Guillou ja ruotsalaisjohtajan pahuus

Julkaistu:

Menestyskirjailija Jan Guillou pureutuu uudessa teoksessaan ruotsalaisten yritysjohtajien psyykeen ja verkostoihin. Eikä ole tyytyväinen löytämäänsä. Nämä varjopuolet pitäisi ainakin suomalaisissa yhteisyrityksissä tuntea.
90-luvun loppupuolella Tukholman yläluokkaa terrorisoi mystinen rikosliiga. Varakkaiden perheiden taloista varastettiin vain parhaat viinit, arvokkaimmat taulut ja kalleimmat timantit, eikä poliisi tuntunut millään pääsevän hyvämakuisten murtovarkaiden jäljille.

Kun vauraan esikaupunkialueen mukaan Lidingöliigaksi ristitty kopla lopulta jäi kiikkiin, paljastuivat roistot itsekin rikkaiden perheiden vesoiksi. Poliisikuulusteluissa he ihmettelivät ylimielisesti, miksi heidän pitäisi istua kuulusteltavina kuin mitkäkin tavalliset varkaat.

Ruotsin menestyneimpiin kirjailijoihin kuuluva Jan Guillou on ammentanut Lidingöliigan tarinasta inspiraatiota uuteen teokseensa Tjuvarnas marknad (Varkaiden markkinat). Kirjan päähenkilöitä ovat Ruotsin talouselämän varakkaat, mutta moraalittomat johtajat sekä näiden Stureplanin yökerhoissa viihtyvät lapset. Poliisi saa tehtäväkseen tutkia heidän keskuudessaan tapahtuvaa omituista murtojen sarjaa.

Guilloun hahmot ovat tunnistettavia henkilöitä Ruotsin todellisesta talouselämästä. Varsinkin vakuutusyhtiö Skandian entinen johto, jonka epäillään hyötyneen henkilökohtaisesti yhtiön ja eläkesäästäjien kustannuksella, on kovasanaisen suominnan kohteena.

– Olen tavannut näitä johtajia kalliilla metsästysreissuilla, ja nähnyt heidät kahdessa tilanteessa. Ensimmäinen on, kun he tappavat: häikäilemättömästi, ilman mielikuvitusta ja ilman myötätuntoa, Guillou väittää.

– Toinen tilanne on perinteiset ruotsalaisen yläluokan metsästyspäivälliset, joilla johtajat myötäilevät toistensa mielipiteitä ja nostattavat porukan henkeä.

Jos joku on yllättäen eri mieltä, syntyy epämukava tilanne.

– Monet heistä käsittävät eriävät mielipiteet vihamielisenä käytöksenä. Keskustelun on oltava mur, mur, mur - ei mur, mur, nöf, hän kuvailee.

Jan Guillou on seurannut ruotsalaista yhteiskuntaa 60-luvulta lähtien, ensin toimittajana ja 70-luvulta eteenpäin myös kirjailijana. Häntä kuunnellessa syntyy kuva yhteiskunnasta, jossa yläluokkaisuudella on yhä tärkeä rooli. Näin varsinkin talouselämässä: kaikki johtajat ovat Guilloun mukaan joko vanhaa aatelistoa tai uusrikkaita, jotka pyrkivät osaksi vanhaa yläluokkaa.

– Monet heistä ovat peräisin melko vaatimattomista oloista. He ovat käyneet Kauppakorkeakoulun. Siitä lähtien he ovat kavereineen ylläpitäneet uraihannetta, jonka jotkut heistä myös onnistuvat saavuttamaan, hän sanoo.

Tie Ruotsin talouselämän huipulle käy perinteisesti Tukholman Kauppakorkeakoulun kautta, ja sieltä ovat peräisin myös johtajien verkostot. Toinen paikka, jossa suhteita luodaan, on metsästysjoukkue. Vaikka metsästysharrastus onkin hiipumassa suomalaisjohtajien keskuudessa, on se Ruotsissa yhä voimissaan.

