Siimes haluaa EU-maiden verokilpailun kuriin

Julkaistu:

”Yritys- ja pääomaverotukselle pitää saada EU:ssa vähimmäistasot”

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Suvi-Anne Siimes haluaa kuriin EU-maiden välisen verodumppauksen. Siimeksen mielestä paras keino epäterveen kehityksen hillitsemiksi olisi, että EU-maille määriteltäisiin yhteiset vähimmäistasot yritys- ja pääomaverotuksessa.

– Pitäisi sopia yhteisesti, mikä on vähimmäistaso samaan tapaan kuin arvonlisäverossa on jo tehty. Vähimmäistasosta voitaisiin poiketa ylöspäin kansallisilla päätöksillä samoin kuin arvonlisäveroissa jo tehdään. Verotasoista sopimisen lisäksi myös verokantoja pitäisi yhdistää, koska myös ne vääristävät kilpailua, Siimes sanoo.

Verotusoikeuden Siimes pitäisi kansallisvaltioilla.

– En pidä EU:n verotusoikeutta realistisena eikä se ole EU-asioiden ykköskysymys, mutta mielestäni EU:ssa pitää jatkaa nykyisellä jäsenmaksuperiaatteella. EU-veron suurin etu olisi se, että Britannian jäsenmaksualennus saataisiin poistettua.

Kokoomuksen puheenjohtaja Ville Itälä esitti runsas viikko sitten Taloussanomien haastattelussa, että uusien jäsenmaiden EU-tuille pitäisi asettaa veroehto. Itälän mukaan vanhojen jäsenmaiden maksamien tukien avulla uudet jäsenmaat pystyvät pitämään yritysverokantojaan alhaalla. Siimeksen mielestä myös vanhoissa jäsenmaissa on veroparatiiseja.

– Vähimmäistasojen pitäisi koskea kaikkia eikä pelkästään uusia jäsenmaita. Ei ole mitään tarvetta luoda tässä suhteessa kahden kastin Eurooppaa.

Siimeksen mukaan pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) hallitus teki virheen, kun se ei tukenut vuosi sitten konventissa määräenemmistöpäätösten ulottamista yhteisö- ja pääomaverotukseen.

– Pidän häpeällisenä, ettei pohjoisen EU-maan hallitus tukenut tätä esitystä. Määräenemmistöpäätökset ovat edellytys verodumppauksen estämiselle, Siimes muistuttaa.

Kuluttajilla vastuu

Siimeksen mielestä globalisaatiossa sinänsä ei ole mitään pahaa, koska oikein toimivana se hyödyntää kaikkia. Globaali talous vaatii globaalisia sääntöjä ja vastuuta. Esimerkiksi työehtojen dumppaus pitää myös saada kuriin samaan tapaan kuin epäterve verokilpailukin.

– Globalisaatiota ja siihen liittyviä rakenteita ei voi saada maailmasta pois, mutta ilman sääntöjä toimiva globalisaatio on täydellistä anarkiaa eikä vapautta. Globalisaatiolle pitää saada säännöt, eikä niitä saa uhrata pelkälle kauppapolitiikalle. Myös kansainvälisellä työjärjestöllä ILO:lla on sääntöjä, mutta niitä ei noudateta. Esimerkiksi ammattiyhdistystoiminta ei ole kaikissa maissa sallita.

Hallitukset pyrkivät torjumaan Kiina-ilmiötä alentamalla veroja. Siimeksen mielestä myös kuluttajat ovat vastuussa globalisaation haittapuolista.

– Kuluttajien valppaus johti osaksi siihen, että yritykset alkoivat huomioida ympäristöasioita tosissaan. Kuluttajien pitää ottaa samaa vastuuta myös siinä, että yritykset huomioivat sosiaalisen vastuunsa. Kuluttajien on syytä katsoa, millaisilla ehdoilla esimerkiksi Kiinassa tehtyjä tuotteita tuotetaan.

Äänestys kuuluu demokratiaan

Siimeksen mukaan EU:sta ei tule liittovaltiota uudenkaan perussopimuksen hyväksymisen jälkeen. Siitä huolimatta uudesta perussopimuksesta pitäisi järjestää kansanäänestys kaikissa jäsenmaissa. Siimeksen mielestä ei ole ongelma, vaikka kansalaisten on vaikea hahmottaa perussopimuksen sisältöä. Tärkein syy kansanäänestyksen järjestämiseksi on, että EU on demokraattinen projekti.

– Eivät äänestäjät missään vaaleissa tiedä absoluuttisesti, mistä he äänestävät. Kansanäänestykset pitää järjestää, koska EU:n halutaan olevan demokraattinen sopimus. Lisäksi kansanäänestyksen yhteydessä poliitikkojen olisi pakko kyetä kertomaan äänestäjille, mistä on kysymys.

Siimeksen mukaan EU-vaaleissa ei äänestetä ainakaan EU:n turvallisuus- ja ulkopolitiikasta eikä myöskään puolustuspolitiikasta.

– On tärkeä muistaa, että uudenkin perussopimuksen mukaan yhteinen ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikka ovat hallitusten välisiä asioita. Nämä asiat eivät kuulu Euroopan parlamentille, vaan niistä päätetään jokaisen maan omassa parlamentissa.

Vasemmistoliiton puoluekokouksessa nousi viikko sitten melkoinen meteli, kun Siimes kertoi kannattavansa EU:n nopean toiminnan joukkojen perustamista ja Suomen osallistumista niiden varustamiseen. Siimeksen mielestä kohu on turha, koska joukot on jo päätetty perustaa.

