Herätkää pääkaupunkiseudulla – kilpailukyky on turvattava

Yritykset voivat valita sijaintipaikkansa vapaasti ja toimia siellä, missä se on edullisinta. Lähtökohtatilanne on yrityksille käyttökelpoinen, sillä valinta on vapaa ja sijaintipaikat joutuvat kilpailemaan keskenään. Sijaintipaikan valinta ei kuitenkaan ole mikään helppo tehtävä, sillä on otettava huomioon monia eri tekijöitä samanaikaisesti.

Pääkaupunkiseutu on Suomen ainoa kansainvälinen metropoli ja sen kilpailukyky määrittelee monin tavoin koko maamme asemaa kansainvälisessä kilpailussa. Perinteisen aluepolitiikan aika on ajanut ohi, valtion tuki ei ratkaise lopullisesti alueen menestystä. Etujen on oltava pysyviä, ei keinotekoisia.

Kuntien ja valtion on pidettävä huolta jo olemassa olevista yrityksistä sekä tänne mahdollisesti muuttavista yrityksistä. On tarjottava todella jotakin merkittävää etua, että yritykset ovat edes kiinnostuneita harkitsemaan sijoittumista Suomeen tai täällä pysymistä.

Espoon ja Helsingin kauppakamarien kuntaselvityksen mukaan kuntien suhtautumisessa yrityksiin on eroja. Nyt olisi aika parantaa koko alueen yritysmyönteisyyttä. Kunnallista byrokratiaa voidaan vähentää, jos vain halutaan. Osa palveluista voidaan yksityistää tai saattaa monen kunnan yhteisiksi palveluiksi. Jos todella haluamme lisää ulkomaisia yrityksiä, niin vähitellen myös näihin asioihin on kiinnitettävä huomiota muuallakin kuin juhlapuheissa.

Alueen kilpailukyky on monen eri tekijän summa ja kaikkien osatekijöiden on oltava kunnossa. Ei riitä, että panostetaan yhteen tekijään, vaan kaikkien tekijöiden on oltava huipputasoa. Siitä huolimatta useat tekijät ovat sellaisia, ettemme voi niille mitään. Pohjoinen sijainti, kieli tai kylmä talvi ovat annettuja tekijöitä.

On itsestään selvää, että perusinfrastruktuurin on oltava huipputasoa. Nykyisin on helpompaa ja nopeampaa siirtyä Helsingin keskustasta Tallinnaan kopterilla kuin taksilla Keilaniemestä tai Katajanokalta lentokentälle.

Valtion on yhdessä alueen kuntien kanssa saatava muutamat keskeiset liikenneväylät kuntoon pääkaupunkiseudulla. Aikaa ei ole hukattavissa, vaan työt on voitava aloittaa heti. Liikenneinvestoinnit on tehtävä sinne, missä on liikennettä. Kehä I ja Kantatie 51 ovat tärkeimmät kohteet Hakamäentien jälkeen.

Suomeen on tullut ulkomaisia yrityksiä kautta vuosisatojen. Viime vuosina on ryhdytty myös houkuttelemaan ulkomailta yrityksiä tänne. Kuitenkaan mihinkään verohelpotuksiin tai muihin eurollisiin helpotuksiin ei ole sorruttu. Tarvitaan tietoa Suomesta ja pääkaupunkiseudusta sekä yrityksille että henkilöstölle ja heidän perheilleen.

Suomeen saapuminen on tehtävä helpoksi ulkomaisille yrityksille. Perusasioihin kuuluu myös asuntojen järjestäminen. Tarvitaan edullisia asuntoja, mutta samalla myös hyviä ja kansainväliset tasot täyttäviä täydellisiä vuokra-asuntoja. Keskuskauppakamarin kilpailukykyselvitys toi asunto-ongelmat esille.

Etlan Maarit Lindströmin tuoreen selvityksen mukaan Suomen vahvuudet liittyvät ulkomaisten yritysten mukaan ihmisten rehellisyyteen ja luotettavuuteen. Myös toimivaa infrastruktuuria arvostetaan yhdessä teknologisen osaamisen kanssa. Suurimmat heikkoudet liittyvät henkilöverotukseen ja yritysverotuksen tasoon sekä korkeisiin työvoimakustannuksiin. Ulkomaiset tytäryritykset arvioivat Etlan selvityksessä koulutustason, ihmisten oma-aloitteellisuuden sekä joustavan ja ei-hierarkkiset toimintatavat korkeammalle kuin kotimaiset yritykset. Tämä kuvastanee yrityskulttuuria ja suomalaista mallia.

Pääkaupunkiseudulla on paljon etutekijöitä. Kuitenkaan alue ei ole tarpeeksi tunnettu maailmanlaajuisesti. Selvitysmies Matti Saarisen raportti Helsingin seudun elinkeinomarkkinoinnin kehittämiseksi tarjoaa oivan lähtökohdan uusille toimille.

