Harrastuksena ravintola

Julkaistu:

Mitä tapahtuu, kun suomalainen harrastajakokki ja italialainen ravintoloitsija ystävystyvät belgialaisella tenniskentällä? Syntyy cross kitchen -ravintola.
TEKSTI JA Kuvat

Moni meistä Belgian suomalaisista on narissut vuosikausia, että miksi tässä maailman ruokakulttuurin mekassa ei tarjoilla suomalaista ruokaa.

Ydinenergian lobbausjärjestön Foratomin johtaja Sami Tulonen lopetti viime keväänä narinat ostamalla italialaisen ystävänsä Pino Mastro Giovannin kanssa Brysselistä Avenue de Louisen päästä vanhan panimoravintola La Brasserie Louisen, joka on ruokkinut belgialaisia jo viime vuosisadan alkupuolelta.

Ruoanlaittoa harrastava Tulonen kertoo unelmoineensa amerikkalaisen vaimonsa kanssa jo vuosia omasta ravintolasta, vaikka hänellä ei ole itsellään ravintola-alan koulutusta tai kokemusta.

– En ole ravintola-alan ammattilainen kuten Pino, vaan pelkkä turisti. En ole täällä töissä, vaan tämä on minulle mieluisa harrastus, kuvaa Tulonen.

Etelä-Italiassa syntynyt Giovanni on toiminut Brysselissä ravintoloitsijana jo 20 vuotta. Tätä ennen hän työskenteli pariisilaisravintoloissa.

Tulonen tutustui Giovanniin tennisklubilla viisi vuotta sitten.

– Kun kerroin Pinolle harrastavani ruoanlaittoa ja viinejä, hän sanoi minulle pilke silmäkulmassa, että te suomalaiset ette tiedä hyvästä ruoasta mitään, muistelee Tulonen.

Giovannin asenne muuttui täysin, kun Tulonen oli kutsunut hänet perheineen päivälliselle kotiinsa. Hän tarjosi italialaisvieraille muun muassa kylmäsavulohta, muikun mätiä ja mustikkapiirakkaa.

– Pino oli aivan myyty. Hän sanoi, että suomalainen ruokahan on loistavaa. Meidän täytyy tehdä yhteistyötä, muistelee Tulonen.

Yhteistyö näyttää sujuvan. Giovanni johtaa ravintolaa ja Tulonen hoitaa oman työnsä ohella markkinointia ja raaka-ainehankintoja Suomesta. Hänen tavarantoimittajiinsa kuuluu muun muassa keminmaalainen Lapin Palvi, joka toimittaa poronlihaa.

Giovannilla ja Tulosella on ollut alusta saakka yhteinen näkemys ravintolan liikeideasta.

Ravintolassa on aito cross kitchen eli sekakeittiö, joka tarjoaa huolella valmistettua ranskalais-belgialaista ja suomalaista ruokaa italialaisittain höystettynä.

– En ole yrittänyt selittää belgialaiselle keittiöpäällikölle, kuinka suomalaista ruokaa pitäisi laittaa. Hän on kehittänyt raaka-aineista ruokaa oman makunsa mukaan, kertoo Tulonen.

Tarjolla on runsas valikoima suomalaisia herkkuja, kuten poron fileetä puolukkakastikkeella, kylmäsavulohta siian mädillä, poron kylmäsavupaistista tehtyä garpaccioa tryffeliöljyllä maustetulla salaatilla.

Tulonen kehuu keittiömestarinsa kehitelmistä erityisesti lakkahillolla maustettua paahtovanukasta, joka on vienyt monelta kielen mennessään. Samoin poron garpaccio on ollut menestys. Listalla on myös suomalaisia klassikoita, kuten lohisoppaa ja ruisleipää.

Tuloselle ja Giovannille on ollut jo ennen ravintolan perustamista selvää, että pelkkä suomalaiseen ruokaan erikoistunut ravintola ei pärjää Brysselissä.

