Sapattivuosi savannilla

Julkaistu:

Työelämä: Investointipankkiiri Sonja Björklund jätti Lontoon Cityn ja lähti avustustyöhön Afrikkaan. Yrityskauppojen sijaan hän järjestelee nyt ruoka-apua tuhansille nälkää näkeville.
Kuoppainen ja pölyinen tie päättyy kyläpahaseen Swazimaan ylänköalueella eteläisessä Afrikassa. Valkoisesta maastoautosta nousee nuori suomalaisnainen kahden afrikkalaisen kollegansa kanssa.

Olemme saapuneet Ndwabengeniin, Suomen Punaisen Ristin delegaatin Sonja Björklundin, 33, työpaikalle.

Työpäivä alkaa neuvonpidolla kyläpäälliköiden kanssa paahtavalta auringolta suojaavan mangopuun alla.

– Saniboni kunjani! Kulungile!

Muutaman minuutin kestävien tervehdysten ja kuulumisten vaihtamisen jälkeen päästään vierailun varsinaiseen aiheeseen eli marraskuussa alkavien ruokajakelujen järjestämiseen.

Neljäs perättäinen kuiva vuosi on tehnyt jälleen pahaa jälkeä kyläläisten peltotilkuilla. Ilman ruoka-apua köyhimmät asukkaat tuskin selviäisivät hengissä seuraavan sadon valmistumiseen saakka.

Kylän vanhimmat ovat tulleet Björklundille tutuiksi jo edellisillä kenttämatkoilla. Viime kerran neuvonpito koski ilmaisten kondomien sijoituspaikkaa. Valistusta aidsin ennaltaehkäisystä tarvitaan kipeästi, sillä Swazimaan aids-tilastot ovat maailman synkimmät. Työikäisestä väestöstä lähes 40 prosenttia on saanut hiv-tartunnan.

– Tässäkin kylässä monissa perheissä on enää lapsia ja vanhuksia jäljellä, Björklund tietää.

Ndwabengenistä on pitkä matka Lontooseen, jossa Björklundin edellinen työpaikka sijaitsi. Hankenilta vastavalmistunut ekonomi sai vuonna 1997 unelmapestin Morgan Stanleyltä, investointipankin kansainvälisiä yrityskauppoja ja fuusioita järjestelevältä osastolta.

– Lontoon pankkimaailma imaisi heti mukaansa. Vuosituhannen vaihde oli yrityskauppojen vilkkainta aikaa. Palkka ja työpäivät olivat investointipankissa sen mukaiset.

Pisimmillään Björklund laskee tehneensä 120-tuntisia työviikkoja, pahimmillaan kaksi vuorokautta toimistolla yhteen menoon.

– Elämään ei työn lisäksi muuta mahtunut. Monet työtoverit saivat burnoutin, ja itsekin tunsin jo taudin ensimmäiset oireet. Koko työ alkoi kyllästyttää. Enää ei kiinnostanut, mitä aamun Financial Timesissä kirjoitettiin.

Lähtölaskenta Lontoosta sai lisävauhtia muutamien kollegojen täydellisestä uranvaihdoksesta. Yksi ystävistä perusti lainelautavuokraamon Floridaan, toinen pitää nyt joogakursseja Sydneyssä.

Björklund sanoi itsensä irti Morgan Stanleyltä kesällä 2002. Ennen lopullista päätöstään hän oli alkanut selvittää tuttaviensa kautta mahdollisuutta päästä vapaaehtoistyöhön Afrikkaan.

– Afrikka oli kiinnostanut pienestä pitäen. Ehkä mukana oli hieman romantiikkaakin, kiitos Karen Blixenin Minun Afrikkani -kirjan.

Björklund päätyi lopulta pieneen Swazimaahan laittamaan kuntoon paikallisen punaisen ristin rempallaan ollutta taloushallintoa. Vuosi sitten hän siirtyi SPR:n palkkalistoille, kun Suomi alkoi tukea Swazimaassa ohjelmaa, joka yrittää vähentää köyhien kylien haavoittuvuutta katovuosia vastaan ja monipuolistaa viljelijäperheiden tuotantoa.

– Ei tästä mitään sapattivuotta tullut. Raskaisiin kenttäkeikkoihin menee kolmasosa työajasta. Päivät venyvät pitkiksi, ja välillä töitä pitää tehdä viikonloppuisinkin.

Muuttoa Afrikkaan Björklund ei ole kuitenkaan jälkeenpäin katunut.

– Halusin tehdä numeroiden pyörittämisen sijaan jotakin konkreettista ihmisten kanssa. Tämä on juuri sellaista. Jos en tee työtäni kunnolla, 14 000 ihmistä jää ilman elintärkeitä ruokatoimituksia.

Afrikan valtavat ongelmat ja asioiden hidas eteneminen turhauttavat kuitenkin välillä Björklundia. Hänen mukaansa avustustyöntekijältä vaaditaan kärsivällisen mielenlaadun lisäksi oma-aloitteisuutta ja käytännön järkeä ratkoa päivittäin eteen tulevia ongelmia.

– Afrikkalainen aikakäsitys poikkeaa täysin länsimaisesta. Työtahti on hitaampi, mutta ei välttämättä huonompi kuin omamme. Ja aina pitää muistaa se, että elämme täällä paikallisen kulttuurin ehdoilla.

Kehitysyhteistyön suurin ongelma on Björklundin mielestä ohjelmiin varattujen rahojen tehokas käyttö kentällä.

