Asukaskin voi joutuakorvaamaan vesivahingon

Julkaistu:

Asuminen: Vanhoissa taloyhtiössä erilaiset kosteus- ja vesivahingot yleistyvät kovaa vauhtia,samoin kuin niihin liittyvät riidat. Osakkaan ja yhtiön yhteispelillä eripuralta voi kuitenkin välttyä.
Asunto-osakeyhtiölaissa huoneiston kunnossapitovastuu on jaettu yhtiön ja osakkaiden kesken. Lähtökohta on, että osakkaan on pidettävä kunnossa huoneiston sisäosat ja muut hallinnassaan olevat tilat.

Yhtiö vastaa rakenteiden korjauksista ja kunnossapidosta. Yhtiö on velvollinen korjaamaan myös rakenteista johtuvat sisäpuoliset viat sekä pitämään kunnossa johdot, ilmastointikanavat, viemärit sekä vesihanat, jotka on asennettu samantasoisina huoneistoihin. Myös parvekkeen kunnossapitovastuu kuuluu yhtiölle.

Yhtiöjärjestyksessä yhtiön ja osakkaan kunnossapitovastuusta voidaan määrätä laista poiketenkin. Usein tarkemmat määräykset puuttuvat.

– Yhtiöt ovat hyvin erilaisia. Nykyinen asunto-osakeyhtiölain kunnossapitosäännös soveltuu parhaiten isohkoihin kerrostaloihin, joissa huoneistot ovat suurin piirtein samanlaisia. Jos talossa on paljon eri tarkoitukseen tarkoitettuja tai erilaisia huoneistoja, saattaa olla syytä erityistä miettiä mitä kunnossapitovastuulle tehdään. Sama koskee rivitaloja, paritaloja ja erillistaloja, oikeusministeriön lainsäädäntöneuvos Jyrki Jauhiainen vertaa.

Vahinkojen korvaamisessa periaatteena on, että se maksaa, joka töppää. Ellei huolimattomuutta ole, vahingoista vastaa taloyhtiö. Tosin näinkin vain sillä edellytyksellä, että kyseessä on lain tai yhtiöjärjestyksen mukaan taloyhtiön kunnossapitovastuuseen kuuluva vahinko.

– Asunto-osakeyhtiölain mukainen kunnossapitovastuu syntyy vain silloin, kun ei voida osoittaa tuottamusta kenenkään osalta. Jos sen sijaan joku on esimerkiksi tehnyt huonosti vesieristyksen tai käsitellyt vettä huolimattomasti, vastuu perustuu yleiseen vahingonkorvausoikeuteen ja huolimaton osakas vastaa tällöin vahingoista, Jauhiainen kertoo.

Usein vesivahingot aiheutuvat vuotavasta pesukoneesta. Huolellinen asukas välttyy mitä todennäköisimmin vahingonkorvausvastuulta, mikäli hän avaa astian- ja pyykinpesukoneidensa sulkuventtiilit vain koneiden käytön ajaksi ja sulkee venttiilit viimeistään huoneistosta poistuessaan.

Remonttihommissa on oltava tarkka. Ammattitaidottoman ei pidä remontoida huoneistonsa märkätiloja itse, saati palkata toimeen työkaveri Ranea tai tuttavan tuttavaa Kakea. Hukkaan heitettyjen remonttirahojen lisäksi hutiloiva saattaa joutua maksamaan taloyhtiön kuivatuslaskun sekä alakerran kastuneen sohvakaluston.

– Alakerran pinnoitteille aiheutuneet vahingot korvataan yleensä ensivaiheessa taloyhtiön vakuutuksesta, mutta jos naapuri joutuu muuttamaan huoneistosta yläkerran vesivahingon takia ja tästä aiheutuu hänelle kuluja, vahingonaiheuttaja joutuu ne maksamaan.

