Käänteen merkki öljyn hinnassa?

Raakaöljyn hinnan nousu hiipui yllättäen viime yönä. West Texas käväisi yli 54 dollarissa tynnyriltä ennen kuin tunnelma kääntyi, ja ilmeisesti ainakin jotkut spekulantit alkoivat kotiuttaa voittojaan. Markkinoiden sulkeutuessa West Texas maksoi 52,5 dollaria, reilun dollarin vähemmän kuin perjantaina. Brent nousi eilen 51 dollarista 51,6 dollariin ennen kuin painui 50,1 dollariin. Öljymarkkinoiden huomio keskittyy tänään julkistettavaan tietoon Yhdysvaltojen viime viikon raakaöljyvarastojen koosta, ja mikäli varastot alkavat toipua hirmumyrskyn vaikutuksista saattaa öljy palailla vähitellen normaalimmille tasoille. Tilanne on kuitenkin erittäin hutera, pienikin häiriö Nigeriassa, veromuutos Venezuelassa tai terrori-isku keski-idässä voi laukaista uuden nousukierteen. Pohjoisen pallonpuoliskon talvi on lämmitysöljyn kysyntähuippu, ja hinnoissa on siksi nousupainetta ilman häiriöitäkin.

Eiliset tiedot Saksasta ja Ranskasta kertoivat ennakoitua heikommasta taloustilanteesta, mikä on maltillistanut euroalueen kasvu- ja korko-odotuksia entisestään. Japanin vaihtotaseen ylijäämä on ylittänyt odotukset, ja Yhdysvaltojen kuluttajaluottamus jatkaa rakoiluaan.

Osakemarkkinoilla öljy painoi kursseja koko eilisen päivän ja osan illasta. Yhdysvaltojen indeksit avasivat laskusuuntaan, mutta kääntyivät öljyn hinnan alettua luisua, ja Dow Jones palasi lähtötasolleen 0,4 prosentin sukelluksesta. S&P 500 ja Nasdaq jäivät 0,2 prosenttia lähtötasojensa alapuolelle, S&P kävi 0,6 ja Nasdaq 1,2 prosenttia miinuksella. Intelin tulostiedot olivat pettymys, tulos koheni hitainta tahtia yli vuoteen ja varastojen kasvu pakotti yhtiön laskemaan hintoja ja tuotantoa.

Aasiassa Nikkei on vahvistunut 0,1 prosenttia ja Topix heikentynyt saman verran. Hang Seng on 0,8 prosentin laskussa ja Kospi noussut 0,3 prosenttia. Öljyn hintakehitys pitää tilanteen sekavana, ja Japanin vaihtotase aiheuttaa omat hankaluutensa jenin kurssiin. Vaikka vientiyritykset ovat budjetoineet toimintansa noin 106 jeniä maksavan dollarin mukaisesti, jättää vallitseva noin 110 jenin taso vientiyhtiöiden kannattavuusmarginaalit vaarallisen ohuiksi etenkin dollariin kohdistuvien paineiden kasvaessa Yhdysvaltojen vaihtotasevajeen mukana.

Korkomarkkinoilla Yhdysvaltojen viitelainatuotot ovat entisellään, kaksivuotinen 2,55 ja kymmenvuotinen 4,1 prosentissa. Saksan kaksivuotinen painui eilen 2,5 prosentista 2,47 ja kymmenvuotinen 3,96 prosentista 3,91 prosenttiin heikentyneiden tilastolukujen painamina. Rahamarkkinoilla vuoden talletuskorko on painunut alle 2,30 prosenttiin kun eilinen euribor-noteeraus oli 2,31 prosenttia. Myös korkotermiinien odotukset ohjauskoron nostosta ovat siirtyneet kauemmas tulevaisuuteen. Eiliset euriborit ennakoivat ohjauskoron nousun mahdollisuuden ensi kesäkuulle.

Valuuttamarkkinoilla dollari on hivuttautunut 109,3 jenistä 110 jenin tuntumaan ja euro painunut eilen 1,236 dollarista 1,231 dollarin paikkeille. Samalla euro on pysynyt 135 ja 135,5 jenin välillä. Liikkeet ovat olleet maltillisia, koska suurempia tilastolukuja ei ole saatu. Dollari on nostanut eilen hyväksytty veromuutos, jonka toivotaan vauhdittavan amerikkalaisyritysten voittojen kotiuttamista ulkomailta. Huomisen kauppataseluvut voivat kuitenkin merkitä jälleen uutta kylmää suihkua sekä dollarille että Yhdysvaltojen kasvuarvioille.

