Vanhan keskusteluyhteyden uusi ulottuvuus

Julkaistu:

Yrittäjäomistajien ja työntekijöiden vuoropuhelu yrityksissä on päivittäistä. Se on ollut sitä jo kauan aikaa. SAK:n ja Perheyritysten liiton yhteinen tiedote tuo keskusteluyhteydelle järjestöllisen ulottuvuuden. Kumpikin osapuoli määrittelee nyt toinen toisensa. Tiedote on ensimmäinen vakava signaali työntekijäpuolelta siitä, että kysyntää hyville omistajille löytyy.

Miljoonan jäsenen SAK ilmaisee tavoittelevansa nyt samanlaista yritysilmapiiriä kuin perheyritykset: Suomea, jossa on hyvä yrittää, omistaa ja tehdä työtä. SAK tukee myös perheyritysten verotavoitetta.

Käytännössä SAK asettuu tukemaan varallisuusveron poistamista yritysvarallisuudelta. Eli työpaikkojen luomisesta ja ylläpitämisestä ei pidä omistajaa veroilla rangaista. Perheyritysten varallisuuden muodostumisessa työntekijät eivät ole vain kustannustekijä, vaan kriittinen menestystekijä. Yhteiskunnassa ymmärretään hyvien ja osaavien työntekijöiden merkitys. Mutta annetaanko arvoa hyville omistajille?

"Järjestöt katsovat, että jatkossakin suomalaisten hyvinvoinnin voi taata vain vahva, kilpailukykyinen kansantalous ja sen kasvu. Siksi Suomen pitää olla tulevaisuudessakin hyvä ja kilpailukykyinen paikka tuotannon sijoittua, palkansaajien elää ja omistajien yrittää ja omistaa yrityksiä", sanotaan yhteisessä tiedotteessa.

Yhteiskunnan on korkea aika herätä myös siihen, että hyvistä omistajista kilpaillaan jo tänään ja tulevaisuudessa yhä kiihtyvämmin. Hyvät omistajat ovat sellaisia, jotka henkilökohtaisesti sitoutuvat yritykseen, vastuuseen ja hoitavat velvollisuutensa yrityksen sidosryhmiä kohtaan. Hyviä omistajia on kaikenlaisissa yrityksissä, myös muissa kuin perheyrityksissä. Perheyritykset poikkeavat muista yrityksistä lähinnä siinä, ettei perheyrityksen osakkeita ole tarkoitus myydä, vaan siirtää omistus aikanaan seuraavalle sukupolvelle. Perheyritysten omistajat ovat kasvollisia, elinikäiseen vastuuseen sitoutuneita yrittäjiä, joiden määräysvalta yrityksessä merkitsee henkilökohtaista sopimusten noudattamista, arjen yhteiskuntavastuuta.

"Sukupolvenvaihdosten onnistuminen niin, että turvataan sekä yritystoiminnan jatkuminen että henkilöstön työpaikat on SAK:n ja Perheyritysten liiton yhteinen tavoite. Eduskunnan hyväksymät huojennukset sukupolvenvaihdosten verokohteluun edistävät tätä päämäärää.

Suomalaisen yhteiskunnan vahvuuksiin kuuluu kyky neuvotella ja sopia. Järjestöt arvostavat molemminpuolista järjestäytymistä ja sopimista työmarkkinoilla sekä ajan haasteisiin vastaamaan kykenevää kolmikantayhteistyötä valtiovallan ja työmarkkinajärjestöjen kesken. SAK osallistuu näihin neuvotteluihin työntekijäpuolta edustavana sopimusosapuolena.

Perheyritysten liitto ei ole työmarkkinaosapuoli, eikä sellaiseksi pyri. Liiton jäsenyritykset ovat valtuuttaneet perinteiset työnantajajärjestöt sopimaan puolestaan työehdoista. Liitto edustaa sen sijaan omistajanäkökulmaa ja määräysvaltaa suomalaisesti omistetuissa perheyrityksissä, jotka ovat merkittäviä työllistäjiä ja toimivat kasvuhakuisesti sekä kotimaassa että kansainvälisillä markkinoilla."

Perheyritysten ja SAK:n yhteistyösuhde on informatiivinen, eikä se perustu sopimuksiin, kuten työmarkkinoiden sopimussuhteet. Niiden sitovuus ja niihin vuosikymmenten aikana yhteen sovitettu lainsäädäntö ja hallitusten myötävaikutus on luonut nyky-Suomen poliittisen kulttuurin. Tiedotetta on luettava myös niin, että kolmikannan on ansaittava paikkansa ajan hengessä yhä kovemmaksi käyvässä eurooppalaisessa kilpailussa. Perheyritysten muisti ja kokemus on pitkä. Sopimusyhteiskunnan edut ovat piirtyneet myös kansankunnan yhteiseen muistiin ja niitä verrataan helposti aikaan, jolloin oli mahdotonta sopia.

Työmarkkinajärjestelmään tai sopimuksiin vuoropuhelulla ei nyt kuitenkaan vaikuteta. Sukupolvenvaihdosten kokonaisuuden oivaltaminen "elämää suurempana" haasteena on keskeinen yhteinen päätelmä. Sukupolvenvaihdokset olivat ennen eduskuntavaaleja 2003 kummankin järjestön agendalla pääasiana.