– Politiikassa ei pidä kiinnittää huomiota siihen, mitä on jo tapahtunut. Olennainen kysymys on, miten näitä joukkoja käytetään. Joukkoja pitää käyttää kansainvälisen oikeuden ja YK:n peruskirjan periaatteiden mukaisesti. Näihin asioihin meidän pitää pystyä vaikuttamaan, ja se onnistuu evästämällä omaa hallitusta ja kokouksiin osallistuvia ministereitä.

Eurosta hyötyä Suomelle

Osa Vasemmistoliiton jäsenistä vastusti jyrkästi markan vaihtamista euroon. Siimeksen mukaan yhteisestä valuutasta on ollut Suomelle hyötyä.

– Kurssitaso on ollut vakaampi, korkotaso alempi ja ennustettavampi markka-aikaan verrattuna. Tästä ovat hyötyneet sekä kotitaloudet että yritykset.

Suuret EU-maat ovat rikkoneet vakaus- ja kasvusopimuksen rajoja. Siimeksen mielestä ei ole hyvä, että Saksa ja Ranska pääsivät sääntöjen rikkomisesta liian helpolla.

– Yhteisten sääntöjen pitää tässäkin asiassa koskea kaikkia. Jos ollaan sitä mieltä, että sopimuksen ehdot ovat vääriä, niitä pitää muuttaa. Siitä ei tule mitään, että joillakin jäsenmailla on oikeus itse päättää, noudatetaanko sääntöjä vai ei. Sama koskee myös uusia jäsenmaita.

Siimeksen mielestä on ainakin osaksi akateeminen kysymys, missä määrin vakaussopimus vaikuttaa euron vakauteen.

– Säännöt ja niiden noudattaminen pitää toteuttaa siten, ettei horjuteta yhteisen valuutan arvoa. Euro on niin monen ihmisen valuutta, ettei sen vakaudella pidä leikkiä.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  1. 1

   Tiesitkö, milloin lentoliput ovat halvimmillaan?

  2. 2

   Erikoiset työttömyysluvut hämmentävät – ”Tämä on tyypillinen ilmiö, kun talous piristyy”

  3. 3

   Tutkimus vahvisti: suomalainen keksintö auttaa tupakoinnin lopettamisessa – kyselyjä tulvii Suomesta ja maailmalta

  4. 4

   Globaali autoilmiö on jättipotti suomalaisyritykselle – isot rekrytoinnit alkavat ensi vuoden puolella

  5. 5

   Öljyn tuotantoa rajoitettiin, mutta yksi maa rikkoo lupauksia – ”Ei ole mitään keinoa rangaista”

  6. 6

   Suomen Yrittäjät haluaa estää monopolit terveysalalla

  7. 7

   HUS:n historian suurin sairaalahanke maksaa 280 miljoonaa – rakentajaksi SRV

  8. 8

   Haluatko eläkkeelle miljonäärinä? Näin paljon sinun pitää säästää joka kuukausi

  9. 9

   Johtaja yllättyi Kyösti Kakkosen hyökkäyksestä – toivoo, ettei edusta Suomen yrityskulttuuria

  10. 10

   Työttömyysaste kääntyi taas nousuun – huhtikuussa 10,2 %

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Globaali autoilmiö on jättipotti suomalaisyritykselle – isot rekrytoinnit alkavat ensi vuoden puolella

  2. 2

   Tutkimus vahvisti: suomalainen keksintö auttaa tupakoinnin lopettamisessa – kyselyjä tulvii Suomesta ja maailmalta

  3. 3

   Johtaja yllättyi Kyösti Kakkosen hyökkäyksestä – toivoo, ettei edusta Suomen yrityskulttuuria

  4. 4

   Haluatko eläkkeelle miljonäärinä? Näin paljon sinun pitää säästää joka kuukausi

  5. 5

   Öljyn tuotantoa rajoitettiin, mutta yksi maa rikkoo lupauksia – ”Ei ole mitään keinoa rangaista”

  6. 6

   Orpo Kreikka-päätöksestä: ”Inhottava tilanne”

  7. 7

   Analyytikon arvio Nokian Apple-sopimuksesta: ”Sen täytyy olla todella merkittävä”

  8. 8

   Näkökulma: Painajainen jatkuu yhdeksättä vuotta – kinastelu pitää Kreikkaa kyykyssä

  9. 9

   Tällaiset huippuosaajat voivat nyt sanella työehtonsa – ”Haluan kolme päivää vapaata ja 7 000 euroa”

  10. 10

   Työttömyysaste kääntyi taas nousuun – huhtikuussa 10,2 %

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Palkka jopa 4 000 e/kk – silti kehuttu yritys ei löydä duunareita

  2. 2

   Delta Auton mekaanikot marssivat ulos – ”Porukalle riitti”

  3. 3

   Haluatko eläkkeelle miljonäärinä? Näin paljon sinun pitää säästää joka kuukausi

  4. 4

   Tällaiset huippuosaajat voivat nyt sanella työehtonsa – ”Haluan kolme päivää vapaata ja 7 000 euroa”

  5. 5

   Työttömät palkatta töihin yrityksiin – hallitus esittää kokeilua

  6. 6

   Suomalaisyrittäjän tuote myy kuin häkä Kiinassa – jopa tuhat 600 euron laitetta päivässä

  7. 7

   SK: Kanadalainen kaivosyhtiö jätti miljoonalaskun suomalaisille veronmaksajille – ”Jättivät sotkun meidän hoidettavaksi”

  8. 8

   Jaakko, 36, puski läpi työttömyyden – sitten lykästi: "Tulot ovat aika lailla tuplaantuneet"

  9. 9

   ”Diesel on kuollut”, mutta Suomessa hinnat voivat yllättää

  10. 10

   Välittäjä: Kaksikerroksinen rivitalokoti sopii vain 42-vuotiaalle ostajalle

  11. Näytä lisää