Aasian jättiläinen Kiina on uusi talousveturi

Julkaistu:

Moni sijoittaja ajattelee kehittyvien markkinoiden olevan yhä sijoitusmarkkinoiden reuna-aluetta. Näin ei kuitenkaan ole. Kehittyvät markkinat ovat väkimäärältään maailman suurimpia maita ja ne ovat suuria myös monella taloudellisella mittarilla.

Maailmanlaajuisen työnjaon syventyessä entistä useammalla maalla on mahdollisuus kuroa elintasoeroja pienemmäksi. Kehitykseen liittyy väistämättä monia vaikeasti analysoitavia riskejä, mutta sijoittajalle se tarjoaa myös mahdollisuuksia.

Kehittyvien markkinoiden tärkein valtio, Kiina, on myös hyvä esimerkki tilastojen vaikeudesta. Bruttokansantuotetta verrataan usein dollarimääräisenä, jolloin Kiinan tuotanto on alle 15 prosenttia Yhdysvaltojen tuotannosta. Tämä vie kuitenkin harhaan, sillä Kiinassa kustannustaso on selvästi Yhdysvaltoja alhaisempi.

Dollarimääräisellä mittarilla esimerkiksi yksi amerikkalaisessa ravintolassa tarjottu wok-ateria vastaa noin neljää Kiinassa tarjottua ateriaa.

Ostovoimakorjatuin luvuin Kiinan tuotanto on jo noin 60 prosenttia Yhdysvaltojen tuotannosta ja 13 prosenttia koko maailman tuotannosta. Ostovoimakorjatuissa luvuissa ravintola-aterian arvo on suunnilleen samanarvoinen, tilataan se missä maassa tahansa.

Aasian muut kehittyvät taloudet vastaavat yhteensä taloudellisesti suunnilleen Kiinaa, mutta Kiina on alueen veturi. Tärkeää on myös, että kehittyvän Aasian kova talouskasvu auttaa myös Japania takaisin kasvu-uralle.

Kova kasvu on sijoittajalle ja maailmantaloudellekin kehittyvien markkinoiden tärkeimpiä piirteitä.

Arvostetun kanadalaisen taloustutkimusyhtiön BCA Researchin tuoreen raportin mukaan Kiinan kansantalous on tuottanut 15 viime vuoden aikana 28 prosenttia maailmantalouden kasvusta. Kasvuveturina pidetyn Yhdysvaltojen osuus kasvusta on vain 19 prosenttia.

Raportin mukaan Kiinan kansantalouden koko voi saavuttaa Yhdysvaltojen talouden koon 10–15 vuodessa. Tämäkään ei kuitenkaan vielä lopeta kasvumahdollisuuksia, sillä tällöinkin tuotanto henkilöä kohti jää yhä kauaksi teollisuusmaiden vastaavasta tasosta.

Kiinailmiöllä tarkoitetaan usein Kiinan hintakilpailukykyä ja vientivoimaa, minkä pelätään syövän työpaikkoja vanhoista teollisuusmaista. Kolikon toinen puoli on kuitenkin, että Kiina on myös suuri ulkomaankaupan tuoja.

Vaikka Kiinan kaupan ylijäämä Yhdysvaltojen kanssa koetaan maailmantaloudelliseksi riskiksi, Kiinan kauppa muun maailman kanssa on alijäämäistä. Kiina tuo tavaroita useimmista maista enemmän kuin vie niihin. Lisäksi viime aikoina tuonti on kasvanut vientiä enemmän. Kiina on jo maailman toiseksi suurin öljyn ostaja ja maailman suurin kuparin ja sinkin käyttäjä.

Kiinaan on vaikea sijoittaa suoraan, arvioi BCA Research. Shanghain ja Shenzenin pörssien ulkomaalaisille vapaiden osakkeiden vaihto on varsin vähäistä ja sijoittajalle riskipitoista. Kiinalaisyrityksiä noteerataan myös Hongkongissa ja Yhdysvalloissa, mutta asiantuntijoiden mukaan useimmille sijoittajille paras tapa sijoittaa kiinalaisiin yrityksiin on käyttää sijoitusrahastoja.

Kiinan pitkän aikavälin kasvunäkymät näyttävät hyviltä, mutta lyhyellä aikavälillä pelätään talouden ylikuumenemista, pankkijärjestelmän haavoittuvuutta sekä riippuvuutta öljystä. Kiina tarvitsee jatkuvaa kasvua, jotta se voivi työllistää samalla, kun tuottavuuden kasvu vähentää työpaikkoja.

Hurja kasvuvauhti pitäisi saada pehmeän laskun kautta tasapainoisemmalle uralle. Alkuvuonna vuotuinen kasvuvauhti on ollut lähes 10 prosentin tasoa.