– Swazimaan nousu ykköstilalle hiv-tilastoissa takaa sen, että tänne virtaa entistä enemmän rahaa erilaisiin aids-ohjelmiin. Ongelma sen sijaan on, että maassa ei ole riittävästi päteviä henkilöitä toteuttamaan niitä.

Sama pätee Björklundin mielestä myös avustusjärjestöihin.

Vaikka palkka ei hänen mielestään saakaan olla keskeisin motiivi avustustehtävissä, ansioiden tulee kuitenkin olla jollakin tavalla kilpailukykyisiä muiden vaihtoehtojen rinnalla.

– Monelle asuntolaina ja muiden asioiden järjestäminen kotimaassa tekevät lähdön mahdottomaksi. Itselläni on ollut tähän varaa, koska Lontoon-vuosista kertyi jonkun verran säästöjä.

Björklundin nykyinen työsopimus päättyy marraskuussa. Jatkosta ei ole tietoa, mutta avustustyöt Afrikassa tai Latinalaisessa Amerikassa kiinnostavat.

– Aluksi pidän kuitenkin parin kuukauden loman ja kierrän eteläisessä Afrikassa paikoissa, joissa en ole vielä ennättänyt käydä.

Yksi asia on kuitenkin varmaa. Lontoon Cityn hektiseen pankkimaailmaan Björklund ei aio enää palata.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  1. 1

   Kävitkö työhaastattelussa? Nämä kahdeksan merkkiä kertovat, miten sujui

  2. 2

   Tiedätkö, mitä oikeasti omistat? Syöpäsairaalla vaimolla oli käyttöoikeus muistisairaan miehensä tilille – maistraatti iski väliin

  3. 3

   Kilpailu Aasian-reiteillä kiristyy – Finnairin täytyy vakuuttaa nihkeät koneenvaihtajat

  4. 4

   TVO otti taas osavoiton Olkiluodon ydinvoimalan miljardien arvoisessa kiistassa

  5. 5

   1 200 euroa käteen ilman velvoitteita – huippuvirkamies lyttää perustulon: ”Nuorille karhunpalvelus”

  6. 6

   Teräsyhtiö SSAB tuplasi tuloksensa

  7. 7

   Pankit myyvät mielenrauhaa, mutta se voi käydä kalliiksi

  8. 8

   Nordean Kaperi varoittelee puhumasta ”normaalista” korkotasosta

  9. 9

   Audi-mainos meni pieleen: ”Naista verrataan eläimeen ja käytettyyn autoon”

  10. 10

   EKP:n Draghi: Meidän täytyy olla kärsivällisiä ja sinnikkäitä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tiedätkö, mitä oikeasti omistat? Syöpäsairaalla vaimolla oli käyttöoikeus muistisairaan miehensä tilille – maistraatti iski väliin

  2. 2

   Audi-mainos meni pieleen: ”Naista verrataan eläimeen ja käytettyyn autoon”

  3. 3

   1 200 euroa käteen ilman velvoitteita – huippuvirkamies lyttää perustulon: ”Nuorille karhunpalvelus”

  4. 4

   Pankit myyvät mielenrauhaa, mutta se voi käydä kalliiksi

  5. 5

   Teollisuusliitto harkitsee painostustoimia Delta Autoa vastaan

  6. 6

   Nordean Kaperi varoittelee puhumasta ”normaalista” korkotasosta

  7. 7

   Kovan tulosaamun saldo pörssissä: Finnair ja Wärtsilä kiitävät, Fortum ja Nordea putoavat

  8. 8

   Vaikuttaako asunnon ostohinta yllättävän halvalta? Ota huomioon nämä asiat

  9. 9

   Finnair kovassa nousukiidossa: kaikkien aikojen paras toisen neljänneksen tulos

  10. 10

   Telian tulos jäi odotuksista – aloittaa 850 työntekijää koskevat yt-neuvottelut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uskomaton päivä: kuusi suomalaisyhtiötä antoi tulosvaroituksen – yksi romahti pörssissä täysin

  2. 2

   S-ryhmän 60 prosentin ”happy hour” leviää koko maahan

  3. 3

   Ei mitään muutosta 43 vuodessa – suomalaisten suosikkijuoma maksaa lähes tismalleen yhtä paljon

  4. 4

   Tiedätkö, mitä oikeasti omistat? Syöpäsairaalla vaimolla oli käyttöoikeus muistisairaan miehensä tilille – maistraatti iski väliin

  5. 5

   Haluatko rikastua? Sijoitusguru kertoo, mitä tilillä makaaville rahoille kannattaisi oikeasti tehdä

  6. 6

   ”Nuori nainen on aikamoinen riski pienelle firmalle” – kokemukset työhaastatteluista kirvoittivat kovia kommentteja

  7. 7

   Tässä ovat maailman suurimmat yritykset, joista et ole kuullutkaan – tiesitkö Lidlin takaa löytyvästä monimiljardööristä?

  8. 8

   Kuivan maan mökeillä on uusi, suuri ostajajoukko: ”Se on varasuunnitelma”

  9. 9

   Bernerin ehdotus: 14 muutosta ajo-opetukseen – ”Tulee olemaan ajokorttiluokkia, joissa hinta voi puolittua”

  10. 10

   Näin säästät 100 euroa kuussa – katso 14 helppoa vinkkiä

  11. Näytä lisää