Saarioisten maine parani

Julkaistu:

Elintarvikeyritys Saarioinen on noussut parhaiden bränditalojen listalla, mutta Nokia on suomalaisten bränditalojen ylivoimainen ykkönen.
Elintarvikeyritys Saarioinen on vuodessa harpannut Suomen parhaiden bränditalojen joukkoon. Samalle listalle ovat nousseet myös Alma Media, VR ja Veikkaus.

Viidentoista parhaan joukosta ovat pudonneet Nordea, Kesko, Stora Enso ja Fortum.

Tutkimusyhtiö IROResearch kysyi Taloussanomien toimeksiannosta 150:ltä markkinoinnin ammattilaiselta heidän käsityksiään Suomen parhaista bränditaloista. Se toteutti tutkimuksen myös vuosi sitten. Tutkimuksessa ei selvitetty yksittäisten brändien arvostusta, vaan yritysten taitoa huolehtia ylipäätään brändeistään.

Bränditalojen ehdoton ykkönen on edelleen matkapuhelinyhtiö Nokia. Nokian perässä ovat perinteiset Fazer, Marimekko, Finnair, Valio, Stockmann, Iittala, Paulig ja Amer. Kymmenentenä komeilee Saarioinen.

Nokia kerää yli puolet parhaille bränditaloille annetuista äänistä eli muille yrityksille jää vain vähän jaettavaa. Siksi pienetkin muutokset näkyvät tuloksissa helposti ja nostavat yrityksiä.

Saarioisten tuotevalikoimaan kuuluu valmisruokia, lihajalosteita, lihaa ja säilykkeitä, joita se markkinoi saman kattobrändin alla.

Tuoteryhmä on yksi päivittäistavarakaupan nopeimmin kasvavista. Nopea kasvu on lisännyt tarjontaa, mutta se on myös samankaltaistanut markkinointiviestintää.

Saarioinen uudisti logonsa vuonna 2004. Seuraavana vuonna se uudisti mainonnan linjan televisiomainonnan avulla. Tavoitteena oli erottua entistä selkeämmin kilpailijoista.

Saarioinen halusi myös saada oman brändiviestinsä läpi ydinkohderyhmälleen eli lapsiperheille.

Markkinointiviestinnän strategian lähtökohtana oli kääntää painopiste kuluttajasta Saarioisiin. Saarioinen on rakentanut brändin viestille pohjan vuosikymmenien kuluessa. Siitä se poimi viestinnän kärjeksi tekijät ja tekemisen taidon ja teki Äitien tekemää ruokaa -kampanjan.

Saarioisten mediastrategiana oli keskittyä harvempiin välineisiin. Televisio oli päämedia ja printti tukimedia.

Saarioisten toimitusjohtaja Erkki Isokangas arvelee, että menestys ruokkii menestystä, mutta se antaa haasteita myös tulevaisuuteen.

Isokangas jää vuodenvaihteessa eläkkeelle 17 Saariois-vuoden jälkeen. Johtoon siirtyy Ilkka Mäkelä Saarioisten tytäryhtiöstä Saarioisten Säilykkeestä.

Isokankaan mukaan Saarioinen on aina tehnyt pitkäjänteistä markkinointia. Myös henkilöstö on viihtynyt yrityksessä hyvin.

Saarioisten markkinointijohtaja Jouni Mattila on työskennellyt Saarioisilla parikymmentä, markkinointipäällikkö Ritva Mäenpää viitisentoista vuotta. Isokangas kertoo, että Saarioisten markkinoinnin panos suhteessa myyntiin ei ole juuri muuttunut vuosien varrella.

– Saarioisissa myös omistajat ottavat kantaa markkinointiin ja mainontaan. Uusimmassa kampanjassa on oltu erityisen tarkkoja. Olemme liikkuneet herkällä alueella, koska kampanjassa ovat mukana oma henkilökunta ja äidit, Isokangas sanoo.

Myös VR:n maine bränditalona on parantunut viime vuodesta, vaikka sen saama julkisuus on junien myöhästelyn takia ollut enimmäkseen kielteistä. Junamatkustus lähti nousuun syksyllä 2004.

