Uutisviikko 18.-22.10.2004

Maanantai 18.10.Yritysten pääsysaneeraukseenvaikeutuuKeskuskauppakamarin ja Suomen Pankkiyhdistyksen mielestä yrityssaneeraukseen pääsee paljon elinkelvottomia yrityksiä. Yritysten mukaan jopa 40 prosenttia saneerausohjelmiin päässeistä lopettaa toimintansa ennen ohjelmien päättymistä.Talousrikoksistabrittiyrityksillemiljardien laskuViime vuonna talousrikoksista lankesi brittiyrityksille jopa 60 miljardin euron lasku, selvisi konsulttiyhtiö RSM Robson Rhodesin tutkimuksesta, jonka se teki Britannian sisäministeriölle ja teollisuusliitolle.Varkauksissa, petoksissa, tuotemerkkiväärennöksissä ja kavalluksissa yritykset menettivät yli 45 miljardia euroa ja talousrikosten torjuntaan niiltä upposi liki 15 miljardia.Tiistai 19.10.Henri Parkkinenon tarkinanalyytikkoKotimaiset pankkiiriliikkeet ennustavat yhä tarkimmin suomalaisten pörssiyhtiöiden tulokset. Varmimmin tulosennusteissaan on onnistunut Opstockin Henri Parkkinen. Nokia-suosituksissa kaikista pohjoismaisista analyytikoista parhaiten menestyi Nordean Karri Rinta. Pankkiiriliikkeiden menestystä pohjoismaisten osakkeiden analysoinnissa on mitannut brittiläinen tutkimusyhtiö AQ Research.Kuntien eläkevakuutuksen ja Osakesäästäjien keskusliiton mielestä pankkiiriliikkeiden tekemät analyysit pörssiyhtiöistä ovat epäluotettavia, sillä niitä vääristää halu edistää omaa liiketoimintaa.Keskiviikko 20.10Suomi kärkkyy uusien EU-maiden ympäristöhankkeitaEuroopan unionin uusissa jäsenmaissa odottavat satojen miljardien ympäristöinvestointimarkkinat.– Keski- ja Itä-Euroopan uusien EU-maiden ympäristöalan markkinat ovat kokonaisuudessaan noin 150–200 miljardin euron arvoiset seuraavien 10–15 vuoden aikana, laskee Finpron Keski- ja Kaakkois-Euroopan ympäristöteknologia-alan konsultti Santtu Hulkkonen.Hulkkosen laskelmissa ovat mukana ovat myös tulevat jäsenmaat, Bulgaria, Kroatia, Romania ja Turkki.Esimerkiksi Puolassa jätevesilaitokset käsittelevät vain 55 prosenttia ja Unkarissa 32 prosenttia kaikista kotitalousjätteistä. Suomalainen vientirengas aikoo ottaa oman siivunsa muun muassa Puolassa käynnistyvästä mittavasta kaatopaikkaurakasta.Torstai 21.10.Uusi lomalakituo tuntuvatjoustotTyönantajat ja palkansaajakeskusjärjestö SAK:n demarijohto ihmettelevät myrskyä, joka syntyi lomaviikon korvaamisesta rahalla. Mikko Nyyssölä Elinkeinoelämän keskusliitosta ja SAK:n johtaja Kirsti Palanko-Laaka (sd.) sanovat vuosilomalain kokonaisuudistuksen sisältävän paljon merkittävämpiä uudistuksia. Ehdotuksen mukaan työnantajat ja työntekijät voisivat sopia kahden lomaviikon siirtämisestä aina seuraavan vuoden syksyyn. Lisäksi työaikapankkia voisi vuodessa kartuttaa kahdella lomaviikolla nykyisen yhden sijaan.vat valtaosan sen myynnistä.Perjantai 22.10
Maanantai 18.10.

Yritysten pääsysaneeraukseenvaikeutuu

Keskuskauppakamarin ja Suomen Pankkiyhdistyksen mielestä yrityssaneeraukseen pääsee paljon elinkelvottomia yrityksiä.

Yritysten mukaan jopa 40 prosenttia saneerausohjelmiin päässeistä lopettaa toimintansa ennen ohjelmien päättymistä.

Talousrikoksistabrittiyrityksillemiljardien lasku

Viime vuonna talousrikoksista lankesi brittiyrityksille jopa 60 miljardin euron lasku, selvisi konsulttiyhtiö RSM Robson Rhodesin tutkimuksesta, jonka se teki Britannian sisäministeriölle ja teollisuusliitolle.

Varkauksissa, petoksissa, tuotemerkkiväärennöksissä ja kavalluksissa yritykset menettivät yli 45 miljardia euroa ja talousrikosten torjuntaan niiltä upposi liki 15 miljardia.

