Yritykset ja hyvinvointipalvelut– miksi kannattaa toimia nyt?

Julkaistu:

Yritysten näkökulma hyvinvointipalveluihin on varsin moninainen: henkilöstön, palvelujen ja tavaroiden tuottamisen sekä kokonaistalouden näkökulmat ovat keskeisiä.

Yritysten henkilöstö on palveluiden käyttäjiä. Terveydenhuolto, lasten päivähoito tai vanhushuolto ovat työntekijöiden arkipäivää. Jos palvelut tökkivät, niin henkilöstön mielenkiinto ei kohdistu varsinaiseen työntekoon.

Toisaalta yritykset toimittavat julkiselle sektorille tavaroita ja palveluita. Julkiset hankinnat ovat vähitellen avautuneet, sillä vasta EU-jäsenyys pakotti avaamaan julkiset hankinnat. Suomen yrittäjien selvityksessä todetaan, että kunnat eivät ole ehkä täysin sisäistäneet julkisten hankintojen kilpailuttamista.

Kolmas näkökulma liittyy koko kansantalouteen. Yritykset ja niiden työntekijät ovat monin eri tavoin rahoittamassa julkista sektoria ja siten myös hyvinvointipalveluja. Jos toiminta ei ole tehokasta, niin silloin tuhlataan yhteisiä varoja.

Julkisen sektorin tuottavuudesta on aina silloin tällöin esitetty epäilyjä – varsinkin VM on tuonut niitä esille. Huoli varojen riittävyydestä koskettaa kaikkia. Jos nykymeno jatkuu, niin rahat loppuvat.

Jos ennusteet pitävät tällä kertaa paikkansa, niin tulevaisuudessa joudumme kilpailemaan työvoimasta. Tästä syystä tuottavuutta on kehitettävä kaikkialla. Työvoiman saatavuus on niukkuustekijä kaikkialla: myös julkinen sektori tulee kärsimään työvoimapulasta.

Yritysten ja julkisen sektorin yhteistyö voi tuottaa käyttökelpoisia uusia tuotteita ja palveluja hyvinvointisektorille. Tässä tarvitaan vahvaa kotipesää, jotta toiminta voisi onnistua. Vähitellen on mahdollista saada myös uusia vientituotteita.

Hyvinvointipalvelujen tuotekehitys sekä kokonaisjärjestelmien kehittäminen voivat onnistua vain laajalla yhteistyöllä eri tahojen kesken.

Yhteiskunta valtio ja kunnat säätelevät ja ohjaavat tiukasti hyvinvointipalveluja ja niiden tuottamista monin ei tavoin. Asetetaan vaatimuksia ammattipätevyyksille ja toimitiloille sekä koko toiminnalle. Tämä on perusteiltaan aivan oikein, mutta normeja ei saa käyttää kilpailua rajoittavina tekijöinä. Säätelyä ja ohjailua on voitava purkaa. Emme tarvitse kaikkia niitä määräyksiä, joita olemme vuosien mittaan luoneet.

Olisi vähitellen voitava kuntatasolla erottaa tilaaja ja tuottaja. Erityisen tärkeää tämä on hyvinvointipalveluiden alueella. Asia ei varmasti ole millään tavoin uusi. Kuitenkin juuri tämän yhteyden katkaisu on olennaista, jos aiomme todella edistää palvelutuotantoa Suomessa.

Tilaaja on tilaaja ja valitsee palvelun. Kilpailuttaminen ja tilaaminen edellyttävät vahvaa osaamista, ja sitä ei aina kunnissa ole. Eri tuottajavaihtoehtoja on voitava vertailla avoimesti ja lähtökohtien on oltava samoja. Palvelujen tuottajat voivat olla joko julkiselta tai yksityiseltä sektorilta.

Palvelujärjestelmän kehittäminen on kunnissa tapahtunut paljolti viranomaisvetoisesti. Yhteistyö yritysten kanssa ei ole edennyt kovinkaan pitkälle. Myöskään strategiatyöskentelyssä ei ole yrittäjien selvityksen mukaan kovinkaan paljon mainintoja tavoitteista kehittää palvelutuotantoa monipuolisesti.

Suomen terveydenhoitomenot ovat kansainvälisesti kohtuullista tasoa kokonaistuotannosta.

Kuitenkin alan ongelmista luetaan lähes joka päivä lehdistä ja kuntien menoista yhä suurempi osa aiheutuu hyvinvointipalveluista: jokin mättää alalla pahasti.

Nykyiseen suomalaiseen malliin kuuluvat erilaiset strategiat ja suunnitelmat: ne ovat saaneet lähes valtionuskonnon aseman. Kuitenkaan ei ole uskallusta miettiä yhteiskunnan rakenteiden todellista muuttamista vastaamaan nykyaikaa.

Ongelmia ja haasteita meillä on vaikka muille jakaa, mutta todellisia ratkaisuja ei ehkä sittenkään olla valmiita hakemaan. Muutetaan näennäisesti jotakin ja toivotaan, että aika hoitaa ongelmat.

Nyt olisi aika asettaa viisaiden henkilöiden ryhmä toden teolla miettimään ja tekemään esitys siitä, millä tavoin suomalainen terveydenhoitojärjestelmä olisi toteutettava, jos voisimme aloittaa kaiken puhtaalta pöydältä.

Millainen olisi sen rakenne, miten palvelut tuotettaisiin, miten hoidettaisiin sen rahoitus? Millainen olisi sen johtamis- ja ohjausjärjestelmä sekä oikeastaan kaikki mahdollinen toiminta?

