Dödsdomen

En irakisk poet skrev under Saddams tid en dikt. Den publicerades av en arabisk tidning i London och gick så här: ”Mitt hjärta hängde jag upp i ett pilträd / Det knäcktes, inte för att hjärtat var för tungt / utan av nattfjärilarna. / Mina drömmar placerade jag på ett berg / för att rädda mig undan floden / och berget störtade samman.”

En statstjänsteman ringde upp poeten i Bagdad. Poeten är lärare i engelska och heter Haitham al-Zubaidi. Tjänstemannen ville veta om berget alluderade på Saddam, vilket det förstås gjorde. Poeten lyckades med att krångla sig ur situationen.

Saddam har jämförts med Stalin sedan han i en av sina blodiga utrensningar initierade ett av dennes beryktade möten med sin centralkommitté. Saddam tog ut den ena efter den andra i sitt baathparti och lät skjuta dem i nedre våningen medan mötet pågick i den övre.

Saddams sista stora utrensning skedde 1996 när 800 baathmedlemmar avrättades. Det året finansierade CIA, Saudi-Arabien och Kuwait en kupp som skulle störta honom via armén.

Inspiratören var nuvarande interimsregeringens premiärminister Allawi. En del journalister kallar honom ”Den mustaschlösa Saddam” eftersom han är hänsynslös i arbetet på att vinna de val som väntas i januari.

Ekonomer räknar med att inkomsten per capita av BNP måste vara 6 000 dollar innan ett land har en chans till en demokratisk utveckling. I annat fall föredrar invånarna diktatur framom demokrati i tro att det är bra för ekonomin.

Teorin kan tas för vad den är. I Irak har man inte kommit högre än till 1 000 dollar trots alla petrodollar.

Irak invaderades den 21 mars 2003 av 250 000 man. Bagdad föll efter 26 dygn. Amerikanerna förlorade 129 man och britterna 31. Det gerillakrig som nu pågår i landet tros bli långvarigt och kosta tusentals amerikanska soldater livet. Över 900 har dött och i medeltal stupar två om dagen.

Det är så mycket att det väckt frågan om USA efter presidentvalet i november måste införa värnplikt. Afghanistan är långt ifrån säkrat för demokratin och i Irak har USA 140 000 man och inga planer på en reträtt.

Det har getts två förklaringar till varför USA uppträdde så ensidigt i det förebyggande kriget mot Irak. Enligt den ena anser sig landet på grund av sin superstyrka ha copyright på världens affärer. Enligt den andra beror det på att USA visserligen är störst och starkast, men också osäkert och sårbart. Det gäller att till varje pris skydda oljetillgången.

Irak har 120 miljarder dollar i utlandsskulder, vilka ännu inte efterskänkts. Internationellt har 36 miljarder lovats i stöd. Oljeutvinningen är på gång och lika stor som före kriget. Men länder med bara en naturresurs tenderar att ha en låg tillväxt och korruption.

Först försökte sig USA på att avbaathisera Irak. Det utlöste ett gerillakrig. Nu försöker man med det motsatta, att låta den gamla armén och administrationen vara med om bygget. Det leds formellt av irakier, som liksom Allawi, varit i exil i trettio år och med amerikanska övervakande rådgivare i varje ministerium. Under tiden inväntar en från omvärlden isolerad Saddam sin rättegång i en luftkonditionerad cell på 3x4 meter med en liten ansluten trädgård. Han påtar i den, gör anteckningar och skriver dikter av vilka en uppges handla om hans ärkefiende Bush. Hans domstol består av handplockade domare och dödsstraff väntar. I sitt första framträdande inför rätta visade han att han ser sig som mer än en fallen diktator och krigsförbrytare, som en personifikation av ett självständigt Irak.

Allmänt sett råder det ingen tvekan om hans skuld. Vi kommer att få läsa många rapporter där han jämförs med Stalin, som också var rädd att dö och som inte litade på någon, inte ens på sig själv. Juridiskt är frågan mera komplicerad. Vilket bevisvärde har en muntlig ordergivning, som med hot om dödsstraff varit hemlig?