Tänä syksynä VR toi rautateille "uuden juna-ajan". Se sisältää Keravan-Lahden oikoradan ja uudet aikataulut. VR:n markkinointipäällikön Inari Rummukaisen mukaan VR:n markkinointibudjetti on tänä vuonna ollut aiempaa suurempi.

Rummukainen ei kuitenkaan usko tavallista suuremman budjetin parantaneen koko yrityksen mainetta. Sen lisäksi yritys on toteuttanut mittavan asiakaspalvelukoulutuksen ja uudistanut kaluston samaan aikaan.

– VR:n liikemerkin ja logon tunnettuus ovat lähes sataprosenttiset. Nyt olemme tuoneet esille niiden sisältöä, Rummukainen toteaa.

– VR on valmistautunut uuteen juna-aikaan pari vuotta. Kivimiesten leimaama televisiomainonta on vahvistanut brändin olemusta ja tuonut vahvat perinteet uuteen aikaan, Rummukainen arvioi.

Kaksi muuta aivan uutta yritystä viidentoista parhaan listalla ovat peliyhtiö Veikkaus ja mediayhtiö Alma Media. Alma Median lisäksi vastaajat eivät mediayhtiöitä juuri kiitelleet.

Suomalaiset tuntevat Veikkauksen sen pelibrändien kautta. Lotto on yksi Suomen tunnetuimmista tuotemerkeistä. Lähes puolet suomalaisista pelaa Veikkauksen pelejä viikoittain.

Viime huhtikuussa Veikkaus uudisti brändinsä. Strategian päämäärä on saada Veikkaus ja sen avaintuotteet linkittymään selkeämmin toisiinsa asiakkaan mielessä. Veikkaus haluaa viestiä uudella brändillä olevansa viihteen ja elämysten vastuullinen ja laadukas tuottaja.

Nousseiden listalla on myös meijeriyritys Valio. Markkinointijohtaja Annikka Hurme ei keksi mitään aiemmasta linjasta poikkeavaa, mikä olisi nostanut Valiota vuodessa merkittävästi. Hän luottaa pitkäjänteiseen työhön, ammattitaitoon ja rehellisyyteen.

– Koko yrityksen toiminta on linjakasta. Olemme tietysti tuoneet taide- ja runomaidot ja tehneet muitakin erilaisia asioita kuin on nähty, mutta ne eivät varmaankaan ole yksin riittäneet nostamaan Valiota.

Valion toimitusjohtaja Harry Salonaho erosi tehtävästään marraskuun puolivälissä. Hän ehti olla Valion toimitusjohtajana vajaat kolme vuotta. Salonahon edeltäjä oli Olavi Kuusela, joka sai myöhemmin potkut elintarvikeyritys Raisiosta.

Marraskuun lopussa Raisiosta lähti myös Kuuselan seuraaja Rabbe Klemets, joka aiemmin johti yhtiössä Benecol-liiketoimintaa. Hänen tilalleen Raision hallitus nimitti viime viikolla yhtiön ainesosaliiketoiminnan johtajan Matti Rihkon.

Raisio oli yksi bränditalotutkimuksessa huonoiten menestyneistä yrityksistä. Vastaajien mielestä sen taito ylläpitää ja kehittää brändejään on heikoin. Se oli myös kolmanneksi laiminlyödyin brändi.

Raisio on entinen pörssitähti, jonka arvo nousi Benecolin ansiosta 1990-luvulla. Myöhemmin yhtiön markkina-arvo on pudonnut ja sillä on mennyt taloudellisesti huonosti.

Myös perinteikäs lääkeyritys Orion kuuluu heikoimman arvosanan saaneiden yritysten joukkoon, vaikka sen tulos on ollut hyvä. Euroissa mitattuna Orion ohitti lokakuusta lokakuuhun ulottuvalla jaksolla lääkejätti Pfizerin ja nousi Suomen lääkemyynnin ykköseksi.

Laiminlyödyimmissä bränditaloissa hajonta on suuri ja prosentit pieniä. Laiminlyödyin bränditalo on vastaajien mielestä Sonera, jota äänesti viidennes vastaajista.

