Missä maku?

Ravintolapäällikkö Markus Aremo Michelin-tähdellä palkitusta ravintola Georgesta haistoi Finnair Cateringin suurkeittiössä oikean ruoan tuoksuja, mutta kaipasi selkeitä makuja

Taidetaan olla menossa eineskeittiöön, Markus Aremo miettii ennen kuin aloitamme kierroksen lentokoneruokaa valmistavassa Finnair Cateringissa Helsinki-Vantaan teknisellä alueella.

Kierroksen isännät, Finnair Cateringin lämpimistä aterioista vastaava keittiömestari Tarja Aaltola, markkinointipäällikkö Maarit Keränen ja osastopäällikkö Leo Kirjavainen kauhistuvat.

– Eikä taatusti. Meillä tehdään bisnesluokkaan à la carte -ruokaa, Aaltola napauttaa.

Ja ihan totta: Aremo huomaa heti, että lämpimien ruokien keittiössä tuoksuu "oikea ruoka". Kattilat ovat suurempia kuin 40-paikkaisen Georgen keittiössä, ja pelkästään kylmäsäilytystilaa lienee enemmän kuin Georgessa on neliöitä. Silti kastikekasarit porisevat siinä kuin muissakin ravintoloissa.

Dieettikeittiöstä bongaamme riisivatruskoja ja yrttiporkkanoita, joilla keittäjä Anne Vannesluoma täyttää Pietariin matkaavia bisnesaamiaistarjottimia.

Pelkästään Finnairin lennoille tilataan päivittäin yli 700 dieettiannosta.

– Olen ollut täällä töissä 14 vuotta, ja sinä aikana erilaiset allergiaruoat ovat lisääntyneet hirveästi, Vannesluoma sanoo.

Aremo ihmettelee pilkulleen viilattuja ruokavalioita.

– Menee ihan älyttömäksi koko homma. Ymmärrän sairaudet, mutta muotiallergioiden mukaan en suostu keittämään, hän toteaa.

Suurkeittiömeininki ei puhuttele gourmet-käsityöläistä, joten siirrymme kabinettiin makustelemaan valikoituja herkkuja bisnesmatkustajien ruokalistoilta.

Aloitamme Finnairin Tokion-lennoilla tarjottavasta sushi-kimarasta.

– Fressiä ja kaunista, Aremo kiittää poimiessaan mustekala- ja lohisusheja puikkoihin.

– Pikkuisen tässä on kuitenkin jäykistelemistä. Minä tarjoaisin jotakin rennompaa, vaikka ankkarilletteä ja maalaisleipää.

Aaltola kuuntelee tyynesti. Finnair Catering saa valtavasti asiakaspalautetta, sillä sieltä lähtee maailmalle joka päivä 10 000–15 000 ruoka-annosta.

Emoyhtiö Finnairin osuus yhtiön liikevaihdosta on noin 80 prosenttia, mutta ruokaa menee myös useille muille eurooppalaisille yhtiöille.

Matkustajat haluavat makuelämyksiä, vaikka lentoyhtiöt viilaavat budjettejaan yhä tiukemmiksi. Liikematkustajilla on omia toiveita: tapaamisiin ei toivota hajuhaittoja, eli valkosipuli ja pavut eivät ole suosiossa. Kaikki lentoyhtiöt eivät kelpuuta mustikkaakaan, koska se voi sotata kravatin.

– Uudistamme tarjontaa jatkuvasti palautteen perusteella. Emme kuitenkaan lähde trendikikkailuun, vaan pyrimme tekemään hyvää ruokaa perinteitä kunnioittaen, Kirjavainen sanoo.

Aaltola jatkaa, että eniten lentävät suomalaiset liikematkustajat arvostavat yksinkertaista reseptiikkaa ja kotiruoan tuntua.

Aremokaan ei ruokatrendeistä perusta.

– Suomalaiset ovat junttikansaa, kun eivät ymmärrä pitkäjänteisyyden merkitystä. On henkisesti köyhää tehdä vain sitä, mistä lehdet kirjoittavat.

Pääruuaksi saamme Euroopan- ja Kaukoidän-lentojen bisnesruokaa, kevyttä ja kansainvälistä - ja aika trendikästäkin. Aluksi maistamme kookoksella ja limetillä maustettua greippi-katkarapusalaattia. Hotkin annoksen innoissani, mutta Aremon mielestä salaatin koostumusta sietäisi petrata.

– Greippiä on liikaa, ja kokonaisuus on nuukahtanut.

Haarukoimme analyyttisinä kanaa kookos-chilikastikkeessa, savulohta tattivermisellin kanssa ja härkää ja tofua itämaisessa kastikkeessa. Itse pidän varsinkin härkäannoksesta, mutta Aremo pysyy viileänä. Kabinetissa hän on kohteliaasti hiljaa, mutta päivän miettimisen jälkeen irtoaa kritiikkiä:

– Annokset maistuvat kaikki jotenkin samalta, yleisvaikutelma on teollinen ja hengetön. Maut ovat kadoksissa, mutta asettelussa on jopa yliyrittämistä. Ainakin suolaa kannattaisi käyttää vähän enemmän.

