Uusiutuvalla ajoneuvotiedolla 30 000 käyttäjää

Julkaistu:

Rakenteilla olevan uuden ajoneuvoliikenteen tietojärjestelmän kaikkiaan 30000 käyttäjälle tarjottavan palvelutason hallinta on mittava haaste.

Ajoneuvohallintokeskus valmistautuu vuosille 1999– 2007 ajoittuvassa tietojärjestelmähankkeessaan suurimpiin käyttöönottoihin syksyllä 2005.

Valmiina runsaasta 20 alijärjestelmästä koostuvalla kokonaisuudella on kaikkiaan 30000 käyttäjää. Tällä hetkellä koko ajan rakentuvan uuden ajoneuvotietojärjestelmän viidellä jo käyttöönotetulla alijärjestelmällä on noin 8 000 käyttäjää.

1300 yhtäaikaistapäivittäjää

”Rekisterin ylläpitokäyttäjiä tulee valmiissa järjestelmässä olemaan noin 1300 samanaikaisesti. Lisäksi tulevat tietopalvelujen kyselyt sekä anonyymiä kansalaiskäyttöä Internetin kautta”, ajoneuvohallintokeskuksen järjestelmäasiantuntija Taru Vainio kuvasi Mercury Interactiven käyttäjäkonferenssin osanottajille rakenteilla olevan järjestelmäkokonaisuudelle asetettuja haasteita.

Mercury Interactive liittyy kokonaisuuteen sitten, että kokonaisuuden sovellusten hallintaan käytetään Mercury Interactiven Topazia tai oikeammin TietoEnatorin sen päälle rakentamaa Web-Watchia.

Hyvää vauhtia muotoutuvassa järjestelmäkokonaisuudessa vastuu on jaettu siten, että ajoneuvohallintokeskus vastaa järjestelmästä ja sen toimivuudesta. Käyttäjäorganisaatiot vastaavat omista tietoliikenneyhteyksistään sekä rekisteririetojen ylläpidosta.

Keskeisiä sovelluksia ajetaan IBM WebSphere -sovelluspalvelimilla, tietokannat pyörivät DB2-pohjalla. Asi-ointi, dokumentinhallinta ja asianohjaus hoidetaan Lotuksen Domino- ja Workflow-alustoille. Pääosin IBM:n tarjontaan kuuluvien moottorien lisäksi pääsynhallinta on samalla linjalla eli hoituu Tivoli Access Managerilla.

Väri kertoo palvelutason

”Testauksen ja palvelutason laadunvalvonnan välineissä päädyttiin vuonna 2001 kilpailutuksen jälkeen Mercury Interactiven tuotteisiin”, Taru Vainio kertoo.

Vaikka ajoneuvohallintokeskus omistaa Mercury-lisenssit, niin niiden käyttöön liittyvä osaaminen hankitaan pääsääntöisesti ulkoa.

Vasteajat nähdään nyt yhdellä silmäyksellä kokoomanäytön värikoodista: vihreä valo kertoo normaalitilanteesta, keltainen sallitusta ylityksestä hallitussa kuormitustilanteessa ja punainen vasteaikavaatimusten ylittyneen ”ilman selityksiä”.

Ajoneuvoliikenteen tietojärjestelmän ympäristössä Topaz vahvistaa Taru Vainion mukaan järjestelmätukiorganisaation reagointivalmiutta ja tiedottamiskykyä sekä osoittaa uuden järjestelmän toimivuuden tietoliikenneyhteyksistä riippumattomasti.

”Se mahdollistaa myös käyttöpalvelun valvonnan riippumattomasti, kun pitää reagoida odottamattomiin käyttöhäiriöihin, suunnitella ja toteuttaa laitteistokapasiteettiratkaisuja tai suunniteltujen käyttökatkojen kestoa.”

Jatkohaaveiksi Taru Vainio kertoo muun muassa aidon kertakirjautumisen Topaziin ajoneuvotietojärjestelmän kautta, tietoliikenneviiveiden paremman erottamisen järjestelmän sisäisestä toiminnasta, vasteaikojen todentamisen laitteistokomponenteittain, palvelujen dynaamisen yhdistelyn palveluketjuiksi sekä raportoinnin toteuttamisen.

Palko kasvattaa uutta järjestelmää

Yli 30 miljoonan euron, vuosille 1999-2007 ajoittuvan Ajoneuvohallintokeskuksen palveluprosessien kehittämisohjelman eli Palko-hankkeen tavoitteena on kuvata ja virtaviivaistaa toimintaprosessit sekä ajanmukaistaa tarvittavat operatiiviset ja hallinnolliset tietojärjestelmät.

