Etelä-Afrikassa riittää työtä

Julkaistu:

Työelämä: Etelä-Afrikka tarjoaa ulkomaisille yrityksille runsaasti mahdollisuuksia, mutta riskit on hyvä pitää mielessä. Randi on epävakaa valuutta, ja demokratia onvasta kymmenen vuoden ikäinen.
Etelä-Afrikan talous kasvaa kohisten, jos maan hallituksen uudet kehittämistavoitteet toteutuvat edes osittain. Rakentajille riittää työtä niin satamissa kuin asuntojen, hotellien ja liikehuoneistojen pystyttämisessäkin. Nykyaikaistamislistalla ovat ainakin metsä-, kaivos- ja voimateollisuus.

Finpron Etelä-Afrikan-toimiston mukaan suomalaisilla yrityksillä ja erikoisammattilaisilla on hyvät mahdollisuudet päästä mukaan tuotantolaitosten uusimiseen. Muita kohteita voisivat olla vaikkapa ympäristö- ja bioenergiahankkeet, lääketeollisuuden tarjontaketjun hallintajärjestelmät, terveydenhuolto ja ICT-tuotteet.

Konsuli Pauli Kivinen pitää runsaan 45 miljoonan asukkaan Etelä-Afrikkaa kiinnostavana investointikohteena. Maa pyrkii vakavissaan irti kahdesta perusongelmastaan, suurtyöttömyydestä ja yhteiskunnallisesta eriarvoisuudesta. Jos siinä onnistutaan, Etelä-Afrikkaan syntyy valtava määrä uusia työpaikkoja. Yleisen elintason koheneminen myös vähentäisi rikollisuutta.

Kymmenen vuotta maata hallinneen Afrikan kansalliskongressin (ANC) kannatus kasvoi entisestään kevään vaaleissa. Nyt puolueella on valtuudet jatkaa liberaalia talouspolitiikkaa, joka houkuttelee Etelä-Afrikkaan ulkomaisia yrityksiä ja rahaa verohelpotuksin ja erilaisin avustuksin.

Kymmenen vuotta UPM:n paperia Etelä-Afrikassa myynyt Göran Palmgren näkee, että nyt myös pienillä yrityksillä on erinomainen tilaisuus tarrautua avautuviin mahdollisuuksiin. Yhtenä lupaavimmista toimialoista hän pitää rakentamista. Kilpailuvaltiksi riittää luotettavuus, suomalainen tapa toimia.

Etelä-Afrikassa on syytä varautua siihen, että pysyvät asiakassuhteet eivät synny aivan käden käänteessä. Toimialasta riippuen asiakaskunnan rakentamiseen saattaa kulua useita vuosia.

– Meidän etumme on, että suomalaista paperia on myyty täällä jo viisikymmentä vuotta, Palmgren sanoo.

UPM on saanut vahvan jalansijan varsinkin aikakauslehtipaperin toimittajana. Päällystettyjen papereiden markkinaosuudeksi Palmgren laskee 50 prosenttia. Markkina kasvaa koko ajan, sillä aikakauslehtien ja lukemistojen kysyntä on vahvassa nousussa. Maassa julkaistaan kotimaisten lisäksi kansainvälisten lehtien kuten House and Gardenin paikallispainoksia. Marketeissa kehitys näkyy kymmenien metrien mittaisina lehtihyllyinä.

UPM:n lisäksi Etelä-Afrikan markkinoilla ovat myös Stora-Enso ja M-real. Paperia on viety Suomesta Etelä-Afrikkaan viime vuosina 10–23 miljoonan euron arvosta. Vuotuiset vaihtelut ovat hurjat. Tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä viennin arvo putosi 60 prosenttia vuoden 2003 vastaavasta ajankohdasta.

Yksi Etelä-Afrikan voimakkaimmin kasvavista toimialoista on matkailu. Radisson SAS Waterfront ja Park Inn hotelleja Kapkaupungissa johtava Marko Hytönen kertoo nykyisen matkailubuumin alkaneen parin vuoden takaisesta Yhdysvaltain terrori-iskusta ja Aasian sars-epidemiasta. Turvallisuudesta tuli yllättäen Etelä-Afrikan kilpailuvaltti.

