Kodin sydän kuntoon

Trendit: Keittiöremonttia ei pidä tehdä hetken mielijohteesta eikä trendihuumassa. Koko perheen tarpeet on otettava huomioon, kun uusii kodin tärkeintä huonetta, keittiötä.
Kodin kalleimpien neliöiden remontti alkaa perheen keittiötoimien syväanalyysilla. Sitten mietitään seinien paikkoja, koneita, kaappeja ja materiaaliratkaisuja. Ovien värikartta taitellaan esiin vasta lopuksi.

Joku rakastaa suunnittelua. Hän haluaa nähdä ja tietää kaikki alan uusimmat niksit ja trendit. Pöydät pursuavat sisustuslehtiä ja mallitapetin paloja. Himosuunnittelija leikkii mielellään Ikean kuvaston ”tähän kaappi, tuohon liesi”-peliä, jolla voi teoriassa suunnitella itselleen mieleisen keittiön.

Toisen ääripään edustaja lymyää pimeässä, varustukseltaan historiallisessa keittiössään vuosia, kun pelkkä suunnittelun ajatteleminen nostaa karvat pystyyn. Tarinat ylihinnoitelluista ja epäonnistuneista ratkaisuista eivät vähennä aloituspelkoa.

Keittiösuunnittelun ammattilainen Anne Malin Työtehoseurasta lupaa selustatukea. Etenkin hankalat keittiöt ovat seuralle tuttuja.

– Moni yhteydenotto liittyy mitoituksiltaan tai muilta ratkaisuiltaan haastaviin keittiöihin. Mittatilaustyönä tehty suunnittelumme on maksullista, mutta antaa hyvän taustan myyjien kilpailuttamiselle, Malin muistuttaa.

Valmiin suunnitelman kanssa voi sitten pyytää kalustetarjoukset vertailuun.

– Koneet ovat perusasia. Niiden paikkojen valinta ja asentaminen vaativat monipuolista tietoa. Esimerkiksi nykyisten astianpesukoneiden höyrynpoistotapa kondensoi kosteuden viemäriin, joten sijoittelussa pitää ottaa tämä huomioon, Malin kertoo.

Hän luettelee listan konepulmia, joita tavallinen kuluttaja ei osaa edes ajatella. Työtehoseura onkin vaatinut kodinkoneiden ja keittiösuunnittelun koulutuksen kehittämistä. Kalustemyyjänkin pitäisi jatkuvasti ylläpitää taitojaan, jotta hän tietäisi erilaisten koneiden asennusniksit.

Koneiden sijoittelun sanelee käytäntö ja arki. Jääkaapin pitäisi olla lähellä ruokailutilaa, jotta ruokapöydän kattaminen helpottuu.

– Myös kauppakassin purkamisen pitäisi sujua luonnikkaasti. Kaikki keittiössä tapahtuva toiminta pitää miettiä etukäteen. Mitä tehdään? Miten usein? Millaisella porukalla? Nämä ovat asioita, jotka suuntaavat suunnittelua, Malin muistuttaa.

Pakastin on usein hankala sijoitettava, mutta sille voi löytyä järkevä paikka myös muualta asunnosta. Silloin on entistä helpompi muistaa, että pakastin pitäisi avata harkiten.

Keittiössä olevaan pakastimeen tulee kurkisteltua liian usein.

– Pakastimen ja jääkaapin tilanteen seuraaminen helpottuu, jos niiden lämpötilan voi tarkastaa ulkopuolella olevasta mittarista, vinkkaa Malin.

Jääkaapin valintaan ja loppusäätöihin vaikuttaa se, millaisia pakkauksia taloudessa käytetään. Hyllyjen välien säätäminen tekee kylmälaitteista käyttäjälle sopivat. Myös keittiön kaappeihin ja laatikoihin on saatavilla erilaisia jakajia, jotka helpottavat tavaroiden säilyttämistä ja löytymistä.

Liesituuletin kätketään kupuun, joka on myös näyttävä katseenvangitsija.

– Liesikupu on hyvä ratkaisu, sillä tuulettimen edusta ei ole maustehyllylle paras paikka. Kostea ja kuuma tila heikentää mausteiden säilyvyyttä, Malin arvioi.

Päivittäin käytettävälle koneelle uhrataan oma paikka työtasolta.

Keittiöremontin ammattilaiset kyseenalaistavat asioita. Miten usein leivot? Tarvitsetko oikeasti isoa liettä? Käytätkö uunia ollenkaan?

– Aluksi putsataan pelilauta ja ryhdytään etsimään toisiinsa sopivia paloja. Keskusteluissa tulee oivalluksia ja hoksataan, mitä oikeasti halutaan, sisustusarkkitehti Riikka Steinberg kuvailee.

Moni ensikertalainen mukailee liian helposti vanhaa kaavaa, vaikka remontissa olisi muutoksen mahdollisuus. Osaava arkkitehti uskaltaa miettiä uudestaan myös keittiön paikan, jos se ei olekaan oikeassa kohdassa asuntoa ja elämistä.

Toisaalta muutokset voivat olla pieniä, mutta arkea auttavia. Astianpesukoneen ei tarvitse jököttää maanrajassa. Uuni voi päätyä komeroon, jos sitä käytetään kerran vuodessa. Monen perheen ykkösuuniksi on kiilannut mikro.

– Joskus vaatii todella sinnikästä vakuuttelua, ennen kuin vanha tottumus uskalletaan jättää taakse tai trendi-ihastus kyseenalaistaa, Steinberg tietää.

