Songilta moniviestintää sip -tekniikalla

Julkaistu:

Tähtäimessä kodit ja pk-yritykset

Internet-puheluihin liittyviä palveluita Song kehittää yhdessä sip-protokollaan erikoistuneen oululaisen Icecom Oy:n kanssa.

Song Networks ja Icecom ovat solmineet yhteistyösopimuksen sip (session initiation protocol) -pohjaisten viestintäpalvelujen kehittämistä ja tuottamista. Yhteistyössä hyödynnetään Songin pohjoismaista ip-verkkoa ja osaamista sekä Icecomin kehittämiä sip-teknologiaan pohjautuvia ohjelmistoratkaisuja.

Palvelun tavoitteena on Songin kotiasiakaspuolen liiketoimintapäällikkö Mikko Elon mukaan yhdistää olemassa olevien kommunikointitapojen helppous, kuten lankapuhelimella soittaminen ja ip-verkon mahdollistama paikkariippumattomuus.

Puhelin vaikka kesämökin laajakaistaan

”Palvelun mahdollistamat ip-puhelut, pikaviestit ja paikallaolotiedot tuotetaan käyttäjälle yhtenä helppokäyttöisenä, Web-pohjaisena kokonaisuutena”, Elo mainostaa.

Laajakaistaisten Internet-liittymien yleistyminen mahdollistaa Elon mukaan sekä säästöt kommunikointikustannuksissa että samalla tehostaa palvelujen käyttöä.

”Jatkuvasti Internetissä oleva liittymä mahdollistaa liittymään kytkettävien lisälaitteiden avulla normaalia kotipuhelinta vastaava palvelu, kuitenkin sillä erotuksella, että nyt palvelun ja puhelinnumeron voi siirtää vaikka kesämökin laajakaistaan lomien ajaksi.”

Lisää liikkuvuutta palvelujen käyttöön tuo Web-käyttöliittymässä oleva ’puhelin’, jota palvelun tunnuksilla voi hyödyntää vaikka Pariisin nettibaarissa soittamalla ystäville suomalaisen paikallispuhelun hinnalla. Mikäli ystävä käyttää saman palveluntarjoajan puhelinpalvelua, saattaa puhuminen olla jopa ilmaista.

”Web-liittymällä voidaan nähdä ystävien läsnäolo ja lähettää pikaviesti, vaihtaa lomakuvatiedostoja, lähettää sähköpostia tai aloittaa jopa kuvapuhelu”, Elo maalailee mahdollisuuksia.

Koska nykyään on mahdollista säilyttää vanhan operaattorin lankanumero, ei tästäkään muodostu palvelun käyttöönoton kynnystä kuluttajalle. Sip-puhelua soitettaessa verkko hyödyntää sähköistä enum-kantaa, jota tutkien verkko tietää, löytyykö normaali lankanumero Internetistä vaiko perinteisestä lankaverkosta.

”Internet-verkon sisäiset puhelut voidaan tarjota asiakkaille kuukausimaksulla ja normaaliin lankaverkkoon päättyvät puhelut omalla taksallaan. Laajakaistaliittymään voidaan kytkeä käyttöön useampi puhelinnumero ja vaikka eri teleliikennealueilta, jos tarve niin vaatii”, Mikko Elo kertoo.

”Puuttuva rengas”

”Useassa toimipisteessä toimivalle tai etätyöntekijöitä käyttävälle yritykselle sip-palvelut tuovat selvää kustannusetua, koska työntekijät voivat soittaa sisäiset puhelunsa veloituksetta ja etätyöntekijät voivat käyttää kiinteää etätyöliittymää puheluihin kännykän sijaan”, Mikko Elo kuvaa sip-tekniikan yrityksille mukanaan tuomia etuja.

Sip- ja Web-teknologioiden yhteensulautuminen mahdollistaa hänen mukaansa tehokkaan ja nopean tavan toteuttaa yrityksille toimialakohtaisesti räätälöityjä kommunikaatiopalveluja. Molemmat menetelmät toimivat ip-yhteyden päällä, joten myös kommunikaatiopalvelujen toimittaminen käyttäjälle on helpompaa kun tarvitaan vain yksi yhteystie.

