Suomeen vaikka väkisin

Uhkapelijohtaja David Briggs haluaa niin kiihkeästi Suomen markkinoille, että hän lupaa jakaa osan Ladbrokesin voitoista hyväntekeväisyyteen ja peliriippuvaisten hoitoon.
Kuvat Kristian Buus

Peliyhtiö Ladbrokesin johtaja David Briggs ehdottaa heti ensikättelyssä, että Britannia ryhtyisi rajoittamaan Nokian kännyköiden tuontia. Sen verran harmissaan hän on Suomen päätöksestä säilyttää kansalliset pelimonopolit.

– Suomi suhtautuu valikoivasti tuotteiden ja palveluiden vapaaseen liikkuvuuteen EU:ssa. Suomi vie tuotteitaan ympäri Eurooppaa, mutta samanaikaisesti sulkee ovensa brittiläiseltä vedonlyöntiyhtiöltä, toteaa Briggs, joka vastaa yhtiön internet- ja ulkomaan pelitoiminnoista.

Asia ei ole näin yksinkertainen. Rahapelien yksinoikeudelle ja kansalliselle suojaamiselle löytyy myös hyvät perusteet.

Suomessa pelitoimintaa säätelevä arpajaislaki edellyttää, että tuotot pitää käyttää yleishyödyllisiin tarkoituksiin, kuten kulttuurin, urheilun ja nuorisotyön hyväksi. Toimintalupa on Veikkauksella, Fintotolla ja Raha-automaattiyhdistyksellä. Viime vuonna Veikkaus tilitti opetusministeriölle 370 miljoonaa euroa, eli noin 32 prosenttia liikevaihdostaan.

Jos ulkomaisten peliyhtiöiden tulo Suomeen sallitaan, tuotot valuvat ulkomaille pörssiyhtiöiden omistajille. David Briggs on eri mieltä. Hänen mukaansa myös Ladbrokes voisi luovuttaa osan Suomen pelituotoistaan yleishyödyllisiin tarkoituksiin.

– Maksamme Britanniassa 25 prosenttia veroa hevoskilpailujen vedonlyönnin tuotoista, ja se on silti erittäin kannattavaa bisnestä. Me voisimme hyvin maksaa veroa tai luovuttaa osan Suomen pelituotoistamme hyviin tarkoituksiin toimilupaa vastaan. Kunhan pelisäännöt olisivat samat kaikille toimijoille ja kenttä avoin reilulle kilpailulle.

Ladbrokes olisi valmis rahoittamaan myös peliriippuvaisten hoitoa. Britanniassa yhtiöllä on läheiset siteet peliriippuvaisten Gambling Care -järjestöön, jota se rahoittaa yli neljällä miljoonalla eurolla vuodessa.

Suomen hallitus päätti kuitenkin viime keväänä, että kansalliset pelimonopolit säilyvät. Samalla hallitus eväsi kahdelta vedonlyöntiyhtiöltä luvan ylläpitää pelitoimintaa Suomessa. Toinen yhtiöistä oli Ladbrokes.

Siitä huolimatta Ladbrokes on jo vahvasti läsnä suomalaisten pelaajien elämässä. Yhtiö lanseerasi suomenkieliset pelisivunsa internetissä vuonna 2001. Sivuilla on Briggsin mukaan kymmeniätuhansia rekisteröityneitä asiakkaita ja heidän määränsä vähintään kaksinkertaistuu vuodessa. Sen tarkempia lukuja hän ei ole valmis paljastamaan.

– Emme saa mainostaa Suomessa, joten olemme tyytyväisiä, että asiakkaat ovat löytäneet meidät puskaradion välityksellä.

Yhtiö on harmissaan, koska suomalaiset kaupalliset televisiokanavat eivät ole valmiita rikkomaan mainoskieltoa toisin kuin esimerkiksi ruotsalaiset tv-yhtiöt. Briggsin mukaan se johtuu siitä, että kanavat pelkäävät menettävänsä Veikkauksen mainosrahat.

Suomalaisviranomaiset haluaisivat varmistaa, että mainoskielto myös säilyy. Uuteen arpajaislakiin ollaan sisällyttämässä järeitä aseita, joiden avulla ulkomaiset vedonlyöntiyhtiöt pysyisivät pois suomalaisten kuluttajien tietoisuudesta. Laki mahdollistaisi muun muassa tiedotusvälineiden sakottamisen mainoskiellon rikkomisesta.

Internetissä laittomasti vedonlyöntitoimintaa myyvä yhtiö voisi uuden lain mukaan saada myös toimenpidekiellon ja uhkasakon.

Hollanti kielsi vastaavan lain nojalla Ladbrokesilta hollanninkielisten palveluiden tarjoamisen internetissä. Yhtiö lopetti sikäläisen palvelunsa ja ryhtyi taistelemaan asiasta oikeudessa. Yllättäen Ladbrokes voitti ensimmäisen erän.

Hollantilaisen tuomioistuimen mukaan peliyhtiöiden kilpailun rajoittamista ei voi perustella esimerkiksi sosiaalisilla haitoilla. Prosessi jatkuu ylemmissä oikeusasteissa.

Myös suomalaisviranomaiset tietävät, että ulkomaisten vedonlyöntiyhtiöiden toiminnan kitkeminen internetissä on lähes mahdotonta. Vaikka Ladbrokes lopettaisi kansalliset palvelunsa, kukaan ei voi estää suomalaisia tai hollantilaisia käyttämästä yhtiön englanninkielisiä pelisivuja.

