Vakuutusyhtiön voittaja

Julkaistu:

Vakuutus: Tapaturmavakuutuksen korvaus on usein pettymys, mutta sinnikkyydellä ja asioiden kunnollisella selvittämisellä vakuutusyhtiön voi kiistatilanteessa myös voittaa.
Kolmosdivarin salibandyottelun tahaton potku nilkkaan ei tuntunut 37-vuotiaasta Peter Pietikäisestä ensin paljon miltään. Lämmin tunne ja sen jälkeinen tunnottomuus hälyttivät kuitenkin vakavasta vammasta.

Amerikkalaisen jalkapallon Euroopan mestarina sekä jääkiekon ja jalkapallon aktiivipelaajana Pietikäinen on tottunut kolhuihin ja siihen, että kolhu myös sattuu. Nyt tunnottomuus oli uusi tunne. Lisäksi pohjelihas meni löysäksi ja nilkassa näkyi tossun kärjen aiheuttama painauma.

Akillesjänteen katkeaminen aiheutti kahden kuukauden sairausloman ja neljän kuukauden kiistelyn vakuutusyhtiön kanssa. Vaikka Pietikäinen satutti nilkkansa tapaturmaisesti, vakuutusyhtiön tulkinta oli, että kyseessä on pikemminkin sairaus.

Pietikäisen epäonneksi akillesjännevamma on tyypillisimpiä kiistanaiheuttajia vakuutusyhtiöiden ja asiakkaiden välillä. Hankalassa tilanteessa vahingon kärsijä joutuu vielä selvittelemään vakuutusehtojen ja lääketieteen koukeroita.

Kolhuihin tottumisessa on etunsa. Onnettomuus sattui lauantaina 14. helmikuuta ja Pietikäinen onnistui järjestämään nilkkansa leikkauksen yksityisellä lääkäriasemalla jo maanantaiksi. Leikkaus onnistui hyvin, kuntoutus alkoi suunnitellusti ja vakuutusyhtiön konttoristakin ennakoitiin ensin ongelmatonta korvausta tapaturmavakuutuksesta.

Ennen vappua vakuutusyhtiö Fenniasta tuli kuitenkin ilmoitus, että reilun 2 380 euron kulut leikkauksesta ja tarkastuksista jätetään korvaamatta. Fennian mukaan akillesjänne ei voi katketa tapaturmaisesti, vaan kyseessä on rappeuman aiheuttama vamma. Tapaturmavakuutus ei korvaa pitkän ajan kuluessa syntynyttä rappeumaa.

Päätös vastasi vakuutusyhtiöiden yleistä linjaa. Asiantuntijalääkäreiden mukaan terve akillesjänne on erittäin luja. Se voi irrota vedettäessä luukappaleen kiinnittymiskohdastaan kantaluusta muttei itse repeä. Kun akillesjänne repeää tai katkeaa, on se lähes aina epänormaali ja rappeutunut. Rappeutuminen on havaittavissa selvästi 35 ikävuodesta eteenpäin.

Urheiluharrastus ei suojaa jännettä, vaan rasittaa sitä.

– En missään vaiheessa ole ollut eri mieltä itse periaatteesta. Akillesjänteen paukahtamisessa on varmasti yleensä kyse rappeumasta. Yhtiö ei kuitenkaan tutkinut tapausta kunnolla, vaan piiloutui yleisen periaatteen taakse, Pietikäinen moittii.

– Vakuutusyhtiö ei halunnut uskoa, että tilanteessa oli ulkoinen tapaturman aiheuttaja eli kaverin tahaton potku. Vakuutuskäsittelijä sanoi minulle puhelimessa, että jänteen katkeaminen vain saattoi tuntua potkulta. Potkulle oli kuitenkin kaksi joukkueellista todistajia.

Pietikäinen pettyi vakuutusyhtiön lisäksi myös Kuluttajien Vakuutustoimistoon, joka tarjoaa vakuutusasiakkaille yksittäisistä yhtiöistä riippumatonta neuvontaa ja tekee esimerkiksi vakuutusvertailuja. Pietikäinen sai kuitenkin toimistosta vastaukseksi suunnilleen saman litanian kuin vakuutusyhtiöstäkin.

Tavalliset yksityistapaturmavakuutukset eivät korvaa sarjaurheilussa sattuneita kolhuja, vaan näitä tilanteita varten ovat urheilijalisensseihin liitetyt vakuutukset. Salibandyliiton urheilijavakuutus on Pohjolassa. Pelikentälle pääsee kuitenkin, jos vastaavan vakuutusturvan on hankkinut muualta. Pietikäisellä on Fennian tapaturmavakuutus, jossa on erillinen salibandylisä.

Urheiluvakuutusten korvauskäytäntö vastaa muita tapaturmavakuuksia, mutta lisämaksu peritään urheilijoiden suuremman tapaturmariskin vuoksi.

