Intia ei lupaa pikavoittoja

Nokian menestys silottaa myös muiden suomalaisyritysten tietä Intiaan. Lue toimittaja Matti Remeksen raportti suurten mahdollisuuksien maasta.
Vielä pari vuotta sitten karjalaumat laidunsivat Gurgaonin pölyisillä peltoaukeilla. Nyt paikka on rakennettu täyteen tummennetulla lasilla verhottuja toimistotaloja.
Ja lisää toinen toistaan komeampia luomuksia valmistuu joka kuukausi tänne Delhin liepeillä sijaitsevaan kasvukeskukseen.
Gurgaon on erinomainen paikka aloittaa tutustuminen paljon puhuttuun Intia-ilmiöön. Tämän ovat valinneet asemapaikakseen Microsoft, Nokia ja Ericsson. It-jättien naapurissa toimii iso joukko muitakin kansainvälisiä yrityksiä.

Yksi niistä on Metso, jonka avarassa avokonttorissa käy päiväsaikaan melkoinen hyörinä.
– Metso Minerals on myynyt Intiassa nyt 200 murskauslaitosta. Eniten myyntiä ovat vauhdittaneet suuret tiehankkeet. Niitä rakennetaan kaikkialla maassa, suomalaisyhtiön Intia-toimintoja vetävä Sudhir Srivastava sanoo.
Srivastavan mukaan myynti on parissa vuodessa kaksinkertaistunut. Euromääriä hän ei kuitenkaan paljasta.
Metso kuuluu Wärtsilän ja Koneen kanssa niihin yrityksiin, jotka tulivat Intiaan jo 1980- ja 90-luvuilla. Silloin tullimuurien ja tiukkojen säännösten ympäröimille markkinoille pääsy edellytti, että yhtiö aloitti tuotannon Intiassa.

Seuraavassa aallossa tulivat it-alan yhtiöt. Ne löysivät Intiasta osaavat asiantuntijat, joille tarvitsi maksaa vain murto-osa länsimaisten työntekijöiden palkoista.
Kolmannen ja toistaiseksi kovimman vaiheen Intian valloituksessa aloitti Nokia. Tämän vuoden alussa Chennain-tehtaalta tuli ulos ensimmäinen matkapuhelin.
Nokian perustama yrityspuisto kasvaa nyt vauhdilla, kun yhtiön alihankkijat ovat saamassa käyntiin omien tuotantolaitostensa rakennustyöt.

Nokian tehdasta Chennaissa vetävä Jukka Lehtelä väittää, että kännykkäbuumi on Intiassa vasta alkamassa.
– Tätä mieltä ovat myös paikalliset puhelinoperaattorit, joiden mukaan todellinen kasvu on vasta nyt lähdössä liikkeelle. Heinäkuussa maahan tuli 5,2 miljoonaa uutta kännykän käyttäjää. Matkapuhelin on tällä hetkellä joka kymmenennellä intialaisella.

Lehtelä esittelee nykyaikaisen tehtaan, joka laitteidensa ja toimintakonseptinsa puolesta voisi olla yhtä hyvin myös Salossa tai Shenzhenissä. Chennaissa tuotantoa valvovat intialaiset insinöörit. Laitteiden kokoonpanosta vastaavat nuoret ja näppärät intialaisnaiset.
Jo ennen tehtaan avaamista Nokia oli ennättänyt myydä Intiaan kymmeniä miljoonia kännyköitä. Tiettävästi yhtiöllä on maassa musertava, 75 prosentin markkinaosuus.
Tieto voi hyvinkin pitää paikkansa. Katukuvassa kännykät ovat yleistyneet huimaa vauhtia, mutta muiden kuin nokialaisten bongaamiseen voi mennä jokunen tovi.

