Chefernas löner

Chefernas höga löner är i någon mån ett mysterium. Varför har chefslönerna i de femhundra största börsbolagen i Förenta Staterna stigit från ungefär 40 till 400 gånger de anställdas medellön under de två senaste decennierna? Merparten förklaras av optionskontrakten, vars värden sköt i höjden i takt med börskurserna under bubblan, och motsvarande siffra ligger nog idag klart under 400. Men löneskillnaden och dess utveckling är ändå hisnande. Rimligtvis borde väl en multipel på mellan fem och tio duga mer än väl, kombinerat med ett hyggligt avgångsvederlag, utan att cheferna skulle vara sämre eller ha sämre "motivation".

Men innan vi förfaller till moraliserande lynchningsmentalitet skall vi minnas att marknaden för toppchefer är mycket väl genomlyst och öppen.

Jag kan inte komma på någon uppenbar brist i marknadens funktion, och då blir det svårt att kritisera lönenivån utan att förfalla till sentimentalitet eller populism.

Det är helt tänkbart att chefslönerna bara reflekterar obalansen mellan utbudet och efterfrågan. Då ett företag söker en ny ledare utanför företaget, gallrar de fram de bästa kandidaterna. Endast personer med ledarerfarenhet och gedigna meriter kommer på fråga. Dessa är aldrig många.

Mängden begränsas ytterligare av att merparten företagsledare är nöjda med sina nuvarande uppdrag, eller upplever att de inte vill lämna något på hälft.

Ofta hittar man en eller två kandidater, men inte sällan kammar man noll, och får börja om. I synnerhet i kritiska tider kännetecknade av ekonomiska problem eller väldigt snabb tillväxt, är företaget villigt att betala "vad som helst" för en bra ledare.

Chefernas löner är ofta mer eller mindre offentliga, så kollegerna i andra bolag är inte sena att vid tillfälle utmäta motsvarande förmåner. Lika lite som jag skulle sälja en bostad till underpris bara därför att jag uppfattar den allmänna prisnivån på tok för hög, kan jag kräva att cheferna avstår från överlöner.

Vill man däremot söka efter konspirationer är den trovärdigaste fortfarande "ömsesidighetsprincipen". Näringslivets tungviktare sitter i varandras styrelser, höjer varandras löner och skyddar varandra mot onödig kritik.

Eventuella "klubbexterna" medlemmar sitter med i styrelsen som kamouflage. De gör inte mycket, men lyfter (allt högre) arvoden. Det kan även tänkas att lönekonsulterna är i maskopi med dessa chefer, eftersom deras inkomster säkert i viss mån är beroende av lönekontraktens storlek. Tro på det den som vill.

Hur som helst är det nog helt säkert att chefernas morötter, incitamentlöner, bonus, eller vad vi vill kalla dem, har kommit för att stanna. Och väl så! Men de skall vara vettiga.

Flera viktiga förändringar till det bättre verkar vara på väg, och vi borde stöda dessa trender. Dels så börjar det vara klart att alla typer av aktiebaserade bonuskontrakt kommer att kostnadsföras, vilket ökar ägarnas möjlighet att konkret förstå deras inverkan på företagets värde.

Vid utnyttjandet av optioner, borde man införa regler om att dessa bör upptas som kostnad dels vid beviljandet, men dessutom bör värdeförändringar under optionernas giltighetstid resultatföras.

Lämpliga teoretiska optionsprissättningsmodeller finns och bör utnyttjas. Beskattningen av chefernas inkomster skall vara oberoende av om bonus betalas i pengar eller i form av aktier eller optioner, och vare sig de erhållits vedrlagsfritt eller utgjort en del av nettolönen. Incitamenten skall vara rättesnöret vid utformningen av kontrakten, inte bokföring eller beskattning.

En annan viktig förändring är att cheferna inte skall belönas eller bestraffas för sådant de inte kan påverka. Beträffande optionskontrakt är det ganska lätt att införa indexering. Optionernas lösenpriser kan kopplas till att väldefinierat marknads- eller industriindex. Bara med den lilla justeringen i de forna kontrakten skulle börsbubblans optionsvinster radikalt ha förminskats, och därmed hade frestelsen att manipulera bokslut och fabricera överoptimistiska framtidsutsikter varit mindre.

För att ytterligare minska frestelserna borde företagen införa regler om att bonuslöner, options- eller aktieförsäljningsvinster återkrävs retroaktivt ifall det inom loppet av en bestämd tid visar sig att chefen gjort sig skyldig till fusk.

