Kiina demokratisoituu väistämättä

Julkaistu:

Viisitoista vuotta sitten Fang Hong osoitti mieltään Taivaallisen rauhan aukiolla. Pari vuotta sitten hän johti Pekingissä Kiinan suosituinta TV-showta, jossa viranomaisten suvaitsevaisuuden rajoja testattiin viikoittain. Tänään hän johtaa Shanghain suurinta televisiokanavaa Dragon-TV:tä, ja hänen kuvallaan varustetut mainokset komeilevat kaupungin pilvenpiirtäjien seinillä.

Hu Shuli kuuluu samaan sukupolveen. Toimittaja, jota The Economist -lehti kutsuu "Kiinan vaarallisimmaksi naiseksi", siirtyi ensimmäisestä työpaikastaan puoluelehdessä toimittamaan Caijing-talouslehteä, jossa julkaistaan niin liikemiesten kuin viranomaistenkin lahjonnasta kertovia paljastusjuttuja.

Olisi kuitenkin virhe tulkita nämä lehdistönvapauden aatetta ajavat kokeilut merkiksi siitä, että Kiinassa ollaan lähestymässä demo-kratiaa. Kommunistinen puolue antaa Caijingin paljastaa lahjontatapauksia siksi, että tämä auttaa sitä pysäyttämään kiinalaisen yhteiskunnan vakavimman sairauden. "Tärkein kansalaisoikeus on köyhyydestä pääseminen", toteaa Long Yongtu, yksi Kiinan WTO-neuvottelijoista. "Viidessätoista vuodessa autoimme 200 miljoonaa ihmistä pois köyhyydestä; nyt 700 miljoonalla kiinalaisella on käytössään sähkö, joka vielä 15 vuotta sitten oli tuntematonta ylellisyyttä. Siksi keskeisin päämäärämme on kasvu: kaikki muu on suoraan sanoen vähemmän tärkeää."

Kasvu ei kuitenkaan tarkoita pelkästään ihmisten kiskomista pois köyhyydestä. Kaksikymmentä vuotta sitten kiinalainen yhteiskunta oli jopa ruotsalaista yhteiskuntaa tasa-arvoisempi. Nykyään kaupunkien ja maaseudun sekä läntisten ja Tyynen Meren alueen maakuntien välillä vallitsee syvä eriarvoisuus. Itse asiassa nyky-Kiinan tulonjako muistuttaa pikemminkin Brasiliaa kuin Ruotsia.

Eriarvoisuuden kasvu merkitsee kuitenkin myös mahdollisuuksien kasvamista: Kiinassa on vielä nykyäänkin erittäin vaikea rikastua. Enää se ei kuitenkaan ole mahdotonta – piipahdus mihin tahansa Shanghain keskustan pubeista riittää osoittamaan asian. Korruptio on edelleen Kiinan keskeisin sosiaalinen ongelma, jota puolue ei ole kyennyt kitkemään pois Caijingin paljastuksista ja kuolemanrangaistuksesta huolimatta.

Voiko Kiina todellakin tulla toimeen ilman demokratiaa? Muutama vuosi sitten toimittajana Foreign Affairs -lehdessä tuolloin työskennellyt Fareed Zakaria kyseenalaisti demokratian, jos se määritellään pelkästään mahdollisuudeksi valita poliittiset johtajat vapaissa vaaleissa. Zakaria korosti, että ”maailma on täynnä demokratioita, jotka rikkovat jatkuvasti ihmisoikeuksia”. Vaaleista ei juuri ole iloa, jos demokraattisesti valitut hallitukset rajoittavat lehdistönvapautta ja oikeuslaitoksen riippumattomuutta."

