Kevään herkkiin makuhetkiin

Julkaistu:

Ruoka: Kevään raaka-aineet ovat kevyitä, herkkiä ja nuorina nautittavia.
Vaikka syksy on vuoden ruokasesongeista kaikkein rikkainta aikaa, on keväälläkin omat arvostetut raaka-aineensa ja sesonkiruokansa. Kevään raaka-aineet ovat kevyempiä, herkempiä ja nuorempana nautittavia. Jokainen odottaa parsakauden alkamista ja ensimmäisiä suomalaisia mansikoita.

Lämpimänä alkanut kevät saa korvasienet ja huhtasienet nousemaan jo hyvin varhain.

Korvasienten käsittelyohjeet ovat tiukentuneet vuosi vuodelta. Aikoinaan riitti että sienet joko kuivasi tai pariin kertaan ryöppäsi muutamien minuuttien ajan. Nykyään ohjeena on sienten kuivaaminen ja vielä ryöppääminen. Keitinvesi tulee kaataa tietenkin pois ja sienet tämän jälkeen vielä huuhdella.

Keväällä ravintolakeittiössä saa ilmaiset "pilvet", kun sieniä ryöpätään valtavia määriä ja sienten myrkky leijuu keittiön ilmassa. Mitä tarkemmin myrkyn saa pois, sitä miedomman makuisia tulee myös sienistä. Huhtasieni on myrkytön ja hienostuneemman makuinen. Tosin sieni on myrkyllistä veljeään paljon harvinaisempi ja myös arvokkaampi.

Kevät on myös nokkosen ja pinaatin aikaa. Nokkoset tulee kerätä, kun ne ovat parinkymmenen sentin mittaisia. Nokkonen on mainio raaka-aine keittoon, muhennokseen ja vaikkapa ohukaisiin.

Pinaattia saa nykyään ympäri vuoden, mutta sen varsinainen sesonki on loppukeväästä. Pinaatti usein ryöpätään ennen ruoaksi valmistamista. Jos pinaatin hauduttaa voissa ja viinissä, ei se ryöppäämistä kaipaa.

Ensimmäiset kotimaiset mansikat kasvatetaan kasvihuoneessa. Vaikka päivä on pitkä ja ilmakin lämmin, ei näiden mansikoiden maku vastaa avomaalla keskikesällä kasvatettujen marjojen makeutta ja aromaattisuutta.

Ensimmäiset mansikat maksavat maltaita. Tämän vuoksi ne kannattaa syödä sellaisenaan tai hyvän vaniljajäätelön ja kermavaahdon kanssa.

Aloitin ateriani kermamuhennetuilla korvasienillä. Sienet sopivat melkeinpä paremmin valkoviinin seuraan, mutta lisäkkeenä tarjottu paistettu pekoni pani minut valitseman hyvän perusviinin Rèmolen.

Kananmuna on viinin vihollinen. Kun uppomuna on sisältä juuri ja juuri hyytynyt, muttei kuitenkaan ihan kova, voi sen tarjota viinin seurassa. Raaka ja taas kovaksi keitetty keltuainen ovat pahimpia viiniä tuhoavia raaka-aineita.

Yhdistelmä oli nautinnollinen, ja Rèmole antoi mahdollisuuksia vielä pääruoan valkoviinille.

Ahven on silakan jälkeen mielestäni parhaita kalojamme. Yksinkertaisesti vain voissa paistettuna tulee kalan hieno maku parhaiten esiin. Pinaatin ja sipulin haudutin voissa ja viinissä. Viini toi yhteyden annoksen ja klassisen valkoisen Kardinaalin välille. Pitkään Alkossa ollut Le Cardinal Blanc on ehkä jo hieman kuluttajien unohtamakin. Sitä kannattaa kuitenkin ostaa hyväksi kesän peruskalaviiniksi.

Valkoviini jatkaa juuston kanssa. Manchego on upea espanjalainen lampaanmaitoon valmistettu juusto. Juuston omia makuja korostavat sen kanssa tarjotut pähkinät.

