Omat puut voivat säästää mökin rakennuskuluja

Metsä: Mökkiurakan hinta voi laskea tuntuvasti, jos tontilla kasvaa riittävästi puuta rakennustarpeiksi ja puut saa edullisesti kaadettua ja sahattua. Tontin hankala sijainti esimerkiksi saaristossa voi kuitenkin nostaa korjuukustannukset niin suuriksi, että omissa seinälaudoissa on vain tunnearvoa. Myyntiin kovin pieniä puumääriä ei tontin laitamilta juuri kannata kaataa.
Mökkitontin ostaja voi huomaamattaan päätyä myös pienimuotoiseksi metsänomistajaksi, ja hyvässä lykyssä omalla tontilla on hakkuukypsää puuta sopivasti mökin tai rantasaunan rakennustarpeiksi. Vähäpuustoisellakin tontilla pelkästään rakennuspaikalta voi saada tarpeeksi puuta mökin ja saunan verholaudoiksi.

– Kannattaako metsää kaataa omalta mökkitontilta kotitarvekäyttöön, riippuu suurimmaksi osaksi puiden käyttötarkoituksesta, tähdentää metsäasiantuntija Helinä Sairanen metsänhoitoyhdistysten omistamasta Metsänomistajien palvelutoimistosta.

– Kun tontinomistajilla on ajatuksia metsän kaatamisesta ja he hakevat meiltä neuvoa, kysyn aina ensimmäiseksi, tarvitaanko tontin rakennushankkeissa puutavaraa.

Jos rakennuspuulla on omaa käyttöä eikä hankalista vesikuljetuksista ole kiusaa, voi pientenkin puumäärien kaataminen ja sahauttaminen Sairasen mukaan olla perusteltua.

Huimista puunmyyntituloista mökkitontin omistajan on useimmiten turha haaveilla, vaikka metsää tulisikin kaadettavaksi yli omien tarpeiden. Tavallisilta rakennuspaikoilta tai tontin metsäisiltä laitamilta löytyy harvoin niin paljon kaadettavaa, että korjuu- ja kuljetuskulujen jälkeen jäisi kovin paljon jäljelle.

Varsinkaan hankalien kulkuyhteyksien saaritonteilla on turha odottaa kovin kummoisia myyntituloja. Pienillä puumäärillä tontin omistaja päätyy kaikkien kulujen jälkeen helpommin maksajaksi kuin tienaajaksi.

Jos mökkitontin omistajalla on käytössään moottorisaha, turvavarusteet ja riittävästi ammattitaitoa, on edullisinta kaataa muutama tonttipuu itse ja tehdä puutavarasta vaikka klapeja mökin lämmittämiseen. Yksittäisten tonttipuiden kaadattaminen esimerkiksi rakennusten välistä on arvokasta puuhaa ja vaatii kovaa ammattitaitoa.

Muutaman puun kaatamista myyntiin Sairanen pitää melko toivottomana hankkeena. Hänen mukaansa myyjät usein pettyvät huomatessaan myyntitulojen kutistuvan kaikkien kulujen jälkeen luultua paljon pienemmiksi.

– Valitettavasti moni pettyy myyntituloihin. Pienissä määrissä moni tekijä laskee puun kantohintaa siitä lähtien, että pelkästään puun saaminen nurin maksaa.

Omaa metsää ei saa noin vain ryhtyä kaatamaan, sillä metsätalous on tarkoin säänneltyä. Metsänhakkuu on useimmiten luvanvaraista, ja hakkuista ovat kiinnostuneita esimerkiksi valtiota edustava metsäkeskus, metsätuloja laskeva verottaja, ympäristöä vaaliva valtion ympäristökeskus ja maankäyttöä kaavoillaan ohjaava kunta.

Polttopuiden ja taloa uhkaavien puuvanhusten kaato on perinteisesti sujunut omin luvin ilman sen kummempia muodollisuuksia. Mutta vähänkin laajamittaisemmissa ja varsinkin maisemaa muuttavissa hakkuissa on viisainta turvautua asiantuntija-apuun ennen ensimmäisenkään puun kaatamista.

Yleensä helpointa on aloittaa paikallisesta metsänhoitoyhdistyksestä, joita on kaikkialla maassa. Yhdistysten tehtävä on metsänomistajien avustaminen muun muassa leimikon teossa, hakkuiden suunnittelussa ja tarvittaessa myös hakkuiden ja puukaupan kilpailuttamisessa. Tarvittaessa yhdistys myös täyttää tarvittavat lupa- ja ilmoitusasiakirjat, kuten kaikesta myyntipuusta jätettävän metsänkäyttöilmoituksen.

– Metsänhoitoyhdistys voi auttaa esimerkiksi sahurin hankkimisessa ja myyntiin tarkoitetuissa hakkuissa myös puun ostajan etsimisessä. Näin pientenkin puumäärien myyminen voi onnistua, jos metsänhoitoyhdistyksellä on niin sanottuja toimituskauppoja eri puutavaralajeista eri ostajille.