Riikka Steinberg kehottaa hajasijoittamaan astioita niiden käytön mukaan. Astiat voidaan keskittää myös yhdelle seinustalle vaikkapa liukuovikomeroihin, jolloin perinteisiä seinäkaappeja ei tarvita lainkaan. Hän toppuuttelee suomalaisten intoa säilyttää ja varastoida tavaroitaan keittiössä.

– Tästä syystä kalusteyritysten valmiskeittiöt ovat usein kokoelma seinät täyttäviä kaappeja. Onhan tietysti yrityksen etu myydä mahdollisimman monta kaappia!

Onko astioita, joita ei tarvita joka päivä? Onko kaappiin kertynyt tarpeetonta tavaraa?

– Perinteisessä keittiössä astiat ovat yläkaapeissa, joista niitä on hankala nostella. Syvien hyllyjen takaosaan jää jauhopussi helposti vanhenemaan. Alaslasketussa kaapissa astiat ovat esillä, mutta sen alle jää kuitenkin laskutila vaikkapa uunipellille, huomauttaa Anne Malin.

Koko perhe pitäisi muistaa. Miten keittiössä toimii aikuinen, lapsi tai vanhus? Lapsi joutuu yleensä kurkottelemaan puoli metriä liian korkeassa keittiössä. Kalusteisiin voi panna säätövaraa, jos esimerkiksi puolisoiden pituusero on huomattava.

– Tietysti elämänvaihe vaikuttaa suunnitteluun. Opiskelijaboksiin, lapsiperheelle tai vanhalle parille tehdään erilaista tilaa, Steinberg toteaa.

Entisajan pieni, pimeä keittiö viesti ruoanlaiton aliarvostuksesta. Nyt harrastetaan kokkailua ja uhrataan siihen aikaa.

– Valo on tärkeä työn edistäjä. Työtasoille on opittu jo hyvin suuntaamaan kohdevalaisimia, Steinberg kiittelee.

– Trendivärin valitseminen kaapin oveen voi olla riski. Itse suosin yhtenäistä linjaa tilassa, johon voi laittaa vaikka yhden seinän sillä oranssilla tai punaisella, josta inspiroituu.

Perusratkaisujen ollessa selkeitä ja tasapainoisia keittiöön saa erilaisia tunnelmia verhoin, tauluin ja tekstiilein.

> Asuntomessut Heinolassa 16.7.–15.8.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  1. 1

   Perintövero voi iskeä ankarasti – katso 7 vinkkiä, joilla voit pienentää maksuja

  2. 2

   1669 e/kk – katso 20 vähiten tienaavaa ammattia

  3. 3

   Näkökulma: Tästä syystä talouskasvu on vahvistunut edes vähän

  4. 4

   Sijoitusneuvonnassa ihmisellä ja robotilla on samat säännöt – mutta kumpi on luotettavampi?

  5. 5

   Uusi tulorekisteri otetaan käyttöön – mahdollistaa reaaliaikaisen verotuksen

  6. 6

   Lähdössä reissuun? Mieti minä päivänä tankkaat

  7. 7

   Uusi ilmiö Suomeen: joko -16000 tai +48000 työpaikkaa

  8. 8

   OP:n Karhinen: ”Meillä on ihan aidosti nousukausi”

  9. 9

   Tämä työ ei petä kriisissä: Palkka 4500 e/kk

  10. 10

   Varoufakis "kuohittiin" – neuvotteluihin uusi mies

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yrittäjäperheen Joel Harkimo rynnistää politiikkaan – ”Joskus toivon, että olisin enemmän kuin isä”

  2. 2

   Perintövero voi iskeä ankarasti – katso 7 vinkkiä, joilla voit pienentää maksuja

  3. 3

   Näkökulma: Tästä syystä talouskasvu on vahvistunut edes vähän

  4. 4

   Uusi tulorekisteri otetaan käyttöön – mahdollistaa reaaliaikaisen verotuksen

  5. 5

   Lähdössä reissuun? Mieti minä päivänä tankkaat

  6. 6

   Sijoitusneuvonnassa ihmisellä ja robotilla on samat säännöt – mutta kumpi on luotettavampi?

  7. 7

   Näistä merkeistä tiedät, ettet rikastu koskaan

  8. 8

   Rauman telakka sai ison tilauksen puolustusvoimilta

  9. 9

   Eduskunta hyväksyi taksiliikenteen avaamisen kilpailulle

  10. 10

   Nordean pääanalyytikko: ”Yksin Trump voi aiheuttaa lähinnä harmia”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näistä merkeistä tiedät, ettet rikastu koskaan

  2. 2

   Perintövero voi iskeä ankarasti – katso 7 vinkkiä, joilla voit pienentää maksuja

  3. 3

   Kodin viemäri tukkeutui ja vesi nousi lattialle – asiakas hämmästyi, kun vakuutus ei korvannut

  4. 4

   Sijoittajat tulppana asuntomarkkinoilla – ”Yksi varasi 20 asuntoa”

  5. 5

   Eurojackpot-voitolla on kolme jakajaa – Epäuskottava sopimus voisi lohkaista siitä jättiverot

  6. 6

   Uskomus kalliista bensasta elää Suomessa – näin asia oikeasti on

  7. 7

   Maailman kallein lääke vedetään pois markkinoilta

  8. 8

   Uusi tulorekisteri otetaan käyttöön – mahdollistaa reaaliaikaisen verotuksen

  9. 9

   277 miljoonan euron kohtalo ratkeaa Helsingissä torstaina klo 14 – ”vastuu myös Suomen valtiolla”

  10. 10

   Alkaako Suomessa pyöriä kaljatakseja? Ministeriö: Tätä se edellyttäisi

  11. Näytä lisää