Tiistai 19.10.

Henri Parkkinenon tarkinanalyytikko

Kotimaiset pankkiiriliikkeet ennustavat yhä tarkimmin suomalaisten pörssiyhtiöiden tulokset.

Varmimmin tulosennusteissaan on onnistunut Opstockin Henri Parkkinen.

Nokia-suosituksissa kaikista pohjoismaisista analyytikoista parhaiten menestyi Nordean Karri Rinta. Pankkiiriliikkeiden menestystä pohjoismaisten osakkeiden analysoinnissa on mitannut brittiläinen tutkimusyhtiö AQ Research.

Kuntien eläkevakuutuksen ja Osakesäästäjien keskusliiton mielestä pankkiiriliikkeiden tekemät analyysit pörssiyhtiöistä ovat epäluotettavia, sillä niitä vääristää halu edistää omaa liiketoimintaa.

Keskiviikko 20.10

Suomi kärkkyy uusien EU-maiden ympäristöhankkeita

Euroopan unionin uusissa jäsenmaissa odottavat satojen miljardien ympäristöinvestointimarkkinat.

– Keski- ja Itä-Euroopan uusien EU-maiden ympäristöalan markkinat ovat kokonaisuudessaan noin 150–200 miljardin euron arvoiset seuraavien 10–15 vuoden aikana, laskee Finpron Keski- ja Kaakkois-Euroopan ympäristöteknologia-alan konsultti Santtu Hulkkonen.

Hulkkosen laskelmissa ovat mukana ovat myös tulevat jäsenmaat, Bulgaria, Kroatia, Romania ja Turkki.

Esimerkiksi Puolassa jätevesilaitokset käsittelevät vain 55 prosenttia ja Unkarissa 32 prosenttia kaikista kotitalousjätteistä. Suomalainen vientirengas aikoo ottaa oman siivunsa muun muassa Puolassa käynnistyvästä mittavasta kaatopaikkaurakasta.

Torstai 21.10.

Uusi lomalakituo tuntuvatjoustot

Työnantajat ja palkansaajakeskusjärjestö SAK:n demarijohto ihmettelevät myrskyä, joka syntyi lomaviikon korvaamisesta rahalla. Mikko Nyyssölä Elinkeinoelämän keskusliitosta ja SAK:n johtaja Kirsti Palanko-Laaka (sd.) sanovat vuosilomalain kokonaisuudistuksen sisältävän paljon merkittävämpiä uudistuksia. Ehdotuksen mukaan työnantajat ja työntekijät voisivat sopia kahden lomaviikon siirtämisestä aina seuraavan vuoden syksyyn. Lisäksi työaikapankkia voisi vuodessa kartuttaa kahdella lomaviikolla nykyisen yhden sijaan.

vat valtaosan sen myynnistä.

Perjantai 22.10

Ydinvoimalanurakkaehdotyllättivät rakentajat

Suomalainen rakennusteollisuus on hämmentynyt Olkiluodon uuden ydinvoimalan toimittajakonsortion eli Siemensin ja Framatomen urakkatarjouspyynnöistä. Alan etujärjestön Rakennusteollisuus RT:n toimitusjohtaja Terho Salon mukaan tarjouspyynnöissä eroavat Suomen mallista etenkin vastuun jakamisessa urakoitsijan ja tilaajan välillä.

– Suomessahan urakoitsija joutuu ottamaan riskin esimerkiksi taloudesta, tekniikasta ja toteutuksen laadusta, muttei sellaisia riskejä, jotka ovat arvaamattomia ja liittyvät esimerkiksi maaperän laatuun tai ”sotaan ja saartoon”, Salo luonnehtii.

– Sanotaan, että saksalaisilla on oma tapansa, joka on äärimmäisen pikkutarkka. Mutta tässä saksalainen pikkutarkkuus yhdistyy määrittelemättömän riskin tyrkyttämiseen urakoitsijoille.

Framatomen Olkiluoto-projektista vastaava johtaja Ulrich Giesen mukaan tarjousprosessi voi erota siitä, mihin suomalaiset yritykset ovat tottuneet.

– Emme silti usko, että erot olisivat ylitsepääsemättömiä, koska suomalaiset yhtiöt toimivat myös muualla Euroopassa. Tarjouspyynnöt ovat kansainvälisiä, mutta uskomme, että suomalaiset yhtiöt voivat vastata niihin kilpailukykyisin tarjouksin, Giese toteaa.

Hän uskoo, että vastuukysymykset voidaan ratkaista neuvottelemalla.

Siemensillä kritiikkiä pidetään jopa epäoikeudenmukaisena. Yhtiön mukaan ainakin Siemensin tarjousten tarkkuus vastaa kansainvälisiä standardeja.

