Missä maku?

Julkaistu:

Ravintolapäällikkö Markus Aremo Michelin-tähdellä palkitusta ravintola Georgesta haistoi Finnair Cateringin suurkeittiössä oikean ruoan tuoksuja, mutta kaipasi selkeitä makuja

Taidetaan olla menossa eineskeittiöön, Markus Aremo miettii ennen kuin aloitamme kierroksen lentokoneruokaa valmistavassa Finnair Cateringissa Helsinki-Vantaan teknisellä alueella.

Kierroksen isännät, Finnair Cateringin lämpimistä aterioista vastaava keittiömestari Tarja Aaltola, markkinointipäällikkö Maarit Keränen ja osastopäällikkö Leo Kirjavainen kauhistuvat.

– Eikä taatusti. Meillä tehdään bisnesluokkaan à la carte -ruokaa, Aaltola napauttaa.

Ja ihan totta: Aremo huomaa heti, että lämpimien ruokien keittiössä tuoksuu "oikea ruoka". Kattilat ovat suurempia kuin 40-paikkaisen Georgen keittiössä, ja pelkästään kylmäsäilytystilaa lienee enemmän kuin Georgessa on neliöitä. Silti kastikekasarit porisevat siinä kuin muissakin ravintoloissa.

Dieettikeittiöstä bongaamme riisivatruskoja ja yrttiporkkanoita, joilla keittäjä Anne Vannesluoma täyttää Pietariin matkaavia bisnesaamiaistarjottimia.

Pelkästään Finnairin lennoille tilataan päivittäin yli 700 dieettiannosta.

– Olen ollut täällä töissä 14 vuotta, ja sinä aikana erilaiset allergiaruoat ovat lisääntyneet hirveästi, Vannesluoma sanoo.

Aremo ihmettelee pilkulleen viilattuja ruokavalioita.

– Menee ihan älyttömäksi koko homma. Ymmärrän sairaudet, mutta muotiallergioiden mukaan en suostu keittämään, hän toteaa.

Suurkeittiömeininki ei puhuttele gourmet-käsityöläistä, joten siirrymme kabinettiin makustelemaan valikoituja herkkuja bisnesmatkustajien ruokalistoilta.

Aloitamme Finnairin Tokion-lennoilla tarjottavasta sushi-kimarasta.

– Fressiä ja kaunista, Aremo kiittää poimiessaan mustekala- ja lohisusheja puikkoihin.

– Pikkuisen tässä on kuitenkin jäykistelemistä. Minä tarjoaisin jotakin rennompaa, vaikka ankkarilletteä ja maalaisleipää.

Aaltola kuuntelee tyynesti. Finnair Catering saa valtavasti asiakaspalautetta, sillä sieltä lähtee maailmalle joka päivä 10 000–15 000 ruoka-annosta.

Emoyhtiö Finnairin osuus yhtiön liikevaihdosta on noin 80 prosenttia, mutta ruokaa menee myös useille muille eurooppalaisille yhtiöille.

Matkustajat haluavat makuelämyksiä, vaikka lentoyhtiöt viilaavat budjettejaan yhä tiukemmiksi. Liikematkustajilla on omia toiveita: tapaamisiin ei toivota hajuhaittoja, eli valkosipuli ja pavut eivät ole suosiossa. Kaikki lentoyhtiöt eivät kelpuuta mustikkaakaan, koska se voi sotata kravatin.

– Uudistamme tarjontaa jatkuvasti palautteen perusteella. Emme kuitenkaan lähde trendikikkailuun, vaan pyrimme tekemään hyvää ruokaa perinteitä kunnioittaen, Kirjavainen sanoo.

Aaltola jatkaa, että eniten lentävät suomalaiset liikematkustajat arvostavat yksinkertaista reseptiikkaa ja kotiruoan tuntua.

Aremokaan ei ruokatrendeistä perusta.

– Suomalaiset ovat junttikansaa, kun eivät ymmärrä pitkäjänteisyyden merkitystä. On henkisesti köyhää tehdä vain sitä, mistä lehdet kirjoittavat.

Pääruuaksi saamme Euroopan- ja Kaukoidän-lentojen bisnesruokaa, kevyttä ja kansainvälistä - ja aika trendikästäkin. Aluksi maistamme kookoksella ja limetillä maustettua greippi-katkarapusalaattia. Hotkin annoksen innoissani, mutta Aremon mielestä salaatin koostumusta sietäisi petrata.

– Greippiä on liikaa, ja kokonaisuus on nuukahtanut.

Haarukoimme analyyttisinä kanaa kookos-chilikastikkeessa, savulohta tattivermisellin kanssa ja härkää ja tofua itämaisessa kastikkeessa. Itse pidän varsinkin härkäannoksesta, mutta Aremo pysyy viileänä. Kabinetissa hän on kohteliaasti hiljaa, mutta päivän miettimisen jälkeen irtoaa kritiikkiä:

– Annokset maistuvat kaikki jotenkin samalta, yleisvaikutelma on teollinen ja hengetön. Maut ovat kadoksissa, mutta asettelussa on jopa yliyrittämistä. Ainakin suolaa kannattaisi käyttää vähän enemmän.