– Suomalainen ruoka on sen verran erikoista, että sen varaan ei kannata kokonaan laskea. Isomman kokonaisuuden osana suomalainen ruoka sen sijaan kannattaa, sanoo Tulonen.

Kommentit

    Näytä lisää

    Näitä luetaan!
    1. 1

      Dollari syöksähti äkkiä alas

    2. 2

      ”Hinnat ja vuokrat ovat nousseet, palkat eivät” – palvelualat vaativat lisää rahaa

    3. 3

      Google uhkaa saada historiallisen suuret sakot

    4. 4

      Pankkivalvojalta varoitus Danskelle: Riskinne kasvavat

    5. 5

      Historiallinen pelastusoperaatio: Italia pelastaa ongelmapankkinsa 17 miljardin euron tuilla

    6. 6

      Testaa, osaatko raha-asiat – 11 kysymystä kertoo, oletko parempi kuin muut suomalaiset

    7. 7

      Vanhakin asuntolaina kannattaa kilpailuttaa – 7 vinkkiä, joilla säästät rahaa

    8. 8

      Trumpin koe iskisi Suomeen nopeasti – ”Vaikutukset voivat olla valtavia”

    9. 9

      Lintilä tapaa Nesteen henkilöstöä tiistaina – ”Pahasti pelkään, että jää kahvitteluksi”

    10. 10

      Nuoren palkka 2000 e/kk, kokeneen jopa 5000 e/kk – onko tässä järkeä?

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Testaa, osaatko raha-asiat – 11 kysymystä kertoo, oletko parempi kuin muut suomalaiset

    2. 2

      Vanhakin asuntolaina kannattaa kilpailuttaa – 7 vinkkiä, joilla säästät rahaa

    3. 3

      Nuoren palkka 2000 e/kk, kokeneen jopa 5000 e/kk – onko tässä järkeä?

    4. 4

      Historiallinen pelastusoperaatio: Italia pelastaa ongelmapankkinsa 17 miljardin euron tuilla

    5. 5

      Kommentti: Suomalaisten kukkaroissa kytee ikävä yllätys – miksi poliitikot vaikenevat?

    6. 6

      Yle etsii uutta päätoimittajaa: Nämä ovat vaatimukset – liksa huidellee ainakin 13 000 eurossa / kuukausi

    7. 7

      Jättilainoja on yhä useammalla – ylitätkö tämän rajan?

    8. 8

      Olisitko valmis tällaiseen lomanviettoon? 4 suomalaispomoa kertoo, millainen kesä heitä odottaa

    9. 9

      Katso, nouseeko oma Yle-verosi – 400 000 vapautuu maksusta kokonaan

    10. 10

      Google uhkaa saada historiallisen suuret sakot

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Nesteen väki lopettaa polttoaineen jakelun Suomessa viikoksi

    2. 2

      Testaa, osaatko raha-asiat – 11 kysymystä kertoo, oletko parempi kuin muut suomalaiset

    3. 3

      Kommentti: Suomalaisten kukkaroissa kytee ikävä yllätys – miksi poliitikot vaikenevat?

    4. 4

      Nuoren palkka 2000 e/kk, kokeneen jopa 5000 e/kk – onko tässä järkeä?

    5. 5

      Lähes sadalle potkut Terveystalosta ja Diacorista – osa lomalla, eikä vielä tiedä irtisanomisesta

    6. 6

      Jättilainoja on yhä useammalla – ylitätkö tämän rajan?

    7. 7

      Katso, nouseeko oma Yle-verosi – 400 000 vapautuu maksusta kokonaan

    8. 8

      Suomalaisen kaivosyhtiön osuma yllätti geologinkin – ”Tulokset ovat erittäin hyviä”

    9. 9

      Olisitko valmis tällaiseen lomanviettoon? 4 suomalaispomoa kertoo, millainen kesä heitä odottaa

    10. 10

      Jos olen 18-vuotiaana miljonääri, en mene yliopistoon – yhdysvaltalaispoika löi uhmakkaan vedon vanhempiensa kanssa

    11. Näytä lisää