Tilintarkastusta uudistettava harkiten

Euroopan unionin komissio haluaa palauttaa sijoittajien luottamuksen tilinpäätöksiin ja tilintarkastukseen. Keväällä 2004 komission julkaisemalla uudella tilintarkastajadirektiiviehdotuksella halutaan lisätä tilintarkastajien valvontaa ja julkisuutta sekä tilintarkastajan velvoitteita ja vastuuta. Tilintarkastajien ja valvovien viranomaisten vastuu lisääntyy, jos vireillä olevat muutosehdotukset toteutuvat.

Suomessa kauppa- ja teollisuusministeriön asettama tilintarkastuslakityöryhmä ehdotti vuoden 2003 lopulla valmistuneessa raportissaan perusteltuja muutoksia tilintarkastuslakiin.

Keskeinen ehdotus on etenkin tilintarkastajan riippumattomuutta koskevan sääntelyn tarkentaminen EU:n vuonna 2002 antaman suosituksen mukaiseksi. Jos työryhmän ehdotukset toteutetaan ja riippumattomuussäännöksiä kiristetään, luottamus tilintarkastajan riippumattomuutta kohtaan kasvaa.

Tilintarkastuslakityöryhmän mielestä on aika luopua maallikkotilintarkastuksesta, kun tilintarkastajan vastuu ja velvoitteet jatkuvasti kasvavat. Pienyrityksissä tilintarkastuksen tarpeellisuus on jätettävä omistajan päätettäväksi. On perusteltua toteuttaa työryhmän ehdotus siitä, että hyväksytyn tilintarkastajan valitsemisvelvollisuuden rajoja alennetaan.

Yhteiskunnan kokonaisedun vuoksi tilintarkastuksen on oltava pakollista suurissa ja keskisuurissa yrityksissä ja osassa pienyrityksistä. Pakollista tilintarkastusta ei tarvita kaikkein pienimmissä, esimerkiksi enintään viisi työntekijää työllistävissä yrityksissä, joiden liikevaihto on alle 340 000 euroa tilikaudessa.

Tällä hetkellä näyttää todennäköiseltä, että tilintarkastuslain muutokset tulisivat voimaan vuoden 2006 alusta yhtä aikaa osakeyhtiölakiin ehdotettujen merkittävien muutosten kanssa. On vaikea sanoa, miten kauan EU:n direktiivin käsittely ja täytäntöönpano kaikkiaan vaatii aikaa, jos komission ehdotus toteutuu. Tilintarkastuslakiin valmisteltaneen lisää uuden tilintarkastusdirektiivin edellyttämiä tarkistuksia vielä vuosina 2006-2007.

Suurimmat muutostarpeet kohdistuvat kansainvälisten suurten yritysten sekä julkisesti noteerattujen yritysten tilintarkastukseen. Niiden tilinpäätöksissä siirrytään lähitulevaisuudessa kansainvälisten tilinpäätösstandardien ja tilintarkastuksessa kansainvälisten tilintarkastusstandardien velvoittavaan käyttöön. Tämä vaatii uuden opiskelua ja ammattitaidon vahvistamista.

Suurin osa yrityksistä on pieniä. Pienillä yrityksillä on oltava konkreettisia vaihtoehtoja tilintarkastajan valinnassa. Suomessa on kaksiportainen KHT-/HTM-tilintarkastajajärjestelmä, joka vastaa edelleen elinkeinoelämän etuja. Monen pienen yrityksen omistaja on henkilökohtaisesti mukana yhtiön hallinnossa ja toiminnassa.

Pienyrityksissä yhteiskunnan etu ei edellytä pakollista tilintarkastusta. Pienyritys ei tarvitse omistajansa aktiivisen osallistumisen vuoksi samanlaista omistajan edun vuoksi tehtävää riippumatonta tilintarkastusta kuin suurissa yrityksissä, joissa voi olla tuhansia omistajia.

Ammattikorkeakoulussa suoritettava tradenomin tutkinto tarjoaa tällä hetkellä yhden tarkoituksenmukaisen peruskoulutuksen HTM-tilintarkastajan uralle.

KHT-tilintarkastajaksi hyväksyminen edellyttää vastaisuudessakin "maisterin papereita" eli ylempää korkeakoulututkintoa. Kaikilta vaaditaan opiskelua ja käytännön harjoittelua. KHT-tilintarkastajaksi hyväksyminen tuottaa lisäkelpoisuuden kaikkein vaativimpiin tilintarkastustehtäviin.

KHT-tilintarkastajaksi hyväksyminen on eri-koistumista vaativiin tilintarkastustehtäviin. Esimerkkinä vaativista tehtävistä ovat etenkin IAS-/IFRS-standardien mukaisen tilinpäätöksen tilintarkastus ja julkisesti noteerattujen yritysten raportoinnin tarkastaminen. Ei ole tarkoituksenmukaista, että pienyrityksiä tarkastavilta HTM-tilintarkastajilta vaadittaisiin samanlaista osaamista.

