Koronnoston päivä, öljy hermoilee taas

Julkaistu:

Eilisen pääuutinen oli Jukosin ilmoitus, jonka mukaan yhtiö joutuu rajoittamaan Kiinaan suuntautuvia öljytoimituksiaan. Syyksi se ilmoitti rahapulan, joka estää sitä maksamasta kuljetusmaksujaan. Taustalta löytyy todennäköisesti Venäjän hallituksen ja Jukosin johdon kädenvääntö Venäjän talouden kannalta ratkaisevan tärkeän öljyntuotannon ja viennin hallinnasta, mutta markkinoilla tieto nosti öljyn hintaa välittömästi. Jos Jukos ei toimita raakaöljyä Kiinaan, markkinoilta saatavissa olevaan öljyyn kohdistuu entistä voimakkaampi kysyntä. West Texas kallistui eilen 45,5 dollarista 46,3 dollariin tynnyriltä. Brent pysyi eilen 43,5 dollarissa, johon se nousi aamulla Jukosin ilmoituksen tultua julki.

Toinen pidemmällä tähtäimellä kiinnostava uutinen oli Yhdysvaltojen presidentinvaalitaistelun kiihtymine. Haastaja John Kerry syytti presidentti Bushia totaalisesta epäonnistumisesta Irakissa, maan miehityshallinto on hätää kärsimässä ja taistelu kiihtyvät vaikka Bush vakuuttaakin tilanteen kehittyvän suunnitelmien mukaisesti. Bush syytti Kerryä hapuilusta ja vakuutti tilanteen olevan hallinnassa. Vaalien loppusuora aukeaa todella kiihkeissä merkeissä, ja Irak estää ehdokkaita ottamasta kantaa esimerkiksi valtiontalouden alijäämän tai kasautuvaan kauppavajeeseen, jotka molemmat lupailevat ongelmia dollarille ja korkomarkkinoille. Valtion lainanotto kiihdyttää pitkien korkojennousupainetta, samalla kun kauppavaje rasittaa dollarin kurssia ja kasvattaa sen jyrkän alamäen riskiä. Uhka dollarin alamäestä taas tietää uusia nousupaineita pitkiin korkoihin.

Keskuspankki Federal Reserven ennakoidaan nostavan ohjauskorkoaan tänään prosenttiyksikön neljänneksellä, ja sen samalla antamasta tilannearviosta etsitään vihjeitä koron jatkokehityksestä. n epätodennäköisiä, että Fed muuttaisi aiemmin viestittämää maltillisten koronnostojen linjaansa, ohjauskoron jyrkkä nosto saattaisi vaikuttaa presidentinvaalien tulokseen joten yli 0,25 prosenttiyksikön koronnostot palaavat mahdollisuuksien rajoihin vasta vaalien jälkeen, todennäköisimmin tammikuusta alkaen. 1,5 prosentin ohjauskorko 2,8 prosentin inflaatiossa, ja nousevien öljynhintojen oloissa vaatii koron nopeaa nostoa ennen kuin inflaatio karkaa hallitsemattomaksi.

Osakemarkkinoilla hermoiltiin öljyn hinnasta. Yhdysvaltojen Dow Jones laski 0,8 ja S&P 500 0,6 prosenttia. Nasdaq kävi aluksi noin puolen prosentin nousussa mutta päätyi 0,1 prosenttia lähtötasonsa alapuolelle. Elektroniikkateollisuus odottaa parempia aikoja mikropiirien kysynnän voimistuessa. Aasiassa Tokio palasi vapaapäivältä, Nikkei nousi maltillisesti elektroniikkaviejien varassa mutta Topix laski 0,2 prosenttia eräiden kotimarkkinayritysten painaman. Puhelunvälittäjä KDDI heikkeni laskevien puhelumaksujen vuoksi. Hang Seng ja Kospi ovat vahvistuneet hyvin maltillisesti, 0,5 ja 0,2 prosenttia odottelevissa tunnelmissa. Euroopassa odotellaan Fedin lausuntoa ja Saksan teollisuuden tilastoja.

Korkomarkkinoilla Yhdysvaltojen kaksivuotinen lainatuotto laski 2,48 prosentista 2,42 prosenttiin ja kymmenvuotinen 4,10 prosentista 4,08 prosenttiin Fediä odoteltaessa. Kaksivuotisen reaktio kertoo, ettei Fedin ennakoidaan luopuvan maltillisten koronnostojen politiikastaan. Saksan kaksivuotinen sahasi 2,56 prosentin ympärillä, ja kymmenvuotinen painui 4,03 prosentista tasan neljään. Pidemmät rahamarkkinatuotot ovat jatkaneet varovaista laskusuuntaansa.

