Osittainenhoitovapaahelpottaaarkistressiä

Mitä useampi pieni lapsi, sitä vähemmänosittainen hoitovapaa syö tuloja. Jos keski-tuloisen, kolmilapsisen perheen pieni-tuloisempi vanhempi pienentää työaikansa30 viikkotuntiin, perhe menettää noinsata euroa kuukaudessa.
Moni pienten lasten vanhempi tuskailee ajankäytön ongelmissa. Pitäisi olla töissä ja pitäisi olla kotona ja tuntuu, ettei oikein kunnolla ehdi olla missään. Huono omatunto kolkuttaa, kun lapset ovat päivät pitkät hoidossa, mutta työtkin pitää tehdä.

Jollei talous ole äärimmilleen viritetty, yksi vaihtoehto voi olla osittainen hoitovapaa. Sitä voi käyttää työajan lyhentämiseen enintään kuuteen tuntiin ja keskimäärin 30 tuntiin viikossa. Vanhemmilla on oikeus hoitovapaaseen siihen asti, kun nuorin lapsi päättää toisen luokan.

Osittainen hoitovapaa edellyttää, että vanhempi on työskennellyt saman työnantajan palveluksessa vähintään kuusi kuukautta vuoden aikana ennen hoitovapaalle jäämistä. Hoitovapaasta kannattaa neuvotella työnantajan kanssa hyvissä ajoin. Lain mukaan esitys vapaasta pitää tehdä viimeistään kaksi kuukautta ennen sen alkamista.

Työnantaja voi kieltäytyä antamasta vapaata vain, jos siitä aiheutuisi niin vakavaa haittaa, että sitä ei voida kohtuullisin järjestelyin välttää. Hoitovapaajärjestely on niin joustava kuin työntekijä ja työnantaja ovat.

Työaika voidaan sopia sellaiseksi kuin parhaaksi katsotaan.

Osittaisessa hoitovapaassa poissaoloajalta ei makseta palkkaa. Eli jos työntekijä on töissä 80 prosenttia työajasta, hänelle maksetaan 80 prosenttia palkasta.

Käteen jäävästä osuudesta ei kuitenkaan humahda aivan 20 prosentin suuruista osuutta, sillä progressiivinen verotus tasaa erotusta. Pikainen laskelma osoittaa, että 20-prosenttinen poissaolo eli esimerkiksi nelipäiväisen työviikon tekeminen, pienentää palkkaa 16 prosenttia.

Koska verotus vaihtelee paljon vanhempien tulojen ja vähennysten mukaan, hoitovapaan kustannuksia laskettaessa kannattaa mieluummin seurata verotuksen jälkeen käteen jäävää osuutta kuin bruttopalkkaa ja sen pienenemistä. Jos vapaalle jäävällä on esimerkiksi paljon asunto- tai opintovelkaa tai vaikkapa vapaaehtoinen eläkevakuutus, verottaja on jo valmiiksi armeliaampi kuin henkilölle, jolla ei juuri vähennyksiä ole.

Pääekonomisti Jaana Kurjenoja Veronmaksajien keskusliitosta muistuttaa, että Suomessa ei ole perheverotusta eikä minkäänlaisia perhe-elementtejä verotuksessa. Sekä puolisoita että lapsia verotetaan omista tuloistaan. Tämä tarkoittaa, että puolisolla, hänen tuloillaan ja lasten määrällä ei ole merkitystä normaalin palkkaveron laskennassa.

Yhteiskunta tulee vastaan osittaiselle hoitovapaalle jäävää, jos perheessä on alle kolmivuotias tai ensimmäistä tai toista luokkaa käyvä koululainen. Tällöin Kela maksaa osittaisesta hoitovapaasta 70 euroa kuukaudessa. Tämä on veronalaista tuloa. Jos lapset ovat täyttäneet kolme tai ovat alle kouluikäisiä tai jo toisenkin luokan käyneitä, summaa ei makseta.