Kymmenen laiminlyödyimmän listalle mahtuu myös DNA/Finnet pienellä prosenttiosuudella. Muuten DNA menestyi tutkimuksessa hyvin, mutta ei yhtä hyvin kuin Suomen suurin merkkimainostaja Elisa.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  1. 1

   Katso, kuinka arvokas kesämökkisi voi olla – kuntalista kertoo hinnat eri puolilla Suomea

  2. 2

   Näiden kesämökkien hinnat ovat usein pielessä

  3. 3

   Näin saat mökkisi arvon nousemaan – asiantuntijoiden 7 vinkkiä

  4. 4

   Tiedätkö, mitä oikeasti omistat? Syöpäsairaalla vaimolla oli käyttöoikeus muistisairaan miehensä tilille – maistraatti iski väliin

  5. 5

   Metso luottaa tilauskannan kasvuun – loppuvuodelle tilauksia on jo miljardin edestä

  6. 6

   Kysely: Suomalainen ottaa autokaupoille mukaan makutuomarin

  7. 7

   Tiedon Alkio: ”Voitimme useita uusia asiakkuuksia”

  8. 8

   Kävitkö työhaastattelussa? Nämä kahdeksan merkkiä kertovat, miten sujui

  9. 9

   Brexitin seuraus: Frankfurt alkaa käydä ahtaaksi

  10. 10

   Asiakkaan allekirjoitus paperissa ei vapauta yrittäjää vastuusta, jos jotain sattuu

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tiedätkö, mitä oikeasti omistat? Syöpäsairaalla vaimolla oli käyttöoikeus muistisairaan miehensä tilille – maistraatti iski väliin

  2. 2

   Katso, kuinka arvokas kesämökkisi voi olla – kuntalista kertoo hinnat eri puolilla Suomea

  3. 3

   1 200 euroa käteen ilman velvoitteita – huippuvirkamies lyttää perustulon: ”Nuorille karhunpalvelus”

  4. 4

   Kävitkö työhaastattelussa? Nämä kahdeksan merkkiä kertovat, miten sujui

  5. 5

   Näiden kesämökkien hinnat ovat usein pielessä

  6. 6

   Brexitin seuraus: Frankfurt alkaa käydä ahtaaksi

  7. 7

   Näin saat mökkisi arvon nousemaan – asiantuntijoiden 7 vinkkiä

  8. 8

   Audi-mainos meni pieleen: ”Naista verrataan eläimeen ja käytettyyn autoon”

  9. 9

   Pankit myyvät mielenrauhaa, mutta se voi käydä kalliiksi

  10. 10

   Kilpailu Aasian-reiteillä kiristyy – Finnairin täytyy vakuuttaa nihkeät koneenvaihtajat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   S-ryhmän 60 prosentin ”happy hour” leviää koko maahan

  2. 2

   Tiedätkö, mitä oikeasti omistat? Syöpäsairaalla vaimolla oli käyttöoikeus muistisairaan miehensä tilille – maistraatti iski väliin

  3. 3

   Ei mitään muutosta 43 vuodessa – suomalaisten suosikkijuoma maksaa lähes tismalleen yhtä paljon

  4. 4

   Uskomaton päivä: kuusi suomalaisyhtiötä antoi tulosvaroituksen – yksi romahti pörssissä täysin

  5. 5

   Haluatko rikastua? Sijoitusguru kertoo, mitä tilillä makaaville rahoille kannattaisi oikeasti tehdä

  6. 6

   ”Nuori nainen on aikamoinen riski pienelle firmalle” – kokemukset työhaastatteluista kirvoittivat kovia kommentteja

  7. 7

   Tässä ovat maailman suurimmat yritykset, joista et ole kuullutkaan – tiesitkö Lidlin takaa löytyvästä monimiljardööristä?

  8. 8

   Kuivan maan mökeillä on uusi, suuri ostajajoukko: ”Se on varasuunnitelma”

  9. 9

   Bernerin ehdotus: 14 muutosta ajo-opetukseen – ”Tulee olemaan ajokorttiluokkia, joissa hinta voi puolittua”

  10. 10

   Katso, kuinka arvokas kesämökkisi voi olla – kuntalista kertoo hinnat eri puolilla Suomea

  11. Näytä lisää