Keränen selittää, että vähäsuolaiseen tottuneet suomalaiset purnaavat heti, jos ruoka on liian tujua. Liian eksoottisiksi mielletyt raaka-aineet ja mausteet kirvoittavat myös valituksia.

– Matkustajat ovat erilaisia, joten joudumme tekemään kompromisseja. Hyvän maun lisäksi tyytyväisyyteen vaikuttavat muutkin seikat, esimerkiksi se, että tarjotaan lämmin ateria ja että rasiat on pakattu täyteen, Keränen toteaa.

Tunnelma kohoaa, kun alamme pistellä pakastesuklaamantelikakkua ja Aaltolan kehittämää mango-passionkastiketta. Nyt jälkiruokaspesialistina tunnettu Aremokin lämpenee:

– Kiva yhdistelmä hapanta ja makeaa. Hyvin toimii!

Kommentit

    Näytä lisää

    Näitä luetaan!
    1. 1

      Sijoittajat tulppana asuntomarkkinoilla – ”Yksi varasi 20 asuntoa”

    2. 2

      Jo perutut lauttamaksut iskivät saariston matkailuun? ”Alkukesä voi olla hankalaa”

    3. 3

      Maailman kallein lääke vedetään pois markkinoilta

    4. 4

      Tokmanni etsii uutta toimitusjohtajaa

    5. 5

      UPM:n toinen tehdashanke etenee Uruguayssa – ei jää kiinni ainakaan rahoituksesta

    6. 6

      277 miljoonan euron kohtalo ratkeaa Helsingissä torstaina klo 14 – ”vastuu myös Suomen valtiolla”

    7. 7

      Tulosyllättäjä UPM pomppasi pörssissä

    8. 8

      Tällainen on keskimääräinen asuntolaina – onko sinulla enemmän vai vähemmän?

    9. 9

      Suomalaiset suivaantuivat uuden Kodin1:n hinnoista – ”Jos tilaat 20 eurolla, 59 euron toimituskulut ovat liikaa”

    10. 10

      Kun ero tuli, miehellä oli 10 miljoonaa ja vaimolla kymppitonni – Ero voi viedä perintömökin tai elämäntyön

    11. Näytä lisää
    1. 1

      277 miljoonan euron kohtalo ratkeaa Helsingissä torstaina klo 14 – ”vastuu myös Suomen valtiolla”

    2. 2

      Google investoi Haminaan 800 miljoonaa – näin paljon jäi Suomeen

    3. 3

      Maailman kallein lääke vedetään pois markkinoilta

    4. 4

      Jo perutut lauttamaksut iskivät saariston matkailuun? ”Alkukesä voi olla hankalaa”

    5. 5

      Kodin viemäri tukkeutui ja vesi nousi lattialle – asiakas hämmästyi, kun vakuutus ei korvannut

    6. 6

      Alkaako Suomessa pyöriä kaljatakseja? Ministeriö: Tätä se edellyttäisi

    7. 7

      Kun ero tuli, miehellä oli 10 miljoonaa ja vaimolla kymppitonni – Ero voi viedä perintömökin tai elämäntyön

    8. 8

      Lehto Groupin merkittävät omistajat aikovat myydä osakkeitaan

    9. 9

      Kela hyvittää toimeentulotuen viipymisiä – korvauksia lähes 150 000 viivästyksestä

    10. 10

      Sammon osakkeiden kohtalo kuumentaa tunteita – poliisille tutkintapyyntö salailusta

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Kun ero tuli, miehellä oli 10 miljoonaa ja vaimolla kymppitonni – Ero voi viedä perintömökin tai elämäntyön

    2. 2

      Ruotsissa kokeiltiin 6 tunnin työpäivää täydellä palkalla – näin kävi rahanmenon

    3. 3

      ”Vaahto valui alas mäkeä aamulla” – näin vuokramökeillä rellestetään

    4. 4

      Kesko sulkee 42 Siwaa ja Valintataloa ja avaa 8 K-Marketia – katso lista kaupoista

    5. 5

      Kodin viemäri tukkeutui ja vesi nousi lattialle – asiakas hämmästyi, kun vakuutus ei korvannut

    6. 6

      Tällainen on keskimääräinen asuntolaina – onko sinulla enemmän vai vähemmän?

    7. 7

      Suomalaisille myyty tuhansia litroja väärennettyä moottoriöljyä

    8. 8

      Talo sai kuntotarkastajalta puhtaat paperit – kauppojen jälkeen synkät epäilykset heräsivät

    9. 9

      1500 ihmistä aikoo lakkoilla torstaina – ”Haluamme lähettää viestin hallitukselle, että tämä ei käy”

    10. 10

      Nordea: Varatkaa käteistä sunnuntaiksi

    11. Näytä lisää