Tuhlaajapojan paluu

Urheilu: Nyrkkeilyn raskastasarjaa vuosikaudet hallinnut Mike Tyson koettaa uutta paluuta. Samalla hän yrittää päästä eroon huimista veloistaan.
Yhdysvaltalainen Mike Tyson on urheiluhistorian suurin tuhlaajapoika. Nyrkkeilyn raskaansarjan entisen maailmanmestarin kerrotaan ansainneen uransa huippuvuosina jopa neljäsataa miljoonaa dollaria, mutta hillitön tuhlailu on vienyt miehen kassan pahasti miinukselle.

Nyt Tyson yrittää uutta paluuta. Hän ilmoitti tiistaina palaavansa kehään heinäkuun lopussa ottelemalla suhteellisen tuntemattoman brittiläisen Danny Williamsin kanssa.

Tyson on viimeksi nyrkkeillyt tosissaan viime vuoden helmikuussa, jolloin hän tyrmäsi Clifford Etiennen 49 sekunnissa. Ottelu Williamsin kanssa on osa kolmen vuoden velkasaneerausohjelmaa, jonka pitäisi nostaa Tyson taloudellisesti jaloilleen.

Tysonin asianajajien mukaan lähes varattomalla miehellä on velkaa 38 miljoonaa dollaria. Verottaja odottaa Tysonilta kahdeksaatoista miljoonaa ja ex-vaimo Monica Turner yhdeksää miljoonaa dollaria. Tysonin velkaohjelman ensimmäinen osa valmistui muutama päivä sitten, kun hän sopi riidan entisen promoottorinsa Don Kingin kanssa. Tyson oli haastanut Kingin oikeuteen sadan miljoonan dollarin vohkimisesta, mutta osapuolten lakimiehet sopivat kiistan ennen oikeuskäsittelyä.

Sopimuksen mukaan King maksaa Tysonille kahdeksan miljoonaa dollaria heti, kun konkurssioikeus on hyväksynyt nyrkkeilijän velkasaneerausohjelman. Lisäksi promoottori maksaa entiselle suojatilleen kolme miljoonaa dollaria ensi ja seuraavan vuoden alussa.

Kingiltä saatujen korvausten lisäksi Tyson aikoo jälleen ryhtyä tienaamaan myös harjoittamalla ammattiaan. Hän aikoo otella seitsemän kertaa seuraavien kolmen vuoden aikana ja luovuttaa puolet ottelutuloista velkojilleen.

Raskaansarjan nyrkkeilijät ottelevat yleensä erittäin harvakseen, eikä Tysonkaan ole otellut viiteentoista vuoteen niin useasti kuin hän nyt aikoo tehdä. Osa asiantuntijoista pitää keskiviikkona 38 vuotta täyttäneen Tysonin yritystä hullunrohkeana.

Yltäkylläistä elämää aiemmin viettänyt Tyson asuu nyt vaatimattomassa talossa Phoenixin esikaupungissa. Uutistoimistot kertoivat Tysonin sanoneen tiistain tiedotustilaisuudessa, että hän on oppinut olemaan onnellisempi omistamalla vähemmän.

Tyson tietää, mistä puhuu. Hänestä tuli 20-vuotiaana kaikkien aikojen nuorin nyrkkeilyn maailmanmestari, eikä pikkurikollisenakin toiminut katujen kasvatti oppinut missään vaiheessa hallitsemaan rahapussiaan.

Yleisin arvio Tysonin kokoamista tuloista on noin kolmesataa miljoonaa dollaria. Joidenkin arvioiden mukaan hän olisi tienannut nyrkeillään neljäsataa miljoonaa, ja hän itse rehvasteli Sports Illustrated -lehdelle laittaneensa menemään kaikkiaan puoli miljardia dollaria.

Tyson käytti järjettömiä summia kartanoihin, lemmikkieläimiin ja matkapuhelimiinkin. Hän asui Farmingtonissa, Connecticutissa 38 makuuhuoneen talossa, jossa oli oma ampumarata, yökerho ja kilpailumittainen uima-allas. Kaksi muutakin taloa omistanut Tyson maksoi pelkästään talojensa nurmikkojen hoitamisesta neljännesmiljoona dollaria vuodessa.

Nyrkkeilijä harrasti autoja ja moottoripyöriä, ja hän piti lemmikkieläiminä kyyhkysiä, leijonia ja tiikereitä. Tysonin promoottori Kingiä vastaan nostaman haasteen takia oikeuteen toimitetuista asiakirjoista kävi ilmi, että hän käytti 1995–1997 hakulaitteisiin ja matkapuhelimiin kaikkiaan 240 000 dollaria.

Hurjakaan tuhlailu ei saanut Tysonia rauhoittumaan. Hän istui viime vuosikymmenellä kolme vuotta vankilassa saatuaan tuomion 18-vuotiaan Desiree Washingtonin raiskaamisesta.