Valuuttamarkkinoilla dollari on sahannut 110 jenin ympärillä ja euro vaihdellut 1,213 ja 1,218 euron välillä. Samalla euron arvo on vaihdellut 133 ja 134 jenin haarukassa. Liikkeet ovat olleet erittäin rauhallisia osittain Japanin lomaviikon, osittain Fedin kokouksen vuoksi. Mikäli Fed toimii odotetusti, 0,25 prosenttiyksikön nosto ja lupaus maltillisesta kehityksestä, on valuuttamarkkinoille odotettavissa voimakkaampia liikkeitä ensi viikolla Japanin tilinpäätöksen alla. Mikäli öljymarkkinat eivät säikähdä esimerkiksi Irakin levottomuuksien tai muiden terrori-iskujen vuoksi.

Päivän päätapahtuma on Fedin kokous josta korkopäätös on odotettavissa klo 21.15 Suomen aikaa. Sitä odoteltaessa saadaan tieto Saksan rakennusteollisuuden heinäkuuntilauskannasta, ja euroalueenheinäkuun vaihtotase. Vaihtotaseen tärkein sisältö koskee sijoituspääoman liikkeitä: eurotalletuksiin virtaava raha on pitänyt korkotasoa matalana ja vahvistanut euroa kok kesän.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  1. 1

   Duunari, pääsetkö näille tuntiansioille? Katso, miten 99 ammatissa tienataan

  2. 2

   Lakan jättisato johti poikkeukselliseen pyyntöön: Ostakaa marjaa ja myykää mahdollisimman halvalla

  3. 3

   Työpaikkoja auki yhä enemmän, mutta tekijöitä ei löydy

  4. 4

   Kommentti: Mikä on, kun talletukset eivät kelpaa pankille?

  5. 5

   Äänekosken suuri biotuotetehdas käynnistyi

  6. 6

   Asumistukiin palaa jo liki 2 miljardia vuodessa – summa uhkaa kasvaa lisää

  7. 7

   Saksa: EU saattaa asettaa autonvalmistajille kiintiöt sähköautoille

  8. 8

   Pyörä päihittää bussin – Valtaosa pk-seudun asukkaista pääsisi töihin nopeammin pyörällä kuin julkisilla

  9. 9

   Kyberhyökkäys kävi kalliiksi varustamojätille: hintalappu satoja miljoonia

  10. 10

   Ekonomisti yllättyi: Näin paljon Suomessa palkitaan lapsia arvosanoista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Duunari, pääsetkö näille tuntiansioille? Katso, miten 99 ammatissa tienataan

  2. 2

   Lakan jättisato johti poikkeukselliseen pyyntöön: Ostakaa marjaa ja myykää mahdollisimman halvalla

  3. 3

   Työpaikkoja auki yhä enemmän, mutta tekijöitä ei löydy

  4. 4

   Maailman rikkain mies teki salaperäisen lahjoituksen – peräti 4,6 miljardia dollaria

  5. 5

   Näkökulma: Sijoittajien hurja tuolitanssi – jäätkö sinä ilman tuolia, kun soitto sammuu?

  6. 6

   Tulot yli 4000 €/kk, mutta rahat eivät riitä – yksi päätös voi romuttaa talouden täysin

  7. 7

   Kommentti: Mikä on, kun talletukset eivät kelpaa pankille?

  8. 8

   Paisuvista talletuksista tuli ongelma Danskelle – ei halua suurimpien asiakkaidensa talletuksia

  9. 9

   Asumistukiin palaa jo liki 2 miljardia vuodessa – summa uhkaa kasvaa lisää

  10. 10

   Tätä et näe tilinauhasta: Näin suuri osa palkastasi menee edeltäjiesi eläkkeisiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yli 4 000 euron tulot, hulppea asunto ja kallis auto – tällainen voi olla ”rikas köyhä”

  2. 2

   Duunari, pääsetkö näille tuntiansioille? Katso, miten 99 ammatissa tienataan

  3. 3

   Näin pankkien johtajat ja talousasiantuntijat lyhentävät lainojaan – elävätkö niin kuin opettavat?

  4. 4

   Älä korjaa Saksasta ostettua autoa omin päin – laissa erikoispiirre

  5. 5

   Tulot yli 4000 €/kk, mutta rahat eivät riitä – yksi päätös voi romuttaa talouden täysin

  6. 6

   Holmströmiltä radikaali ehdotus: Eläkkeitä pitäisi voida leikata – ”Teen tässä palveluksen nuorille”

  7. 7

   Katso, miten hintojen nousu iski kukkaroosi – kaksi ryhmää kärsinyt eniten

  8. 8

   60 000 hyvätuloiselle veronkevennys? Näin suuren osan kaikista veroista he maksavat

  9. 9

   Autoilija hämmästyi: Liikennevakuutuksen täysbonus nosti vakuutuksen hintaa

  10. 10

   Veturimiesten lakko kärjistyy – kuljetusalan liitot uhkaavat tukitoimilla

  11. Näytä lisää