Perheyritysten liitto hyväksyi loppuvuodesta 2003 strategian, jota on määrä toteuttaa seuraavat neljä vuotta ja arvioida sitten tilannetta ja tuloksia. Perheyritysten tahtotila syntyy Perheyritysten liitossa, jonka kyky välittää tahtotilan mukaisia toiveita ja tavoitteita on keskeinen edellytys strategian onnistumiselle. Perheyritykset ovat verkottuneet kansallisesti ja kansainvälisesti moniin järjestöihin ja toimintamuotoihin. Perheyritykset eivät yksin kykene kantamaan omistajuuden soihtua yhteiskunnassa, missä henkilökohtainen vastuuntunto kilpailee kasvottoman "yhteisvastuun" kanssa. Siihen tarvitaan elinkeinoelämän hyvää ja laaja-alaista yhteistyötä. Työväenliikkeen aikaisempaa parempi ymmärrys omistajuudesta vain tukee tätä pyrkimystä.

Tilanne on verrannollinen yrityksen kasvuun. Kun saavutetaan riittävän korkea markkina-asema kansainvälisessä kilpailussa, yhden suvun tai perheen varallisuus ei välttämättä riitä turvaamaan liiketoiminnan jatkuvuutta. Perheyritykset ja niiden omistajayrittäjät tietävät tämän omakohtaisesti, koska toimivat omilla varoillaan, omalla vastuullaan. Suurin haaste on siinä, että tämä yritysvarallisuus, jonka arvoketjussa suomalainen työ ja osaaminen ovat olennainen osa, on vain lainassa seuraavalta sukupolvelta. Se on pystyttävä antamaan takaisin seuraajille paremmassa kunnossa kuin se oli saataessa tai perustettaessa. Siitä elämässä on kysymys.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  1. 1

   KSML: Hiihtokeskus Riihivuori myi hiihtohissit pois – ei avaa enää rinteitä talveksi

  2. 2

   Suomen Pankki sai pelastettua silputut perintörahat – näin menettelet vaurioituneiden seteleiden kanssa

  3. 3

   Asunnon täystuhon voi välttää – asian­tuntijan 5 vinkkiä vuokran­antajalle

  4. 4

   Näin Antti Rinne sinetöi eläkeiän noston – EK:n voimahahmo paljastaa neuvotteluiden yllättävät viime hetket

  5. 5

   Kone aloittaa 100 miljoonan euron tehostamisohjelman – vähentää mahdollisesti 1000 työpaikkaa

  6. 6

   Tulosvaroituksen antanut Stockmann laskee pörssissä

  7. 7

   Oriolan ongelmat näkyvä apteekeissa: jo neljättä viikkoa liian pienet peruslääkevarastot

  8. 8

   Consti Yhtiöiden toimitusjohtaja Marko Holopainen jättää yhtiön

  9. 9

   Solidiumin osakesalkun tuotto alkuvuonna 8,5 prosenttia

  10. 10

   PTT povaa 3,0 prosentin talouskasvua – ”Olemme jäämässä muiden jalkoihin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näin Antti Rinne sinetöi eläkeiän noston – EK:n voimahahmo paljastaa neuvotteluiden yllättävät viime hetket

  2. 2

   Asunnon täystuhon voi välttää – asian­tuntijan 5 vinkkiä vuokran­antajalle

  3. 3

   Suomen Pankki sai pelastettua silputut perintörahat – näin menettelet vaurioituneiden seteleiden kanssa

  4. 4

   Rovion yleisöanti keskeytettiin ylimerkinnän vuoksi

  5. 5

   Kommentti: Minua höynäytettiin kotisohvallani – matkija nappasi helpot viisi euroa

  6. 6

   Panun sikala täyttyy pian sirkoista – ”Sirkkakeittoa, friteerattuja sirkkoja ja suklaasirkkoja on tullut syötyä”

  7. 7

   Stockmann antoi tulosvaroituksen – syynä Lindex

  8. 8

   KSML: Hiihtokeskus Riihivuori myi hiihtohissit pois – ei avaa enää rinteitä talveksi

  9. 9

   Nyt vienti vetää! Ministeriö: Kasvua koko maassa

  10. 10

   Kone aloittaa 100 miljoonan euron tehostamisohjelman – vähentää mahdollisesti 1000 työpaikkaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yli sadan ammatin tulot julki – saatko näin paljon tuntipalkkaa?

  2. 2

   Opettaja menetti yllättäen 2000 euron tuet – työttömille kaikessa hiljaisuudessa luotu uusi nettivelvoite raivostuttaa

  3. 3

   Palkka 4100 e/kk, mutta töihin ei löydy osaajia – liitto: syynä kaksi ongelmaa

  4. 4

   Katso tienaatko enemmän kuin tavallinen suomalainen – uudet palkkatiedot julki

  5. 5

   6 esimerkkiä: Eläkeläispari, yksinhuoltajat, duunarit... Näin erilaisten perheiden tulot muuttuvat ensi vuonna

  6. 6

   Uuden ammattibarometrin Top 15 -listat: Näillä aloilla työntekijöistä on pulaa – eniten tarjokkaita sihteereiksi

  7. 7

   Kun riita yksityistiestä kestää sukupolvien ajan: mökkiläinen kiusaa perhettä Savossa – ”Pahinta on arvaamattomuus”

  8. 8

   Asumistutkija tyrmää 15,5 neliön miniasunnot: ”Mennään sellaista rajaa kohden, mikä pelottaa”

  9. 9

   Katastrofaalinen sää uhkaa tuhota Juhon, 43, sadon – aamulla tuli uusi takaisku

  10. 10

   Suomalaiselle duunarille tarjotaan Norjassa lähtöpalkaksi 3500 €/kk – ”Kyllä siellä säästöönkin pystyy rahaa saamaan”

  11. Näytä lisää