– Kapkaupungissa käyneiden loistoristeilijöiden määrä kaksinkertaistui neljäänkymmeneen terrori-iskua seuranneena vuonna, Hytönen kuvailee käännettä.

Matkailijavirtojen kasvu ei jäänyt pelkäksi WTC-piikiksi. Etelä-Afrikasta on tullut matkailijoiden kestosuosikki. Kapkaupungissa turismin pahin pullonkaula on tällä hetkellä majoitustilojen puute. Kansainväliset hotelliketjut etsivät ostokohteita sekä valmiista hotelleista että rakentamattomista tonteista.

– Vuodepaikkoja on aivan liian vähän. Meidän käyttöasteemme nousi kuumimman sesongin aikana reilusti yli yhdeksänkymmenen prosentin. Se on liikaa niin tiloille kuin henkilökunnalle, Hytönen laskee.

Eniten turisteja tulee naapurimaista: Lesothosta, Botswanasta, Swazimaasta ja Zimbabwesta. Kaukomaista Etelä-Afrikkaa suosivat Yhdysvallat, Britannia ja Saksa.

Suomalaisturistejakin on niin paljon, että suomenkielisten matkailupalvelujen kysyntä on tarjontaa suurempi. Esimerkiksi suomenkielisistä opaspalveluista on huutava pula.

Liiketilojen, hotellien ja asuntojen paisuvan hintakuplan takia Etelä-Afrikka on ollut viime vuosina yksi tuottoisimmista kiinteistösijoittamisen kohteista koko maailmassa. Oikeaan aikaan ja paikkaan osunut kauppa on tuottanut kolmessa vuodessa jopa kolminkertaisen voiton.

– Vaikka viime vuosien tuotot ovat hurjat, ja vielä ehtii mukaan, uskoo aluejohtaja Markku Torppa kiinteistöjä välittävästä Chelsea Manhattanista.

– Kolme vuotta sitten Kapkaupungista sai 2 000 neliön tontilla sijaitsevan 300 neliön omakotitalon 100 000 eurolla. Arvonnousu ja valuuttakurssin muutokset ovat nostaneet samaisen talon arvon jo 300 000 euroon.

Chelsea Manhattan on erikoistunut liiketiloihin. Torpan mukaan voimakkaimmin investoivat nyt palvelualan yritykset matkailusta puhelinpalvelukeskuksiin. Etelä-Afrikka imee Intian tavoin help desk - ja puhelinpalveluyhtiöitä. Edullista, englanninkielistä työvoimaa on saatavana edullisesti. Myös muut kulut ja toimitilat ovat kiinteistökuplasta huolimatta yhä moneen muuhun maahan verrattuna edullisia.

Markku Torppa sanoo tulleensa Etelä-Afrikkaan töihin samoista syistä kuin turistit valitsevat maan lomakohteekseen. Sää on miellyttävä ympäri vuoden, luonto maailman kauneimpia, elinkustannukset alhaiset, ruoka ja juomat erinomaisia ja edullisia.

Etelä-Afrikan politiikkaa ulkomaalaisia yrittäjiä kohtaan Torppa kiittelee edistykselliseksi. Yleisin tapa lähteä liikkeelle on perustaa osakeyhtiö joko yksin tai yhdessä ulkomaisten tai paikallisten sijoittajien kanssa. Yhtiön perustaminen on yksinkertaista. Osakkeenomistajien lisäksi johtajat voivat tulla ulkomailta.

Torppa vastaa Chelsea Manhattanin Kapkaupungin toiminnoista ja on samalla yhtiön osakas. Omistus tuli esiin mietittäessä, kuinka maan eteläisessä osassa sijaitseva yksikkö saadaan varmimmin toimimaan tehokkaasti ja tuloksekkaasti.

– Asiat sujuivat mutkattomasti, koska sopimusjuridiikka on täällä kehittynyttä. Juuri siinä brittiperinne on parhaimmillaan.