Saddam kommer att ha en kvalificerad juridisk expertis till sin hjälp och rättegången blir öppen. Saddam ansågs i början av sin karriär av USA vara ett kort att satsa på. Det kan försvaret säkert också göra något av. Rättegången mot Milosevic i Haag visar att den domstol inte kommer någon vart om den anklagade försvarar sig själv och utgår från att domstolen inte är behörig. I fortsättningen måste rätten därför utse en försvarsadvokat åt Milosevic trots att han motsätter sig det. Det är kanske det förfarande som kommer att gälla också i den irakiska domstolen.

Skribenten är f.d. chefredaktör för Vasabladet.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  1. 1

   Näistä merkeistä tiedät, ettet rikastu koskaan

  2. 2

   Talousvaliokunta hyväksyi esityksen hallintarekisteristä

  3. 3

   Radiopuhelimen laturista voi saada sähköiskun – myyty Erätukussa

  4. 4

   Nordea uhkasi taas pääkonttorin siirrolla – päätös ”mieluiten ennen kesää”

  5. 5

   Näin paljon uusi kunnanvaltuutettu tienaa

  6. 6

   Nokia kiitää pörssissä – tulos yllätti osakemarkkinat

  7. 7

   Uskomus kalliista bensasta elää Suomessa – näin asia oikeasti on

  8. 8

   4 päivän työviikko kelpaisi monelle – voi olla totta tuleville sukupolville

  9. 9

   Outokumpu petrasi tulostaan roimasti

  10. 10

   Nokian ja Alcatel-Lucentin fuusion vaikutukset alkavat näkyä – ”Voidaan sanoa, että se oli hyvä yrityskauppa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Eurojackpot-voitolla on kolme jakajaa – Epäuskottava sopimus voisi lohkaista siitä jättiverot

  2. 2

   Uskomus kalliista bensasta elää Suomessa – näin asia oikeasti on

  3. 3

   Näistä merkeistä tiedät, ettet rikastu koskaan

  4. 4

   Tokmanni ryntäsi Anttilan raunioille – liiketappio kasvoi selvästi

  5. 5

   Suurille konepajoille sataa nyt kauppoja – yhtiöillä jo miljardien eurojen tilauskanta

  6. 6

   Postissa ulosmarssi – liki miljoona kirjelähetystä voi viivästyä

  7. 7

   Ekonomisti: Asumistuen muutos ”iskee ehkä lujimmin työssäkäyviin”

  8. 8

   Tässä on maailman eniten myyty urheiluauto – myös Suomessa

  9. 9

   Näin päivähoitomaksut muuttuvat – hallituksen päätös alentaa monien perheiden maksuja

  10. 10

   Nokia kiitää pörssissä – tulos yllätti osakemarkkinat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun ero tuli, miehellä oli 10 miljoonaa ja vaimolla kymppitonni – Ero voi viedä perintömökin tai elämäntyön

  2. 2

   ”Vaahto valui alas mäkeä aamulla” – näin vuokramökeillä rellestetään

  3. 3

   Kesko sulkee 42 Siwaa ja Valintataloa ja avaa 8 K-Marketia – katso lista kaupoista

  4. 4

   Kodin viemäri tukkeutui ja vesi nousi lattialle – asiakas hämmästyi, kun vakuutus ei korvannut

  5. 5

   Tällainen on keskimääräinen asuntolaina – onko sinulla enemmän vai vähemmän?

  6. 6

   Suomalaisille myyty tuhansia litroja väärennettyä moottoriöljyä

  7. 7

   Sijoittajat tulppana asuntomarkkinoilla – ”Yksi varasi 20 asuntoa”

  8. 8

   Eurojackpot-voitolla on kolme jakajaa – Epäuskottava sopimus voisi lohkaista siitä jättiverot

  9. 9

   Uskomus kalliista bensasta elää Suomessa – näin asia oikeasti on

  10. 10

   Jopa 15 000 euron lisätulot vuodessa – näin mökillä voi tienata

  11. Näytä lisää