EU sadettaa ict-tutkimusta yhdeksällä miljardilla

EU aikoo investoida yli yhdeksän miljardia euroa tieto- ja viestintäteknologian tutkimukseen. Unionin Suomen edustusto korostaa, että kyseessä on ylivoimaisesti suurin yksittäinen rahoituserä yhteisön seitsemännessä tutkimuksen ja teknologian kehittämisen puiteohjelmassa, joka jatkuu vuoteen 2013 saakka.

EU on valinnut tieto- ja viestintäteknologian (ict) tutkimuksen yhdeksi painopistealueeksi, koska sillä on suuri merkitys Euroopan kasvulle ja kilpailukyvylle.

Helsingissä alkaa tänään tietoyhteiskunnan teknologioita käsittelevä IST 2006 -konferenssi ja näyttely, johon kokoontuu lähes 3500 alan tutkimusyhteisön edustajaa keskustelemaan uudesta tutkimuksen puiteohjelmasta sekä ict:n perus- ja soveltavan tutkimuksen tulevista strategisista painopisteistä.

- Eurooppa on alkanut saavuttaa kilpailijoitaan tieto- ja viestintäteknologian tutkimuksessa. Komissio antaa eurooppalaiselle ict-tutkimukselle kauan kaivatun piristysruiskeen investoimalla voimakkaasti alan tutkimusyhteistyöhankkeisiin, sanoo tietoyhteiskunta- ja mediakomissaari Viviane Reding.

- Yhdeksän miljardin euron panoksella haastamme jäsenvaltiot, teollisuuden ja tutkimuslaitokset mukaan Euroopan kilpailukyvyn kehittämiseen. Emme kuitenkaan tarvitse pelkästään lisää tutkimusta, vaan tutkimus on myös kohdennettava paremmin.

Redingin mukaan tutkimuksen painopisteiden valinnassa on seurattu tieto- viestintäteknologian alalla toimivien yhdeksän eurooppalaisen teknologiayhteisön neuvoja. Joillain aloilla tätä kumppanuutta kehitetään vieläkin pidemmälle kokoamalla voimavarat yhteen yhteisiksi teknologia-aloitteiksi.

EU kuroo USA:n kaulaa

Ict-tutkimus on suurin yksittäinen tutkimusala EU:n seitsemännessä tutkimuksen ja teknologian kehittämisen puiteohjelmassa, jonka kesto on seitsemän vuotta. Se muodostaa lähes viidenneksen yhteisön tutkimusbudjetista.

Helsinkiin kokoontuneet alan asiantuntijat keskustelevat tänään tieto- ja viestintäteknologian tutkimuksen vuosien 2007–2008 työohjelmasta, jolla seitsemännen puiteohjelman toteuttaminen pannaan käyntiin.

Työohjelma synnyttää joukon uuden sukupolven tutkimushankkeita, joilla on tarkoitus parantaa eurooppalaisen tutkimustoiminnan tuloksellisuutta ja auttaa pitämään Euroopan ict-sektori teknologian kehittämisen ja kehittyneen teknologian käytön eturintamassa.

Tutkijoille esitellään seitsemännen puiteohjelman ensimmäistä ja samalla kaikkien aikojen suurinta (1,14 miljardia euroa) ehdotuspyyntöä eli rahoitettavien hankkeiden valintaprosessia. Komission mukaan tämä summa osoittaa, että EU on sitoutunut kuromaan umpeen Euroopan ja sen kilpailijoiden välisen kuilun tutkimusrahoituksessa.

Tänä vuonna tehty selvitys maailman 1250:sta suurimmasta t&k-toimintaan panostavasta yrityksestä osoittaa, että sadan suurimman yrityksen joukossa on 39 yhdysvaltalaista ja 36 eurooppalaista yritystä. Komission mielestä tämäkin viittaa siihen, että Eurooppa on saamassa kiinni kilpailijoidensa etumatkan.

Maailmanlaajuisesti eniten tutkimusvaroja käytetään laiteteknologiaan. Sähkö- ja elektroniikkatekniikan tutkimus on rahoituksessa neljännellä ja ohjelmistokehitys viidennellä sijalla.

Hyötyjä jokapäiväiseen elämään


Työohjelmassa keskitytään avainaloihin, joilla Euroopalla on kilpailuetuja ja joilla se on perinteisesti ollut vahva, eli viestintään, elektroniikkaan ja fotoniikkaan sekä ohjelmistojärjestelmiin ja -arkkitehtuuriin. Sillä pyritään myös varmistamaan, että ict-tutkimus hyödyttää Euroopan talouden lisäksi myös koko yhteiskuntaa tuomalla parannuksia jokapäiväiseen elämään muun muassa liikenteen, energiatehokkuuden ja terveydenhoidon aloilla.

