Presidenttien makkaramestari

Julkaistu:

Gero Geick valmistaa käsintehtyjä makkaroitayli 6 000reseptillä

Kyröläisen maatalon piharakennuksessa on Suomen kulinaarisen kentän ehkä parhaiten varjelluimpia salaisuuksia. Yksikään kyltti ei paljasta, että keskellä aavaa varsinaissuomalaista peltomaisemaa toimii Suomen pienin makkaratehdas. Sama tehdas tuottaa kuitenkin yli 6 000 reseptillä käsintehtyjä makkaroita maan huippuravintoloille sekä muun muassa lähetystöihin ja presidenttien ruokapöytään.

– Presidenteistä Ahtisaari söi enemmän makkaraa kuin Halonen. Kun Ahtisaaren poika meni naimisiin, ainoa tarjolla ollut liharuoka oli minun makkaraani. Tarja Haloselle olen tehnyt kalamakkaraa hauesta, katkaravuista ja lohesta, Gero Geick kertoo.

Gero Geick on nimeään kantavan yrityksen markkinointiosasto, tuotanto ja logistiikka. Hän on aitogermaani fleischermeister eli lihamestari, joka on opetellut ammattinsa Saksassa oppipojasta kisällin kautta mestariksi. Hän on ainoa lajiaan Suomessa, mutta toisaalta lenkki pitkässä ketjussa. Geick kertoo hymyillen, että saksalaisia lihamestareita on ollut Turun seudulla keskiajasta lähtien.

Joulumakkaraapiparimausteilla

Geick ei pysähdy hetkeksikään. Hän kertoo ammatistaan, mutta samalla hän jauhaa lihaa ja työntää täytettä siansuoleen. Parhaillaan valmistuu mausteista joulumakkaraa.

– Makkarasta tekee joulumakkaran mausteet, ja tietysti joulumieli, Geick kertoo ja taittelee pitkää makkarapötköä lenkeiksi.

– Ennen vanhaan joulumakkaraa tehtiin, kun sika oli teurastettu. Suomessa sitä ei ole maustettu kovin ihmeellisesti: maustepippuria, pippuria, suolaa, sipulia ja valkosipulia. Minun joulumakkarani on enemmän saksalaistyyppinen. Kuulostaa hassulta, että makkaraan laitetaan piparkakkumausteita, mutta sianlihalle se sopii, kuten tiedetään esimerkiksi kiinalaisesta keittiöstä. Ja maustetaanhan joulukinkkukin neilikoilla, hän juttelee ja työntää makkaraerän uuniin.

Geick on tehnyt aivan kaikkea, mitä makkaranystävät ovat osanneet toivoa: strutsimakkaraa, alligaattori- tai etanamakkaraa.

– Minä teen juuri sen makuista makkaraa kuin halutaan.

Perusraaka-aine on lähialueella tuotettu liha. Hän ei käytä kamaraa eikä lisäaineita. Kalamakkara syntyy fileestä.

Enemmän kysyntääkuin tuotantoa

Geickin makkaroille on jatkuvasti enemmän kysyntää kuin hän pystyy valmistamaan. Geick tekee päivässä enimmillään 200 kiloa. Minimitilaus on kymmenen kiloa makkaraa.

– Etsin juuri uutta tilaa, sillä toiveena olisi aloittaa myös riistan välitys ravintoloille. Lisäksi samassa yhteydessä voisi olla pieni tilateurastamo. Parasta olisi jos löytyisi asiasta kiinnostuneita yhteistyökumppaneita.

Tuotannon kasvatus ei ole Geickille kuitenkaan tavoite sinänsä. Ammattiylpeälle käsityöläiselle määrä tulee pitkällä laatuvaatimusten jälkeen.

