Petteri Luodon matkahuippukokkien kisaanon loppurutistusta vailla

Kokkien maailmanmestaruuskilpailuun, Bocuse d’Or -mittelöön tammikuussa matkaavalla Petteri Luodolla häämöttää loppusuora. Kilpailuannoksia on suunniteltu, hiottu, muuteltu ja taas hiottu jo vuoden verran.

– On upeaa, kun kilpailupäivä Lyonissa viimein koittaa. Hienoa päästä tekemään eikä vain harjoitella, Palace Gourmet’n keittiömestarina työskentelevä Luoto sanoo.

Viime lauantaina Luoto teki kisaan lähtevän avustajansa Ilkka Lääverin kanssa tällä erää viimeisimmät muutokset liharuokaan ja päätti, että kala-annos on valmis – kastiketta lukuun ottamatta.

Lyonissa Ranskassa kokkeja odottaa pieni huone, jossa on kaksi pientä pöytää, vesipiste, hella ja uuni. Suomesta mukaan on raahattu ”uskomaton määrä tavaraa”: omat työvälineet, tarjoiluvadit, puikulaperunat, vihanneksia, kermat ja paljon muuta.

Kala-annoksen pääraaka-aine on islantilainen merikrotti, Luodon mukaan maailman rumin kala. Kymmenkiloisen kalan pää painaa viisi kiloa, ja siitä käytetään poskipalat muhennokseen. Fileen Luoto aikoo kypsentää oliivileivän sisässä. Toisena lisäkkeenä suomalaiset valmistavat friteerattua kesäkurpitsankukkaa, jonka he täyttävät tomaatti-yrttihaudukkeella. Koska kilpailusäännöt määräävät, että lisukkeita pitää olla kolme, annokseen tulee vielä parsavanukas.

Viiden tunnin urakka

Kokeilla on kilpailussa aikaa viisi tuntia. Kun kala lähtee tuomarien maisteltavaksi, pitää liha-annoksen olla valmiina siitä puolen tunnin päästä. Lihavadin pääraaka-aineena on vasikan keskiosan puolikas, sisä- ja ulkofileet, munuaiset ja kylki.

– Ruho on niin iso, että sen nostamiseen pöydälle tarvitaan kaksi miestä, Luoto kuvailee.

Vasikan lisukkeeksi Luoto valmistaa puikulaperunoista ja keltajuuresta pyreen, jonka hän täyttää vasikan munuaisella ja sipulimarmeladilla.

– Toisen lisäkkeen teen hyydytetystä tryffeli-selleri-kermasta, mutta kolmatta lisäkettä en ole vielä päättänyt, en myöskään kastiketta.

Tammikuun puolelle jää myös koristeiden suunnittelu. Lasiset ja hopeiset koristeet on kielletty, sillä kaiken tarjoiluvadille päätyvän pitää olla syötävää. Esteettisyydellä on iso merkitys, mutta maulla vielä suurempi. Kahden vuoden takaisista kilpailuista makupisteiden määrä tuplattiin, mikä sopii Luodolle paremmin kuin hyvin.

Aiemmin Vuoden kokiksikin valittu Luoto lähtee nyt jo kolmatta kertaa Bocuse d’Or -kisaan: 1995 hän oli mukana Antti Vahteran avustajana ja 2001 Suomen edustajana. 25.–26. tammikuuta Lyoniin tulee kilpailijoita 24 maasta; Luodolle ja Lääverille osui arvonnassa ensimmäinen kilpailupäivä, ja he aloittavat urakkansa neljänsinä.

Suomalaiskaksikon taustajoukkoihin kuuluu arvovaltaisia ammattilaisia: Palace Gourmet’n keittiöpäällikkö Marko Laine, G.W. Sundmansista Jarmo Vähä-Savo, PalacenRannasta Pekka Terävä sekä Linnea-ravintolaa Göteborgissa pyörittävä Bengt Sjöström.

