Onni ja uupumus

Näin joulun alla on hyvä kiinnittää huomiota lähimmäisiimme. Tästä meitä suomalaisia ei tarvitse erikseen muistuttaa. Teemme sitä kiitettävästi ympäri vuoden. Vertaamme itseämme työtovereihin ja naapureihin arvioidessamme omaa onnellisuuttamme. Parasta olisi, että meillä menisi hiukan paremmin kuin heillä. Vähemmän tärkeää on taso, jolla tätä kilpailua käydään.

Tulonjakotilastot ovat yksi esimerkki relatiivisuuden ensisijaisuudesta absoluuttisuuteen nähden. Köyhyys määritellään meillä suhteessa keskimääräisiin tuloihin. Köyhyyden määrittelytapa johti 1990-luvun alun vaikeina aikoina siihen, että köyhyys väheni ennätyksellisen paljon. Seuraavan kymmenen vuoden hyvän talouskasvun aikana köyhyys taas kasvoi. Suhteellista köyhyyttä vähennetäänkin tehokkaimmin ajamalla Suomen talous mahdollisimman pahaan kriisiin. Onneksi tuloeroja vastaan taistelevat poliitikot eivät tätä ymmärrä.

Rahaa tärkeämpää on henkinen hyvinvointi, josta myös on ilmestynyt erilaisia tutkimuksia. ”Suomalaisilla työpaikoilla työskennellään niin kovan paineen alla, että monet ihmiset palavat ennenaikaisesti loppuun” uskoo lähes 90 prosenttia suomalaisista EVA:n asennetutkimusten mukaan.

Työuupumusta koskevista tutkimuksista edustavin on työterveyslaitoksen lokakuussa julkaisema. Sen mukaan yli 70 prosenttia työssä käyvistä ei koe työuupumusta. Lievää työuupumusta kokee neljännes ja vakavaa työuupumusta alle kolme prosenttia työntekijöistä. Työuupumus on vähentynyt vuodesta 1997, jolloin työterveyslaitos teki edellisen kerran laajan tutkimuksen asiasta.

EVA:n tutkimus kertoo siitä, miten ihmiset uskovat lähimmäistensä jaksavan. Työterveyslaitoksen tutkimus kertoo siitä, miten he itse jaksavat. Suuri enemmistö työssäkäyvistä uskoo ilmeisesti olevansa vähemmän uupunut kuin työntekijät keskimäärin. Tämän täytyy olla suuri ilon aihe, vaikka se onkin matemaattinen mahdottomuus.

Eksakteihin tulonjakotilastoihin voi jokainen asemoitua tarkasti, ja puolet ihmisistä saa aina aihetta tyytymättömyyteen todetessaan kuuluvansa vähemmän ansaitsevaan puoliskoon. Uupumusasteikolla näyttää sitä vastoin 75 prosenttia ihmisistä sijoittavan itsensä ylempään puoliskoon.

Ilmiöstä on kiitettävä työuupumuksen osakseen saamaa julkisuutta. Erilaiset kirjat ja kirjoitukset ovat tänäkin vuonna korostaneet työuupumuksen vakavuutta haluamatta tai kykenemättä kertomaan, kuinka moni siitä todellisuudessa kärsii.

Kuvaava esimerkki on Helsingin Sanomat (3.12.), joka otsikoi työterveyslaitoksen tutkimuksen ”Vain muutoksiin sopeutujat selviävät ilman työuupumusta”. Informatiivisempi otsikko olisi ollut esimerkiksi ”Työssä vakavasti uupuneita yhtä vähän kuin perussuomalaisia ja kommunisteja”. Toisena pääotsikkona lähes sivun jutussa oli ”Työsuojeluvaltuutetun mielestä uupumus ei ole vähentynyt”. Lehti ei kertonut, että työsuojeluvaltuutettu on väärässä, koska tutkimukseen perustuva otsikko olisi ollut ”Työuupumus on vähentynyt”.

Työuupumuksen paisuttaminen tukee käsitystä suuria joukkoja koskevasta ongelmasta. Kun työntekijät arvioivat omaa tilaansa tähän väärään mielikuvaan, he voivat kokea hyvinvointivertailussa ylimpiin desiileihin sijoittumisen riemua.