Muutenkin Nokia on Intiassa tarkkaan seurattu yhtiö ja Jukka Lehtelä siteeratuimpia ulkomaalaisia yritysjohtajia paikallisessa mediassa.
Syy on yrityspuisto, joka on Intian ensimmäinen it-alan erityistalousalue. Vastaavanlaisia alueita maan hallitus suunnittelee nyt kaikkialle maahan. Ulkomaiset yritykset saavat niissä verohelpotuksia, yksinkertaistetun tullikohtelun ja monia muita etuja.
Viranomaiset ovat tähän mennessä antaneet siunauksen yli 150:n erityisalueen perustamiselle. Moni intialainen on alkanut miettiä suunnitelman järkevyyttä.
– Ei meillä ole mitään kansainvälisiä yrityksiä vastaan, mutta ne tulisivat Intiaan ilman erityiskohteluakin. Valtavat verotulot menevät nyt intialaisten peruspalvelujen sijaan ulkomaisille yrityksille, kansalaisaktivisti Chandra Bhushan tiivistää.
Bhushan on töissä Centre for Science and Environment -järjestössä, joka seuraa talouselämän ympäristö- ja yhteiskuntavastuuasioita eri puolilla Intiaa. Erityistalousalueiden lisääntyminen johtaa hänen mielestään väistämättä maanomistuskiistoihin.
– Viranomaisilla on oikeus pakkolunastuksiin. Paikallisyhteisöjen tyytymättömyyttä lisää se, että työpaikkoja erityistalousalueet eivät heille tuo. Tehtaiden koulutetut työntekijät tulevat muualta, Bhushan varoittaa.
Mahatma Gandhin päivistä lähtien kansalaisliikkeet ovat olleet vahvoja vaikuttajia. Se kannattaa ulkomaisenkin yrityksen pitää mielessä Intiassa.
Kiinassa ihmiset tarvittaessa pakkosiirretään suurten rakennushankkeiden tieltä. Intiassa häätöuhan alla olevat ihmiset lähtevät usein pitkään valitusprosessiin korkeinta oikeusastetta myöten.
Oikeuden saaminen edellyttää kuitenkin brittien siirtomaa-ajalta peräisin olevien lakikoukeroiden tuntemista. Oikeuden päätösten toimeenpanokaan ei ole aukoton.
Mitä syrjäisemmille ja köyhemmille alueille menee, sitä mielivaltaisempia ovat viranomaisten toimet, kansalaisjärjestöt valittavat.
Transparency Internationalin mukaan korruptio on Intiassa yleistä kaikilla tasoilla.
Ongelmista huolimatta intialaiset ovat aidosti ylpeitä demokraattisesta järjestelmästään.
– Asioiden politisoituminen ja byrokratia ovat hidasteita. Uskon kuitenkin, että pitkän päälle demokratia on paras ja kestävin ratkaisu, Koneen Intian-johtaja A. Sankarakrishna sanoo.

Chennain ruuhkissa istuessa tulevat väistämättä mieleen muutkin talouden jarrut. Kuuden miljoonan asukkaan metropoli on maan ehkä nopeimmin kasvava keskus. Kaupungin infrastruktuuri on kuitenkin jo nyt romahduspisteessä.
Runsaan 40 kilometrin matka Chennain kantakaupungista Nokian yrityspuistoon vie pahimmillaan pari tuntia. Samaa reittiä joutuvat myös rekat jyräämään, kun ne vievät matkapuhelimia markkinoille.
Vähintään yhtä suuri huolenaihe teollisuudelle on paheneva energiapula. Sähköä paljon tarvitsevat yritykset ovat hankkineet itselleen varavoimaa. Valtakunnan verkosta riippuvaiset joutuvat tulemaan toimeen päivittäisten katkosten kanssa.
– Tervetuloa huomenna uudestaan! Toivottavasti meillä on silloin valot, ettei ostoksia tarvitse tehdä käsikopelolla, tekstiilikauppias A.H. Mahajan lohduttaa asiakkaitaan.
Hänen kauppansa sijaitsee Chennain suurimpiin kuuluvassa Spencer Plazan ostoskeskuksessa.
Kasvun rajat voivat tulla vastaan myös koulutetun työvoiman saatavuudessa. Toistaiseksi yritykset sanovat, että Chennain seudulla riittää hyviä rekrytoitavia. Mutta kun Motorola, Flextronics ja muut uudet tulijat saavat tuotannon käyntiin, kilpailu avainhenkilöistä todennäköisesti kovenee.
Solidaarisuutta ei näissä asioissa tunneta edes suomalaisyritysten välillä.
– Nokia on vienyt meiltä viisi työntekijää, Koneen johtaja Sankarakrishna valittelee.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  1. 1