”Palveluja voidaan räätälöidä esimerkiksi liittämällä yritysten web-pohjaisiin toiminnanohjaus- tai asiakkuudenhallintajärjestelmiin puhelin- ja pikaviestintätoiminnallisuudet. Esimerkiksi yrityksen sisäiseen web-pohjaiseen puhelinluetteloon voidaan liittää tieto henkilöiden saatavuudesta ja toiminto, jolla nimen kohdalla hiirtä klikkaamalla voi kyseiselle henkilölle soittaa.”

Jatkossa sip ja mobiilipäätelaitteet muodostavat puuttuneen lenkin kiinteän ja mobiiliverkon välille. Ensimmäisinä sovelluksina Mikko Elo näkee tilatiedon ja pikaviestinnän siirtymisen kännykkään.

”Tällä korvataan sms-viestintä ja sen kustannukset vain datasiirron hintaisella gprs-liikenteellä. Samalla läsnäolotieto tulee lisäämään viestinnän määrää, sillä ystävälistassa oleva vihreä tilatieto suorastaan vaatii viestien lähettämistä kavereille”, hän visioi.

”Oletettavaa on, että myös kännyköiden wlan-ominaisuudet kehittyvät ja kotona tai toimistossa mobiililaite käyttääkin Internet-pohjaista radioverkkoa puheluissa ja viestinnässä. Samalla myös laajempien wlan-verkkojen kehittämiselle löytyy todellinen tarve ja liiketoimintamalli.”Sip kypsyy markkinoille

Sip (session initiation protocol) määrittää verkossa käyttäjän saavutettavuuden ja sijainnin sekä kommunikaatiokyvyt, käynnistää käyttäjien välisen istunnon, hallitsee sitä eli muun muassa vaihtaa viestintätapoja ja lopettaa istunnon.

Suomessa kotiasiakkaille ovat tähän mennessä ehtineet sip-pohjaisia ip-puheluja tarjoamaan omille laajakaista-asiakkailleen TeliaSonera ja Elisa sekä operaattottoririippumattomasti laajakaistapuhelin.net -portaalinsa kautta espoolainen Ipon Communications.

w standardit:

www.ietf.org/html.charters/sip-charter.html

w kehittäjät:

www.sipforum.org

w tuotteet:

www.sipcenter.comIcecom Oy:n perusti Oulussa lokakuussa 2000 kuusi Oulun yliopistolla työskennellyttä tutkijaa. Nykyään yritys toimii Oulun Teknologiakylässä ja työllistää 15 ihmistä.

Yrityksen tavoitteena on toiminnanjohtaja Jani Korhosen mukaan hyödyntää tutkimuspuolella kerättyä tietotaitoa ohjelmistopohjaisten voip (voice over ip) ja cti (computer telephony integration) -palvelujen kehitykseen.

Perustamisesta asti yritys on kehittänyt sip-teknologiaa omia tuotteita varten sekä toimittanut ohjelmistoprojekti- ja asiantuntijapalveluita. Yrityksen asiantuntijapalveluiden suurin asiakas on Ardites Oy, jonka osakas Icecom on.

”Julkistettuja kotimaisia kumppaneita tuoteliiketoiminnassa ovat Song ja Lan&Wan. Ulkomaan kanavia rakennellaan parhaillaan”, Jari Korhonen kertoo.

Lan&Wan toimii jälleenmyyjänä Suomessa Icecomin kehittämälle web-pohjaiselle voip-vaihdepöytäsovellukselle. Ensimmäinen versio siitä saatiin valmiiksi viime keväänä. Kaupaksi ehti käydä muutamia ennen kesälomakautta.

Ulkomaan kanavia Icecom rakentaa etsimällä jälleenmyyjiä ja palveluntarjoajia, joiden tarjontaan heidän tuotteensa sopivat.

”Tämä toiminta on vielä melko alkuvaiheessa - käytännössä se on aloitettu tämän vuoden aikana voip-lisäarvopalvelujen osalta.”

Icecom ehti olla mukana sip-kehittäjien ja -käyttäjien hyvin tunteman Sipcenter.comin tuoteluetteloissakin java-pohjaisella sip-protokollapinollaan.