Toiminnallisten uudistusten lähtökohtana on toimialajako rekisteröintiin ja verotukseen, ajoneuvotekniikkaan, kuljettajiin sekä tietopalvelutoimintaan. Lisäksi ajoneuvohallintokeskuksen yhteisiä prosesseja ovat sähköinen asiointi ja sidosryhmätietojen hallinta, talousjärjestelmä laskutusprosesseineen sekä henkilötietojen ylläpito muihin järjestelmiin.

Hankkeen kustannukset 220 henkilön ja 53 miljoonan euron vuosibudjetin voimin toimiva ajoneuvohallintokeskus kattaa osuudella viraston tulorahoituksesta. Merkittävimmät vuosittaiset rahoituslähteiksi ilmoitetaan julkisoikeudelliset palvelumaksut sekä nykyjärjestelmien kehityskustannusten säästöt.

Hankkeen toimittajia ovat prosessikehityksessä BearingPoint ja TietoEnator, arkkitehtuuri- ja tietojärjestelmämäärityksessä TietoEnator, projektipäällikköpalveluissa IBM Business Consulting, teknologiaintegroinnissa TietoEnator ja tietojärjestelmätoimituksissa Tieto-Enator, SysOpen ja Sofor.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  1. 1

   Luku julki ensi kertaa: Kela maksaa 65 000 kotitalouden vuokran

  2. 2

   Lehti: Kreikka alkaa verottaa Airbnb-majoittajia

  3. 3

   Ovet potkittu rikki ja huoneissa lemmikkien jätöksiä – Miten välttyä vuokralaisen tuhoilta?

  4. 4

   Nokia kiritti osakekursseja – Kesko, Valmet ja Outotec halpenivat

  5. 5

   ”Huomionarvoinen käänne”: Suomalaiset uskovat kasvun heikkenevän

  6. 6

   Deutsche Bankin ongelmat eivät hellitä

  7. 7

   Asuntojen hintakehityksessä valtavat erot – onnekas omistaa hyvältä alueelta

  8. 8

   Suomalaiset kyselyssä: Perustulo oltava niin niukka, että työtäkin on tehtävä

  9. 9

   Nokian tulos paljon odotettua parempi

  10. 10

   Kommentti: Tulot nousivat tukien varassa – siivooja-Marian tarinan pitäisi herättää koko Suomi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Luku julki ensi kertaa: Kela maksaa 65 000 kotitalouden vuokran

  2. 2

   Ovet potkittu rikki ja huoneissa lemmikkien jätöksiä – Miten välttyä vuokralaisen tuhoilta?

  3. 3

   Nokian tulos paljon odotettua parempi

  4. 4

   Asuntojen hintakehityksessä valtavat erot – onnekas omistaa hyvältä alueelta

  5. 5

   Matkailijat rynnivät Suomeen –”Ihmiset arvostavat luontoa ja elämyksiä”

  6. 6

   Nokian osake kovassa kirissä pörssissä

  7. 7

   Suomalaiset kyselyssä: Perustulo oltava niin niukka, että työtäkin on tehtävä

  8. 8

   Deutsche Bankin ongelmat eivät hellitä

  9. 9

   Nokian osake kallistui ennen torstain tulosjulkistusta

  10. 10

   Britannia teki historiallisen päätöksen: kieltää uudet bensiini- ja dieselautot

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Katso, oletko rikas vai köyhä – tämän verran keskimääräinen suomalainen omistaa

  2. 2

   Tiedätkö, mitä oikeasti omistat? Syöpäsairaalla vaimolla oli käyttöoikeus muistisairaan miehensä tilille – maistraatti iski väliin

  3. 3

   Katso, kuinka arvokas kesämökkisi voi olla – kuntalista kertoo hinnat eri puolilla Suomea

  4. 4

   Sulatejuustokiista! Ratsastaako Lidl tunnetun tuotemerkin maineella?

  5. 5

   Kommentti: Tulot nousivat tukien varassa – siivooja-Marian tarinan pitäisi herättää koko Suomi

  6. 6

   Eläkkeelle ”armahdettu” Helena, 61, pettyi ostaessaan matkalippua: ”Olen täysin toisarvoisessa asemassa”

  7. 7

   Tiedätkö, mitä omaisuudellesi tapahtuu? 10 tärkeää neuvoa, joilla turvaat oman ja läheistesi talouden

  8. 8

   Luku julki ensi kertaa: Kela maksaa 65 000 kotitalouden vuokran

  9. 9

   Pankilta ikävä yllätys espoolaismiehelle: kortti vanhenee yllättäen – ja todella huonoon aikaan

  10. 10

   Näin paljon rahaa suomalaisella on keskimäärin tilillä – löytyykö sinulta tämä summa?

  11. Näytä lisää