– Kaikki johtajat metsästävät Ruotsissa. Siitä on tullut sosiaalinen pakko. Jahdista löytyvät salaiset verkostot, siellä johtajat tapaavat ne ihmiset, joista he ovat kuulleet, mutta joita he eivät vielä tunne, sanoo itsekin metsästävä Guillou.

Naisia metsällä ei Guilloun mukaan näy. Heillä on kuulemma omat verkostonsa, joihin machona pidetyllä kirjailijalla ei ole pääsyä.

Guillounkin luokittelussa vain pieni joukkio Ruotsin talouselämän eliitistä on erityisen epärehellisiä tai moraalittomia ihmisiä. Se ei kuitenkaan tee asiasta vähemmän tärkeää, hän sanoo.

– He ovat pieni osa, mutta he luovat muotia. Jokainen ruotsalainen, joka täyttää veroilmoitustaan, näkee edessään näiden johtajien kasvot, Guillou uskoo.

Pahimmillaan ruotsalainen johtaja on Guilloun mielestä sortuessaan ahneuteen ja vaatiessaan "vanhan aateliston" etuja. Tällainen johtaja pitää itseään ylivertaisena muihin ihmisiin verrattuna, ja oikeuttaa sillä rikollisetkin tekonsa.

Hän nostaa esimerkiksi Skandian hallituksen entisen puheenjohtajan Lars Ramqvistin, jonka epäillään muun muassa sotkeutuneen yhtiön bonusohjelmien katon poistamiseen.

Oikeuslaitos ei vielä ole muodollisesti syyttänyt Ramqvistia, mutta Guillou on varma omasta tuomiostaan.

– Ensin Ramqvist johtaa Ericssonia. Hän tekee joitakin käsittämättömiä liikkeitä: hän ei esimerkiksi uskonut, että matkapuhelimet kiinnostaisivat nuoria. Onnittelut, Nokia! Sen jälkeen hän lähtee, ja saa palkkioksi satoja miljoonia. Sitten hän ryhtyy rosvoamaan Skandiaa, Guillou pauhaa.

Hetken mietinnän jälkeen Guillou onnistuu löytämään esimerkin myös mieleisestään johtajasta. Veljekset Jacob ja Marcus Wallenberg, jotka kuuluvat muun muassa sijoitusyritys Investorin ja SEB-pankin johtoon, saavat kirjailijan siunauksen.

– Hyvä johtaja ottaa henkilökohtaisen vastuun yrityksestä, Guillou linjaa.

Vaikka Varkaiden markkinat on saanut Ruotsissa pääosin positiivisen vastaanoton, on Guillouta myös syytetty tekopyhyydestä. Ansaitseehan hän itsekin yli miljoona euroa vuodessa, metsästää ja asuu kalliissa osoitteessa hienostokaupunginosassa. Guillou huomauttaa kuitenkin tienanneensa rahansa rehellisesti - kirjoittamalla bestsellereitä - kun taas hänen kuvailemansa johtajat ansaitsevat rahansa suosimalla toisiaan.

Valmista ratkaisua uusien kavallus- ja lahjusskandaalien välttämiseen kirjailijalla ei ole. Hän toivoo ideologista vastarintaa, muttei usko sitä saavansa.

– Poliittista voimaa ei ole. Sen sijaan pääministerimme, työväenpuolueen puheenjohtaja, on juuri ostanut 14 miljoonan kruunun arvoisen kartanon, Guillou huokaa.

Parhaaksi aseeksi hän on todennut satiirin. Huumorilla kun saa sanottua paljon vakavistakin asioista.

