Makujen maisterit

Työelämä: Italiaan perustettu uusi ruokakulttuurin yliopistoon vastareaktio teollisille valmisruoille.
Italiassa osataan tunnetusti tehdä herkullista ruokaa ja hyviä viinejä. Nyt maassa leivotaan myös akateemisen tason ruokakulttuurin tuntijoita, sillä maassa aloittaa maailman ensimmäinen gastronomisten tieteiden yliopisto.

Opinahjo avaa ovensa Parman kinkun kotiseudulla Pollenzossa 50 kilometriä Torinosta etelään. Gastronomiseen tiedekuntaan otetaan 60 kansainvälistä opiskelijaa.

Vuotta myöhemmin toimintansa käynnistää myös agroekologinen tiedekunta, jossa paneudutaan muun muassa biodiversiteettiin, eläinrotuihin ja viljelyskasveihin. Sen pääpaikkana on Emilia-Romagnan viininviljelyseudulla sijaitseva Colomon kaupunki.

Kolmivuotisen perustutkinnon tavoitteena on kouluttaa akateemikkoja, jotka tuntevat ravinnon koko elinkaaren pellolta pöytään myös humanistisesta eli historian ja kulttuurin näkökulmasta.

Kaksivuotisessa jatkokoulutuksessa voi erikoistua joko gastronomian alan viestintään tai johtamiseen.

Italian uusinta yliopistoa johtaa tunnettu viiniasiantuntija ja journalisti Vittorio Manganelli. Opettajiksi on lupautunut satakunta kansainvälistä huippunimeä, muun muassa viiniasiantuntija Hugh Johnson, olutekspertti Michael Jackson ja intialainen ekotiedenainen Vandana Shiva.

Tiivistahtista opiskelua elävöitetään vierailuilla maatiloilla, tehtaissa ja keittiöissä ympäri maailman.

Kulinaristeina tunnetut ranskalaiset eivät luonnollisestikaan halua jäädä jälkeen, vaan avaavat marraskuussa oman opinahjonsa Reimsissa samppanjan kotiseudulla.

Tähtikokki Alain Ducassen Ranskan hallituksen tuella perustama yliopisto aikoo keskittyä elintarvikkeiden fysiologiaan, ruokailun kulttuurihistoriaan, elintarvikealan talouteen sekä alan kieleen ja makuelämysten kritiikkiin.

Uudet korkeakoulut ovat vastareaktio sille, että ravinnosta on tullut yhä halvempaa, keinotekoisempaa ja tautien ja geeniteknologian myötä myös yhä riskialttiimpaa.

Vittorio Manganelli nimeää Italian yliopiston kotisivuilla yhdeksi perusteeksi hankkeelle slow food -liikkeen kasvavan suosion, joka osoittaa yhä useamman kuluttajan miettivän, mitä oikein suuhunsa pistää.

Lähellä ja luonnollisesti tuotettua, huolellisesti valmistettua ruokaa kannattava slow food -liike sai alkunsa parikymmentä vuotta sitten juuri Italiasta, jossa paikalliset protestoivat Rooman kuuluisien Espanjalaisten portaiden kulmalle avattua McDonald’sia vas-taan.

Nykyisin liikkeellä on 40 paikallisryhmää jopa halpakauppojen luvatussa maassa Saksassa, jossa ihmiset käyttävät ravintoonsa vähemmän rahaa kuin missään muualla Euroopassa.

Gastronomian yliopistoon opiskelemaan valittavilta vaaditaan ylioppilastutkinto sekä riittävä englannin ja italian kielen taito.

Hakijoille järjestetään pääsykokeet.

Yliopistolta on mahdollista saada stipendejä.

Lisätietoa osoitteesta www.unisg.it

Kommentit

    Näytä lisää

    Näitä luetaan!
    1. 1

      Autotehtaan 30 000 euron vuosipalkka herätti ihmetystä – näin Valmet Automotive vastaa

    2. 2

      Muut eivät huoli nurin mennyttä eläkekassaa – lasku lankeamassa kaikille palkansaajille

    3. 3

      Tässäkö Suomen raskaimmat ja stressaavimmat työt? Katso 30 ammatin lista

    4. 4

      Käyrä hyppäsi kattoon – näillä luvuilla Suomi kasvaisi hurjaa vauhtia

    5. 5

      Osa Uudenkaupungin autotehtaan työntekijöistä on vuokratyöläisiä

    6. 6

      Edellistä luottamushuippua seurasi talouden sukellus – ekonomisti löysi syyllisen

    7. 7

      Asuntopula kärjistyy Uudessakaupungissa – ”Tuolla rahalla pitäisi saada enemmän”

    8. 8

      Entinen VVO kertoo, miksi sen uusi nimi tarkoittaa koiraslohta

    9. 9

      Oxfam: Eurooppalaispankeilla miljardien voitot veroparatiiseissa

    10. 10

      Trump-huolet ylsivät Helsingin pörssiin

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Tässäkö Suomen raskaimmat ja stressaavimmat työt? Katso 30 ammatin lista

    2. 2

      Autotehtaan 30 000 euron vuosipalkka herätti ihmetystä – näin Valmet Automotive vastaa

    3. 3

      Siperia opettaa: tiedetäänkö Venäjällä öljystä jotain, mitä muualla ei?

    4. 4

      Muut eivät huoli nurin mennyttä eläkekassaa – lasku lankeamassa kaikille palkansaajille

    5. 5

      Trumpin dollarille tuoma arvo katosi – ”Vaikutukset vasta alkaneet”

    6. 6

      Mitä 250 000 eurolla saa Helsingissä, Tallinnassa ja Tukholmassa? HS: Asunnot hyvin eritasoisia

    7. 7

      Raija Tapion huima urakehitys: Laboratoriohoitajasta lääkärikeskuksen toimitusjohtajaksi

    8. 8

      Maailman suurin keinotekoinen aurinko on komea näky: ”Jos menisit samaan huoneeseen, palaisit heti”

    9. 9

      Entinen VVO kertoo, miksi sen uusi nimi tarkoittaa koiraslohta

    10. 10

      Liki 40 % taloyhtiöistä jättää kylpyhuoneet remontoimatta putkiremontissa – voi olla riski

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Palkka 30 000 euroa/vuosi, koulutusta ei tarvita – yksi vaatimus autotehtaalla kuitenkin on

    2. 2

      Tiesitkö, missä lentäjät nukkuvat lennoilla?

    3. 3

      Ei työkokemusta, palkka liki 4 000 euroa – näissä ammateissa saa heti hyvät ansiot

    4. 4

      Narisija valitti 5 pennin virheestä – 44 vuotta taloyhtiöiden hallituksissa istunut Eila iski takaisin

    5. 5

      Tässäkö Suomen raskaimmat ja stressaavimmat työt? Katso 30 ammatin lista

    6. 6

      Autotehtaan 30 000 euron vuosipalkka herätti ihmetystä – näin Valmet Automotive vastaa

    7. 7

      Mahdottomana pidetty suomalaiskeksintö saikin sijoituksen Japanista

    8. 8

      ”Omat rahat menneet ja ehkä vieraatkin” – toimi näin, jos epäilet katalaa +44 -huijausta

    9. 9

      Autotehdas palkkaa yli tuhat – näin paljon he saavat palkkaa

    10. 10

      Mitä 250 000 eurolla saa Helsingissä, Tallinnassa ja Tukholmassa? HS: Asunnot hyvin eritasoisia

    11. Näytä lisää