Henkilöstö eksyy muutoksessa

Yrityksillä on syvä kuilu strategian suunnittelun ja sen toteuttamisen välillä. Moni yritys on huomattavasti taitavampi tekemään suunnitelmia kuin toteuttamaan omia suunnittelemiaan. Etenkin strategian viestiminen henkilöstölle on vaikeaa, mikä puolestaan vähentää työntekijöiden intoa lähteä mukaan muutokseen.
Näin kertoo ensimmäistä kertaa julkaistava SSJS:n Strategiabarometri 2006, jonka aloitteentekijänä on Suomen strategisen johtamisen seura ja yhteistyökumppanina on muun muassa Taloussanomat.

Toteutuskuilu on yrityksille viheliäinen ongelma. Barometriin vastanneilla strategia-ammattilaisilla on suuri yksimielisyys, että toimintaympäristön muutos nopeutuu entisestään jatkossa. Muutoksen nopeutuminen tarkoittaa, että yritysten täytyy hallita muutokset entistä paremmin. Kovenevassa kilpailussa parhaat strategian toteuttajat ovat vahvimmilla. Syvä toteutuskuilu puolestaan vaarantaa väistämättä yrityksen terveyden.

Vaikka strategisten valintojen tekeminen sujuu paremmin kuin toteutus, on se silti kaikkea muuta kuin helppoa. Monet barometrin vastaajat näkevät, että johtajat keskittyvät liikaa tunnuslukuihin.

- Yksi strategisen johtamisen suurimpia ongelmia on se, että on niin vähän johtajia, joilla on kykyä ja halua strategiseen ajatteluun, arvioi yksi barometrin vastaajista.
Joissain arvioissa jopa henkilöstö-johtaminen painottuu liikaa strategian kustannuksella.

- Huomattavan iso osa esimies-valmennuksesta kohdistuu pienryhmän johtamistaitoihin - ikään kuin johtaminen korjaantuisi ihmissuhteilla, pohtii toinen vastaaja.

Vastaajat eivät uskoneet tilanteen korjaantuvan sillä, että yritysjohto tutustuisi strategisen suunnittelun välineisiin ja strategiseen ajatteluun aikaisemmin urallaan tai koulutuksensa aikana. Myöskään yritysosto-osaaminen ei vastaajien mielestä ole suuri puute.

Kyse on enemmänkin rohkeudesta ja nopeudesta tehdä ennakko-luulottomia liikkeitä. Yritysjohdolta täytyy löytyy ketteryyttä joustavuutta ja uskallusta asettaa kunnianhimoisia visioita.
Globalisaatio ja teknologia muuttavat markkinoita perusteellisesti. Asiakkaiden tarpeet muuttuvat ja kilpailijat tuovat uusia vaihtoehtoja markkinoille.

Siksi asiakastarpeiden syvällinen havainnointi sekä havaintojen muuntaminen tuotteiksi onkin ensiarvoisen tärkeää. Yritysten pitää pystyä yksinkertaistamaan tärkeimmät asiakkaille lisäarvoa tuovat tekijät.

Applen iPod, Motorolan Razr-puhelin, Toyotan hybridiauto Prius ja vaikkapa Pfizerin Viagra ovat mainioita käytännön esimerkkejä siitä, miten yritys voi synnyttää globaaleja menestystuotteita tulkitsemalla oikein asiakkaiden tarpeita ja hyödyntämällä uusinta teknologiaa. Samalla tällaiset innovaatiot ovat aiheuttaneet harmaita hiuksia kilpailijoille.

Suuri haaste barometrin mukaan on myös globalisaation asettamien vaatimusten ymmärtäminen. Tärkeää onkin löytää erilaisten arvoketjujen, liiketoimintamallien ja uusien markkinoiden tuomat mahdollisuudet.

Henkilöjohtamisen puutteet nousevat selkeästi esiin vastaajien mielipiteissä. Henkilöstön osallistaminen strategiatyöhön on heikkoa ja strategioista viestitään sekavasti. Erittäin suuri osa vastaajista oli sitä mieltä, että johtamisessa korostuvat liikaa numerot ihmisten johtamisen kustannuksella.

Vastaajat pitävät myös erittäin tärkeänä, että työntekijöiden motivointi ja johtaminen liitetään yhä suoremmin päivittäiseen johtamiseen.

Vastaajat kuuluttavat innovatiivista yritysilmapiiriä, jossa johtamis- ja palkitsemiskulttuuria muutetaan innovatiivisuutta tukevaan suuntaan.