"Shanghaissa vallitsee varmasti suurempi vapaus kuin Moskovassa", toteaa eräs Tsinghuan yliopistossa Pekingissä työskentelevä professori myötäillen näin Zakarian ajatuksia. Hän on epäilemättä oikeassa. Tosin Intia on elävä esimerkki siitä, että joskus vaalit ovat iskukykyinen ja tehokas väline maan vinoutuneen kehityksen korjaamiseksi. Intian talous kasvaa lähes yhtä nopeasti kuin Kiinan, ja eriarvoisuus ja korruptio lisääntyvät siellä samaa tahtia. Intian äänestäjät ovat kuitenkin kääntyneet tällaista mallia vastaan. Tämän seurauksena maan talouskasvu todennäköisesti hidastuu.

On vaikea sanoa, onko äänestäjien mielenmuutoksesta haittaa vai hyötyä. Lyhyellä aikavälillä käänne on todennäköisesti haitallinen, mutta kuka tietää, miten asiat kehittyvät pidemmän ajan kuluessa? Kiinassa ”Olemmeko synnyttämässä liikaa eriarvoisuutta?” -tyyppisten kysymysten esittäminen ei kuitenkaan ole edes mahdollista. Lopputulos on, että aina jonkin ongelman karatessa käsistä, suunnanmuutos tapahtuu liian myöhään ja se on luonteeltaan dramaattinen. Tämän takia Kiina ei voi lykätä kysymystä demokratiaan siirtymisestä.

Demokratia ei ole pelkästään mekanismi, jonka avulla voidaan ehkäistä strategisia virheitä. On olemassa myös huomattavasti maallisempi selitys sille, miksi monet jopa puolueen sisällä ajattelevat, että demokratiaan siirtyminen on käynyt väistämättömäksi: puolue on yksinkertaisesti menettämässä otettaan maasta.

Deng Xiaoping oli viimeinen Kiinan johtajista, joka kiistattomalla arvovallallaan kykeni yksin päättämään maan yhteiskuntapolitiikasta. Nykyään puolueen politbyrooseen kuuluu yli 20 jäsentä ja jokainen päätös on tehtävä yksimielisesti. Tärkeämmät päätökset vaativat vielä laajempaa, noin 3 000 hengen yksimielistä tukea. Esimerkiksi juuri nyt puolueen pääasiallisena työnä on luonnostella asiakirjoja, jotka hyväksytään seuraavassa, syksylle 2007 ajoittuvassa puoluekokouksessa.

Talouden ja puolueen eritahtisuus merkitsee, että maa pyörii yhä enemmän omin avuin. Tilanne muistuttaa menneisyyttä, jolloin dynastian heiketessä maakunnat alkoivat tehdä itsenäisiä päätöksiä.

Jopa talouden vauhdin hidastaminen on vaikeaa: koska maalta puuttuu tehokas rahoitusjärjestelmä, pankkien on valvottava suoraan luottojen kasvua. Kiinan suurimman pankin, China Construction Bankin Guangzhoun konttorin johtaja neuvottelee kuitenkin oman maakuntansa puoluejohtajan kanssa, ennen kuin ryhtyy toteuttamaan pankin pääkonttorista Pekingistä saamiaan ohjeita.

Näiden vaikeuksien valossa jotkut puolueen sisällä myöntävät, että tilanteesta on vain yksi tie ulos: jonkun on ryhdyttävä johtamaan asioita, valittiinpa kyseinen henkilö miten hyvänsä, vaikkapa sitten äänestämällä, kunhan tehokas päätöksentekoprosessi saadaan palautettua.

Kiinan siirtyminen demokratiaan saattaa siten olla lähempänä kuin kukaan osaa edes aavistaa. Mutta jos maa demokratisoituu, tämä ei ole tulosta kylissä ja kaupungeissa toteutetuista ruohonjuuritason demokratiakokeiluista; pikemminkin kyseessä on eliittien johtama prosessi, joka toimeenpannaan visusti hallituksen valvonnassa. Vain tällä edellytyksellä kansan vapautusarmeija ja sen kaikkivoipa keskussotilaskomitea voivat Kiinan demokratisoimisen hyväksyä.

