Makujen maisterit

Julkaistu:

Työelämä: Italiaan perustettu uusi ruokakulttuurin yliopistoon vastareaktio teollisille valmisruoille.
Italiassa osataan tunnetusti tehdä herkullista ruokaa ja hyviä viinejä. Nyt maassa leivotaan myös akateemisen tason ruokakulttuurin tuntijoita, sillä maassa aloittaa maailman ensimmäinen gastronomisten tieteiden yliopisto.

Opinahjo avaa ovensa Parman kinkun kotiseudulla Pollenzossa 50 kilometriä Torinosta etelään. Gastronomiseen tiedekuntaan otetaan 60 kansainvälistä opiskelijaa.

Vuotta myöhemmin toimintansa käynnistää myös agroekologinen tiedekunta, jossa paneudutaan muun muassa biodiversiteettiin, eläinrotuihin ja viljelyskasveihin. Sen pääpaikkana on Emilia-Romagnan viininviljelyseudulla sijaitseva Colomon kaupunki.

Kolmivuotisen perustutkinnon tavoitteena on kouluttaa akateemikkoja, jotka tuntevat ravinnon koko elinkaaren pellolta pöytään myös humanistisesta eli historian ja kulttuurin näkökulmasta.

Kaksivuotisessa jatkokoulutuksessa voi erikoistua joko gastronomian alan viestintään tai johtamiseen.

Italian uusinta yliopistoa johtaa tunnettu viiniasiantuntija ja journalisti Vittorio Manganelli. Opettajiksi on lupautunut satakunta kansainvälistä huippunimeä, muun muassa viiniasiantuntija Hugh Johnson, olutekspertti Michael Jackson ja intialainen ekotiedenainen Vandana Shiva.

Tiivistahtista opiskelua elävöitetään vierailuilla maatiloilla, tehtaissa ja keittiöissä ympäri maailman.

Kulinaristeina tunnetut ranskalaiset eivät luonnollisestikaan halua jäädä jälkeen, vaan avaavat marraskuussa oman opinahjonsa Reimsissa samppanjan kotiseudulla.

Tähtikokki Alain Ducassen Ranskan hallituksen tuella perustama yliopisto aikoo keskittyä elintarvikkeiden fysiologiaan, ruokailun kulttuurihistoriaan, elintarvikealan talouteen sekä alan kieleen ja makuelämysten kritiikkiin.

Uudet korkeakoulut ovat vastareaktio sille, että ravinnosta on tullut yhä halvempaa, keinotekoisempaa ja tautien ja geeniteknologian myötä myös yhä riskialttiimpaa.

Vittorio Manganelli nimeää Italian yliopiston kotisivuilla yhdeksi perusteeksi hankkeelle slow food -liikkeen kasvavan suosion, joka osoittaa yhä useamman kuluttajan miettivän, mitä oikein suuhunsa pistää.

Lähellä ja luonnollisesti tuotettua, huolellisesti valmistettua ruokaa kannattava slow food -liike sai alkunsa parikymmentä vuotta sitten juuri Italiasta, jossa paikalliset protestoivat Rooman kuuluisien Espanjalaisten portaiden kulmalle avattua McDonald’sia vas-taan.

Nykyisin liikkeellä on 40 paikallisryhmää jopa halpakauppojen luvatussa maassa Saksassa, jossa ihmiset käyttävät ravintoonsa vähemmän rahaa kuin missään muualla Euroopassa.

Gastronomian yliopistoon opiskelemaan valittavilta vaaditaan ylioppilastutkinto sekä riittävä englannin ja italian kielen taito.

Hakijoille järjestetään pääsykokeet.

Yliopistolta on mahdollista saada stipendejä.

Lisätietoa osoitteesta www.unisg.it

Kommentit

    Näytä lisää

    Näitä luetaan!
    1. 1

      Pankki jättää huomioimatta kolmanneksen yli 60-vuotiaiden lainanhakijoiden tuloista – perustelee direktiivillä

    2. 2

      Outokummulta erittäin hyvä tulos

    3. 3

      Kommentti: Tulot nousivat tukien varassa – siivooja-Marian tarinan pitäisi herättää koko Suomi

    4. 4

      Sijoittajat pettyivät: Tulosjulkistajien osakkeet halpenivat rajusti

    5. 5

      Eikö Posti tiedä, kuinka paljon se säästää kirjeiden jakelua karsimalla?

    6. 6

      Yleensä bensa kallistuu kesäksi – tänä vuonna ei

    7. 7

      Työllisyys parani, mutta ”toive kesätyöstä jäi monelta saavuttamatta”

    8. 8

      Kommentti: Sukupolvien tuloerot paljastavat myrkyllisen yhtälön – Suomi on matkalla kohti konkurssia

    9. 9

      Nyt on Viron vuoro – maassa pelätään viinarallia

    10. 10

      Yksi kikka: Näin voit välttyä asumistuen pienenemiseltä

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Kommentti: Tulot nousivat tukien varassa – siivooja-Marian tarinan pitäisi herättää koko Suomi

    2. 2

      Yksi kikka: Näin voit välttyä asumistuen pienenemiseltä

    3. 3

      Nyt on Viron vuoro – maassa pelätään viinarallia

    4. 4

      Katso, oletko rikas vai köyhä – tämän verran keskimääräinen suomalainen omistaa

    5. 5

      Outokummulta erittäin hyvä tulos

    6. 6

      Poliisin opas varoittaa vanhuksia huijareista: Viemäritarkastaja suositti 34 000 euron turhaa remonttia

    7. 7

      Eikö Posti tiedä, kuinka paljon se säästää kirjeiden jakelua karsimalla?

    8. 8

      Kasvava bisnes: Suomalaisille kaupataan ruotsalaisilta yli jääneitä keksejä ja kahvipaketteja

    9. 9

      Sijoittajat pettyivät: Tulosjulkistajien osakkeet halpenivat rajusti

    10. 10

      Minä vuonna synnyit? Katso, kuulutko voittajien vai häviäjien sukupolveen

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Katso, oletko rikas vai köyhä – tämän verran keskimääräinen suomalainen omistaa

    2. 2

      Tiedätkö, mitä oikeasti omistat? Syöpäsairaalla vaimolla oli käyttöoikeus muistisairaan miehensä tilille – maistraatti iski väliin

    3. 3

      Katso, kuinka arvokas kesämökkisi voi olla – kuntalista kertoo hinnat eri puolilla Suomea

    4. 4

      Sulatejuustokiista! Ratsastaako Lidl tunnetun tuotemerkin maineella?

    5. 5

      Eläkkeelle ”armahdettu” Helena, 61, pettyi ostaessaan matkalippua: ”Olen täysin toisarvoisessa asemassa”

    6. 6

      Tiedätkö, mitä omaisuudellesi tapahtuu? 10 tärkeää neuvoa, joilla turvaat oman ja läheistesi talouden

    7. 7

      Kommentti: Tulot nousivat tukien varassa – siivooja-Marian tarinan pitäisi herättää koko Suomi

    8. 8

      1 200 euroa käteen ilman velvoitteita – huippuvirkamies lyttää perustulon: ”Nuorille karhunpalvelus”

    9. 9

      Pankilta ikävä yllätys espoolaismiehelle: kortti vanhenee yllättäen – ja todella huonoon aikaan

    10. 10

      Näin paljon rahaa suomalaisella on keskimäärin tilillä – löytyykö sinulta tämä summa?

    11. Näytä lisää