteen, että muutos, johon työntekijät joutuvat, olisi mahdollisimman sujuva ja että yhtiötä voisi viedä terveemmälle pohjalle.

– Nämä muutokset eivät ole kiinni pohjoiskarjalaisista ihmisistä. Pitää muistaa, että kyse on niin isosta asiasta, globalisaatioprosessista, että sille ei Perlos enkä minä voi mitään.

Jos mennyt viikko on ollut raskas Perloksen työtekijöille, ei se ole ollut  helppo Virtasellekaan.

Tosin toisin kuin työntekijät, hän on tiennyt, mitä tuleman pitää siitä asti, kun otti vastaan Perloksen toimitusjohtajan paikan joulukuun alussa Isto Hantilan jouduttua lähtemään.
Mutta ei hänkään heti tiennyt, että joutuisi kertomaan ihan näin huonoja uutisia.

– Tiesin aloittaessani, että keskeinen tehtäväni on yhtiön kannattavuuden parantaminen. Tarvittavan saneerauksen mittavuus on kuitenkin selvinnyt minulle vähitellen.

– Oikeastaan asia alkoi valjeta vasta juuri ennen joulua. Lopullisesti ongelmien laajuus paljastui aivan viime päivinä ja jopa viime tunteina ennen yt-neuvotteluista tiedottamista.

Perjantai-iltapäivänä ja illansuussa Virtanen ja muu johto ynnäsi yhteen tehdyt selvitykset, teki niistä johtopäätöksensä ja laittoi viikonlopun aikana materiaalit hallitukselle esiteltävään kuntoon. Viime vuoden viimeisen neljänneksen tulos ja tämän vuoden näkymät selvisivät  viimeisinä  tunteina maanantain puolella.

En minä kuitenkaan unettomia öitä ole tämän takia viettänyt. Kun on käynyt läpi eri vaihtoehdot ja faktat siitä, miten tähän on tultu, niin ne ovat aika korutonta kertomaa. Vaihtoehdot ovat vähissä ja ratkaisut ovat suhteellisen yksinkertaisia. Kun on sen kaiken työstänyt läpi, ei ole enää syytä menettää yöuniaan.

Niinkö helppoa se on?

Ei tällaista ohimennen hoideta. Huonojen uutisten kertominen on aina kova paikka johtajalle. Mutta toisaalta kaikkiin töihin kuuluu välillä raskaita asioita, tämä on yksi niitä. Totta kai mennyt viikko on ollut huippuraskas monella tavalla, kun valmisteluja on tehty pitkät illat ja yötkin ja kun on joutunut kertomaan asioita, joiden tietää vaikuttavan monien ihmisten henkilökohtaiseen elämään. Ei se helppoa ole.

– Näitä asioita ei kuitenkaan saa ottaa  henkilökohtaisesti. Työn kuvaan kuuluu, että joutuu tekemään ikäviä päätöksiä. Siitä johtajille maksetaan. Jos asiat ottaa liian henkilökohtaisesti, ei tee oikeutta itselleen.

Miksi ihmeessä Virtanen on halunnut tieten tahtoen laittaa itsensä näin ikävään rakoon, jossa tietää joutuvansa koko kansan sylkykupiksi?

– Kai minä olen sillä tavalla masokisti, että haluan tehdä tämän tyyppisiä tehtäviä. Johtamismielessä tämä on niin iso haaste, että se veti minua puoleensa.

– Perlos on kiinnostava, koska se on erittäin kilpailukykyinen yhtiö, jolla on loistavat asiakkaat ja loistava henkilökunta, mutta yhtiö ei ole kannattava. Uskon, että kokemukseni ansiosta pystyn auttamaan Perlosta selviämään tilanteesta.

Virtanen ei nimittäin ole ensi kertaa lähettämässä työntekijöitä kilometritehtaalle. Hänellä on takanaan jo mittava kansainvälinen ura Nokiassa, Compaq Computerissa, Hewlett-Packardissa ja Solectronissa Suomen lisäksi myös Saksassa ja USA:ssa.

Hän laskeskelee käyneensä läpi kahdeksan isoa integraatiota, joista kolme on ollut megaluokan fuusioita. Niissä kaikissa on pitänyt saneerata ja organisoida toimintoja uudestaan.

– En kuitenkaan pidä itseäni ensisijaisesti saneeraajana vaan muutosjohtajana, sillä olen ollut rakentamassa myös paljon uutta. Niin tulen tekemään myös Perloksessa. Kun yhtiö saadaan kannattavaksi, lähdetään kasvu-uralle.

Virtanen myöntää, että yhtiön ulkoa tulevan uuden johtajan on aina helpompi ryhtyä saneeraamaan.

– Kun katsoo asioita tuorein silmin, on helpompi tehdä johtopäätöksiä ilman historian painolastia. Isot linjat näkee yleensä nopeasti ja siksi pitää toimia heti.

Muutosvastarinta on Virtaselle tuttua. Hän korostaa, että johtajan pitää silti uskaltaa viedä läpi vaikeatkin päätökset.

– Yhtään muutosta ei saavuteta ilman vastarintaa, mutta vain huonot johtajat perääntyvät.

Hänen mukaansa johtajan pitää luottaa siihen, että tekee oikeita päätöksiä.

– Kyllä minäkin jouduin miettimään, uskallammeko ryhtyä näin isoon saneeraukseen, koska tiesimme, että kyse on isosta asiasta koko Pohjois-Karjalalle. Mutta kun faktat olivat tiedossa, en voinut päätyä mihinkään muuhun.

