Petteri Luodon matkahuippukokkien kisaanon loppurutistusta vailla

Julkaistu:

Kokkien maailmanmestaruuskilpailuun, Bocuse d’Or -mittelöön tammikuussa matkaavalla Petteri Luodolla häämöttää loppusuora. Kilpailuannoksia on suunniteltu, hiottu, muuteltu ja taas hiottu jo vuoden verran.

– On upeaa, kun kilpailupäivä Lyonissa viimein koittaa. Hienoa päästä tekemään eikä vain harjoitella, Palace Gourmet’n keittiömestarina työskentelevä Luoto sanoo.

Viime lauantaina Luoto teki kisaan lähtevän avustajansa Ilkka Lääverin kanssa tällä erää viimeisimmät muutokset liharuokaan ja päätti, että kala-annos on valmis – kastiketta lukuun ottamatta.

Lyonissa Ranskassa kokkeja odottaa pieni huone, jossa on kaksi pientä pöytää, vesipiste, hella ja uuni. Suomesta mukaan on raahattu ”uskomaton määrä tavaraa”: omat työvälineet, tarjoiluvadit, puikulaperunat, vihanneksia, kermat ja paljon muuta.

Kala-annoksen pääraaka-aine on islantilainen merikrotti, Luodon mukaan maailman rumin kala. Kymmenkiloisen kalan pää painaa viisi kiloa, ja siitä käytetään poskipalat muhennokseen. Fileen Luoto aikoo kypsentää oliivileivän sisässä. Toisena lisäkkeenä suomalaiset valmistavat friteerattua kesäkurpitsankukkaa, jonka he täyttävät tomaatti-yrttihaudukkeella. Koska kilpailusäännöt määräävät, että lisukkeita pitää olla kolme, annokseen tulee vielä parsavanukas.

Viiden tunnin urakka

Kokeilla on kilpailussa aikaa viisi tuntia. Kun kala lähtee tuomarien maisteltavaksi, pitää liha-annoksen olla valmiina siitä puolen tunnin päästä. Lihavadin pääraaka-aineena on vasikan keskiosan puolikas, sisä- ja ulkofileet, munuaiset ja kylki.

– Ruho on niin iso, että sen nostamiseen pöydälle tarvitaan kaksi miestä, Luoto kuvailee.

Vasikan lisukkeeksi Luoto valmistaa puikulaperunoista ja keltajuuresta pyreen, jonka hän täyttää vasikan munuaisella ja sipulimarmeladilla.

– Toisen lisäkkeen teen hyydytetystä tryffeli-selleri-kermasta, mutta kolmatta lisäkettä en ole vielä päättänyt, en myöskään kastiketta.

Tammikuun puolelle jää myös koristeiden suunnittelu. Lasiset ja hopeiset koristeet on kielletty, sillä kaiken tarjoiluvadille päätyvän pitää olla syötävää. Esteettisyydellä on iso merkitys, mutta maulla vielä suurempi. Kahden vuoden takaisista kilpailuista makupisteiden määrä tuplattiin, mikä sopii Luodolle paremmin kuin hyvin.

Aiemmin Vuoden kokiksikin valittu Luoto lähtee nyt jo kolmatta kertaa Bocuse d’Or -kisaan: 1995 hän oli mukana Antti Vahteran avustajana ja 2001 Suomen edustajana. 25.–26. tammikuuta Lyoniin tulee kilpailijoita 24 maasta; Luodolle ja Lääverille osui arvonnassa ensimmäinen kilpailupäivä, ja he aloittavat urakkansa neljänsinä.

Suomalaiskaksikon taustajoukkoihin kuuluu arvovaltaisia ammattilaisia: Palace Gourmet’n keittiöpäällikkö Marko Laine, G.W. Sundmansista Jarmo Vähä-Savo, PalacenRannasta Pekka Terävä sekä Linnea-ravintolaa Göteborgissa pyörittävä Bengt Sjöström.

Kommentit

    Näytä lisää

    Näitä luetaan!
    1. 1

      Keskituloinen Julia säästi vuodessa 10 000 euroa – näin se onnistui

    2. 2

      Yksi kuva Verkkokauppa.comin kasvusta kertoo Stockmannin ahdingosta – ”En tiedä miten täysjärkisenä olisi pidetty...”

    3. 3

      Suomessa voi pian olla uusi miljardööri

    4. 4

      Duunari, pääsetkö näille tuntiansioille? Katso, miten 99 ammatissa tienataan

    5. 5

      Työpaikkoja auki yhä enemmän, mutta tekijöitä ei löydy

    6. 6

      EKP:n huoli valuutan vahvistumisesta halventaa euroa

    7. 7

      Kommentti: Mikä on, kun talletukset eivät kelpaa pankille?

    8. 8

      Suomalainen suosii lyhyttä lainakorkoa – onko taustalla kollektiivinen trauma?

    9. 9

      EKP pelkää euron vahvistumista

    10. 10

      Patria aloittaa yt-neuvottelut – vähentää jopa 130 työntekijää

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Yksi kuva Verkkokauppa.comin kasvusta kertoo Stockmannin ahdingosta – ”En tiedä miten täysjärkisenä olisi pidetty...”

    2. 2

      Duunari, pääsetkö näille tuntiansioille? Katso, miten 99 ammatissa tienataan

    3. 3

      Keskituloinen Julia säästi vuodessa 10 000 euroa – näin se onnistui

    4. 4

      Suomessa voi pian olla uusi miljardööri

    5. 5

      Työpaikkoja auki yhä enemmän, mutta tekijöitä ei löydy

    6. 6

      Lakan jättisato johti poikkeukselliseen pyyntöön: Ostakaa marjaa ja myykää mahdollisimman halvalla

    7. 7

      Kommentti: Mikä on, kun talletukset eivät kelpaa pankille?

    8. 8

      Äänekosken suuri biotuotetehdas käynnistyi

    9. 9

      Suomalainen suosii lyhyttä lainakorkoa – onko taustalla kollektiivinen trauma?

    10. 10

      Patria aloittaa yt-neuvottelut – vähentää jopa 130 työntekijää

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Yli 4 000 euron tulot, hulppea asunto ja kallis auto – tällainen voi olla ”rikas köyhä”

    2. 2

      Duunari, pääsetkö näille tuntiansioille? Katso, miten 99 ammatissa tienataan

    3. 3

      Näin pankkien johtajat ja talousasiantuntijat lyhentävät lainojaan – elävätkö niin kuin opettavat?

    4. 4

      Tulot yli 4000 €/kk, mutta rahat eivät riitä – yksi päätös voi romuttaa talouden täysin

    5. 5

      Yksi kuva Verkkokauppa.comin kasvusta kertoo Stockmannin ahdingosta – ”En tiedä miten täysjärkisenä olisi pidetty...”

    6. 6

      Holmströmiltä radikaali ehdotus: Eläkkeitä pitäisi voida leikata – ”Teen tässä palveluksen nuorille”

    7. 7

      Katso, miten hintojen nousu iski kukkaroosi – kaksi ryhmää kärsinyt eniten

    8. 8

      60 000 hyvätuloiselle veronkevennys? Näin suuren osan kaikista veroista he maksavat

    9. 9

      Keskituloinen Julia säästi vuodessa 10 000 euroa – näin se onnistui

    10. 10

      Autoilija hämmästyi: Liikennevakuutuksen täysbonus nosti vakuutuksen hintaa

    11. Näytä lisää