Vaikutelma on tietenkin väärä, mutta koska se on hyvä, sitä on syytä vaalia. Toivonkin, että työuupumus pysyy julkisuudessa esillä entiseen tyyliin. Se lisää kaikkien työssäkäyvien suhteellista onnen tunnetta. Ne, jotka eivät uupumuksesta kärsi, kokevat olevansa poikkeuksellisen onnekkaita. Ne, jotka uupumuksesta kärsivät, eivät koe olevansa yksin, vaan kärsivänsä uudesta, laajalle levinneestä kansantaudista.

Tähän ajankohtaan sopii hyvän joulun toivotus. En toivo kenenkään kuitenkaan viettävän yltiöpäisen hyvää joulua, koska tälläinen itsekkyys syöksee monta lähimmäistä tilastollisesti keskimääräistä vaisumman joulun viettäjiksi. Samoin toivon menestyksellistä uutta vuotta, mutta raikuvaa menestystä toivon vain ulkomaalaisille tuttavilleni, koska suomalaisen suuri menestys kasvattaa menestyseroja, ja aiheuttaa suhteellista kurjistumista epäonnisille kansalaisille.

Kirjoittaja on Alexander Corporate Financen toimitusjohtaja ja osakas.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  1. 1

   Näistä merkeistä tiedät, ettet rikastu koskaan

  2. 2

   Verohallinto: Vastikkeeton talkooruoka edelleen verotonta, makkarametreissä muistettava kohtuullisuus

  3. 3

   Analyysitoimisto varoittaa: ”Nousukausi ei kestä pitkään”

  4. 4

   Eläkkeensaajat tyrmää verottajan linjauksen – ruoka biojätteeksi eikä vapaaehtoisille

  5. 5

   Uskomus kalliista bensasta elää Suomessa – näin asia oikeasti on

  6. 6

   OP:n Karhinen: ”Meillä on ihan aidosti nousukausi”

  7. 7

   Nordean muutto näyttää todennäköiseltä – Wahlroos vihjaili uudesta sijainnista

  8. 8

   Sampo otti haltuunsa 280 miljoonan osakepotin – miljoonia osakkeita odottaa mitätöinti

  9. 9

   United Airlinesin uusi, hunajaisempi ote: taivuttelee matkustajia suurilla summilla

  10. 10

   Talousvaliokunta hyväksyi esityksen hallintarekisteristä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näistä merkeistä tiedät, ettet rikastu koskaan

  2. 2

   Uskomus kalliista bensasta elää Suomessa – näin asia oikeasti on

  3. 3

   Postissa ulosmarssi – liki miljoona kirjelähetystä voi viivästyä

  4. 4

   Talousvaliokunta hyväksyi esityksen hallintarekisteristä

  5. 5

   Eläkkeensaajat tyrmää verottajan linjauksen – ruoka biojätteeksi eikä vapaaehtoisille

  6. 6

   Näin paljon uusi kunnanvaltuutettu tienaa

  7. 7

   Nokia kiitää pörssissä – tulos yllätti osakemarkkinat

  8. 8

   Ekonomisti: Asumistuen muutos ”iskee ehkä lujimmin työssäkäyviin”

  9. 9

   Eurojackpot-voitolla on kolme jakajaa – Epäuskottava sopimus voisi lohkaista siitä jättiverot

  10. 10

   Analyysitoimisto varoittaa: ”Nousukausi ei kestä pitkään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun ero tuli, miehellä oli 10 miljoonaa ja vaimolla kymppitonni – Ero voi viedä perintömökin tai elämäntyön

  2. 2

   ”Vaahto valui alas mäkeä aamulla” – näin vuokramökeillä rellestetään

  3. 3

   Kodin viemäri tukkeutui ja vesi nousi lattialle – asiakas hämmästyi, kun vakuutus ei korvannut

  4. 4

   Tällainen on keskimääräinen asuntolaina – onko sinulla enemmän vai vähemmän?

  5. 5

   Näistä merkeistä tiedät, ettet rikastu koskaan

  6. 6

   Sijoittajat tulppana asuntomarkkinoilla – ”Yksi varasi 20 asuntoa”

  7. 7

   Eurojackpot-voitolla on kolme jakajaa – Epäuskottava sopimus voisi lohkaista siitä jättiverot

  8. 8

   Uskomus kalliista bensasta elää Suomessa – näin asia oikeasti on

  9. 9

   Jopa 15 000 euron lisätulot vuodessa – näin mökillä voi tienata

  10. 10

   Maailman kallein lääke vedetään pois markkinoilta

  11. Näytä lisää