Huippuosaaminen edellyttää panosta tutkimukseen ja tieteeseen, mutta ennen muuta kansainvälisiin verkostoihin. Pääkaupunkiseudulle on perustettava kansainvälinen yksityinen yliopisto. Tätä on helppo vastustaa, mutta oikeita vasta argumentteja ei ole juuri esitetty. On luovuttava ennakkoluuloista, suomalainen korkeakoulu- ja tiedemaailma on pakotettava kansainvälistymään ja tänne on saatava huippuosaajia.

Tutkimusvarojen ripottelu kautta Suomen pieniin yksiköihin hävittää loputkin osaamisesta. Kriittinen massa on tarpeen tutkimustoiminnassa. Tarvitaan yritysten, korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten aitoa verkottumista.

Pääkaupunkiseutu tarjoaa mahdollisuuksia, mutta kokonaisuus ei ole hallinnassa. Hallintoa ei tarvita enää lisää, vaan nykyistäkin on voitava keventää. Pääkaupunkiseudun oma maakuntaliitto, jossa ovat mukana Helsinki, Espoo, Vantaa, Kauniainen, Kirkkonummi ja Sipoo, olisi ratkaisu hallinto- ja suunnitteluongelmiin. Jos vielä jonkin aikaa odottelemme ja jahkailemme, niin kehitys ajaa meidän ja koko Suomen ohitse.

Kirjoittaja dosentti Sampsa Saralehto on Espoon kauppakamarin toimitusjohtaja.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  1. 1

   Näistä merkeistä tiedät, ettet rikastu koskaan

  2. 2

   Uusi tulorekisteri otetaan käyttöön – mahdollistaa reaaliaikaisen verotuksen

  3. 3

   Rauman telakka sai ison tilauksen puolustusvoimilta

  4. 4

   Verohallinto: Vastikkeeton talkooruoka edelleen verotonta, makkarametreissä muistettava kohtuullisuus

  5. 5

   Lähdössä reissuun? Mieti minä päivänä tankkaat

  6. 6

   Stockmann päästää asiakkaat katolle – vanhasta tupakkapaikasta tehdään hulppea terassi

  7. 7

   Google ja Facebook myönsivät: lankesivat massiiviseen huijaukseen

  8. 8

   Nordean pääanalyytikko: ”Yksin Trump voi aiheuttaa lähinnä harmia”

  9. 9

   Poimi parhaat vinkit rikastumiseen – näin ammattilaiset sijoittavat omat rahansa

  10. 10

   Sadat ovat saaneet ajokortin reilulla tonnilla – ”Tulokset näyttävät hyviltä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näistä merkeistä tiedät, ettet rikastu koskaan

  2. 2

   Stockmann päästää asiakkaat katolle – vanhasta tupakkapaikasta tehdään hulppea terassi

  3. 3

   Tällainen on Helsinki-Vantaan lentoaseman uusi ”sauna-bussi”

  4. 4

   Verohallinto: Vastikkeeton talkooruoka edelleen verotonta, makkarametreissä muistettava kohtuullisuus

  5. 5

   Uusi tulorekisteri otetaan käyttöön – mahdollistaa reaaliaikaisen verotuksen

  6. 6

   Nordean muutto näyttää todennäköiseltä – Wahlroos vihjaili uudesta sijainnista

  7. 7

   Rauman telakka sai ison tilauksen puolustusvoimilta

  8. 8

   Pörssiin pyrkivän autokauppias Kamuxin arvo selvisi

  9. 9

   Euroja on enemmän kuin ikinä – jos summa olisi Suomella, valtion rahoitus olisi turvattu vuosisadoiksi

  10. 10

   Google ja Facebook myönsivät: lankesivat massiiviseen huijaukseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun ero tuli, miehellä oli 10 miljoonaa ja vaimolla kymppitonni – Ero voi viedä perintömökin tai elämäntyön

  2. 2

   ”Vaahto valui alas mäkeä aamulla” – näin vuokramökeillä rellestetään

  3. 3

   Näistä merkeistä tiedät, ettet rikastu koskaan

  4. 4

   Kodin viemäri tukkeutui ja vesi nousi lattialle – asiakas hämmästyi, kun vakuutus ei korvannut

  5. 5

   Tällainen on keskimääräinen asuntolaina – onko sinulla enemmän vai vähemmän?

  6. 6

   Sijoittajat tulppana asuntomarkkinoilla – ”Yksi varasi 20 asuntoa”

  7. 7

   Eurojackpot-voitolla on kolme jakajaa – Epäuskottava sopimus voisi lohkaista siitä jättiverot

  8. 8

   Uskomus kalliista bensasta elää Suomessa – näin asia oikeasti on

  9. 9

   Jopa 15 000 euron lisätulot vuodessa – näin mökillä voi tienata

  10. 10

   Maailman kallein lääke vedetään pois markkinoilta

  11. Näytä lisää