Avoin koodi etsii väyliä myös rakennuksiin

Rakennusautomaation ja it-järjestelmien yhteispeliä rakennetaan avoimilla ohjelmistoilla.
Kansainvälisen laiteriippumattomia tiedonesitysstandardeja ja erityisesti xml:ää edistävän OASIS-järjestön oBIX (open building information exchange) -standardin ensimmäinen versio on valmistunut tänä vuonna.

Uusi standardi tekee entistä helpommaksi erilaisten rakennusautomaatio- ja tietotekniikkajärjestelmien integroimisen eli tiedon kulkemisen eri järjestelmien välillä.

Uskottavuutta oBIX-standardille antaa vuonna 1993 perustetun OASIS-järjestön laaja pohja: standardointityössä on mukana yli 3000 henkilöä, jotka edustavat yli 600 organisaatiota yli sadasta maasta.

Prototyyppi on jo testeissä

Sähköisen talotekniikan osaamis- ja kehittämiskeskus STOKissa Porvoossa testaillaan jo oBIX-yhteensopivan avoimen koodin talo- ja ict-tekniikan integrointialustan prototyyppiä.

Nyt STOK, Teknillinen korkeakoulu, VTT ja Tampereen ammattikorkeakoulu hakevat tästä jatkavalle oSSG (open source service gateway) -hankkeelle rahoitusta Tekesin tänä vuonna alkaneesta nelivuotisesta Verso (vertical software solutions) -teknologiaohjelmasta.

Yrityspuolelta hankkeeseen ovat STOKin johtajan Fredrick von Schoulzin mukaan sitoutuneet jo Ensto, Enervent, Elisa, Fatman, Helsingin kaupungin rakennusvirasto, Kesko, Open Source Partners, Pöyry Building Services ja Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto.

Uutta alustaa ei tarvitse lähteä koodaamaan pelkän standardin varassa täysin tyhjästä.

Prototyypiksi on jo Teknillisessä korkeakoulussa kehitetty oFMS:ksi (open facility management server) nimetty ratkaisu, jota on testattu STOKin integrointilaboratoriossa muun muassa Enston ja Enerventin talotekniikkalaitteiden kanssa.

Suunta kohti elinkaarirakentamista

Fredrick von Schoulz ja professori Jouko Pakanen Teknillisen korkeakoulun valaistuslaboratoriosta perustelevat oSSG-tyyppisen hankkeen tarvetta perinteisen grynderirakentamisen vähittäisellä muuttumisella "elinkaarirakentamiseksi".

- Elinkaarirakentamisessa omistajan näkökulma korostuu, ja kiinteistöt nähdään yhä enemmän sijoituksina ja osana bisnestä. Tietoteknisten ratkaisujen on sallittava laitteiden ja automaation koko elinkaaren aikainen muutos- ja päivitysprosessi ja useiden eri valmistajien tietoteknisten järjestelmien ohjaaminen saman käyttöliittymän kautta.

Laajasti hyväksytty standardipohja on tärkeä myös siksi, että kiinteistöjen erilaiset tietotekniset järjestelmät sisältävät runsaasti reaaliaikaista dataa rakennusten tilasta ja toiminnasta.

- Tämä tieto kiinnostaa omistajien, käyttäjien ja huolto- sekä ylläpitohenkilökunnan lisäksi myös muita kiinteistön sidosryhmiä, joita ovat esimerkiksi sähkö-, vesi- tai energiayhtiöt, vartiointi- ja siivousliikkeet, vanhusten palveluyritykset ja jätehuoltoyritykset.

- Monet näistä haluaisivat hyödyntää kiinteistön reaaliaikaista dataa omassa toiminnassaan. Jalostamalla ja prosessoimalla tietoa he voivat tarjota sen uusina palveluina rakennuksen tai kiinteistön käyttäjille.

Tämä edellyttää, että tietoteknisiin järjestelmiin sallitaan käyttöoikeuksia myös kolmansille osapuolille tietoturvallisuutta unohtamatta. Käytännössä järjestelmiin on luotava sähköisiä rajapintoja, joiden kautta ulkopuoliset palveluntarjoajat pääsevät käsiksi vain heille sallittuihin, valikoituihin tietoihin.

Tieto kulkemaan väylien välillä

Niin rakennus- kuin kotiautomaation laitteiden verkottamiseen on parinkymmenen vuoden aikana ehditty kehittää jo kymmeniä erilaisia enemmän tai vähemmän standardeja väyliä, joista tunnetuimpia ovat muun muassa amerikkalaislähtöinen LON ja eurooppalainen KNX.

Useampikin rakennusautomaatiotoimittaja tarjoaa jo nyt myös web-käyttöliittymää asiakkailleen. Tarjolla on myös ratkaisuja, jotka liittävät yhteen eri laitevalmistajien tuotteita ohjattavaksi samasta web-selaimesta. Kansainvälisesti tunnetuimpia on nykyisin Honeywellin omistama Niagara ja Suomessa puolestaan saman perusidean mukaisen COBA-käyttöjärjestelmä.