Eltel Networks fuusioituu Swedian kanssa

Sähkö- ja televerkkoja valmistava Eltel Networksin lihakset ja liikevaihto lähes kaksinkertaistuvat, kun se fuusioituu ruotsalaisen televerkkojen rakentajan Swedia Networksin kanssa.

– Swedialla on täysi peitto Ruotsissa. Siihen voimme tarjota sähköverkkojen syöttöä. Suomessa ja Baltiassa voidaan käyttää hyödyksi Swedian syvää osaamista televerkoista, kertoo uuden Eltelin toimitusjohtajana jatkava Tuomo Rönkkö.

Yhdistyminen toteutuu samalla, kun pääomasijoitusyhtiö CapManin hallinnoimat rahastot ja Eltelin nykyjohto myyvät verkko-osaajan eurooppalaiselle pääomasijoittajalle Industri Capitalille.

Kauppahinta oli 190 miljoonaa euroa. Eltel Networksin arvo on noussut huimasti kolmessa vuodessa, sillä Fortum sai silloisen IVO Engineeringin myynnistä noin 34 miljoonaa euroa.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  1. 1

   Palkka 30 000 euroa/vuosi, koulutusta ei tarvita – yksi vaatimus autotehtaalla kuitenkin on

  2. 2

   TM: Autovero aleni – näin kävi autokaupan hintojen

  3. 3

   Brassilihan vienti pysähtyi kuin seinään

  4. 4

   Kauppaketjun toiminta uhattuna – osake sukeltaa

  5. 5

   Jopa 5500 euroa per asukas – katso paljonko kuntasi maksaa sote-palveluista

  6. 6

   Uudenkaupungin autotehdas sai uuden ison tilauksen Mersulta – palkkaa tuhat uutta työntekijää

  7. 7

   Näillä alueilla asuntojen arvo pomppasi eniten 10 vuodessa – katso lista

  8. 8

   Euroopan pörssit laajassa laskussa

  9. 9

   Esko Aho arvioimaan työvoiman liikkuvuutta

  10. 10

   Jättisummia käsittelevät yhä nuoremmat, ja tässä ovat seuraukset

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Palkka 30 000 euroa/vuosi, koulutusta ei tarvita – yksi vaatimus autotehtaalla kuitenkin on

  2. 2

   Autotehdas palkkaa yli tuhat – näin paljon he saavat palkkaa

  3. 3

   Uudenkaupungin autotehdas sai uuden ison tilauksen Mersulta – palkkaa tuhat uutta työntekijää

  4. 4

   Näkökulma: Muistatko, mikä on EU:n tärkein tavoite? Se on nimittäin toteutunut

  5. 5

   Näillä alueilla asuntojen arvo pomppasi eniten 10 vuodessa – katso lista

  6. 6

   Kauppaketjun toiminta uhattuna – osake sukeltaa

  7. 7

   Uudenlainen lentokone kehitteillä – lippujen hintoihin roima pudotus?

  8. 8

   ”Omat rahat menneet ja ehkä vieraatkin” – toimi näin, jos epäilet katalaa +44 -huijausta

  9. 9

   TM: Autovero aleni – näin kävi autokaupan hintojen

  10. 10

   Jättisummia käsittelevät yhä nuoremmat, ja tässä ovat seuraukset

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Palkka 30 000 euroa/vuosi, koulutusta ei tarvita – yksi vaatimus autotehtaalla kuitenkin on

  2. 2

   Kiinalainen verkkokauppa koukuttaa – Suvi, 28: ”Haluan, että minulle on koko ajan tulossa paketteja”

  3. 3

   ”Omat rahat menneet ja ehkä vieraatkin” – toimi näin, jos epäilet katalaa +44 -huijausta

  4. 4

   S-ryhmän varasto suljetaan – 470 työpaikkaa vaarassa

  5. 5

   Wahlroos lahjoitti yli 60 miljoonan osakepotin perheenjäsenilleen – myi Sammon osakkeita yhden sentin hinnalla

  6. 6

   Uusi suomalainen nousi Forbesin miljardöörilistalle

  7. 7

   Bruce Oreck: Tätä Suomen suurinta ongelmaa Slush ja Supercell eivät ratkaise

  8. 8

   Autotehdas palkkaa yli tuhat – näin paljon he saavat palkkaa

  9. 9

   Sote-uudistus: Jopa 60 000 suomalaista voi saada tuhansia euroja kuukaudessa omaan käyttöön

  10. 10

   Suomeen nousee 34 hirsipäiväkotia, ja sijoittajat riehaantuivat – ”Sisäilmaongelmat ovat todellisia”

  11. Näytä lisää