It-ulkoistus Venäjälle on arka asia

Julkaistu:

Heti itärajan takaa löytyisi teoriassa erinomainen paikka tietotekniikkatyön ulkoistamiseen. Venäjällä on pitkät perinteet matemaattisessa osaamisessa ja palkat murto-osa suomalaisista. Mutta kumppani täytyy valita huolellisesti, sanoo Jari Ängeslevä.


Venäjän tietotekniikkamarkkinoiden koko on reilut miljardi euroa. Summa voi kuulostaa suurelta, mutta Intiasta löytyy yksittäisiä it-yrityksiä, joiden liikevaihto on suurempi. Intiaan, toiselle puolelle maailmaa, on löytänyt tiensä jo lukuisa suomalainen it-yritys, mutta Venäjällä toimivia yrityksiä saa etsiä. Kauppa- ja teollisuusministeriön mielestä on huolestuttavaa, että suomalaiset nukkuvat samalla kun it-markkinat naapurissa kasvavat vauhdilla ja muut ulkomaiset yritykset laajentavat alueelle.

Ministeriön työkalu ulkomailla, Finpro, tasoittaa suomalaisyritysten tietä Pietariin vielä tänä vuonna perustettavalla innovaatiokeskuksella.

– Innovaatiokeskus tarjoaa partnerihakua, riskirahoitusta, markkinatutkimusta, henkilöstöpalveluja ja muita toiminnan alkua helpottavia palveluja. Ulospäin näkyvin osa on toimistohotelli, josta Venäjälle tuloa harkitseva yritys voi vuokrata toimitilaa kuukaudesta aina puoleentoista vuoteen saakka, kertoo Finpron Pietarin johtaja Timo Koponen.

Toimistohotellin kanssa tehdään myöhemmin yhteistyötä Technopoliksen kanssa, joka on perustamassa teknologiakeskusta Pietariin. Innovaatiokeskus pystytetään kuitenkin vielä tämän vuoden aikana vuokratiloihin, ennen Technopoliksen tilojen valmistumista. Pietarin innovaatiokeskus saattaa myöhemmin laajentaa toimintaansa myös Moskovaan.

Koponen kertoo, että suomalaisyrityksiä toimii Pietarissa yhteensä noin 400, mutta it-yrityksiä niistä on vain kourallinen.

– Pietarissa on viidesosa Venäjän it-liiketoiminnasta, ja mukana ovat kaikki kansainvälisen luokan pelurit. Nyt olisi hyvä aika suomalaisille hakea uutta liiketoimintaa Venäjältä, Koponen patistaa.

Venäjästä ei puhuta

Venäjän arastelu näkyy myös siinä, että ne harvat suomalaiset it-yritykset, jotka teettävät työtä Venäjällä eivät useinkaan mielellään kerro asiasta enempää. Kyse voi olla ennakkoluuloista, mutta myös kilpailuedun suojelemisesta.

Alihankintaa teettävät Venäjällä esimerkiksi F-Secure ja Tietoenator. Aktiivisimmin on ollut esillä Endero, joka on perustanut Pietariin alihankintapalveluja suomalaisille yrityksille tarjoavan palvelukeskuksen. Toiset yritykset ovat käyneet tutkimassa mahdollisuuksia. Yksi niistä on ohjelmistoratkaisuja rakentava CCC Group. Yhtiö päätti keskittää toimintaansa Unkariin, mutta sitä ennen Venäjän tarjontaa tutkittiin tarkasti ja yksi yritys myös auditoitiin.

– Venäjä näytti minusta toimivalta ja hyvältä ratkaisulta. Pietarin alueelta näytti löytyvän hyvää teknistä osaamista. Pitää toki löytää luotettava kumppani. Silloin riskit eivät nouse niin merkittäväksi tekijäksi ettei Venäjälle kannattaisi mennä, sanoo CCC Groupin toimitusjohtaja Hannu Paasovaara.
Mutta miksi Venäjä on jäänyt niin pahasti Baltian ja varsinkin Intian varjoon?

Markkina kokonaisuudessaan epäkypsä

– Jos Venäjän it-markkinoiden kokoa verrataan Intiaan, ei se ole yhtään mitään, sanoo suoraan investointijohtaja Jari Ängeslevä Invest in Finlandista. Ängeslevällä on poikkeuksellisen syvällinen käsitys Venäjän it-tarjonnasta, sillä hän työskenteli viime vuoteen saakka Maailmanpankin hankkeessa, jossa venäläisiä it-alan yrityksiä autettiin kehittymään ja laajentumaan Euroopan markkinoille.