Kun päätös on tehty ja saneerausta aletaan toteuttaa, Virtasen mukaan tärkeää on työntekijöiden kunnioittaminen, niin että muutos saataisiin tehtyä ihmisille niin sujuvaksi kuin se saneeraustilanteessa voi olla.

– Katsomme yt-prosessissa, mitä muita vaihtoehtoja kuin toiminnan kokonaan lopettaminen on tarjolla. Haemme myös kuntien johdon kanssa ratkaisuja, jotta työllisyys alueella säilyisi ja että samalla päästäisiin Perloksen kannalta win-win-tavoitteeseen.

Virtanen korostaa saneerauksessa myös kommunikaation merkitystä kaikissa muutostilanteissa.

– Asioista on puhuttava niin avoimesti ja niin usein kuin mahdollista.

Oman johtamisensa avuksi Virtanen aloitti Perlokseen tultuaan uuden perinteen yhtiön sisällä, toimitusjohtajan kirjeen, jossa hän pyrkii jatkuvasti kertomaan koko organisaatiolle missä mennään.

Tätä lukiessanne Virtanen kiertää Kiinaa Perloksen tehtailla Pekingissä, Guangzhoussa ja Shenzhenissä. Niidenkin työntekijöille hänellä on viestinsä.

– Osa uutisista voi sielläkin olla huonoja, mutta luvassa voi olla hyviäkin uutisia. Haasteet ovat siellä erilaiset kysynnän kasvaessa.

Hän muistuttaa, että tulosparannusohjelma koskee kaikkia tuotantopaikkoja.

Kun Virtanen palaa Suomeen ensi viikon lopulla, hänellä on edessään vaikea yhtälö: leikkausten ja lopun ajan tunnelmien keskellä hänen on jaksettava motivoida jäljelle jäävä väkensä entistä kovempaan taistoon.

– Pitää muistaa kertoa myös siitä, mikä on mennyt hyvin. Yritän myös muistuttaa ihmisille, että jatkuva muutos kuuluu teknologia-alaan. Se ei lopu koskaan. Siihen on vain totuttava.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  1. 1

   Kun ero tuli, miehellä oli 10 miljoonaa ja vaimolla kymppitonni – Ero voi viedä perintömökin tai elämäntyön

  2. 2

   Puhelimet pois turisteilta – tässäkö Suomen uusi matkailuvaltti?

  3. 3

   ”Toiselle loppusiivoukseksi riittää, että imuroi huoneen keskeltä”

  4. 4

   Näin selviät kun rahat loppuvat

  5. 5

   Tällainen on keskimääräinen asuntolaina – onko sinulla enemmän vai vähemmän?

  6. 6

   Valuutta­markkinoilla jeni ja rupla vahvistuvat – odotukset talouskasvusta viriävät

  7. 7

   Ekonomistikysely kertoo: Näin pitkään asuntovelkaisten kissanpäivien povataan jatkuvan

  8. 8

   Jopa 15 000 euron lisätulot vuodessa – näin mökillä voi tienata

  9. 9

   Näkökulma: Ranska pelaa kovien panosten talousrulettia

  10. 10

   Selvitys: Yhä harvemmalla yli 150 000 euroa asuntovelkaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jopa 15 000 euron lisätulot vuodessa – näin mökillä voi tienata

  2. 2

   Kun ero tuli, miehellä oli 10 miljoonaa ja vaimolla kymppitonni – Ero voi viedä perintömökin tai elämäntyön

  3. 3

   ”Toiselle loppusiivoukseksi riittää, että imuroi huoneen keskeltä”

  4. 4

   Näkökulma: Ranska pelaa kovien panosten talousrulettia

  5. 5

   Puhelimet pois turisteilta – tässäkö Suomen uusi matkailuvaltti?

  6. 6

   Nordean palvelut nurin pitkälle iltaan – käteistä ei nouse eikä verkkopankkiin pääse

  7. 7

   Tällainen on keskimääräinen asuntolaina – onko sinulla enemmän vai vähemmän?

  8. 8

   Valuutta­markkinoilla jeni ja rupla vahvistuvat – odotukset talouskasvusta viriävät

  9. 9

   Nordean pankkipalveluiden katko ohi – kortit ja verkkopankki jälleen käytössä

  10. 10

   Suomalaisille myyty tuhansia litroja väärennettyä moottoriöljyä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pankkia vaihtamalla voi säästää yli tuhat euroa vuodessa

  2. 2

   Ruotsissa kokeiltiin 6 tunnin työpäivää täydellä palkalla – näin kävi rahanmenon

  3. 3

   ”Vaahto valui alas mäkeä aamulla” – näin vuokramökeillä rellestetään

  4. 4

   Kun ero tuli, miehellä oli 10 miljoonaa ja vaimolla kymppitonni – Ero voi viedä perintömökin tai elämäntyön

  5. 5

   Kesko sulkee 42 Siwaa ja Valintataloa ja avaa 8 K-Marketia – katso lista kaupoista

  6. 6

   Tällainen on keskimääräinen asuntolaina – onko sinulla enemmän vai vähemmän?

  7. 7

   Suomalaisille myyty tuhansia litroja väärennettyä moottoriöljyä

  8. 8

   Talo sai kuntotarkastajalta puhtaat paperit – kauppojen jälkeen synkät epäilykset heräsivät

  9. 9

   1500 ihmistä aikoo lakkoilla torstaina – ”Haluamme lähettää viestin hallitukselle, että tämä ei käy”

  10. 10

   Nordea: Varatkaa käteistä sunnuntaiksi

  11. Näytä lisää