Vieläkin ylemmälle ja yleisemmälle tasolle pyritään nyt siis xml-pohjalta oBIXin lisäksi amerikkalaisen ASHRAE:n (American Society of Heating, Refrigerating and Air-Conditioning Engineers) Bacnet-standardin xml-lisäyksellä.

Lähdekoodi jakoon

Jouko Pakanen ja Fredrick von Schoulz katsovat, että tällaiset xml-pohjaiset standardoidut palvelimet tulevat olemaan lähivuosien rakennus- ja kotiautomaation kehityksen virstanpylväitä.

Jotta teknologia tulisi laaja-alaiseen käyttöön, pelkkä standardi ja sen käyttöönotto ei heidän mielestään kuitenkaan riitä.

- Lisäksi tarvitaan avoimia teknisiä ratkaisuja, jotka ovat lisenssivapaasti kaikkien halukkaiden käytettävissä ja hyödynnettävissä.

Niitä on tarkoitus kehittää oSSG-hankkeen osana rakennettavassa yhteisössä. Tutkimustyön tuloksena syntyvä lähdekoodi on kaikkien halukkaiden siirrettävissä omaan käyttöönsä ja omiin tuotteisiinsa käytettävän Free Sofware (Gnu General Public License) -lisenssin oikeuksien mukaisesti.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  1. 1

   Velkojat hakevat Talvivaaraa konkurssiin

  2. 2

   Onnibusin perustaja tarjoaa taksimatkaa jopa 2 eurolla – tällainen kyyti on luvassa

  3. 3

   Onnibus irtisanoo 60 työntekijää

  4. 4

   Palkka 30 000 euroa/vuosi, koulutusta ei tarvita – yksi vaatimus autotehtaalla kuitenkin on

  5. 5

   Uudessakaupungissa tapahtuu: ensin Mersut, nyt katkaravut

  6. 6

   Valuvatko verorahat soten takia pois Suomesta? Selvitimme, miten 3 terveysjättiä maksaa veroja

  7. 7

   TM: Autovero aleni – näin kävi autokaupan hintojen

  8. 8

   Yhä useampi tinkinyt ruuasta tai lääkkeistä rahan puutteen vuoksi

  9. 9

   Sonera jää historiaan – nimi on nyt Telia

  10. 10

   S ja K haukkasivat lisää ruokakaupan kakusta – Lidlin osuus kasvoi niukasti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Palkka 30 000 euroa/vuosi, koulutusta ei tarvita – yksi vaatimus autotehtaalla kuitenkin on

  2. 2

   Autotehdas palkkaa yli tuhat – näin paljon he saavat palkkaa

  3. 3

   TM: Autovero aleni – näin kävi autokaupan hintojen

  4. 4

   Onnibusin perustaja tarjoaa taksimatkaa jopa 2 eurolla – tällainen kyyti on luvassa

  5. 5

   Kauppaketjun toiminta uhattuna – osake sukeltaa

  6. 6

   Valuvatko verorahat soten takia pois Suomesta? Selvitimme, miten 3 terveysjättiä maksaa veroja

  7. 7

   Uudenkaupungin autotehdas sai uuden ison tilauksen Mersulta – palkkaa tuhat uutta työntekijää

  8. 8

   Uudessakaupungissa tapahtuu: ensin Mersut, nyt katkaravut

  9. 9

   Näillä alueilla asuntojen arvo pomppasi eniten 10 vuodessa – katso lista

  10. 10

   Uudenlainen lentokone kehitteillä – lippujen hintoihin roima pudotus?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Palkka 30 000 euroa/vuosi, koulutusta ei tarvita – yksi vaatimus autotehtaalla kuitenkin on

  2. 2

   Kiinalainen verkkokauppa koukuttaa – Suvi, 28: ”Haluan, että minulle on koko ajan tulossa paketteja”

  3. 3

   ”Omat rahat menneet ja ehkä vieraatkin” – toimi näin, jos epäilet katalaa +44 -huijausta

  4. 4

   S-ryhmän varasto suljetaan – 470 työpaikkaa vaarassa

  5. 5

   Wahlroos lahjoitti yli 60 miljoonan osakepotin perheenjäsenilleen – myi Sammon osakkeita yhden sentin hinnalla

  6. 6

   Uusi suomalainen nousi Forbesin miljardöörilistalle

  7. 7

   Bruce Oreck: Tätä Suomen suurinta ongelmaa Slush ja Supercell eivät ratkaise

  8. 8

   Autotehdas palkkaa yli tuhat – näin paljon he saavat palkkaa

  9. 9

   Sote-uudistus: Jopa 60 000 suomalaista voi saada tuhansia euroja kuukaudessa omaan käyttöön

  10. 10

   Suomeen nousee 34 hirsipäiväkotia, ja sijoittajat riehaantuivat – ”Sisäilmaongelmat ovat todellisia”

  11. Näytä lisää