Francesco Giavazzi on kansantaloustieteen professori Bocconin yliopistossa Milanossa.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  1. 1

   Taloyhtiö ei voi parvekegrillaukselle käytännössä mitään – Kiinteistöliitto: Älkää edes yrittäkö kieltää sitä

  2. 2

   Arvaatko, missä nostetaan pieniä ja missä isoja seteleitä? Yhä useammalla pankkiautomaatilla voi myös tallettaa rahaa

  3. 3

   Kasvispiirakka sen osoitti – asiakkaan toive voi näkyä kauppojen hyllyillä nopeasti

  4. 4

   Globaali autoilmiö on jättipotti suomalaisyritykselle – isot rekrytoinnit alkavat ensi vuoden puolella

  5. 5

   Tulosjulkistaja Kamux vajosi pörssissä

  6. 6

   Erikoiset työttömyysluvut hämmentävät – ”Tämä on tyypillinen ilmiö, kun talous piristyy”

  7. 7

   Kommentti: Ainoa syy työllisyyden nousuun: Jo joka neljäs nainen on osa-aikatöissä

  8. 8

   Öljyn tuotantoa rajoitettiin, mutta yksi maa rikkoo lupauksia – ”Ei ole mitään keinoa rangaista”

  9. 9

   Talousprofessori: Käteiset pois – köyhien parhaaksi

  10. 10

   Näkökulma: Painajainen jatkuu yhdeksättä vuotta – kinastelu pitää Kreikkaa kyykyssä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimus vahvisti: suomalainen keksintö auttaa tupakoinnin lopettamisessa – kyselyjä tulvii Suomesta ja maailmalta

  2. 2

   Globaali autoilmiö on jättipotti suomalaisyritykselle – isot rekrytoinnit alkavat ensi vuoden puolella

  3. 3

   Öljyn tuotantoa rajoitettiin, mutta yksi maa rikkoo lupauksia – ”Ei ole mitään keinoa rangaista”

  4. 4

   Tiesitkö, milloin lentoliput ovat halvimmillaan?

  5. 5

   Johtaja yllättyi Kyösti Kakkosen hyökkäyksestä – toivoo, ettei edusta Suomen yrityskulttuuria

  6. 6

   Erikoiset työttömyysluvut hämmentävät – ”Tämä on tyypillinen ilmiö, kun talous piristyy”

  7. 7

   Näkökulma: Painajainen jatkuu yhdeksättä vuotta – kinastelu pitää Kreikkaa kyykyssä

  8. 8

   Työttömyysaste kääntyi taas nousuun – huhtikuussa 10,2 %

  9. 9

   Haluatko eläkkeelle miljonäärinä? Näin paljon sinun pitää säästää joka kuukausi

  10. 10

   Taloyhtiö ei voi parvekegrillaukselle käytännössä mitään – Kiinteistöliitto: Älkää edes yrittäkö kieltää sitä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Palkka jopa 4 000 e/kk – silti kehuttu yritys ei löydä duunareita

  2. 2

   Delta Auton mekaanikot marssivat ulos – ”Porukalle riitti”

  3. 3

   Haluatko eläkkeelle miljonäärinä? Näin paljon sinun pitää säästää joka kuukausi

  4. 4

   Tällaiset huippuosaajat voivat nyt sanella työehtonsa – ”Haluan kolme päivää vapaata ja 7 000 euroa”

  5. 5

   Työttömät palkatta töihin yrityksiin – hallitus esittää kokeilua

  6. 6

   Suomalaisyrittäjän tuote myy kuin häkä Kiinassa – jopa tuhat 600 euron laitetta päivässä

  7. 7

   SK: Kanadalainen kaivosyhtiö jätti miljoonalaskun suomalaisille veronmaksajille – ”Jättivät sotkun meidän hoidettavaksi”

  8. 8

   Jaakko, 36, puski läpi työttömyyden – sitten lykästi: "Tulot ovat aika lailla tuplaantuneet"

  9. 9

   ”Diesel on kuollut”, mutta Suomessa hinnat voivat yllättää

  10. 10

   Välittäjä: Kaksikerroksinen rivitalokoti sopii vain 42-vuotiaalle ostajalle

  11. Näytä lisää