Tysonia on usein syytetty nyrkkien käyttämisestä myös kehän ulkopuolella, ja hänet muistetaan myös nyrkkeilyhistorian mustimpiin kuuluvasta hetkestä: hän puraisi vuonna 1997 kesken ottelun palan Evander Holyfieldin korvasta.

Hurjasta menneisyydestä huolimatta – tai osittain jopa sen takia – nyrkkeilyteollisuus odottaa innoissaan Tysonin paluuta. Raskaansarjan nyrkkeily on menettänyt rajusti suosiotaan Tysonin alamäen myötä, ja uutta suurmiestä odotellessa katseet ovat jälleen kääntyneet New Yorkin Brooklynin kasvattiin.

– Olen tyhmä ihminen. Olen tämän lajin historian tyhmin ihminen, Tyson sanoi tiistaina muistellessaan, miten muut ihmiset pääsivät käyttämään hyväkseen häntä.

Hän vakuutti myös olevansa tosissaan paluunsa kanssa.

– Minulla on paljon sisäistä voimaa, kun olen todella kiinnostunut tekemään jotain. Onnistuin erittäin hyvin, kun olin päättänyt tehdä itsestäni pellen. Jos olen päättänyt menestyä, pystyn erittäin hyvin tekemään myös sen.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  1. 1

   Eurojackpot-voitolla on kolme jakajaa – Epäuskottava sopimus voisi lohkaista siitä jättiverot

  2. 2

   Ekonomisti: Asumistuen muutos ”iskee ehkä lujimmin työssäkäyviin”

  3. 3

   Valkoinen talo esitteli verouudistusta – yksityiskohdat vielä auki

  4. 4

   Tokmanni ryntäsi Anttilan raunioille – liiketappio kasvoi selvästi

  5. 5

   Näin päivähoitomaksut muuttuvat – hallituksen päätös alentaa monien perheiden maksuja

  6. 6

   Suurille konepajoille sataa nyt kauppoja – yhtiöillä jo miljardien eurojen tilauskanta

  7. 7

   Suomalainen peli voitti arvostetun palkinnon – Pokémon Gokin jäi taakse

  8. 8

   Tässä on maailman eniten myyty urheiluauto – myös Suomessa

  9. 9

   Mitä omistuksiaan valtio voisi myydä? ”Teliaan tai Sampoon voi kallistua”

  10. 10

   12 viikon koulutus it-alalle ja takuu töistä – ennennäkemätön hakijoiden tunku

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Eurojackpot-voitolla on kolme jakajaa – Epäuskottava sopimus voisi lohkaista siitä jättiverot

  2. 2

   Sijoittajat tulppana asuntomarkkinoilla – ”Yksi varasi 20 asuntoa”

  3. 3

   12 viikon koulutus it-alalle ja takuu töistä – ennennäkemätön hakijoiden tunku

  4. 4

   Tokmanni ryntäsi Anttilan raunioille – liiketappio kasvoi selvästi

  5. 5

   Maailman kallein lääke vedetään pois markkinoilta

  6. 6

   Näin päivähoitomaksut muuttuvat – hallituksen päätös alentaa monien perheiden maksuja

  7. 7

   Suurille konepajoille sataa nyt kauppoja – yhtiöillä jo miljardien eurojen tilauskanta

  8. 8

   Tässä on maailman eniten myyty urheiluauto – myös Suomessa

  9. 9

   Uudenkaupungin autotehtaalle hurja hakijaryntäys

  10. 10

   Tokmanni etsii uutta toimitusjohtajaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun ero tuli, miehellä oli 10 miljoonaa ja vaimolla kymppitonni – Ero voi viedä perintömökin tai elämäntyön

  2. 2

   Ruotsissa kokeiltiin 6 tunnin työpäivää täydellä palkalla – näin kävi rahanmenon

  3. 3

   ”Vaahto valui alas mäkeä aamulla” – näin vuokramökeillä rellestetään

  4. 4

   Kesko sulkee 42 Siwaa ja Valintataloa ja avaa 8 K-Marketia – katso lista kaupoista

  5. 5

   Kodin viemäri tukkeutui ja vesi nousi lattialle – asiakas hämmästyi, kun vakuutus ei korvannut

  6. 6

   Tällainen on keskimääräinen asuntolaina – onko sinulla enemmän vai vähemmän?

  7. 7

   Suomalaisille myyty tuhansia litroja väärennettyä moottoriöljyä

  8. 8

   Talo sai kuntotarkastajalta puhtaat paperit – kauppojen jälkeen synkät epäilykset heräsivät

  9. 9

   1500 ihmistä aikoo lakkoilla torstaina – ”Haluamme lähettää viestin hallitukselle, että tämä ei käy”

  10. 10

   Nordea: Varatkaa käteistä sunnuntaiksi

  11. Näytä lisää