Herkullinen keskikesä

Julkaistu:

Ruoka: Kesällä tulee nauttia raikkaista kotimaisista kasviksista niiden ollessa parhaimmillaan. Joku saattaa kokeilla jopa mansikkadieettiä.
Kesällä maistuvat selkeät suomalaiset maut. Tuoreet vihannekset, varhaisperunat ja vadelmat ovat keskikesän herkkuja. Vuohenmaito ja rucolakin ovat kotiutuneet Suomeen jo niin, että niitä voidaan pitää suomalaisina raaka-aineina. Kesään kuuluu kalastus ja saaliin savustaminen omassa mökkirannassa. Savupöntön kilpailijaksi on noussut savustuspussi.

Moni pyrkii pudottamaan painoaan kesällä. Ruokalista koostuu kasviksista, kalasta ja marjoista. Epätoivoisimmat pyrkivät pudottamaan elopainoaan nestettä poistavan mansikkadieetin avulla. Olen huomannut, että kesällä ulkoillessa nälkä kasvaa ja pelkkä rehu ei riitä korvaamaan kasvanutta energiantarvetta.

Kesällä tulee nauttia raikkaista kotimaisista kasviksista. Alkuruokaani yhdistin trendikkään vuohenmaitojuuston, rucolan eli suomeksi sinappikaalin sekä pienet luumutomaatit. Piiraasta tuli herkullinen ja se sopi erinomaisesti Devils Rockin Pinot Grigion kanssa. Toinen juomasuositus olisi ollut hyvin yleispätevä välimerentyylisiin alkuruokiin sopiva fino sherry.

Uskaltauduin valitsemaan lämminsavustetun kalan pääruoaksi, vaikka olin keväällä kuuntelemassa luentoa aiheesta "ruokavalion merkitys ruoansulatuselimistön syöpään". Syöpä voi tulla melkein miten ja mistä tahansa.

Uskoisin, että liiallinen alkoholin ja suolan käyttö ja liian vähäinen kuidun saanti ovat merkittävämpiä tekijöitä tässä asiassa. Jos muutaman kerran vuodessa nautin käristettyä tai savustettua ruokaa, en pidä nautintoa riskitekijänä. Eli kohtuullisesti kaikkea.

Itse en käytä savustuspussia, koska kalan savustaminen on kokonaisvaltainen elämys aina leppälastujen teosta saakka. Rasvaisemmasta kalasta tulee maukkaampaa kuin kuivasta.

Jos kalan tarjoaa lämpimänä, tulee se suolata ennen savustamista. Jos kalan tarjoaa savustamisen jälkeen jäähdytettynä, voi sen suolata suolavedellä savustamisen jälkeen. Savupönttöön voi lisätä makua esimerkiksi yrteillä ja katajanoksilla ja -lastuilla. Savustetun nieriän kumppaniksi valitsin Cousino Maculin Doña Isidoran.

Majoneesi on eräs hienoimpia kylmiä kastikkeitamme. Siitä on kehitetty valtava määrä erilaisia johdannaisia, kuten tartar, rèmoulade, ravigote, maximilian, verte, raifort… Kaupan majoneesi on itse tehtyä kevyempää. Kun itse tekee majoneesin, on se kuitenkin lähempänä aitoa niin makunsa kuin rakenteensa vuoksi.

Majoneesin tekeminen on eräs lempiruoanvalmistustöistäni. Tulee mieleen hyvin nuoren keittiöharjoittelijan ensimmäinen majoneesi Helsingin Interissä joskus 1980-luvun alussa. Pelotti hirvittävästi, sillä jos 30 litran majoneesierä olisi juoksettunut, olisi tullut mestarilta turpiin. Majoneesi onnistui ja rakastuin tuohon vaativaan kastikkeeseen.

Kinuski ja vadelmat ovat vanha yhdistelmä. Nyt yhdistin vadelmiin kinuskista valmistetun kermahyytelön. Annoksessa ovat kalorit kohdallaan ja sen kuluttamiseen tarvitaan muutaman kymmenen kilometrin pyörälenkki.