Keränen selittää, että vähäsuolaiseen tottuneet suomalaiset purnaavat heti, jos ruoka on liian tujua. Liian eksoottisiksi mielletyt raaka-aineet ja mausteet kirvoittavat myös valituksia.

– Matkustajat ovat erilaisia, joten joudumme tekemään kompromisseja. Hyvän maun lisäksi tyytyväisyyteen vaikuttavat muutkin seikat, esimerkiksi se, että tarjotaan lämmin ateria ja että rasiat on pakattu täyteen, Keränen toteaa.

Tunnelma kohoaa, kun alamme pistellä pakastesuklaamantelikakkua ja Aaltolan kehittämää mango-passionkastiketta. Nyt jälkiruokaspesialistina tunnettu Aremokin lämpenee:

– Kiva yhdistelmä hapanta ja makeaa. Hyvin toimii!

Kommentit

    Näytä lisää

    Näitä luetaan!
    1. 1

      Suomalaiselle duunarille tarjotaan Norjassa lähtöpalkaksi 3500 €/kk – ”Kyllä siellä säästöönkin pystyy rahaa saamaan”

    2. 2

      Yli sadan ammatin tulot julki – saatko näin paljon tuntipalkkaa?

    3. 3

      Palkka 4100 e/kk, mutta töihin ei löydy osaajia – liitto: syynä kaksi ongelmaa

    4. 4

      Onko Nordean tulo riski? Jyrki Katainen: EU:n talletus­suojakysymys näyttäytyy Suomessa toisessa valossa

    5. 5

      Kommentti: Suomen kilpailukykyä ei tuhonnut Sari Sairaanhoitaja – näin syntyi myytti holtittomista palkankorotuksista

    6. 6

      Kiinalaisturistit himoitsevat Suomesta meripihkaa – ”Ostavat joskus yli 10 000 eurolla”

    7. 7

      15 maakunnan jättilista: Katso, onko sinulle töitä kotiseudullasi

    8. 8

      Suomalaisperheet säästävät entistä vähemmän – ”Eletään yli tulojen, muttei sentään yli varojen”

    9. 9

      Opettaja menetti yllättäen 2000 euron tuet – työttömille kaikessa hiljaisuudessa luotu uusi nettivelvoite raivostuttaa

    10. 10

      Katso tienaatko enemmän kuin tavallinen suomalainen – uudet palkkatiedot julki

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Yli sadan ammatin tulot julki – saatko näin paljon tuntipalkkaa?

    2. 2

      Kommentti: Suomen kilpailukykyä ei tuhonnut Sari Sairaanhoitaja – näin syntyi myytti holtittomista palkankorotuksista

    3. 3

      Suomalaiselle duunarille tarjotaan Norjassa lähtöpalkaksi 3500 €/kk – ”Kyllä siellä säästöönkin pystyy rahaa saamaan”

    4. 4

      Palkka 4100 e/kk, mutta töihin ei löydy osaajia – liitto: syynä kaksi ongelmaa

    5. 5

      Katso tienaatko enemmän kuin tavallinen suomalainen – uudet palkkatiedot julki

    6. 6

      Pula osaajista pahenee – eläkkeeltä houkutellaan takaisin töihin, ”7 tonnia ei ole poikkeus”

    7. 7

      Valmetin tehtaalla 370 työntekijää lakkoon – johtaja: sain listan vaatimuksia

    8. 8

      Analyytikko: Roviosta tulee uusi kansanosake – ”Nokia kuihtumassa tylsäksi ja kasvuttomaksi”

    9. 9

      Kiinalaisturistit himoitsevat Suomesta meripihkaa – ”Ostavat joskus yli 10 000 eurolla”

    10. 10

      15 maakunnan jättilista: Katso, onko sinulle töitä kotiseudullasi

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Lähihoitaja nipistää palkastaan 1 000 €/kk lapsille ja säästöön – näin se käy

    2. 2

      Yli sadan ammatin tulot julki – saatko näin paljon tuntipalkkaa?

    3. 3

      Opettaja menetti yllättäen 2000 euron tuet – työttömille kaikessa hiljaisuudessa luotu uusi nettivelvoite raivostuttaa

    4. 4

      Palkka 4100 e/kk, mutta töihin ei löydy osaajia – liitto: syynä kaksi ongelmaa

    5. 5

      Katso tienaatko enemmän kuin tavallinen suomalainen – uudet palkkatiedot julki

    6. 6

      5 erilaista säästäjää kertoo: Näin sijoittaisin 100 €/kk ja 500 € kerralla

    7. 7

      Uuden ammattibarometrin Top 15 -listat: Näillä aloilla työntekijöistä on pulaa – eniten tarjokkaita sihteereiksi

    8. 8

      Synkkä tutkimus suomalaisesta työelämästä: Jo 25 000 nuorta eläkkeellä

    9. 9

      Kun riita yksityistiestä kestää sukupolvien ajan: mökkiläinen kiusaa perhettä Savossa – ”Pahinta on arvaamattomuus”

    10. 10

      Katastrofaalinen sää uhkaa tuhota Juhon, 43, sadon – aamulla tuli uusi takaisku

    11. Näytä lisää