Lainsäädännössä KHT- ja HTM-tilintarkastajien erot tulevat esiin tilintarkastajan kelpoisuusvaatimuksia koskevissa säännöksissä. Kelpoisuusvaatimukset kasvavat yrityskoon kasvaessa. Kesäkuussa 2004 eduskunnalle annetussa hallituksen esityksessä (HE 126/2004) kirjanpitolain muuttamiseksi ehdotetaan, että kaikkiin IAS-/IFRS-tilinpäätöksen laativiin ja julkistaviin yrityksiin olisi valittava vähintään yksi KHT-tilintarkastaja.

Ehdotus vastaa nykyisiä julkisesti noteerattuja yhtiöitä koskevia vaatimuksia ja on perusteltu. Tässä vaiheessa olisi tarpeetonta edellyttää HTM-tilintarkastajilta IAS-/IFRS-osaamista, koska tilinpäätösstandardeja ei näillä näkymin pienyrityksissä noudateta kuin aivan poikkeuksellisissa tapauksissa.

Vaikka pienyritys ei aina tarvitse ainakaan pakollista tilintarkastusta, pienyritys useimmiten tarvitsee HTM-tilintarkastajan. HTM-tilintarkastajan osaaminen on laaja-alaista ja käytännönläheistä. Hänen asiantuntemuksensa ja oma-aloitteiset neuvonsa parantavat pienyrityksen taloushallinnon laatua ja auttavat pienyrittäjää välttämään monta oikeudellista, taloudellista ja kirjanpidollista ongelmaa.

Kirjoittaja on Keskuskauppakamarin osastopäällikkö ja tilintarkastuslautakunnan sihteeri.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  1. 1

   Jo perutut lauttamaksut iskivät saariston matkailuun? ”Alkukesä voi olla hankalaa”

  2. 2

   UPM:n toinen tehdashanke etenee Uruguayssa – ei jää kiinni ainakaan rahoituksesta

  3. 3

   Maailman kallein lääke vedetään pois markkinoilta

  4. 4

   UPM yllätti tulosparannuksella – kysyntä oli hyvä etenkin Aasiassa

  5. 5

   Kun ero tuli, miehellä oli 10 miljoonaa ja vaimolla kymppitonni – Ero voi viedä perintömökin tai elämäntyön

  6. 6

   Suursijoittaja kehuu talouden vetoa – ”Yllättävintä on ollut euroalueen pirteä kasvu”

  7. 7

   Kela hyvittää toimeentulotuen viipymisiä – korvauksia lähes 150 000 viivästyksestä

  8. 8

   277 miljoonan euron kohtalo ratkeaa Helsingissä torstaina klo 14 – ”vastuu myös Suomen valtiolla”

  9. 9

   Sammon osakkeiden kohtalo kuumentaa tunteita – poliisille tutkintapyyntö salailusta

  10. 10

   Tokmanni etsii uutta toimitusjohtajaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Google investoi Haminaan 800 miljoonaa – näin paljon jäi Suomeen

  2. 2

   277 miljoonan euron kohtalo ratkeaa Helsingissä torstaina klo 14 – ”vastuu myös Suomen valtiolla”

  3. 3

   Maailman kallein lääke vedetään pois markkinoilta

  4. 4

   Kodin viemäri tukkeutui ja vesi nousi lattialle – asiakas hämmästyi, kun vakuutus ei korvannut

  5. 5

   Alkaako Suomessa pyöriä kaljatakseja? Ministeriö: Tätä se edellyttäisi

  6. 6

   Lehto Groupin merkittävät omistajat aikovat myydä osakkeitaan

  7. 7

   Kun ero tuli, miehellä oli 10 miljoonaa ja vaimolla kymppitonni – Ero voi viedä perintömökin tai elämäntyön

  8. 8

   Jo perutut lauttamaksut iskivät saariston matkailuun? ”Alkukesä voi olla hankalaa”

  9. 9

   Kreikka yllätti: talous kääntyi reippaasti ylijäämäiseksi

  10. 10

   Kela hyvittää toimeentulotuen viipymisiä – korvauksia lähes 150 000 viivästyksestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun ero tuli, miehellä oli 10 miljoonaa ja vaimolla kymppitonni – Ero voi viedä perintömökin tai elämäntyön

  2. 2

   Ruotsissa kokeiltiin 6 tunnin työpäivää täydellä palkalla – näin kävi rahanmenon

  3. 3

   ”Vaahto valui alas mäkeä aamulla” – näin vuokramökeillä rellestetään

  4. 4

   Kesko sulkee 42 Siwaa ja Valintataloa ja avaa 8 K-Marketia – katso lista kaupoista

  5. 5

   Kodin viemäri tukkeutui ja vesi nousi lattialle – asiakas hämmästyi, kun vakuutus ei korvannut

  6. 6

   Tällainen on keskimääräinen asuntolaina – onko sinulla enemmän vai vähemmän?

  7. 7

   Suomalaisille myyty tuhansia litroja väärennettyä moottoriöljyä

  8. 8

   Talo sai kuntotarkastajalta puhtaat paperit – kauppojen jälkeen synkät epäilykset heräsivät

  9. 9

   1500 ihmistä aikoo lakkoilla torstaina – ”Haluamme lähettää viestin hallitukselle, että tämä ei käy”

  10. 10

   Nordea: Varatkaa käteistä sunnuntaiksi

  11. Näytä lisää