– Venäjällä yrityskoot ovat aivan liian pieniä. Maassa on 500–600 it-yritystä, jotka voivat tarjota palveluksia kansainvälisille asiakkaille, mutta niistä vain noin kymmenessä on satoja tai tuhansia työntekijöitä. Pienet yritykset eivät koskaan tule saamaan suuria asiakkaita, kertoo Ängeslevä.

Hänen mukaansa yritysten on äärimmäisen vaikeaa mennä yhteen, koska omistaja ei halua luovuttaa liikesalaisuuksiaan toiselle yrittäjälle. Monesti käytössä on myös enemmän tai vähemmän kaksinkertainen kirjanpito, joka taas estää kasvun riskirahoituksen turvin. Liiketoiminnan sertifiointeja ei ole myöskään hankittu.

– Intian suurin valtti on englanninkielen taito. Venäjällä puhuttu kielitaito on äärimmäisen huono, ja viestintä on siksi vaikeaa, Ängeslevä kertoo.
Eikö Venäjälle voi sitten ulkoistaa ollenkaan? Voi kyllä, mutta kumppani täytyy valita huolellisesti.

Hyviä yrityksiä löytyy

Venäjälle on kasvanut uuden sukupolven yritysten joukko, jonka tavoite on toimia länsimaiseen tapaan ja länsimaisten yritysten kanssa. Uudet tekijät ymmärtävät paremmin, miten perinteisiä ongelmia korjataan.

– Ala kehittyy kovaa vauhtia ja yritykset yhdistyvät suuremmiksi. Myös englannin kielen osaaminen paranee ja monet it-seminaarit pidetään jo englanniksi, kertoo Finpron Koponen muutoksista.

Kumppanin toimintatavasta voi varmistua referenssien tutkimisen ja auditoinnin kautta.

– Yksi vaihtoehto on ostaa paikalliselta yritykseltä vain liiketoiminta, ja jättää mahdolliset riskit vanhaan yhtiöön, sanoo Koponen. Kaupan mukana siirtyvät vain henkilöstö, aineeton omaisuus ja asiakkaat

Ängeslevän mukaan suomalaiset perustavat usein itse tuotekehityskeskuksen, jolloin voidaan välttää perinteiset yrityskentän ongelmat. Venäjän markkinoiden haastavuus on myös synnyttänyt Suomeen joukon konsultteja ja jopa erikoistuneita välitysyrityksiä, jotka lupaa hoitaa prosessin kokonaisuutena. Jos yrityksessä ei ole ulkoistamisen asiantuntemusta, kannattaa tällaisen avun käyttöä harkita.

Saako rahalle vastinetta?

Yksi ongelma Venäjän houkuttelevuudelle ulkoistuskohteena on työvoiman hinta.

– Jos Intiassa työ maksaa viisi euroa tunnilta, voi se Venäjällä maksaa pari kolme kertaa enemmän, kertoo Ängeslevä.

Kustannukset kasvavat esimerkiksi Pietarissa 10–20 prosentin vuosivauhtia. Moskovassa huippuohjelmoijat voivat tienata jopa yli 5 000 euroa kuussa. Venäläiset ovat itse alkaneet toisinaan ulkoistaa ohjelmointia maaseudulle, jossa palkat ovat pienemmät.

Ängeslevän mukaan markkinoinnissa onkin siirrytty osin hinnasta laatuun. Venäjältä kehotetaan etsimään uusia näkökantoja ongelmiin, joita ei ole voitu muualla ratkaista.

– On tiettyjä tapauksia, joissa katetta lupauksille löytyy. Eräs moskovalainen yritys teki New Yorkin pörssille osakkeiden kurssien mallintamistyökalun, joka on aivan alansa huippua. Teoreettinen mallintaminen ja matemaattinen osaaminen ovat Venäjällä perinteisesti vahvoja, kertoo Ängeslevä.

Hänen mukaansa tällaista osaamista ei ole kuitenkaan koko yritysrintamalla. Tarkasti hakemalla voi löytää omiin tarpeisiin sopivia erikoisosaajia, joita ei ehkä muualta löytäisi.

