Herätkää pääkaupunkiseudulla – kilpailukyky on turvattava

Julkaistu:

Yritykset voivat valita sijaintipaikkansa vapaasti ja toimia siellä, missä se on edullisinta. Lähtökohtatilanne on yrityksille käyttökelpoinen, sillä valinta on vapaa ja sijaintipaikat joutuvat kilpailemaan keskenään. Sijaintipaikan valinta ei kuitenkaan ole mikään helppo tehtävä, sillä on otettava huomioon monia eri tekijöitä samanaikaisesti.

Pääkaupunkiseutu on Suomen ainoa kansainvälinen metropoli ja sen kilpailukyky määrittelee monin tavoin koko maamme asemaa kansainvälisessä kilpailussa. Perinteisen aluepolitiikan aika on ajanut ohi, valtion tuki ei ratkaise lopullisesti alueen menestystä. Etujen on oltava pysyviä, ei keinotekoisia.

Kuntien ja valtion on pidettävä huolta jo olemassa olevista yrityksistä sekä tänne mahdollisesti muuttavista yrityksistä. On tarjottava todella jotakin merkittävää etua, että yritykset ovat edes kiinnostuneita harkitsemaan sijoittumista Suomeen tai täällä pysymistä.

Espoon ja Helsingin kauppakamarien kuntaselvityksen mukaan kuntien suhtautumisessa yrityksiin on eroja. Nyt olisi aika parantaa koko alueen yritysmyönteisyyttä. Kunnallista byrokratiaa voidaan vähentää, jos vain halutaan. Osa palveluista voidaan yksityistää tai saattaa monen kunnan yhteisiksi palveluiksi. Jos todella haluamme lisää ulkomaisia yrityksiä, niin vähitellen myös näihin asioihin on kiinnitettävä huomiota muuallakin kuin juhlapuheissa.

Alueen kilpailukyky on monen eri tekijän summa ja kaikkien osatekijöiden on oltava kunnossa. Ei riitä, että panostetaan yhteen tekijään, vaan kaikkien tekijöiden on oltava huipputasoa. Siitä huolimatta useat tekijät ovat sellaisia, ettemme voi niille mitään. Pohjoinen sijainti, kieli tai kylmä talvi ovat annettuja tekijöitä.

On itsestään selvää, että perusinfrastruktuurin on oltava huipputasoa. Nykyisin on helpompaa ja nopeampaa siirtyä Helsingin keskustasta Tallinnaan kopterilla kuin taksilla Keilaniemestä tai Katajanokalta lentokentälle.

Valtion on yhdessä alueen kuntien kanssa saatava muutamat keskeiset liikenneväylät kuntoon pääkaupunkiseudulla. Aikaa ei ole hukattavissa, vaan työt on voitava aloittaa heti. Liikenneinvestoinnit on tehtävä sinne, missä on liikennettä. Kehä I ja Kantatie 51 ovat tärkeimmät kohteet Hakamäentien jälkeen.

Suomeen on tullut ulkomaisia yrityksiä kautta vuosisatojen. Viime vuosina on ryhdytty myös houkuttelemaan ulkomailta yrityksiä tänne. Kuitenkaan mihinkään verohelpotuksiin tai muihin eurollisiin helpotuksiin ei ole sorruttu. Tarvitaan tietoa Suomesta ja pääkaupunkiseudusta sekä yrityksille että henkilöstölle ja heidän perheilleen.

Suomeen saapuminen on tehtävä helpoksi ulkomaisille yrityksille. Perusasioihin kuuluu myös asuntojen järjestäminen. Tarvitaan edullisia asuntoja, mutta samalla myös hyviä ja kansainväliset tasot täyttäviä täydellisiä vuokra-asuntoja. Keskuskauppakamarin kilpailukykyselvitys toi asunto-ongelmat esille.

Etlan Maarit Lindströmin tuoreen selvityksen mukaan Suomen vahvuudet liittyvät ulkomaisten yritysten mukaan ihmisten rehellisyyteen ja luotettavuuteen. Myös toimivaa infrastruktuuria arvostetaan yhdessä teknologisen osaamisen kanssa. Suurimmat heikkoudet liittyvät henkilöverotukseen ja yritysverotuksen tasoon sekä korkeisiin työvoimakustannuksiin. Ulkomaiset tytäryritykset arvioivat Etlan selvityksessä koulutustason, ihmisten oma-aloitteellisuuden sekä joustavan ja ei-hierarkkiset toimintatavat korkeammalle kuin kotimaiset yritykset. Tämä kuvastanee yrityskulttuuria ja suomalaista mallia.

Pääkaupunkiseudulla on paljon etutekijöitä. Kuitenkaan alue ei ole tarpeeksi tunnettu maailmanlaajuisesti. Selvitysmies Matti Saarisen raportti Helsingin seudun elinkeinomarkkinoinnin kehittämiseksi tarjoaa oivan lähtökohdan uusille toimille.