Kommentit

    Näytä lisää

    Näitä luetaan!
    1. 1

      Globaali autoilmiö on jättipotti suomalaisyritykselle – isot rekrytoinnit alkavat ensi vuoden puolella

    2. 2

      Arvaatko, missä nostetaan pieniä ja missä isoja seteleitä? Yhä useammalla pankkiautomaatilla voi myös tallettaa rahaa

    3. 3

      Kommentti: Ainoa syy työllisyyden nousuun: Jo joka neljäs nainen on osa-aikatöissä

    4. 4

      Liki 60-vuotias sihteeri löysi piilotyöpaikan – viisi vinkkiä täsmähakuun

    5. 5

      Tulosjulkistaja Kamux vajosi pörssissä

    6. 6

      Taloyhtiö ei voi parvekegrillaukselle käytännössä mitään – Kiinteistöliitto: Älkää edes yrittäkö kieltää sitä

    7. 7

      Erikoiset työttömyysluvut hämmentävät – ”Tämä on tyypillinen ilmiö, kun talous piristyy”

    8. 8

      Näkökulma: Painajainen jatkuu yhdeksättä vuotta – kinastelu pitää Kreikkaa kyykyssä

    9. 9

      Säästöpankkiliiton toimitusjohtaja eroaa

    10. 10

      Työttömät palkatta töihin yrityksiin – hallitus esittää kokeilua

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Liki 60-vuotias sihteeri löysi piilotyöpaikan – viisi vinkkiä täsmähakuun

    2. 2

      Globaali autoilmiö on jättipotti suomalaisyritykselle – isot rekrytoinnit alkavat ensi vuoden puolella

    3. 3

      Arvaatko, missä nostetaan pieniä ja missä isoja seteleitä? Yhä useammalla pankkiautomaatilla voi myös tallettaa rahaa

    4. 4

      Taloyhtiö ei voi parvekegrillaukselle käytännössä mitään – Kiinteistöliitto: Älkää edes yrittäkö kieltää sitä

    5. 5

      Kommentti: Ainoa syy työllisyyden nousuun: Jo joka neljäs nainen on osa-aikatöissä

    6. 6

      Erikoiset työttömyysluvut hämmentävät – ”Tämä on tyypillinen ilmiö, kun talous piristyy”

    7. 7

      Tulosjulkistaja Kamux vajosi pörssissä

    8. 8

      Näkökulma: Painajainen jatkuu yhdeksättä vuotta – kinastelu pitää Kreikkaa kyykyssä

    9. 9

      Kasvispiirakka sen osoitti – asiakkaan toive voi näkyä kauppojen hyllyillä nopeasti

    10. 10

      Tiesitkö, milloin lentoliput ovat halvimmillaan?

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Haluatko eläkkeelle miljonäärinä? Näin paljon sinun pitää säästää joka kuukausi

    2. 2

      Tällaiset huippuosaajat voivat nyt sanella työehtonsa – ”Haluan kolme päivää vapaata ja 7 000 euroa”

    3. 3

      Delta Auton mekaanikot marssivat ulos – ”Porukalle riitti”

    4. 4

      SK: Kanadalainen kaivosyhtiö jätti miljoonalaskun suomalaisille veronmaksajille – ”Jättivät sotkun meidän hoidettavaksi”

    5. 5

      Globaali autoilmiö on jättipotti suomalaisyritykselle – isot rekrytoinnit alkavat ensi vuoden puolella

    6. 6

      Jaakko, 36, puski läpi työttömyyden – sitten lykästi: "Tulot ovat aika lailla tuplaantuneet"

    7. 7

      Laivaopas, kirvesmies, pelikoodari... Jättiselvitys: Tällaista työtä Suomesta löytyy nyt

    8. 8

      Tutkimus vahvisti: suomalainen keksintö auttaa tupakoinnin lopettamisessa – kyselyjä tulvii Suomesta ja maailmalta

    9. 9

      Ainutlaatuinen jättipotti: Kirpputorilta 30 vuotta sitten löytynyt ”tekojalokivi” paljastui 26 karaatin timantiksi

    10. 10

      Johtaja yllättyi Kyösti Kakkosen hyökkäyksestä – toivoo, ettei edusta Suomen yrityskulttuuria

    11. Näytä lisää