Asiantuntijat ovat olleet viime viikkoina hyvin luottavaisia pehmeän laskun onnistumisesta ja kasvun rauhoittumisesta 7-8 prosentin tasolle. Keskuspankki on jarruttanut pankkien luotonantoa varantovelvoitteita kiristämällä. Luottojen kasvua ja investointeja on hidastettu myös muin hallinnollisin toimin.

Kasvun tasapainoisuus on tärkeää kansantaloudessa, joka ei voi nojata varakkaiden kuluttajien varaan. Ylikuumenemista seuraavat tasapaino-ongelmat ovat tuttuja esimerkiksi viime vuosikymmenen Kaakkois-Aasian ja Latinalaisen Amerikan monista valuuttakriiseistä.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  1. 1

   Tiedätkö, mitä oikeasti omistat? Syöpäsairaalla vaimolla oli käyttöoikeus muistisairaan miehensä tilille – maistraatti iski väliin

  2. 2

   Asiakkaan allekirjoitus paperissa ei vapauta yrittäjää vastuusta, jos jotain sattuu

  3. 3

   Brexitin seuraus: Frankfurt alkaa käydä ahtaaksi

  4. 4

   Kilpailu Aasian-reiteillä kiristyy – Finnairin täytyy vakuuttaa nihkeät koneenvaihtajat

  5. 5

   Kävitkö työhaastattelussa? Nämä kahdeksan merkkiä kertovat, miten sujui

  6. 6

   1 200 euroa käteen ilman velvoitteita – huippuvirkamies lyttää perustulon: ”Nuorille karhunpalvelus”

  7. 7

   Pankit myyvät mielenrauhaa, mutta se voi käydä kalliiksi

  8. 8

   TVO otti taas osavoiton Olkiluodon ydinvoimalan miljardien arvoisessa kiistassa

  9. 9

   Nordean Kaperi varoittelee puhumasta ”normaalista” korkotasosta

  10. 10

   Teräsyhtiö SSAB tuplasi tuloksensa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tiedätkö, mitä oikeasti omistat? Syöpäsairaalla vaimolla oli käyttöoikeus muistisairaan miehensä tilille – maistraatti iski väliin

  2. 2

   Audi-mainos meni pieleen: ”Naista verrataan eläimeen ja käytettyyn autoon”

  3. 3

   1 200 euroa käteen ilman velvoitteita – huippuvirkamies lyttää perustulon: ”Nuorille karhunpalvelus”

  4. 4

   Pankit myyvät mielenrauhaa, mutta se voi käydä kalliiksi

  5. 5

   Kävitkö työhaastattelussa? Nämä kahdeksan merkkiä kertovat, miten sujui

  6. 6

   Nordean Kaperi varoittelee puhumasta ”normaalista” korkotasosta

  7. 7

   Kovan tulosaamun saldo pörssissä: Finnair ja Wärtsilä kiitävät, Fortum ja Nordea putoavat

  8. 8

   Teollisuusliitto harkitsee painostustoimia Delta Autoa vastaan

  9. 9

   Finnair kovassa nousukiidossa: kaikkien aikojen paras toisen neljänneksen tulos

  10. 10

   Telian tulos jäi odotuksista – aloittaa 850 työntekijää koskevat yt-neuvottelut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uskomaton päivä: kuusi suomalaisyhtiötä antoi tulosvaroituksen – yksi romahti pörssissä täysin

  2. 2

   S-ryhmän 60 prosentin ”happy hour” leviää koko maahan

  3. 3

   Tiedätkö, mitä oikeasti omistat? Syöpäsairaalla vaimolla oli käyttöoikeus muistisairaan miehensä tilille – maistraatti iski väliin

  4. 4

   Ei mitään muutosta 43 vuodessa – suomalaisten suosikkijuoma maksaa lähes tismalleen yhtä paljon

  5. 5

   Haluatko rikastua? Sijoitusguru kertoo, mitä tilillä makaaville rahoille kannattaisi oikeasti tehdä

  6. 6

   ”Nuori nainen on aikamoinen riski pienelle firmalle” – kokemukset työhaastatteluista kirvoittivat kovia kommentteja

  7. 7

   Tässä ovat maailman suurimmat yritykset, joista et ole kuullutkaan – tiesitkö Lidlin takaa löytyvästä monimiljardööristä?

  8. 8

   Kuivan maan mökeillä on uusi, suuri ostajajoukko: ”Se on varasuunnitelma”

  9. 9

   Bernerin ehdotus: 14 muutosta ajo-opetukseen – ”Tulee olemaan ajokorttiluokkia, joissa hinta voi puolittua”

  10. 10

   Näin säästät 100 euroa kuussa – katso 14 helppoa vinkkiä

  11. Näytä lisää