Venäjälle ulkoistavan huoneentaulu

 • Omassa yrityksessä täytyy olla ulkoistamiseen erikoistunut henkilö. Jos ei ole, hanki apua ja asiantuntemusta ulkopuoliselta yritykseltä.
 • Yrityksellä täytyy olla selvä käsitys siitä mihin ulkoistuksella pyritään, jotta löydetään oikeat kumppanit.
 • Tarkasta venäläisyrityksestä vähintään kolme referenssiä, tarkista myös sertifikaatit.
 • Auditoi yritys ennen sitoutumista.
 • Käytä sopimusten tekemiseen pätevää lakiapua.
 • Nimeä sopimuksessa projektin avainhenkilöt ja sanktiot heidän siirtymisestään toisiin projekteihin esimerkiksi mahdollisesti jonkun paremman uuden asiakkaan kanssa.
 • Vaadi projektikieleksi englanti. Jos vain joku ryhmästä osaa englantia, et välttämättä tiedä miten työ oikeasti edistyy.
 • Suojaa ulkoistussopimuksessa yrityksen vastuu aineettomasta omaisuudesta.
 • Alihankkijan pitää vastata myös siitä, ettei muiden tekijänoikeuksia ole rikottu.
 • Vastuut ja henkilöt pitää määritellä tavallista tarkemmin.
 • Jos toimittajan resurssit loppuvat, vaadi ratkaisu tilanteen korjaamiseen: esimerkiksi rahallinen korvaus tai osan työstä siirtäminen ulkoiselle partnerille.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  1. 1

   Yksi kikka: Näin voit välttyä asumistuen pienenemiseltä

  2. 2

   Katso, oletko rikas vai köyhä – tämän verran keskimääräinen suomalainen omistaa

  3. 3

   Poliisin opas varoittaa vanhuksia huijareista: Viemäritarkastaja suositti 34 000 euron turhaa remonttia

  4. 4

   Tiedätkö, mitä omaisuudellesi tapahtuu? 10 tärkeää neuvoa, joilla turvaat oman ja läheistesi talouden

  5. 5

   BMW vakuuttaa – me emme huijanneet

  6. 6

   Näin paljon rahaa suomalaisella on keskimäärin tilillä – löytyykö sinulta tämä summa?

  7. 7

   Enontekiölläkin tarvitaan arabiaa – kunta hakee kielen osaajaa

  8. 8

   S&P laski Nokian kilpailijan luottoluokituksen roskalainaluokkaan

  9. 9

   Kasvava bisnes: Suomalaisille kaupataan ruotsalaisilta yli jääneitä keksejä ja kahvipaketteja

  10. 10

   Sanoman tulos painui

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Katso, oletko rikas vai köyhä – tämän verran keskimääräinen suomalainen omistaa

  2. 2

   Kasvava bisnes: Suomalaisille kaupataan ruotsalaisilta yli jääneitä keksejä ja kahvipaketteja

  3. 3

   Tiedätkö, mitä omaisuudellesi tapahtuu? 10 tärkeää neuvoa, joilla turvaat oman ja läheistesi talouden

  4. 4

   Yksi kikka: Näin voit välttyä asumistuen pienenemiseltä

  5. 5

   Poliisin opas varoittaa vanhuksia huijareista: Viemäritarkastaja suositti 34 000 euron turhaa remonttia

  6. 6

   BMW vakuuttaa – me emme huijanneet

  7. 7

   Sulatejuustokiista! Ratsastaako Lidl tunnetun tuotemerkin maineella?

  8. 8

   Näin paljon rahaa suomalaisella on keskimäärin tilillä – löytyykö sinulta tämä summa?

  9. 9

   LM: Suomeen tulossa hopeakaivos

  10. 10

   Tokmanni nappasi uuden toimitusjohtajan Keskolta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tiedätkö, mitä oikeasti omistat? Syöpäsairaalla vaimolla oli käyttöoikeus muistisairaan miehensä tilille – maistraatti iski väliin

  2. 2

   Katso, oletko rikas vai köyhä – tämän verran keskimääräinen suomalainen omistaa

  3. 3

   S-ryhmän 60 prosentin ”happy hour” leviää koko maahan

  4. 4

   Katso, kuinka arvokas kesämökkisi voi olla – kuntalista kertoo hinnat eri puolilla Suomea

  5. 5

   Sulatejuustokiista! Ratsastaako Lidl tunnetun tuotemerkin maineella?

  6. 6

   Eläkkeelle ”armahdettu” Helena, 61, pettyi ostaessaan matkalippua: ”Olen täysin toisarvoisessa asemassa”

  7. 7

   Tiedätkö, mitä omaisuudellesi tapahtuu? 10 tärkeää neuvoa, joilla turvaat oman ja läheistesi talouden

  8. 8

   1 200 euroa käteen ilman velvoitteita – huippuvirkamies lyttää perustulon: ”Nuorille karhunpalvelus”

  9. 9

   Pankilta ikävä yllätys espoolaismiehelle: kortti vanhenee yllättäen – ja todella huonoon aikaan

  10. 10

   Näin paljon rahaa suomalaisella on keskimäärin tilillä – löytyykö sinulta tämä summa?

  11. Näytä lisää