Huippuosaaminen edellyttää panosta tutkimukseen ja tieteeseen, mutta ennen muuta kansainvälisiin verkostoihin. Pääkaupunkiseudulle on perustettava kansainvälinen yksityinen yliopisto. Tätä on helppo vastustaa, mutta oikeita vasta argumentteja ei ole juuri esitetty. On luovuttava ennakkoluuloista, suomalainen korkeakoulu- ja tiedemaailma on pakotettava kansainvälistymään ja tänne on saatava huippuosaajia.

Tutkimusvarojen ripottelu kautta Suomen pieniin yksiköihin hävittää loputkin osaamisesta. Kriittinen massa on tarpeen tutkimustoiminnassa. Tarvitaan yritysten, korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten aitoa verkottumista.

Pääkaupunkiseutu tarjoaa mahdollisuuksia, mutta kokonaisuus ei ole hallinnassa. Hallintoa ei tarvita enää lisää, vaan nykyistäkin on voitava keventää. Pääkaupunkiseudun oma maakuntaliitto, jossa ovat mukana Helsinki, Espoo, Vantaa, Kauniainen, Kirkkonummi ja Sipoo, olisi ratkaisu hallinto- ja suunnitteluongelmiin. Jos vielä jonkin aikaa odottelemme ja jahkailemme, niin kehitys ajaa meidän ja koko Suomen ohitse.

Kirjoittaja dosentti Sampsa Saralehto on Espoon kauppakamarin toimitusjohtaja.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  1. 1

   Suomen Pankki sai pelastettua silputut perintörahat – näin menettelet vaurioituneiden seteleiden kanssa

  2. 2

   Asunnon täystuhon voi välttää – asian­tuntijan 5 vinkkiä vuokran­antajalle

  3. 3

   Näin Antti Rinne sinetöi eläkeiän noston – EK:n voimahahmo paljastaa neuvotteluiden yllättävät viime hetket

  4. 4

   Tulosvaroituksen antanut Stockmann laskee pörssissä

  5. 5

   Consti Yhtiöiden toimitusjohtaja Marko Holopainen jättää yhtiön

  6. 6

   Kone aloittaa 100 miljoonan euron tehostamisohjelman – vähentää mahdollisesti 1000 työpaikkaa

  7. 7

   PTT povaa 3,0 prosentin talouskasvua – ”Olemme jäämässä muiden jalkoihin”

  8. 8

   Stockmann antoi tulosvaroituksen – syynä Lindex

  9. 9

   Ennuste: Ruoan hinta kääntyy taas nousuun

  10. 10

   Työllisyystilanne piristyi elokuussa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näin Antti Rinne sinetöi eläkeiän noston – EK:n voimahahmo paljastaa neuvotteluiden yllättävät viime hetket

  2. 2

   Asunnon täystuhon voi välttää – asian­tuntijan 5 vinkkiä vuokran­antajalle

  3. 3

   Suomen Pankki sai pelastettua silputut perintörahat – näin menettelet vaurioituneiden seteleiden kanssa

  4. 4

   Kommentti: Minua höynäytettiin kotisohvallani – matkija nappasi helpot viisi euroa

  5. 5

   Rovion yleisöanti keskeytettiin ylimerkinnän vuoksi

  6. 6

   Panun sikala täyttyy pian sirkoista – ”Sirkkakeittoa, friteerattuja sirkkoja ja suklaasirkkoja on tullut syötyä”

  7. 7

   Nyt vienti vetää! Ministeriö: Kasvua koko maassa

  8. 8

   Stockmann antoi tulosvaroituksen – syynä Lindex

  9. 9

   Näin nappaat verohyödyn eläkkeen nostamisesta ennakkoon: töitä ei tarvitse lopettaa – katso laskelmat

  10. 10

   Eläkeikäsi nousi juuri – katso ennuste, mihin asti oikeasti teet töitä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yli sadan ammatin tulot julki – saatko näin paljon tuntipalkkaa?

  2. 2

   Opettaja menetti yllättäen 2000 euron tuet – työttömille kaikessa hiljaisuudessa luotu uusi nettivelvoite raivostuttaa

  3. 3

   Palkka 4100 e/kk, mutta töihin ei löydy osaajia – liitto: syynä kaksi ongelmaa

  4. 4

   Katso tienaatko enemmän kuin tavallinen suomalainen – uudet palkkatiedot julki

  5. 5

   6 esimerkkiä: Eläkeläispari, yksinhuoltajat, duunarit... Näin erilaisten perheiden tulot muuttuvat ensi vuonna

  6. 6

   Uuden ammattibarometrin Top 15 -listat: Näillä aloilla työntekijöistä on pulaa – eniten tarjokkaita sihteereiksi

  7. 7

   Kun riita yksityistiestä kestää sukupolvien ajan: mökkiläinen kiusaa perhettä Savossa – ”Pahinta on arvaamattomuus”

  8. 8

   Asumistutkija tyrmää 15,5 neliön miniasunnot: ”Mennään sellaista rajaa kohden, mikä pelottaa”

  9. 9

   Katastrofaalinen sää uhkaa tuhota Juhon, 43, sadon – aamulla tuli uusi takaisku

  10. 10

   Suomalaiselle duunarille tarjotaan Norjassa lähtöpalkaksi 3500 €/kk – ”Kyllä siellä säästöönkin pystyy rahaa saamaan”

  11. Näytä lisää