Jos tulot jäävät hyvin pieniksi, perhe voi saada lisäksi asumis- tai toimeentulotukea. Ne lasketaan koko perheen tulojen perusteella. Jos toinen vanhemmista lyhentää työaikaansa mutta toinen jatkaa normaalisti työssäkäyntiä, tuen saamisrajat ylittyvät keskituloisilla vielä reippaasti.

Päivähoitomaksujen pienennys korvaa hieman palkkatulon kutistumista.

Kunnallisen päivähoidon maksut vaihtelevat kunnittain, mutta tavallisesti korkein kokopäiväisesti hoidetun lapsen hoitomaksu on 200 euroa. Sitä maksavat jo keskituloiset perheet.

Muun muassa pääkaupunkiseudulla toisesta lapsesta maksetaan korkeintaan 180 euroa ja seuraavista lapsista maksu vähenee vielä 20 prosenttia. Eli esimerkiksi täysimääräisesti päiväkotimaksuja maksavan perheen kolmannesta lapsesta menee 144 euroa ja neljännestä 115,20 euroa.

Otetaan esimerkiksi nelihenkinen perhe, jossa on kaksi alle kouluikäistä, päiväkodissa hoidettavaa lasta. Perheen vanhemmat ovat töissä ja nauttivat Tilastokeskuksen tietojen mukaisia keskiansioita eli mies ansaitsee 2 660 ja nainen 2 140 euroa eli yhteensä 4 800 euroa. Lapsista maksetaan täydet hoitomaksut, 200 ja 180 euroa.

Jos toinen vanhemmista tekee 80-prosenttista työaikaa ja lapset ovat alle seitsemän tuntia päivässä hoidossa, päiväkotimaksuista putoaa 20 prosenttia pois. Tällöin lastenhoidosta säästyy 76 euroa kuukaudessa. Kolmannella päiväkotilapsella maksuista säästyisi vielä 29 euroa.

Paitsi työpäiviä lyhentämällä, työaikaa voi kutistaa myös työpäivien määrää vähentämällä. Tekemällä palkkatöitä neljänä päivänä viikossa vanhempi voi pienentää työaikansa 80 prosenttiin.

Päiväkotimaksuissa ei kuitenkaan välttämättä enää päde sama logiikka. Esimerkiksi Espoossa ja Helsingissä päiväkotimaksut supistuvat neljä prosenttia jokaista poissaolopäivää kohden.

Neljän tarhapäivän poissaolo kuukaudessa pienentää hoitomaksua 16 prosenttia. Tällöin esimerkkiperheemme säästäisi hoitokuluja 60 euroa kuukaudessa.

Jos toinen lapsista on alle kolmevuotias, perhe saa Kelan tuen. Verojen jälkeen siitä jää käteen noin 50 euroa.

Jos työajan lyhentäjä on esimerkkiperheen pienempituloinen vanhempi eli äiti, hänen palkkansa kutistuu noin 250 euroa. Kun otetaan huomioon päiväkotimaksujen vähennys ja pikkulapsesta saatava lisä, tulonmenetys olisi 124–140 euroa kuukaudessa riippuen työajan lyhentämistavasta. Jos perheessä olisi vielä kolmas lapsi, päivähoitokulujen pienennyksen ansiosta työajan lyhentäminen maksaisi perheelle noin sata euroa.

Pienen koululaisen takia työaikaansa lyhentävä voi säästää puolestaan mahdollisista iltapäivähoidon kustannuksista ja saa lisäksi työajan lyhennyksestä veronalaisen 70 euron kuukausikorvauksen.

Tulojen kasvaessa toki myös työajan lyhennyksestä menetetty palkka suurenee vastaavasti. Esimerkiksi 3 000 euron tuloilla 20 prosentin vähennys työajassa on jo noin 300 ja 4 000 euron tuloilla liki 400 euroa. Jos 5 000 euroa ansaitseva lyhentää työaikaansa 80 prosenttiin, hän menettää käteen jäävästä palkastaan lähes 470 euroa.