Kommentit

    Näytä lisää

    Näitä luetaan!
    1. 1

      Jopa 15 000 euron lisätulot vuodessa – näin mökillä voi tienata

    2. 2

      Kun ero tuli, miehellä oli 10 miljoonaa ja vaimolla kymppitonni – Ero voi viedä perintömökin tai elämäntyön

    3. 3

      ”Toiselle loppusiivoukseksi riittää, että imuroi huoneen keskeltä”

    4. 4

      Näkökulma: Ranska pelaa kovien panosten talousrulettia

    5. 5

      Nordean palvelut nurin pitkälle iltaan – käteistä ei nouse eikä verkkopankkiin pääse

    6. 6

      Puhelimet pois turisteilta – tässäkö Suomen uusi matkailuvaltti?

    7. 7

      Tällainen on keskimääräinen asuntolaina – onko sinulla enemmän vai vähemmän?

    8. 8

      Valuutta­markkinoilla jeni ja rupla vahvistuvat – odotukset talouskasvusta viriävät

    9. 9

      Kikka, joka säästää 580 euroa bensakuluissa? ”Kuluttajia hämmentää, että on ihan hyviä tuotteita ja ihan susia”

    10. 10

      Nordean kortit eivät toimi sunnuntaina – pankkiautomaateilla on jo jonoa

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Kun ero tuli, miehellä oli 10 miljoonaa ja vaimolla kymppitonni – Ero voi viedä perintömökin tai elämäntyön

    2. 2

      Tällainen on keskimääräinen asuntolaina – onko sinulla enemmän vai vähemmän?

    3. 3

      Puhelimet pois turisteilta – tässäkö Suomen uusi matkailuvaltti?

    4. 4

      Jopa 15 000 euron lisätulot vuodessa – näin mökillä voi tienata

    5. 5

      Nordean kortit eivät toimi sunnuntaina – pankkiautomaateilla on jo jonoa

    6. 6

      Nordean palvelut nurin pitkälle iltaan – käteistä ei nouse eikä verkkopankkiin pääse

    7. 7

      Ikea-johtaja: Lihapullat ovat parhaita sohvamyyjiämme

    8. 8

      Nordean asiakas, nosta tänään käteistä! Lähes kaikki pankkipalvelut pois käytöstä sunnuntaina

    9. 9

      Valuutta­markkinoilla jeni ja rupla vahvistuvat – odotukset talouskasvusta viriävät

    10. 10

      ”Toiselle loppusiivoukseksi riittää, että imuroi huoneen keskeltä”

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Sanna osti lähes uuden asunnon – kahden vuoden jälkeen se osoittautui karmeaksi virheeksi

    2. 2

      Pankkia vaihtamalla voi säästää yli tuhat euroa vuodessa

    3. 3

      Ruotsissa kokeiltiin 6 tunnin työpäivää täydellä palkalla – näin kävi rahanmenon

    4. 4

      ”Vaahto valui alas mäkeä aamulla” – näin vuokramökeillä rellestetään

    5. 5

      Kesko sulkee 42 Siwaa ja Valintataloa ja avaa 8 K-Marketia – katso lista kaupoista

    6. 6

      Kun ero tuli, miehellä oli 10 miljoonaa ja vaimolla kymppitonni – Ero voi viedä perintömökin tai elämäntyön

    7. 7

      Tällainen on keskimääräinen asuntolaina – onko sinulla enemmän vai vähemmän?

    8. 8

      Suomalaisille myyty tuhansia litroja väärennettyä moottoriöljyä

    9. 9

      Talo sai kuntotarkastajalta puhtaat paperit – kauppojen jälkeen synkät epäilykset heräsivät

    10. 10

      1500 ihmistä aikoo lakkoilla torstaina – ”Haluamme lähettää viestin hallitukselle, että tämä ei käy”

    11. Näytä lisää