Ladbrokes on kannellut Suomen päätöksestä pitää kiinni pelimonopolista. Yhtiö on tehnyt komissioon jo useita kanteluja kilpailun rajoittamisesta eurooppalaisilla rahapelimarkkinoilla. Osa kanteluista on edennyt EY-tuomioistuimeen.

Vaikuttaa siltä, että EU on sallimassa kansalliset pelimonopolit, jos komission palveludirektiiviehdotus menee nykymuodossaan läpi. Peliyhtiöillä on kuitenkin vielä runsaasti aikaa lobata omaa kantaansa, Briggs vakuuttaa. Uusi direktiivi tulee voimaan aikaisintaan vuonna 2008.

Miksi sitten Ladbrokes on valmis taistelemaan niin sitkeästi peliluvan saamiseksi Suomesta? Briggsin mukaan Suomesta löytyy väkilukuun suhteutettuna eniten pelaajia maailmassa.

– He ovat ammattimaisia ja osaavia. Itse asiassa suomalaiset ovat pelaajien aatelia. Lisäksi te olette näppäriä käyttämään uutta teknologiaa. Maassa on korkea internetin sekä matkapuhelimien penetraatioaste, Briggs imartelee.

Olemme siis pelihullua kansaa. Viime vuonna suomalaiset pelasivat kahdella miljardilla eurolla. Ja potti on kasvanut vuosittain.

Ladbrokesin suunnitelmissa on rakentaa Suomeen 200 pelikioskia tai pistettä maanlaajuisesti, jos lupa joskus irtoaa. Yhtiö neuvottelee myös muutaman kotimaisen vähittäisketjun kanssa yhteistyöstä.

– Haluaisimme tulla Suomeen tekemään laillista pelitoimintaa, joka työllistäisi ja josta maksaisimme veroja. Ei meillä ole mitään aikomusta muuttaa Suomea Las Vegasiksi, Briggs sanoo.

Jos se on Ladbrokesista kiinni, taistelu suomalaisten pelieuroista jatkuu.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  1. 1

   Sijoittajat tulppana asuntomarkkinoilla – ”Yksi varasi 20 asuntoa”

  2. 2

   Sanoman operatiivinen liikevoitto kasvoi – SBS-kauppa painoi tuloksen tappiolle

  3. 3

   Maailman kallein lääke vedetään pois markkinoilta

  4. 4

   Ruotsalaisoperaattoreita epäillään kartellista – Telia yksi epäillyistä

  5. 5

   Wärtsilän tulos heikkeni yllättäen

  6. 6

   Tokmanni etsii uutta toimitusjohtajaa

  7. 7

   Näkökulma: Macronin voitto tuskin ratkaisee Ranskan ongelmia

  8. 8

   277 miljoonan euron kohtalo ratkeaa Helsingissä torstaina klo 14 – ”vastuu myös Suomen valtiolla”

  9. 9

   WSJ: Trump aikoo laskea yritysveroa tuntuvasti

  10. 10

   Yhä harvempi toimeentulotukihakemus hylätään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sijoittajat tulppana asuntomarkkinoilla – ”Yksi varasi 20 asuntoa”

  2. 2

   Maailman kallein lääke vedetään pois markkinoilta

  3. 3

   Jo perutut lauttamaksut iskivät saariston matkailuun? ”Alkukesä voi olla hankalaa”

  4. 4

   277 miljoonan euron kohtalo ratkeaa Helsingissä torstaina klo 14 – ”vastuu myös Suomen valtiolla”

  5. 5

   Tokmanni etsii uutta toimitusjohtajaa

  6. 6

   Sammon osakkeiden kohtalo kuumentaa tunteita – poliisille tutkintapyyntö salailusta

  7. 7

   Kun ero tuli, miehellä oli 10 miljoonaa ja vaimolla kymppitonni – Ero voi viedä perintömökin tai elämäntyön

  8. 8

   UPM:n toinen tehdashanke etenee Uruguayssa – ei jää kiinni ainakaan rahoituksesta

  9. 9

   UPM yllätti tulosparannuksella – kysyntä oli hyvä etenkin Aasiassa

  10. 10

   Teuvan Siwa sulki ovensa – sokea Pekka murehtii, miten pärjää uudessa kaupassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun ero tuli, miehellä oli 10 miljoonaa ja vaimolla kymppitonni – Ero voi viedä perintömökin tai elämäntyön

  2. 2

   Ruotsissa kokeiltiin 6 tunnin työpäivää täydellä palkalla – näin kävi rahanmenon

  3. 3

   ”Vaahto valui alas mäkeä aamulla” – näin vuokramökeillä rellestetään

  4. 4

   Kesko sulkee 42 Siwaa ja Valintataloa ja avaa 8 K-Marketia – katso lista kaupoista

  5. 5

   Kodin viemäri tukkeutui ja vesi nousi lattialle – asiakas hämmästyi, kun vakuutus ei korvannut

  6. 6

   Tällainen on keskimääräinen asuntolaina – onko sinulla enemmän vai vähemmän?

  7. 7

   Suomalaisille myyty tuhansia litroja väärennettyä moottoriöljyä

  8. 8

   Talo sai kuntotarkastajalta puhtaat paperit – kauppojen jälkeen synkät epäilykset heräsivät

  9. 9

   1500 ihmistä aikoo lakkoilla torstaina – ”Haluamme lähettää viestin hallitukselle, että tämä ei käy”

  10. 10

   Nordea: Varatkaa käteistä sunnuntaiksi

  11. Näytä lisää