Jos pitkämatkainen työntekijä käy töissä entistä harvempana päivänä, hän voi ottaa tulolaskelmassaan huomioon myös säästöt työmatkakuluissa.

Työaikaansa lyhentävien vanhempien määrä on kasvanut tänä syksynä. Ainakin osin tämä johtuu siitä, että osittainen hoitovapaa laajeni elokuussa koskemaan myös eka- ja tokaluokkalaisten vanhempia. Kelan mukaan marraskuussa osittaista hoitorahaa sai noin 9 940 henkilöä. Lokakuussa vastaava luku oli hieman yli 8 400. Kelan tuen ulottumattomissa olevien hoitovapaalaisten määrää ei tiedetä.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  1. 1

   Perintövero voi iskeä ankarasti – katso 7 vinkkiä, joilla voit pienentää maksuja

  2. 2

   Rauman telakka sai ison tilauksen puolustusvoimilta

  3. 3

   Näistä merkeistä tiedät, ettet rikastu koskaan

  4. 4

   Uusi tulorekisteri otetaan käyttöön – mahdollistaa reaaliaikaisen verotuksen

  5. 5

   Lähdössä reissuun? Mieti minä päivänä tankkaat

  6. 6

   Verohallinto: Vastikkeeton talkooruoka edelleen verotonta, makkarametreissä muistettava kohtuullisuus

  7. 7

   Sadat ovat saaneet ajokortin reilulla tonnilla – ”Tulokset näyttävät hyviltä”

  8. 8

   Stockmann päästää asiakkaat katolle – vanhasta tupakkapaikasta tehdään hulppea terassi

  9. 9

   Google ja Facebook myönsivät: lankesivat massiiviseen huijaukseen

  10. 10

   Katso miten muut arvostavat työtäsi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Perintövero voi iskeä ankarasti – katso 7 vinkkiä, joilla voit pienentää maksuja

  2. 2

   Näistä merkeistä tiedät, ettet rikastu koskaan

  3. 3

   Uusi tulorekisteri otetaan käyttöön – mahdollistaa reaaliaikaisen verotuksen

  4. 4

   Rauman telakka sai ison tilauksen puolustusvoimilta

  5. 5

   Lähdössä reissuun? Mieti minä päivänä tankkaat

  6. 6

   Stockmann päästää asiakkaat katolle – vanhasta tupakkapaikasta tehdään hulppea terassi

  7. 7

   Verohallinto: Vastikkeeton talkooruoka edelleen verotonta, makkarametreissä muistettava kohtuullisuus

  8. 8

   Google ja Facebook myönsivät: lankesivat massiiviseen huijaukseen

  9. 9

   Euroja on enemmän kuin ikinä – jos summa olisi Suomella, valtion rahoitus olisi turvattu vuosisadoiksi

  10. 10

   Tällainen on Helsinki-Vantaan lentoaseman uusi ”sauna-bussi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun ero tuli, miehellä oli 10 miljoonaa ja vaimolla kymppitonni – Ero voi viedä perintömökin tai elämäntyön

  2. 2

   Näistä merkeistä tiedät, ettet rikastu koskaan

  3. 3

   Kodin viemäri tukkeutui ja vesi nousi lattialle – asiakas hämmästyi, kun vakuutus ei korvannut

  4. 4

   Perintövero voi iskeä ankarasti – katso 7 vinkkiä, joilla voit pienentää maksuja

  5. 5

   Tällainen on keskimääräinen asuntolaina – onko sinulla enemmän vai vähemmän?

  6. 6

   Sijoittajat tulppana asuntomarkkinoilla – ”Yksi varasi 20 asuntoa”

  7. 7

   Eurojackpot-voitolla on kolme jakajaa – Epäuskottava sopimus voisi lohkaista siitä jättiverot

  8. 8

   Uskomus kalliista bensasta elää Suomessa – näin asia oikeasti on

  9. 9

   Jopa 15 000 euron lisätulot vuodessa – näin mökillä voi tienata

  10. 10

   Maailman kallein lääke vedetään pois markkinoilta

  11. Näytä lisää