Maalausta, tapetointia, kaappien vaihtoa tai kevyiden väliseinien muuttamista suurempaa nikkarointia ei yleensä pidä edes aloittaa ennen ilmoitusta hallitukselle tai isännöitsijälle.

Jos muutostyö voi vahingoittaa rakennusta tai tuottaa muuta haittaa yhtiölle tai toiselle osakkeenomistajalle, työhön on saatava yhtiön hallituksen tai osakkeenomistajan suostumus.

– Ilmoitus on tehtävä tai lupaa pyydettävä hyvissä ajoin. Rakennustyötä koskevan riittävän selvityksen toimittaminen yhtiölle voi nopeuttaa olennaisesti myönteisen vastauksen saamista taloyhtiöltä. Taloyhtiöllä ei ole velvollisuutta reagoida pyyntöön viikossa tai parissa päivässä, Jauhiainen tietää.

Hän muistuttaa lisäksi, että taloyhtiö saattaa joutua palkkamaan valvontaan rakennusalan ammattilaisen ja että suuremmat muutokset saattavat edellyttää toimenpide- tai rakennuslupaa.

Taloyhtiö voi aiheellisesti vaatia, että remontti teetetään ammattitaitoisella toteuttajalla. Taloyhtiöllä on myös oikeus valvoa, että muutostyö toteutetaan huoneistossa asianmukaisesti. Valvonnan suorittaminen parantaa myös osakkeenomistajan asemaa ja ehkäpä osoittaa hänen huolellisuutensa, mutta ei välttämättä siirrä vastuuta korjauksen lopputuloksesta taloyhtiölle.

– Valvontavastuun merkitys on pohdinnassa. Käsitykseni mukaan sellaisia näkemyksiä ei ole kuitenkaan esitetty, että valvonta siirtäisi vahingonkorvausvastuun kaavamaisesti taloyhtiölle, Jauhiainen kommentoi lausuntokierroksella olevaa asunto-osakeyhtiölain muutoshanketta.

Remontin ajoituksessa on otettava järki käteen. Jos taloyhtiön putkisto on tullut tiensä päähän, edessä ovat aina mittavat purku- ja saneeraustyöt.

– Jos talo on 60 vuotta vanha, eikä putkiremontteja ole tehty, putkiston uusiminen on lähellä. Silloin on turha asentaa huoneistoon marmorilattioita tai -seiniä, vaan pitää ymmärtää, että taloyhtiö joutuu ne joskus aukaisemaan.

Huoneistoa ehostaneen on myös syytä muistaa, että osakkeenomistaja vastaa itse lisäkustannuksista, joita erityisvarustellun huoneiston saattaminen entistä vastaavaan tilaan edellyttää. Tällöin osakkeenomistajan asentama lattialämmitys tai marmorilaatat jäävät korvaamatta.

Toimi näin, kun teet

huoneistossa remonttia:

Ilmoita tapetointia, maalausta, kaappien vaihtoa tai kevyiden väliseinien muuttamista mittavammista remonttitöistä hyvissä ajoin ennen töiden aloittamista isännöitsijälle tai hallitukselle ja pyydä tarvittaessa hallitukselta lupa töiden aloittamiseen.

Liitä ilmoitukseesi remonttisuunnitelma ja tieto siitä, kuka työn tekee. Menettele näin etenkin silloin, kun muutostyöt kohdistuvat rakenteisiin, vesi- ja sähköjohtoihin, märkätiloihin tai ilmastointiin.

Käytä remontin suunnittelussa ja toteutuksessa alan ammattilaisia.

Pyydä, että yhtiö valvoo muutostyöt ja antaa siitä sinulle kirjallisen todistuksen.

Varaudu taloyhtiön valvonnasta mahdollisesti perimiin kustannuksiin.

Harkitse huoneistosi remontin ajankohtaa vielä kertaalleen, jos taloyhtiössä on esimerkiksi putki- tai sähköremontti edessä.