Mansikat päättävät aterian. Mansikat tarjosin pelkästään tomusokerilla pölytettyinä makeahkon kuohuviinin kera.

Kommentit

    Näytä lisää

    Näitä luetaan!
    1. 1

      Maineikkaan tanssipaikan yrittäjä pelkää pakkohuutokaupan vievän lattian alta – ”Tähän on niin sielunsa antanut”

    2. 2

      BMW:n tuotanto osin pysähtynyt jo kolmessa maassa

    3. 3

      Professori: Tästä asuntovelallisten riskistä vaietaan Suomessa

    4. 4

      Irkut MC-21 teki ensilentonsa – ensimmäinen iso venäläinen matkustajakone sitten Neuvostoliiton hajoamisen

    5. 5

      Tesco-yhteistyö laajentaa S-ryhmän valikoimaa – etenkin erityisruokavalioita noudattaville

    6. 6

      AL: Taloyhtiö vastuussa leikkipaikan turvallisuudesta – vaikkei talossa edes asuisi lapsia

    7. 7

      ”Diesel on kuollut”, mutta Suomessa hinnat voivat yllättää

    8. 8

      EU siunasi Arevan pilkkomisen

    9. 9

      Suomalaisten talousluottamus huipussa – tätä se oikeasti tarkoittaa

    10. 10

      Työeläkkeelle jäi ennätysmäärä väkeä – keskieläke 1 771 euroa

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Täältä saat parhaan koron talletukselle – ”On houkuteltava asiakkaita”

    2. 2

      Työeläkkeelle jäi ennätysmäärä väkeä – keskieläke 1 771 euroa

    3. 3

      Professori: Tästä asuntovelallisten riskistä vaietaan Suomessa

    4. 4

      Irkut MC-21 teki ensilentonsa – ensimmäinen iso venäläinen matkustajakone sitten Neuvostoliiton hajoamisen

    5. 5

      Maineikkaan tanssipaikan yrittäjä pelkää pakkohuutokaupan vievän lattian alta – ”Tähän on niin sielunsa antanut”

    6. 6

      Tesco-yhteistyö laajentaa S-ryhmän valikoimaa – etenkin erityisruokavalioita noudattaville

    7. 7

      AL: Taloyhtiö vastuussa leikkipaikan turvallisuudesta – vaikkei talossa edes asuisi lapsia

    8. 8

      Hypo: Uusi ilmiö uhkaa Suomen asuntomarkkinoilla – nollan asunnon loukku

    9. 9

      BMW:n tuotanto osin pysähtynyt jo kolmessa maassa

    10. 10

      Venäjä antoi luvan: Helsingistä saa lentää kolmeen uuteen kohteeseen – Finnair kiinnostunut reiteistä

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Professori: Tästä asuntovelallisten riskistä vaietaan Suomessa

    2. 2

      Yle: Ravintolan käsittämätön ”kokeilu” paljastui Lahdessa – kaikilla työntekijöillä palkka 0 euroa

    3. 3

      Globaali autoilmiö on jättipotti suomalaisyritykselle – isot rekrytoinnit alkavat ensi vuoden puolella

    4. 4

      Hypo: Uusi ilmiö uhkaa Suomen asuntomarkkinoilla – nollan asunnon loukku

    5. 5

      Jaakko, 36, puski läpi työttömyyden – sitten lykästi: "Tulot ovat aika lailla tuplaantuneet"

    6. 6

      Liki 60-vuotias sihteeri löysi piilotyöpaikan – viisi vinkkiä täsmähakuun

    7. 7

      Laivaopas, kirvesmies, pelikoodari... Jättiselvitys: Tällaista työtä Suomesta löytyy nyt

    8. 8

      Haluatko eläkkeelle miljonäärinä? Näin paljon sinun pitää säästää joka kuukausi

    9. 9

      Tutkimus vahvisti: suomalainen keksintö auttaa tupakoinnin lopettamisessa – kyselyjä tulvii Suomesta ja maailmalta

    10. 10

      Ehdotus: Eläkeikä pitäisi nostaa vähintään 70 vuoteen

    11. Näytä lisää