Vastakkaisia mielipiteitä sataa roppakaupalla tai ehdotus vaietaan kuoliaaksi. Kuitenkin Suomen kuvalehden päätoimittajaa Tapani Ruokasta lainaten sosiaali- ja terveysministeriö (STM) on kriisissä. Jotakin on tehtävä nopeasti, ja tosiasioiden tunnustaminen on kaiken parannuksen alku.

Yksityiset palvelut ovat julkisille hyvinvointipalveluille sekä kumppaneita että kilpailijoita. Huoli hyvinvoinnista on kuitenkin yhteinen.

Keskuskauppakamari esitti jokin aika sitten, että olisi määriteltävä mitä ovat oikeastaan hyvinvointipalvelut. Tämä työ on vielä kesken. Vähitellen on aloitettava arvokeskustelu yksilön ja yhteiskunnan suhteista.

Toimivat ja tehokkaat hyvinvointipalvelut ovat merkittävä kilpailukykytekijä. Kun hyvinvointipalveluja alettiin kehittää, niin Suomi oli suljettu ja suojattu yhteiskunta. Tänään olemme avoin kansantalous, ja vaatimus tehokkuudesta ulottuu koko yhteiskuntaan.

Kirjoittaja on dosentti ja Espoon kauppakamarin toimitusjohtaja.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  1. 1

   Tiedätkö, mitä oikeasti omistat? Syöpäsairaalla vaimolla oli käyttöoikeus muistisairaan miehensä tilille – maistraatti iski väliin

  2. 2

   IMF myönsi Kreikalla reilun 1,5 miljardin lainan, mutta vain ehdollisena

  3. 3

   Asiakkaan allekirjoitus paperissa ei vapauta yrittäjää vastuusta, jos jotain sattuu

  4. 4

   1 200 euroa käteen ilman velvoitteita – huippuvirkamies lyttää perustulon: ”Nuorille karhunpalvelus”

  5. 5

   Kävitkö työhaastattelussa? Nämä kahdeksan merkkiä kertovat, miten sujui

  6. 6

   Kilpailu Aasian-reiteillä kiristyy – Finnairin täytyy vakuuttaa nihkeät koneenvaihtajat

  7. 7

   Brexitin seuraus: Frankfurt alkaa käydä ahtaaksi

  8. 8

   Pankit myyvät mielenrauhaa, mutta se voi käydä kalliiksi

  9. 9

   TVO otti taas osavoiton Olkiluodon ydinvoimalan miljardien arvoisessa kiistassa

  10. 10

   Suomalainen, ruotsalainen ja norjalainen lähtivät kesälomalle: Näin vähän suomalainen käytti rahaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tiedätkö, mitä oikeasti omistat? Syöpäsairaalla vaimolla oli käyttöoikeus muistisairaan miehensä tilille – maistraatti iski väliin

  2. 2

   Audi-mainos meni pieleen: ”Naista verrataan eläimeen ja käytettyyn autoon”

  3. 3

   1 200 euroa käteen ilman velvoitteita – huippuvirkamies lyttää perustulon: ”Nuorille karhunpalvelus”

  4. 4

   Pankit myyvät mielenrauhaa, mutta se voi käydä kalliiksi

  5. 5

   Kävitkö työhaastattelussa? Nämä kahdeksan merkkiä kertovat, miten sujui

  6. 6

   Nordean Kaperi varoittelee puhumasta ”normaalista” korkotasosta

  7. 7

   Kovan tulosaamun saldo pörssissä: Finnair ja Wärtsilä kiitävät, Fortum ja Nordea putoavat

  8. 8

   Brexitin seuraus: Frankfurt alkaa käydä ahtaaksi

  9. 9

   Kilpailu Aasian-reiteillä kiristyy – Finnairin täytyy vakuuttaa nihkeät koneenvaihtajat

  10. 10

   Finnair kovassa nousukiidossa: kaikkien aikojen paras toisen neljänneksen tulos

  11. Näytä lisää
  1. 1

   S-ryhmän 60 prosentin ”happy hour” leviää koko maahan

  2. 2

   Tiedätkö, mitä oikeasti omistat? Syöpäsairaalla vaimolla oli käyttöoikeus muistisairaan miehensä tilille – maistraatti iski väliin

  3. 3

   Ei mitään muutosta 43 vuodessa – suomalaisten suosikkijuoma maksaa lähes tismalleen yhtä paljon

  4. 4

   Uskomaton päivä: kuusi suomalaisyhtiötä antoi tulosvaroituksen – yksi romahti pörssissä täysin

  5. 5

   Haluatko rikastua? Sijoitusguru kertoo, mitä tilillä makaaville rahoille kannattaisi oikeasti tehdä

  6. 6

   ”Nuori nainen on aikamoinen riski pienelle firmalle” – kokemukset työhaastatteluista kirvoittivat kovia kommentteja

  7. 7

   Tässä ovat maailman suurimmat yritykset, joista et ole kuullutkaan – tiesitkö Lidlin takaa löytyvästä monimiljardööristä?

  8. 8

   Kuivan maan mökeillä on uusi, suuri ostajajoukko: ”Se on varasuunnitelma”

  9. 9

   Bernerin ehdotus: 14 muutosta ajo-opetukseen – ”Tulee olemaan ajokorttiluokkia, joissa hinta voi puolittua”

  10. 10

   Näin säästät 100 euroa kuussa – katso 14 helppoa vinkkiä

  11. Näytä lisää