Päivän tilastoanti jää varsin niukaksi, euroalueelta on luvassa Ranskan inflaatiolukuja ja tiedot Italian elokuun teollisuustuotannosta ja vähittäismyynnistä. Teollisuustuotannon pelätään kärsineen kallistuneesta öljystä. Markkinoita kiinnostaa kuitenkin eniten tieto Yhdysvaltojen öljyvarastojen viime viikon kehityksestä, ja varsinkin raakaöljymarkkinat odottavat tietoa varpaillaan. Osakemarkkinoilla huomio kiinnittyy jo Nokian ja SonyEricssonin huomisiin tulosilmoituksiin. Oman mausteensa tapahtumiin tuo Yhdysvaltojen presidentinvaalien viimeinen vaaliväittely, joka pidetään illalla. Mikäli presidentti Bush onnistuu säilyttämään etulyöntiasemansa, hänen voitonmahdollisuutensa kasvavat huomattavasti.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  1. 1

   Lisää lentoja itään? Kiinalaisia lentoyhtiöitä maanitellaan Suomeen

  2. 2

   Näistä merkeistä tiedät, ettet rikastu koskaan

  3. 3

   Verohallinto: Vastikkeeton talkooruoka edelleen verotonta, makkarametreissä muistettava kohtuullisuus

  4. 4

   Nordean muutto näyttää todennäköiseltä – Wahlroos vihjaili uudesta sijainnista

  5. 5

   OP:n Karhinen: ”Meillä on ihan aidosti nousukausi”

  6. 6

   Analyysitoimisto varoittaa: ”Nousukausi ei kestä pitkään”

  7. 7

   Eläkkeensaajat tyrmää verottajan linjauksen – ruoka biojätteeksi eikä vapaaehtoisille

  8. 8

   Sampo otti haltuunsa 280 miljoonan osakepotin – miljoonia osakkeita odottaa mitätöinti

  9. 9

   Uskomus kalliista bensasta elää Suomessa – näin asia oikeasti on

  10. 10

   Wahlroos: Sammon osakkeita yritettiin haalia väärin perustein – "Oli syytä sulkea ikkuna"

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näistä merkeistä tiedät, ettet rikastu koskaan

  2. 2

   Uskomus kalliista bensasta elää Suomessa – näin asia oikeasti on

  3. 3

   Postissa ulosmarssi – liki miljoona kirjelähetystä voi viivästyä

  4. 4

   Talousvaliokunta hyväksyi esityksen hallintarekisteristä

  5. 5

   Eläkkeensaajat tyrmää verottajan linjauksen – ruoka biojätteeksi eikä vapaaehtoisille

  6. 6

   Näin paljon uusi kunnanvaltuutettu tienaa

  7. 7

   Nokia kiitää pörssissä – tulos yllätti osakemarkkinat

  8. 8

   Analyysitoimisto varoittaa: ”Nousukausi ei kestä pitkään”

  9. 9

   OP:n Karhinen: ”Meillä on ihan aidosti nousukausi”

  10. 10

   Nokian tulos heikkeni hieman – ”kartutimme tilauksia hyvin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun ero tuli, miehellä oli 10 miljoonaa ja vaimolla kymppitonni – Ero voi viedä perintömökin tai elämäntyön

  2. 2

   ”Vaahto valui alas mäkeä aamulla” – näin vuokramökeillä rellestetään

  3. 3

   Kodin viemäri tukkeutui ja vesi nousi lattialle – asiakas hämmästyi, kun vakuutus ei korvannut

  4. 4

   Tällainen on keskimääräinen asuntolaina – onko sinulla enemmän vai vähemmän?

  5. 5

   Näistä merkeistä tiedät, ettet rikastu koskaan

  6. 6

   Sijoittajat tulppana asuntomarkkinoilla – ”Yksi varasi 20 asuntoa”

  7. 7

   Eurojackpot-voitolla on kolme jakajaa – Epäuskottava sopimus voisi lohkaista siitä jättiverot

  8. 8

   Uskomus kalliista bensasta elää Suomessa – näin asia oikeasti on

  9. 9

   Jopa 15 000 euron lisätulot vuodessa – näin mökillä voi tienata

  10. 10

   Maailman kallein lääke vedetään pois markkinoilta

  11. Näytä lisää