Gancian Asti kaipaa seurakseen vadelmaa tai mansikkaa. Kinuskin makeus tuo viinin kauniin hedelmäisyyden ja piilevän hapokkuuden hyvin esille. Viini on erinomainen jopa kaadettuna marjasalaatin joukkoon.

Kommentit

    Näytä lisää

    Näitä luetaan!
    1. 1

      4 000 asukkaan Sysmä ottaa käyttöön oman rahan

    2. 2

      S-ryhmä aikoo lisätä käteisautomaattien määrää – Nosto tuli halvemmaksi kuin Otto

    3. 3

      S-ryhmä vaihtaa Otto-automaatit Nosto-automaatteihin – valikoimassa myös 10 euron setelit

    4. 4

      S-ryhmä lopettaa yhteistyön Otto-automaattien kanssa

    5. 5

      Keskituloinen Julia säästi vuodessa 10 000 euroa – näin se onnistui

    6. 6

      Kuva näyttää käänteen: Syrjäyttävätkö kuusikymppiset nuoria työpaikoilta?

    7. 7

      Suomessa voi pian olla uusi miljardööri

    8. 8

      Laskelmat: Näin palkkojen jäätyminen nostaisi eläkemaksujasi

    9. 9

      Tanskan kruunu poikkeuksellisen vahva euroon verrattuna – keskuspankki voi ryhtyä toimiin

    10. 10

      70-luvulla tehtiin kurjimmat talot – milloin parhaat?

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Keskituloinen Julia säästi vuodessa 10 000 euroa – näin se onnistui

    2. 2

      S-ryhmä lopettaa yhteistyön Otto-automaattien kanssa

    3. 3

      S-ryhmä vaihtaa Otto-automaatit Nosto-automaatteihin – valikoimassa myös 10 euron setelit

    4. 4

      4 000 asukkaan Sysmä ottaa käyttöön oman rahan

    5. 5

      Kuva näyttää käänteen: Syrjäyttävätkö kuusikymppiset nuoria työpaikoilta?

    6. 6

      Joka kuukausi 500 euroa säästöön – asiantuntija vinkkaa, miten tässä voi onnistua

    7. 7

      S-ryhmä aikoo lisätä käteisautomaattien määrää – Nosto tuli halvemmaksi kuin Otto

    8. 8

      Yksi kuva Verkkokauppa.comin kasvusta kertoo Stockmannin ahdingosta – ”En tiedä miten täysjärkisenä olisi pidetty...”

    9. 9

      Suomessa voi pian olla uusi miljardööri

    10. 10

      Duunari, pääsetkö näille tuntiansioille? Katso, miten 99 ammatissa tienataan

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Yli 4 000 euron tulot, hulppea asunto ja kallis auto – tällainen voi olla ”rikas köyhä”

    2. 2

      Duunari, pääsetkö näille tuntiansioille? Katso, miten 99 ammatissa tienataan

    3. 3

      Keskituloinen Julia säästi vuodessa 10 000 euroa – näin se onnistui

    4. 4

      Näin pankkien johtajat ja talousasiantuntijat lyhentävät lainojaan – elävätkö niin kuin opettavat?

    5. 5

      Tulot yli 4000 €/kk, mutta rahat eivät riitä – yksi päätös voi romuttaa talouden täysin

    6. 6

      Yksi kuva Verkkokauppa.comin kasvusta kertoo Stockmannin ahdingosta – ”En tiedä miten täysjärkisenä olisi pidetty...”

    7. 7

      Holmströmiltä radikaali ehdotus: Eläkkeitä pitäisi voida leikata – ”Teen tässä palveluksen nuorille”

    8. 8

      Katso, miten hintojen nousu iski kukkaroosi – kaksi ryhmää kärsinyt eniten

    9. 9

      60 000 hyvätuloiselle veronkevennys? Näin suuren osan kaikista veroista he maksavat

    10. 10

      S-ryhmä lopettaa yhteistyön Otto-automaattien kanssa

    11. Näytä lisää