Helsingin tapahtumassa komissio voi myös jatkaa yhteistyötään tieto- ja viestintäteknologian alalla toimivien eurooppalaisten teknologiayhteisöjen kanssa. Näiden teollisuusvetoisten ryhmittymien laatimat strategiset tutkimuslinjaukset ovat vaikuttaneet voimakkaasti uuden työohjelman painopisteiden valintaan.

Eurooppalaiset teknologiayhteisöt pyrkivät löytämään yhteisen näkemyksen teknologian kehitysstrategioista ja siten nopeuttamaan innovointia. Ne houkuttelevat lisää tutkimusinvestointeja ja auttavat siirtämään uusia teknologioita markkinoille.

Tieto- ja viestintäteknologian alalla on perustettu yhdeksän eurooppalaista teknologiayhteisöä. Kaksi näistä muodostaa perustan yhteisille teknologia-aloitteille, joissa EU:n, jäsenvaltioiden ja teollisuuden rahoitus kootaan yhteen julkisen ja yksityisen sektorin tutkimuskumppanuuksiksi. Näin pyritään tukemaan tieteen eturintamassa tapahtuvaa eurooppalaista tutkimusta esimerkiksi nanoelektroniikassa ja sulautetuissa järjestelmissä.

Sulautetut järjestelmät, eli muihin laitteisiin upotetut elektroniikkajärjestelmät, ovat ala, jolla on suuri merkitys esimerkiksi autoteollisuuden kilpailukyvylle, komissio korostaa. Eurooppalaiset ministerit totesivat hiljattain, että sulautettuja järjestelmiä koskeva yhteinen teknologia-aloite Artemis on strategisesti tärkeä Euroopan taloudelle ja tulisi käynnistää mahdollisimman pikaisesti.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  1. 1

   Perintövero voi iskeä ankarasti – katso 7 vinkkiä, joilla voit pienentää maksuja

  2. 2

   Näistä merkeistä tiedät, ettet rikastu koskaan

  3. 3

   Rauman telakka sai ison tilauksen puolustusvoimilta

  4. 4

   Uusi tulorekisteri otetaan käyttöön – mahdollistaa reaaliaikaisen verotuksen

  5. 5

   Lähdössä reissuun? Mieti minä päivänä tankkaat

  6. 6

   Sijoitusneuvonnassa ihmisellä ja robotilla on samat säännöt – mutta kumpi on luotettavampi?

  7. 7

   Sadat ovat saaneet ajokortin reilulla tonnilla – ”Tulokset näyttävät hyviltä”

  8. 8

   Analyysitoimisto varoittaa: ”Nousukausi ei kestä pitkään”

  9. 9

   Etla: Tasa-arvo-ongelmat alkavat heti työurien alusta

  10. 10

   Katso miten muut arvostavat työtäsi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Perintövero voi iskeä ankarasti – katso 7 vinkkiä, joilla voit pienentää maksuja

  2. 2

   Näistä merkeistä tiedät, ettet rikastu koskaan

  3. 3

   Rauman telakka sai ison tilauksen puolustusvoimilta

  4. 4

   Uusi tulorekisteri otetaan käyttöön – mahdollistaa reaaliaikaisen verotuksen

  5. 5

   Lähdössä reissuun? Mieti minä päivänä tankkaat

  6. 6

   Verohallinto: Vastikkeeton talkooruoka edelleen verotonta, makkarametreissä muistettava kohtuullisuus

  7. 7

   Sadat ovat saaneet ajokortin reilulla tonnilla – ”Tulokset näyttävät hyviltä”

  8. 8

   Sijoitusneuvonnassa ihmisellä ja robotilla on samat säännöt – mutta kumpi on luotettavampi?

  9. 9

   Google ja Facebook myönsivät: lankesivat massiiviseen huijaukseen

  10. 10

   Nordean pääanalyytikko: ”Yksin Trump voi aiheuttaa lähinnä harmia”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun ero tuli, miehellä oli 10 miljoonaa ja vaimolla kymppitonni – Ero voi viedä perintömökin tai elämäntyön

  2. 2

   Näistä merkeistä tiedät, ettet rikastu koskaan

  3. 3

   Kodin viemäri tukkeutui ja vesi nousi lattialle – asiakas hämmästyi, kun vakuutus ei korvannut

  4. 4

   Perintövero voi iskeä ankarasti – katso 7 vinkkiä, joilla voit pienentää maksuja

  5. 5

   Tällainen on keskimääräinen asuntolaina – onko sinulla enemmän vai vähemmän?

  6. 6

   Sijoittajat tulppana asuntomarkkinoilla – ”Yksi varasi 20 asuntoa”

  7. 7

   Eurojackpot-voitolla on kolme jakajaa – Epäuskottava sopimus voisi lohkaista siitä jättiverot

  8. 8

   Uskomus kalliista bensasta elää Suomessa – näin asia oikeasti on

  9. 9

   Jopa 15 000 euron lisätulot vuodessa – näin mökillä voi tienata

  10. 10

   Maailman kallein lääke vedetään pois markkinoilta

  11. Näytä lisää