- Yrityksissä pitää sekä osata ajatella yhdessä fiksusti että toimia ajatusten mukaan tehokkaasti. Henkilöstöhallinnon pitää olla tämän toimintamallin voiteluaine eikä jäädä yksittäisten ja erillisten temppujen junailijaksi.

Rakenteiden kehittäminen ei saa kuitenkaan jäädä henkilöohjauksen jalkoihin. Strategia-ammattilaiset ovat yksimielisiä, että rakenteiden ja strategian on sovittava yhteen.

- Strateginen visio on melkeinpä riittävä, jos osataan tehdä rakenne vision mukaiseksi. Rakenne toteuttaa strategian, tiivisti eräs vastaaja.

- Hyvästä organisaatiosta pitää pystyä lukemaan, mikä on yrityksen strategia ja mihin ydinosaamiseen se nojaa, pohti toinen.

Yksittäisistä rakennekysymyksistä tärkeimpiä ovat nykyisin verkostojen hallinta.

- On oleellista identifioida strategisen verkottumisen fokusalueet sekä ymmärrettävä strategisen kumppanuuden todelliset haasteet sekä todellinen lisäarvo, muotoilee eräs vastaaja

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  1. 1

   Näistä merkeistä tiedät, ettet rikastu koskaan

  2. 2

   Uusi tulorekisteri otetaan käyttöön – mahdollistaa reaaliaikaisen verotuksen

  3. 3

   Rauman telakka sai ison tilauksen puolustusvoimilta

  4. 4

   Lähdössä reissuun? Mieti minä päivänä tankkaat

  5. 5

   Verohallinto: Vastikkeeton talkooruoka edelleen verotonta, makkarametreissä muistettava kohtuullisuus

  6. 6

   Sadat ovat saaneet ajokortin reilulla tonnilla – ”Tulokset näyttävät hyviltä”

  7. 7

   Valtiovarainministeriö: Hallitus ei pysty kääntämään velkasuhdetta

  8. 8

   Nordean pääanalyytikko: ”Yksin Trump voi aiheuttaa lähinnä harmia”

  9. 9

   Etla: Tasa-arvo-ongelmat alkavat heti työurien alusta

  10. 10

   Sotkamo Silverillä reipas pomppu pörssissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näistä merkeistä tiedät, ettet rikastu koskaan

  2. 2

   Stockmann päästää asiakkaat katolle – vanhasta tupakkapaikasta tehdään hulppea terassi

  3. 3

   Tällainen on Helsinki-Vantaan lentoaseman uusi ”sauna-bussi”

  4. 4

   Uusi tulorekisteri otetaan käyttöön – mahdollistaa reaaliaikaisen verotuksen

  5. 5

   Verohallinto: Vastikkeeton talkooruoka edelleen verotonta, makkarametreissä muistettava kohtuullisuus

  6. 6

   Rauman telakka sai ison tilauksen puolustusvoimilta

  7. 7

   Pörssiin pyrkivän autokauppias Kamuxin arvo selvisi

  8. 8

   Euroja on enemmän kuin ikinä – jos summa olisi Suomella, valtion rahoitus olisi turvattu vuosisadoiksi

  9. 9

   Google ja Facebook myönsivät: lankesivat massiiviseen huijaukseen

  10. 10

   Nordean muutto näyttää todennäköiseltä – Wahlroos vihjaili uudesta sijainnista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun ero tuli, miehellä oli 10 miljoonaa ja vaimolla kymppitonni – Ero voi viedä perintömökin tai elämäntyön

  2. 2

   Näistä merkeistä tiedät, ettet rikastu koskaan

  3. 3

   Kodin viemäri tukkeutui ja vesi nousi lattialle – asiakas hämmästyi, kun vakuutus ei korvannut

  4. 4

   Tällainen on keskimääräinen asuntolaina – onko sinulla enemmän vai vähemmän?

  5. 5

   Sijoittajat tulppana asuntomarkkinoilla – ”Yksi varasi 20 asuntoa”

  6. 6

   Eurojackpot-voitolla on kolme jakajaa – Epäuskottava sopimus voisi lohkaista siitä jättiverot

  7. 7

   Uskomus kalliista bensasta elää Suomessa – näin asia oikeasti on

  8. 8

   Jopa 15 000 euron lisätulot vuodessa – näin mökillä voi tienata

  9. 9

   Maailman kallein lääke vedetään pois markkinoilta

  10. 10

   Puhelimet pois turisteilta – tässäkö Suomen uusi matkailuvaltti?

  11. Näytä lisää