Pietikäinen otti selvää myös Pohjolan korvauskäytännöstä. Selvisi, että Pohjolakin jättää suurimman osan akillesjännevammoista korvaamatta. Yhtiö oli kuitenkin myös korvannut niitä leikkaavan lääkärin lausunnon perusteella. Pietikäinen selvitti tilanteen lääkärilleen nilkan lopputarkastuksessa toukokuun puolivälissä ja kysyi tämän kantaa rappeumasta.

– Lääkäri totesi, että tällaisessa ulkoisessa iskussa väistämättä jotain menee poikki, eikä rappeumaa näkynyt. Asian eteenpäinviemiseksi hän antoi asiantuntevan asianajajan yhteystiedot.

Asianajaja piti tapausta varmana ja ehdotti asian viemistä käräjille. Pietikäinen halusi kuitenkin vielä sopia asiasta vakuutusyhtiön kanssa. Tarkennettu lääkärilausunto ja asianajajan toiminta auttoivatkin asiassa, ja vakuutusyhtiö myöntyi korvaamaan vahingon. Nyt ongelmana on kuitenkin, että Pietikäiselle syntyi korvauksen riitauttamisesta kuluja.

– Yhtiö on nyt luvannut korvata pääosan myös kuluista. Joudun kuitenkin jatkamaan taistelua vielä omavastuuosuudesta. Kulut syntyivät siitä, että jouduin purkamaan yhtiön ensin tekemän virheellisen päätöksen, Pietikäinen sanoo.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  1. 1

   Luku julki ensi kertaa: Kela maksaa 65 000 kotitalouden vuokran

  2. 2

   Lehti: Kreikka alkaa verottaa Airbnb-majoittajia

  3. 3

   Ovet potkittu rikki ja huoneissa lemmikkien jätöksiä – Miten välttyä vuokralaisen tuhoilta?

  4. 4

   Nokia kiritti osakekursseja – Kesko, Valmet ja Outotec halpenivat

  5. 5

   ”Huomionarvoinen käänne”: Suomalaiset uskovat kasvun heikkenevän

  6. 6

   Deutsche Bankin ongelmat eivät hellitä

  7. 7

   Asuntojen hintakehityksessä valtavat erot – onnekas omistaa hyvältä alueelta

  8. 8

   Suomalaiset kyselyssä: Perustulo oltava niin niukka, että työtäkin on tehtävä

  9. 9

   Nokian tulos paljon odotettua parempi

  10. 10

   Kommentti: Tulot nousivat tukien varassa – siivooja-Marian tarinan pitäisi herättää koko Suomi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Luku julki ensi kertaa: Kela maksaa 65 000 kotitalouden vuokran

  2. 2

   Ovet potkittu rikki ja huoneissa lemmikkien jätöksiä – Miten välttyä vuokralaisen tuhoilta?

  3. 3

   Nokian tulos paljon odotettua parempi

  4. 4

   Asuntojen hintakehityksessä valtavat erot – onnekas omistaa hyvältä alueelta

  5. 5

   Matkailijat rynnivät Suomeen –”Ihmiset arvostavat luontoa ja elämyksiä”

  6. 6

   Nokian osake kovassa kirissä pörssissä

  7. 7

   Suomalaiset kyselyssä: Perustulo oltava niin niukka, että työtäkin on tehtävä

  8. 8

   Deutsche Bankin ongelmat eivät hellitä

  9. 9

   Nokian osake kallistui ennen torstain tulosjulkistusta

  10. 10

   Britannia teki historiallisen päätöksen: kieltää uudet bensiini- ja dieselautot

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Katso, oletko rikas vai köyhä – tämän verran keskimääräinen suomalainen omistaa

  2. 2

   Tiedätkö, mitä oikeasti omistat? Syöpäsairaalla vaimolla oli käyttöoikeus muistisairaan miehensä tilille – maistraatti iski väliin

  3. 3

   Katso, kuinka arvokas kesämökkisi voi olla – kuntalista kertoo hinnat eri puolilla Suomea

  4. 4

   Sulatejuustokiista! Ratsastaako Lidl tunnetun tuotemerkin maineella?

  5. 5

   Kommentti: Tulot nousivat tukien varassa – siivooja-Marian tarinan pitäisi herättää koko Suomi

  6. 6

   Eläkkeelle ”armahdettu” Helena, 61, pettyi ostaessaan matkalippua: ”Olen täysin toisarvoisessa asemassa”

  7. 7

   Tiedätkö, mitä omaisuudellesi tapahtuu? 10 tärkeää neuvoa, joilla turvaat oman ja läheistesi talouden

  8. 8

   Luku julki ensi kertaa: Kela maksaa 65 000 kotitalouden vuokran

  9. 9

   Pankilta ikävä yllätys espoolaismiehelle: kortti vanhenee yllättäen – ja todella huonoon aikaan

  10. 10

   Näin paljon rahaa suomalaisella on keskimäärin tilillä – löytyykö sinulta tämä summa?

  11. Näytä lisää