Vedenvarassa

Julkaistu:

Ei ole ihan yhdentekevää minkälaista vettä valitsee viinin ja ruuan seuraksi,vakuuttaa Chez Dominiquen sommelier Petri Pellinen

– Suomalainen vesi on hyvää! Meillä ei aina ymmärretäkään kuinka hyviä vesiä täällä on: puhtaita ja luonnollisia, ei hanavedestä aktiivihiilellä suodatettuja vesiä, joita maailmalla tarjoillaan pullovesinä, muistuttaa Chez Dominiquen sommelier Petri Pellinen.

Viineistä ravintola-asiakkaat osaavat jo odottaa suosituksia, mutta entäpä vesistä. Kuplavettä, kuplatonta, lähdevettä, mineraalivettä, aromivettä vai ihan tavallista kraanavettä – jäillä, ilman vai sitruunalla?

– Ongelma on, että vesiä tarjoillaan vielä aika kehnosti. Ravintolassa asiakkaalle ei välttämättä edes myydä vettä, vaan pöytään viedään vain karahvillinen hanavettä.

Vedet ovat yleensä pienissä pulloissa eikä niitä välttämättä haluta pöytää täyttämään. Pellinen toivoo kuitenkin vesille hyvää kohtelua. Niitä pitäisi käsitellä kuten viinejä, esitellä ja kaataa kauniisti.

Puhdasta ja neutraalia

Veden puhtaus ja neutraalius on tärkeää, varsinkin jos maistellaan kalliita tai ikääntyneitä viinejä. Ikävintä viinille on jääkylmä, erittäin hiilihapokas mineraalivesi, joka peittää ja rikkoo maut.

– Jos vedessä on paljon maistuvia mineraaleja ja mineraalisuoloja, ne peittävät alleen viinin mineraalit. Samoin suolat pehmentävät viinin maun.

Viinin seuralaisvesi saisi olla mieluummin kokonaan ilman kuplia tai vain miedosti hiilihapollista, Pellinen suosittelee.

Samat ohjeet Pellinen tarjoilee ruokaan, liian voimakkaasti kupliva mineraalivesi peittää maut alleen.

Ei liian kylmänä

Ruokapöydässä veden ihanteellinen lämpötila on kuuden ja kymmenen asteen välillä. Viinien kellarilämpötila sopii vesillekin hyvin. Liian kylmä vesi huijaa makuaistia, maut vääristyvät, samoin liian lämmin vesi ylikorostaa makuja.

Nyt maistuvat aromit

Aromatisoidut vedet tulivat Suomeen lähes kymmenen vuotta sitten. Nyt vesimarkkinoiden kasvu tulee nimenomaan makuvesistä.

Sommelier ei paheksu aromatisoitujen vesien nauttimista ruuan kanssa, aina tilanteen mukaan.

– Viiniin en niitä yhdistäisi, mutta ruokaan, kevyihin lounaisiin ja salaatteihin, ne sopivat oikein hyvin.

Pellinen toivoo makuihin eksoottisten hedelmien lisäksi eleganttia ruokaisuutta, vaikka kurkkua, melonia tai avokadoa.

– Ei kai kukaan paprikavettä janoonsa joisi, mutta ruuan kanssa se voisi olla erinomaista.

Kommentit

    Näytä lisää

    Näitä luetaan!
    1. 1

      Yle: Ravintolan käsittämätön ”kokeilu” paljastui Lahdessa – kaikilla työntekijöillä palkka 0 euroa

    2. 2

      Ehdotus: Eläkeikä pitäisi nostaa vähintään 70 vuoteen

    3. 3

      Venäjä antoi luvan: Helsingistä saa lentää kolmeen uuteen kohteeseen – Finnair kiinnostunut reiteistä

    4. 4

      Hypo: Uusi ilmiö uhkaa Suomen asuntomarkkinoilla – nollan asunnon loukku

    5. 5

      Liki 60-vuotias sihteeri löysi piilotyöpaikan – viisi vinkkiä täsmähakuun

    6. 6

      Positiivisen tulosvaroituksen antanut Lehto kovassa vauhdissa pörssissä

    7. 7

      Avolava-autojen omistajat syyttävät General Motorsia päästöhuijauksesta – osake lähti laskuun

    8. 8

      Ruotsi-osakkeet paljastavat, miten suomalainen piensijoittaja eroaa norjalaisesta

    9. 9

      Lukioihin vaaditaan ilmaisia kirjoja – nyt opinnot voivat maksaa jopa 2 600 euroa

    10. 10

      Lehto ja Bittium reippaina raukeassa perjantaipörssissä

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Yle: Ravintolan käsittämätön ”kokeilu” paljastui Lahdessa – kaikilla työntekijöillä palkka 0 euroa

    2. 2

      Hypo: Uusi ilmiö uhkaa Suomen asuntomarkkinoilla – nollan asunnon loukku

    3. 3

      KKO:lta työoikeudellinen ennakkoratkaisu – Yrittäjät: Tämä on erittäin merkittävä linjaus

    4. 4

      Ehdotus: Eläkeikä pitäisi nostaa vähintään 70 vuoteen

    5. 5

      Valinnanvapaus ei tuonut ryntäystä yksityislääkäriin – osa valitsi yksityisen vahingossa

    6. 6

      Venäjä antoi luvan: Helsingistä saa lentää kolmeen uuteen kohteeseen – Finnair kiinnostunut reiteistä

    7. 7

      Liki 60-vuotias sihteeri löysi piilotyöpaikan – viisi vinkkiä täsmähakuun

    8. 8

      Lukioihin vaaditaan ilmaisia kirjoja – nyt opinnot voivat maksaa jopa 2 600 euroa

    9. 9

      Ruotsi-osakkeet paljastavat, miten suomalainen piensijoittaja eroaa norjalaisesta

    10. 10

      Kommentti: Ainoa syy työllisyyden nousuun: Jo joka neljäs nainen on osa-aikatöissä

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Haluatko eläkkeelle miljonäärinä? Näin paljon sinun pitää säästää joka kuukausi

    2. 2

      Tällaiset huippuosaajat voivat nyt sanella työehtonsa – ”Haluan kolme päivää vapaata ja 7 000 euroa”

    3. 3

      SK: Kanadalainen kaivosyhtiö jätti miljoonalaskun suomalaisille veronmaksajille – ”Jättivät sotkun meidän hoidettavaksi”

    4. 4

      Globaali autoilmiö on jättipotti suomalaisyritykselle – isot rekrytoinnit alkavat ensi vuoden puolella

    5. 5

      Jaakko, 36, puski läpi työttömyyden – sitten lykästi: "Tulot ovat aika lailla tuplaantuneet"

    6. 6

      Yle: Ravintolan käsittämätön ”kokeilu” paljastui Lahdessa – kaikilla työntekijöillä palkka 0 euroa

    7. 7

      Laivaopas, kirvesmies, pelikoodari... Jättiselvitys: Tällaista työtä Suomesta löytyy nyt

    8. 8

      Tutkimus vahvisti: suomalainen keksintö auttaa tupakoinnin lopettamisessa – kyselyjä tulvii Suomesta ja maailmalta

    9. 9

      Liki 60-vuotias sihteeri löysi piilotyöpaikan – viisi vinkkiä täsmähakuun

    10. 10

      Ainutlaatuinen jättipotti: Kirpputorilta 30 vuotta sitten löytynyt ”tekojalokivi” paljastui 26 karaatin timantiksi

    11. Näytä lisää