   Sijoittajat tulppana asuntomarkkinoilla – ”Yksi varasi 20 asuntoa”

  2. 2

   Maailman kallein lääke vedetään pois markkinoilta

  3. 3

   Tokmanni etsii uutta toimitusjohtajaa

  4. 4

   UPM:n toinen tehdashanke etenee Uruguayssa – ei jää kiinni ainakaan rahoituksesta

  5. 5

   Ruotsalaisoperaattoreita epäillään kartellista – Telia yksi epäillyistä

  6. 6

   Olisiko useampi Siwa tai Valintatalo voinut mennä kaupaksi? ”Kykeneviä ostajia ei ollut”

  7. 7

   Yhä harvempi toimeentulotukihakemus hylätään

  8. 8

   Ruotsalais-suomalainen teräsyhtiö sponsoroi Trumpin virkaanastujaisia – ”ei ota kantaa politiikkaan”

  9. 9

   Suosituslaskut painoivat Nestettä, Evli kiipesi

  10. 10

   277 miljoonan euron kohtalo ratkeaa Helsingissä torstaina klo 14 – ”vastuu myös Suomen valtiolla”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sijoittajat tulppana asuntomarkkinoilla – ”Yksi varasi 20 asuntoa”

  2. 2

   Maailman kallein lääke vedetään pois markkinoilta

  3. 3

   277 miljoonan euron kohtalo ratkeaa Helsingissä torstaina klo 14 – ”vastuu myös Suomen valtiolla”

  4. 4

   Jo perutut lauttamaksut iskivät saariston matkailuun? ”Alkukesä voi olla hankalaa”

  5. 5

   Google investoi Haminaan 800 miljoonaa – näin paljon jäi Suomeen

  6. 6

   Kun ero tuli, miehellä oli 10 miljoonaa ja vaimolla kymppitonni – Ero voi viedä perintömökin tai elämäntyön

  7. 7

   Sammon osakkeiden kohtalo kuumentaa tunteita – poliisille tutkintapyyntö salailusta

  8. 8

   Tokmanni etsii uutta toimitusjohtajaa

  9. 9

   Kriisissä rypevä Ericsson teki rajusti tappiota

  10. 10

   UPM yllätti tulosparannuksella – kysyntä oli hyvä etenkin Aasiassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun ero tuli, miehellä oli 10 miljoonaa ja vaimolla kymppitonni – Ero voi viedä perintömökin tai elämäntyön

  2. 2

   Ruotsissa kokeiltiin 6 tunnin työpäivää täydellä palkalla – näin kävi rahanmenon

  3. 3

   ”Vaahto valui alas mäkeä aamulla” – näin vuokramökeillä rellestetään

  4. 4

   Kesko sulkee 42 Siwaa ja Valintataloa ja avaa 8 K-Marketia – katso lista kaupoista

  5. 5

   Kodin viemäri tukkeutui ja vesi nousi lattialle – asiakas hämmästyi, kun vakuutus ei korvannut

  6. 6

   Tällainen on keskimääräinen asuntolaina – onko sinulla enemmän vai vähemmän?

  7. 7

   Suomalaisille myyty tuhansia litroja väärennettyä moottoriöljyä

  8. 8

   Talo sai kuntotarkastajalta puhtaat paperit – kauppojen jälkeen synkät epäilykset heräsivät

  9. 9

   1500 ihmistä aikoo lakkoilla torstaina – ”Haluamme lähettää viestin hallitukselle, että tämä ei käy”

  10. 10

   Nordea: Varatkaa käteistä sunnuntaiksi

  11. Näytä lisää