Länsimaisesta perinteestä huolimatta eteläafrikkalaisissa liiketoimintavoissa on Torpan mukaan kaksi asiaa, joissa kannattaa olla huolellinen. Asiat on aina kirjattava ylös aina, olipa sovittava asia kuinka vähäpätöinen tahansa, koska suomalainen ja eteläafrikkalainen tapa muistaa poikkeavat paljon toisistaan.

Myös käsitys ajasta on erilainen: Vain hieman yli puolet tapaamisista toteutuu sovittuun aikaan.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  1. 1

   Lääkärit ihmeissään nykynuorten menosta: Sairauslomalle pitää päästä ”kissan kuolemasta”

  2. 2

   Harvinaista alkuainetta löytyi Savosta kymmenien miljardien arvosta – tutkijat ratkovat käyttöönottoa

  3. 3

   Autoilun puolustajana tunnettu Merkel: Olemme luopumassa polttomoottoreista

  4. 4

   Ovessa lappu ”työterveydessä”, oikeasti istui pari tuntia kampaajalla – näin lorvailee myyntitykki, virkamies ja hoitaja

  5. 5

   Helsingin pörssi laajassa laskussa

  6. 6

   H&M joutuu laskemaan hintoja – vaatevarastot paisuivat yllättäen 27 %

  7. 7

   Näin koulutus näkyi palkoissa – ero liki 1 000 euroa kuussa

  8. 8

   Jolla-pomo uudesta bisneksestä: Rahaa maailmassa on ihan riittävästi

  9. 9

   EU-komissio haluaa helpottaa eläkesäästämistä – tuo markkinoille uuden tuotteen

  10. 10

   Miten käy työterveyshuollon? Tässä 3 vaihtoehtoa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harvinaista alkuainetta löytyi Savosta kymmenien miljardien arvosta – tutkijat ratkovat käyttöönottoa

  2. 2

   Lääkärit ihmeissään nykynuorten menosta: Sairauslomalle pitää päästä ”kissan kuolemasta”

  3. 3

   Vanha nainen heitti kolikoita lentokoneen moottoriin – toivoi turvallista lentoa

  4. 4

   Asiantuntija: Kyberiskun lunnasvaade on hämäystä – yritys peittää valtion osallisuus

  5. 5

   Tekaistuja alennusprosentteja ja vertailuhintoja – urheiluketjut saivat 100 000 euron uhkasakot

  6. 6

   Työeläkeyhtiöt Ilmarinen ja Etera yhdistyvät – karsivat päällekkäisiä toimintoja

  7. 7

   Näin koulutus näkyi palkoissa – ero liki 1 000 euroa kuussa

  8. 8

   H&M joutuu laskemaan hintoja – vaatevarastot paisuivat yllättäen 27 %

  9. 9

   TrumpFinland.com – miksi Trump varasi Suomi-osoitteen jo 2008?

  10. 10

   Terrori kiristää turvatoimia – suomalaisfirma keksi markkinaraon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Testaa, osaatko raha-asiat – 11 kysymystä kertoo, oletko parempi kuin muut suomalaiset

  2. 2

   Posti perustelee jakelumuutosta – ”Suo siellä, vetelä täällä”

  3. 3

   Kommentti: Suomalaisten kukkaroissa kytee ikävä yllätys – miksi poliitikot vaikenevat?

  4. 4

   Nuoren palkka 2000 e/kk, kokeneen jopa 5000 e/kk – onko tässä järkeä?

  5. 5

   Lähes sadalle potkut Terveystalosta ja Diacorista – osa lomalla, eikä vielä tiedä irtisanomisesta

  6. 6

   Jättilainoja on yhä useammalla – ylitätkö tämän rajan?

  7. 7

   Katso, nouseeko oma Yle-verosi – 400 000 vapautuu maksusta kokonaan

  8. 8

   Harvinaista alkuainetta löytyi Savosta kymmenien miljardien arvosta – tutkijat ratkovat käyttöönottoa

  9. 9

   Vanha nainen heitti kolikoita lentokoneen moottoriin – toivoi turvallista lentoa

  10. 10

   Kuva paljastaa hurjan eron: ”Helsingin hinnat karkaavat”

  11. Näytä lisää