– Tällaista kirjaa ei pidä kirjoittaa palavalla paheksunnalla. Päinvastoin, lukemisen on oltava hauskaa. Jonkun on sanottava, että keisari on alasti.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  1. 1

   KSML: Hiihtokeskus Riihivuori myi hiihtohissit pois – ei avaa enää rinteitä talveksi

  2. 2

   Suomen Pankki sai pelastettua silputut perintörahat – näin menettelet vaurioituneiden seteleiden kanssa

  3. 3

   Kommentti: Nyt on tiukka paikka, Stockmann

  4. 4

   Kone aloittaa 100 miljoonan euron tehostamisohjelman – vähentää mahdollisesti 1000 työpaikkaa

  5. 5

   Asunnon täystuhon voi välttää – asian­tuntijan 5 vinkkiä vuokran­antajalle

  6. 6

   Bloomberg: EKP aloittaa kreikkalaispankkien stressitestit helmikuussa

  7. 7

   HS: KRP tutkii törkeää sisäpiirintiedon väärinkäyttöä Afarakissa

  8. 8

   Näin Antti Rinne sinetöi eläkeiän noston – EK:n voimahahmo paljastaa neuvotteluiden yllättävät viime hetket

  9. 9

   Työllisyystilanne piristyi elokuussa

  10. 10

   PTT povaa 3,0 prosentin talouskasvua – ”Olemme jäämässä muiden jalkoihin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomen Pankki sai pelastettua silputut perintörahat – näin menettelet vaurioituneiden seteleiden kanssa

  2. 2

   Asunnon täystuhon voi välttää – asian­tuntijan 5 vinkkiä vuokran­antajalle

  3. 3

   Näin Antti Rinne sinetöi eläkeiän noston – EK:n voimahahmo paljastaa neuvotteluiden yllättävät viime hetket

  4. 4

   KSML: Hiihtokeskus Riihivuori myi hiihtohissit pois – ei avaa enää rinteitä talveksi

  5. 5

   Rovion yleisöanti keskeytettiin ylimerkinnän vuoksi

  6. 6

   Kommentti: Minua höynäytettiin kotisohvallani – matkija nappasi helpot viisi euroa

  7. 7

   Stockmann antoi tulosvaroituksen – syynä Lindex

  8. 8

   Kone aloittaa 100 miljoonan euron tehostamisohjelman – vähentää mahdollisesti 1000 työpaikkaa

  9. 9

   Eläkeikäsi nousi juuri – katso ennuste, mihin asti oikeasti teet töitä

  10. 10

   Nyt vienti vetää! Ministeriö: Kasvua koko maassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yli sadan ammatin tulot julki – saatko näin paljon tuntipalkkaa?

  2. 2

   Opettaja menetti yllättäen 2000 euron tuet – työttömille kaikessa hiljaisuudessa luotu uusi nettivelvoite raivostuttaa

  3. 3

   Palkka 4100 e/kk, mutta töihin ei löydy osaajia – liitto: syynä kaksi ongelmaa

  4. 4

   Katso tienaatko enemmän kuin tavallinen suomalainen – uudet palkkatiedot julki

  5. 5

   6 esimerkkiä: Eläkeläispari, yksinhuoltajat, duunarit... Näin erilaisten perheiden tulot muuttuvat ensi vuonna

  6. 6

   Uuden ammattibarometrin Top 15 -listat: Näillä aloilla työntekijöistä on pulaa – eniten tarjokkaita sihteereiksi

  7. 7

   Kun riita yksityistiestä kestää sukupolvien ajan: mökkiläinen kiusaa perhettä Savossa – ”Pahinta on arvaamattomuus”

  8. 8

   Asumistutkija tyrmää 15,5 neliön miniasunnot: ”Mennään sellaista rajaa kohden, mikä pelottaa”

  9. 9

   Katastrofaalinen sää uhkaa tuhota Juhon, 43, sadon – aamulla tuli uusi takaisku

  10. 10

   Suomalaiselle duunarille tarjotaan Norjassa lähtöpalkaksi 3500 €/kk – ”Kyllä siellä säästöönkin pystyy rahaa saamaan”

  11. Näytä lisää