Muista, ettei taloyhtiö välttämättä korvaa putki- tai muun remontin yhteydessä purettavia luksuskaakeleita tai lattialämmitystä.

Kirjoittaja on kodin lakiasioihin perehtynyt varatuomari ja Taloussanomien avustaja.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  1. 1

   Kaupan alan romahdus on ennennäkemätön – ”Kuluttaja on aika hyvässä asemassa”

  2. 2

   Konsulttiyhtiö: Suomalaiset kaupat nukahtivat – ulkomaiset verkkokaupat kahmaisivat asiakkaat

  3. 3

   4 000 asukkaan Sysmä ottaa käyttöön oman rahan

  4. 4

   Keskituloinen Julia säästi vuodessa 10 000 euroa – näin se onnistui

  5. 5

   Tanskan kruunu poikkeuksellisen vahva euroon verrattuna – keskuspankki voi ryhtyä toimiin

  6. 6

   Suomessa voi pian olla uusi miljardööri

  7. 7

   70-luvulla tehtiin kurjimmat talot – milloin parhaat?

  8. 8

   S-ryhmä aikoo lisätä käteisautomaattien määrää – Nosto tuli halvemmaksi kuin Otto

  9. 9

   Kommentti: Mikä on, kun talletukset eivät kelpaa pankille?

  10. 10

   Laskelmat: Näin palkkojen jäätyminen nostaisi eläkemaksujasi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   4 000 asukkaan Sysmä ottaa käyttöön oman rahan

  2. 2

   S-ryhmä lopettaa yhteistyön Otto-automaattien kanssa

  3. 3

   S-ryhmä vaihtaa Otto-automaatit Nosto-automaatteihin – valikoimassa myös 10 euron setelit

  4. 4

   Keskituloinen Julia säästi vuodessa 10 000 euroa – näin se onnistui

  5. 5

   Kuva näyttää käänteen: Syrjäyttävätkö kuusikymppiset nuoria työpaikoilta?

  6. 6

   S-ryhmä aikoo lisätä käteisautomaattien määrää – Nosto tuli halvemmaksi kuin Otto

  7. 7

   Laskelmat: Näin palkkojen jäätyminen nostaisi eläkemaksujasi

  8. 8

   Suomessa voi pian olla uusi miljardööri

  9. 9

   Joka kuukausi 500 euroa säästöön – asiantuntija vinkkaa, miten tässä voi onnistua

  10. 10

   Yksi kuva Verkkokauppa.comin kasvusta kertoo Stockmannin ahdingosta – ”En tiedä miten täysjärkisenä olisi pidetty...”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yli 4 000 euron tulot, hulppea asunto ja kallis auto – tällainen voi olla ”rikas köyhä”

  2. 2

   Duunari, pääsetkö näille tuntiansioille? Katso, miten 99 ammatissa tienataan

  3. 3

   Keskituloinen Julia säästi vuodessa 10 000 euroa – näin se onnistui

  4. 4

   Tulot yli 4000 €/kk, mutta rahat eivät riitä – yksi päätös voi romuttaa talouden täysin

  5. 5

   Yksi kuva Verkkokauppa.comin kasvusta kertoo Stockmannin ahdingosta – ”En tiedä miten täysjärkisenä olisi pidetty...”

  6. 6

   4 000 asukkaan Sysmä ottaa käyttöön oman rahan

  7. 7

   Holmströmiltä radikaali ehdotus: Eläkkeitä pitäisi voida leikata – ”Teen tässä palveluksen nuorille”

  8. 8

   Katso, miten hintojen nousu iski kukkaroosi – kaksi ryhmää kärsinyt eniten

  9. 9

   60 000 hyvätuloiselle veronkevennys? Näin suuren osan kaikista veroista he maksavat

  10. 10

   S-ryhmä lopettaa yhteistyön Otto-automaattien kanssa

  11. Näytä lisää