Men det svåraste problemet återstår. Hur skall man garantera att de framtida belöningskontrakten faktiskt följer alla de förnyade principerna för god förvaltning? Det kommer an på styrelsen, och framförallt då styrelsernas belöningskommitté. Den skall ha en trovärdig och obunden ordförande, med renommé och expertis.

Hon skall ha erfarenhet och kunskap om belöningskontrakt så att styrelsen verkligen förstår konsekvenserna av de kontrakt som görs. Kompetenskraven skulle utöver kunskaper i redovisning även innefatta kunskaper i ekonomi, speciellt med inriktning på finansiell ekonomi. Sådana personer växer inte på träd, så vi kan förvänta oss att ordförandena för belöningskommittéerna kommer att betalas stora arvoden.

Henrik Palmén är lektor i finansiell ekonomi vid Hanken.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  1. 1

   Kodin viemäri tukkeutui ja vesi nousi lattialle – asiakas hämmästyi, kun vakuutus ei korvannut

  2. 2

   Alkaako Suomessa pyöriä kaljatakseja? Ministeriö: Tätä se edellyttäisi

  3. 3

   Lehto Groupin merkittävät omistajat aikovat myydä osakkeitaan

  4. 4

   Kun ero tuli, miehellä oli 10 miljoonaa ja vaimolla kymppitonni – Ero voi viedä perintömökin tai elämäntyön

  5. 5

   Kreikka yllätti: talous kääntyi reippaasti ylijäämäiseksi

  6. 6

   Kela hyvittää toimeentulotuen viipymisiä – korvauksia lähes 150 000 viivästyksestä

  7. 7

   Ruotsalais-suomalainen teräsyhtiö sponsoroi Trumpin virkaanastujaisia – ”ei ota kantaa politiikkaan”

  8. 8

   Google investoi Haminaan 800 miljoonaa – näin paljon jäi Suomeen

  9. 9

   Suosituslaskut painoivat Nestettä, Evli kiipesi

  10. 10

   Macronin menestys sai Euroopan pörssit huokaisemaan helpotuksesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kodin viemäri tukkeutui ja vesi nousi lattialle – asiakas hämmästyi, kun vakuutus ei korvannut

  2. 2

   Alkaako Suomessa pyöriä kaljatakseja? Ministeriö: Tätä se edellyttäisi

  3. 3

   Lehto Groupin merkittävät omistajat aikovat myydä osakkeitaan

  4. 4

   Kun ero tuli, miehellä oli 10 miljoonaa ja vaimolla kymppitonni – Ero voi viedä perintömökin tai elämäntyön

  5. 5

   Ministeriö: Alkoholilaki menee uusiksi hovioikeuden Alkotaxi-päätöksen takia

  6. 6

   Hovioikeus: Mietojen alkoholijuomien kotiinkuljetusta ei voinut kieltää

  7. 7

   Kreikka yllätti: talous kääntyi reippaasti ylijäämäiseksi

  8. 8

   Pelot helpottivat – kulta halpeni vauhdilla

  9. 9

   Pääekonomisti: Ranskan päätöksillä paljon väliä suomalaisille

  10. 10

   ”Toiselle loppusiivoukseksi riittää, että imuroi huoneen keskeltä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pankkia vaihtamalla voi säästää yli tuhat euroa vuodessa

  2. 2

   Ruotsissa kokeiltiin 6 tunnin työpäivää täydellä palkalla – näin kävi rahanmenon

  3. 3

   Kun ero tuli, miehellä oli 10 miljoonaa ja vaimolla kymppitonni – Ero voi viedä perintömökin tai elämäntyön

  4. 4

   ”Vaahto valui alas mäkeä aamulla” – näin vuokramökeillä rellestetään

  5. 5

   Kesko sulkee 42 Siwaa ja Valintataloa ja avaa 8 K-Marketia – katso lista kaupoista

  6. 6

   Kodin viemäri tukkeutui ja vesi nousi lattialle – asiakas hämmästyi, kun vakuutus ei korvannut

  7. 7

   Tällainen on keskimääräinen asuntolaina – onko sinulla enemmän vai vähemmän?

  8. 8

   Suomalaisille myyty tuhansia litroja väärennettyä moottoriöljyä

  9. 9

   Talo sai kuntotarkastajalta puhtaat paperit – kauppojen jälkeen synkät epäilykset heräsivät

  10. 10

   1500 ihmistä aikoo lakkoilla torstaina – ”Haluamme lähettää viestin hallitukselle, että tämä ei käy”

  11. Näytä lisää