”Emme kuitenkaan enää ylläpidä sitä kaupalliseen toimintaan ja olemme poistuneet listoilta. Jakeluperiaatteemme on tällä haavaa ensisijaisesti jälleenmyyjien kautta”, Jani Korhonen sanoo.Icecom muuntaatutkimustietoa tuotteiksi

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  1. 1

   Arvaatko, missä nostetaan pieniä ja missä isoja seteleitä? Yhä useammalla pankkiautomaatilla voi myös tallettaa rahaa

  2. 2

   Taloyhtiö ei voi parvekegrillaukselle käytännössä mitään – Kiinteistöliitto: Älkää edes yrittäkö kieltää sitä

  3. 3

   Kasvispiirakka sen osoitti – asiakkaan toive voi näkyä kauppojen hyllyillä nopeasti

  4. 4

   Globaali autoilmiö on jättipotti suomalaisyritykselle – isot rekrytoinnit alkavat ensi vuoden puolella

  5. 5

   Öljyn tuotantoa rajoitettiin, mutta yksi maa rikkoo lupauksia – ”Ei ole mitään keinoa rangaista”

  6. 6

   Tulosjulkistaja Kamux vajosi pörssissä

  7. 7

   Erikoiset työttömyysluvut hämmentävät – ”Tämä on tyypillinen ilmiö, kun talous piristyy”

  8. 8

   Kommentti: Ainoa syy työllisyyden nousuun: Jo joka neljäs nainen on osa-aikatöissä

  9. 9

   Talousprofessori: Käteiset pois – köyhien parhaaksi

  10. 10

   Näkökulma: Painajainen jatkuu yhdeksättä vuotta – kinastelu pitää Kreikkaa kyykyssä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Globaali autoilmiö on jättipotti suomalaisyritykselle – isot rekrytoinnit alkavat ensi vuoden puolella

  2. 2

   Tutkimus vahvisti: suomalainen keksintö auttaa tupakoinnin lopettamisessa – kyselyjä tulvii Suomesta ja maailmalta

  3. 3

   Öljyn tuotantoa rajoitettiin, mutta yksi maa rikkoo lupauksia – ”Ei ole mitään keinoa rangaista”

  4. 4

   Johtaja yllättyi Kyösti Kakkosen hyökkäyksestä – toivoo, ettei edusta Suomen yrityskulttuuria

  5. 5

   Tiesitkö, milloin lentoliput ovat halvimmillaan?

  6. 6

   Näkökulma: Painajainen jatkuu yhdeksättä vuotta – kinastelu pitää Kreikkaa kyykyssä

  7. 7

   Erikoiset työttömyysluvut hämmentävät – ”Tämä on tyypillinen ilmiö, kun talous piristyy”

  8. 8

   Haluatko eläkkeelle miljonäärinä? Näin paljon sinun pitää säästää joka kuukausi

  9. 9

   Työttömyysaste kääntyi taas nousuun – huhtikuussa 10,2 %

  10. 10

   Taloyhtiö ei voi parvekegrillaukselle käytännössä mitään – Kiinteistöliitto: Älkää edes yrittäkö kieltää sitä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Palkka jopa 4 000 e/kk – silti kehuttu yritys ei löydä duunareita

  2. 2

   Delta Auton mekaanikot marssivat ulos – ”Porukalle riitti”

  3. 3

   Haluatko eläkkeelle miljonäärinä? Näin paljon sinun pitää säästää joka kuukausi

  4. 4

   Tällaiset huippuosaajat voivat nyt sanella työehtonsa – ”Haluan kolme päivää vapaata ja 7 000 euroa”

  5. 5

   Työttömät palkatta töihin yrityksiin – hallitus esittää kokeilua

  6. 6

   Suomalaisyrittäjän tuote myy kuin häkä Kiinassa – jopa tuhat 600 euron laitetta päivässä

  7. 7

   SK: Kanadalainen kaivosyhtiö jätti miljoonalaskun suomalaisille veronmaksajille – ”Jättivät sotkun meidän hoidettavaksi”

  8. 8

   Jaakko, 36, puski läpi työttömyyden – sitten lykästi: "Tulot ovat aika lailla tuplaantuneet"

  9. 9

   ”Diesel on kuollut”, mutta Suomessa hinnat voivat yllättää

  10. 10

   Välittäjä: Kaksikerroksinen rivitalokoti sopii vain 42-vuotiaalle ostajalle

  11. Näytä lisää