Hakkuiden suunnittelu alkaa metsässä, jossa metsäasiantuntijan lisäksi vierailee mieluiten myös tontin tai tilan omistaja.

– Metsässä todetaan nykytilanne, ja sitten yhdessä mietitään sopivaa menettelyä. Asiantuntija osaa esimerkiksi arvioida puuston kunnon, hakkuukertymän puutavaralajeittain ja tarvittaessa jopa merkitä kaadettavat puut, luettelee Sairanen.

Ennen hakkuita ja tukkien sahausta laudoiksi Sairanen kuitenkin kehottaa suunnittelemaan tarkoin tulevat tarpeet.

– Tarkkuus kannattaa kaadettavien puiden valinnassa ja tukkien sahauksessa, sillä oikealla mitoituksella tukit käytetään mahdollisimman tehokkaasti ilman turhaa hukkapuuta.

Kaadettavien puiden käyttötarkoituksen pitäisi olla mahdollisimman tarkasti tiedossa jo ennen kuin metsuri lähtee liikkeelle. Jos kaadettavia puita on tarkoitus esimerkiksi sahauttaa vanhan mökin uusiksi verholaudoiksi, pitäisi sahurin tietää lautojen pituus ennen puiden katkomista.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  1. 1

   Autotehtaan 30 000 euron vuosipalkka herätti ihmetystä – näin Valmet Automotive vastaa

  2. 2

   Burger Kingin menestys Suomessa yllätti – tulossa 10–15 uutta ravintolaa tänä vuonna

  3. 3

   Muut eivät huoli nurin mennyttä eläkekassaa – lasku lankeamassa kaikille palkansaajille

  4. 4

   Tässäkö Suomen raskaimmat ja stressaavimmat työt? Katso 30 ammatin lista

  5. 5

   Entinen VVO kertoo, miksi sen uusi nimi tarkoittaa koiraslohta

  6. 6

   Edellistä luottamushuippua seurasi talouden sukellus – ekonomisti löysi syyllisen

  7. 7

   Osa Uudenkaupungin autotehtaan työntekijöistä on vuokratyöläisiä

  8. 8

   Britanniassa otetaan käyttöön uusi kolikko – kauppajätti joutuu tekemään massiivisen kärryremontin

  9. 9

   Käyrä hyppäsi kattoon – näillä luvuilla Suomi kasvaisi hurjaa vauhtia

  10. 10

   Oxfam: Eurooppalaispankeilla miljardien voitot veroparatiiseissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tässäkö Suomen raskaimmat ja stressaavimmat työt? Katso 30 ammatin lista

  2. 2

   Autotehtaan 30 000 euron vuosipalkka herätti ihmetystä – näin Valmet Automotive vastaa

  3. 3

   Muut eivät huoli nurin mennyttä eläkekassaa – lasku lankeamassa kaikille palkansaajille

  4. 4

   Siperia opettaa: tiedetäänkö Venäjällä öljystä jotain, mitä muualla ei?

  5. 5

   Trumpin dollarille tuoma arvo katosi – ”Vaikutukset vasta alkaneet”

  6. 6

   Entinen VVO kertoo, miksi sen uusi nimi tarkoittaa koiraslohta

  7. 7

   Käyrä hyppäsi kattoon – näillä luvuilla Suomi kasvaisi hurjaa vauhtia

  8. 8

   Suuryhtiöiltä käräjöidään 12 miljoonaa: ”Kyyneleet silmissä on kerrottu, kun pappa hoiti metsää”

  9. 9

   Luottamus talouteen nousi kaikkien aikojen ennätykseen

  10. 10

   Maailman suurin keinotekoinen aurinko on komea näky: ”Jos menisit samaan huoneeseen, palaisit heti”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Palkka 30 000 euroa/vuosi, koulutusta ei tarvita – yksi vaatimus autotehtaalla kuitenkin on

  2. 2

   Tiesitkö, missä lentäjät nukkuvat lennoilla?

  3. 3

   Ei työkokemusta, palkka liki 4 000 euroa – näissä ammateissa saa heti hyvät ansiot

  4. 4

   Narisija valitti 5 pennin virheestä – 44 vuotta taloyhtiöiden hallituksissa istunut Eila iski takaisin

  5. 5

   Tässäkö Suomen raskaimmat ja stressaavimmat työt? Katso 30 ammatin lista

  6. 6

   Autotehtaan 30 000 euron vuosipalkka herätti ihmetystä – näin Valmet Automotive vastaa

  7. 7

   Mahdottomana pidetty suomalaiskeksintö saikin sijoituksen Japanista

  8. 8

   ”Omat rahat menneet ja ehkä vieraatkin” – toimi näin, jos epäilet katalaa +44 -huijausta

  9. 9

   Mitä 250 000 eurolla saa Helsingissä, Tallinnassa ja Tukholmassa? HS: Asunnot hyvin eritasoisia

  10. 10

   Autotehdas palkkaa yli tuhat – näin paljon he saavat palkkaa

  11. Näytä lisää