Luova hulluus strategia työn tueksi

Ideointimenetelmät mallintuvat järjestelmiksi

Liiketoimintaa ohjaavilla bisnes intelligence -järjestelmillä järjestellään menneisyydestä peräisin olevaa talous- ja tuotantotietoa. Tietokoneavusteisen luovuuden järjestelmät tekevät samaa, mutta tulevaisuuteen tähtäävien uusien ideoiden kanssa.

”Intuitiivisella tiedolla pitäisi pystyä leikkimään ihan samalla tavoin kuin faktadatalla. Alueen menetelmien ja tietojärjestelmien pitäisi olla korkeakouluissa ihan samalla tavalla opetuksen sekä tutkimuksen ja kehittämisen kohteena”, toimitusjohtaja Tapani Savolainen sanoo.

Tapani Savolainen on viime vuosituhannella rankattu jopa käsitteen ”tietokoneavusteinen luovuus” (computer aided creativity) isäksi. Hänen ja vaimonsa Ulla-Maijan perheyritys CAC Research Oy palkittiin vuonna 1993 Cebit-tietotekniikkamessuilla 500 ohjelmistoyrityksen joukosta voittajaksi Idegen-ohjelmistosta.

Minne hävisi Idegen?

”Vuosina 1993–97 ohjelmaa meni kaikkiaan noin 7 000 kappaletta yli 20 maahan. Muun muassa Suomen noin 10 000 johtajasta yli kymmenen prosenttia on hankkinut sen”, Savolainen kertoo.

Idegen tuntuu hävinneen ohjelmistomarkkinoilta niin perusteellisesti, että siitä ei Internetin hakukoneillakaan löydä kuin vuosia vanhoja jälkiä. ”Kun lähdin kolmeksi vuodeksi Sveitsiin kansainväliseen alan tutkimusprojektiin pääkoordinaattoriksi, niin Idegen jäi sivuosaan”, Savolainen sanoo.

Nyt Tapani Savolainen on mukana kehittämässä ideoiden tuottamista, keruuta ja analysointia NET-pohjaiseksi järjestelmäksi intra- ja extraneteihin 7 Days Academy Oy:n yhtenä perustajaosakkaana. Kumppanina yrityksellä on konsultointi- ja valmennusyritys Innotiimi.

Internet-hypen Rytkönen ohjaimissa

7 Days Academy perustettiin viime vuonna kehittämään ideointiprosessia systematisoivia menetelmiä ja järjestelmiä. Savolainen oli alussa konsultointiin keskittyneen yrityksen toimitusjohtaja.

Viime syksynä toimitusjohtajana aloitti DLC-Saunalahti-Jippii-reittiä pitkin internet- ja mobiilihypen kokenut Juha Rytkönen, jonka johdolla on keskitytty ohjelmiston kehittämiseen.

Syksyksi markkinoille kaavaillun uuden orchidea-järjestelmän client-puolen pohjana on viime vuonna Borland-pohjalle konsultoinnin apuvälineeksi rakennettu Idegen++ -ohjelmisto, jota ensimmäiset asiakasyritykset, muun muassa E.on Finland, ovat jo ehtineet ottaa käyttöön.

Uudessa järjestelmässä on luvassa puhtaan ideoinnin ja tuotettujen ideoiden analysoinnin lisäksi muun muassa ”pärstäkertoimen” haittavaikutusten vähentämistä sekä toisaalta erilaisia ratkaisuja palkitsemisen tueksi.

Hiljainen tieto irtiorganisaatiosta

Toinen tuore suomalainen ohjelmistoratkaisu muun muassa ideoiden keräämiseen ja analysointiin yrityksen tai muun organisaation strategiatyön tueksi löytyy vuonna 2000 perustetun Fountain Parkin työkalupakista.

Yrityksen perustajapartnereihin ja it-taustaisena (muun muassa TietoEnator) kuuluva Pekka Ylisirniö spin-offasi vuoden vaihteessa Fountain Parkista ActiveInspire-yrityksen, ”joka kehittää ja toimittaa verkkopohjaisia työkaluja organisaatioiden strategiaprosesseihin”.

”ActiveInspiren Weak Signals -työkalu pohjautuu Fountain Parkissa kehitettyyn tuotteeseen, jota on käytetty monenlaisissa hankkeissa, joissa on saatu muutokseen liittyvää syvällisempääkin informaatiota esille”, Ylisirniö kertoo.

Tavoitteena on saada ensimmäinen yrityksen niin sanottua hiljaista tietoa (tacit) hanskaava whole product-strategiasofta valmiiksi tämän vuoden puolella.

Palaverirönsytjärjestykseen

Jonkin verran samoilla hiljaisen tiedon ja rönsyilevän ideoinnin systematisoinnin markkinoilla on jo useita vuosia kauemmin ehtinyt toimia Viloke Oy cAme-järjestelmineen.

Vuonna 1995 perustetun yrityksen tuotteen alkuperäisenä ideana oli ohjelmisto, jolla hallitaan kokousten valmistelu, läpivienti ja pöytäkirja yhtenä saumattomana prosessina. Ideaa käyttöliittymälle kehitettiin yhdessä Innotiimin kanssa.

1997–98 cAmea kehitettiin Citrix/Winframe-pohjaiseksi, mutta jo 1999 tehtiin päätös siirtyä puhtaasti palvelinpohjaisuuteen nettiselain asia-kasohjelmistona. Asiakkaiksi on tällä vuosituhannella saatu muun muassa Finpro ja TeliaSonera.

Toimitusjohtaja Mika Kolben mukaan tänä vuonna versioon 6.0 pääsevän J2EE-pohjaisen cAmen jatkokehitykselle haaste ei ole tekninen vaan käyttäjiin kohdistuva : ”kehittää tuotetta ja sen käyttöliittymää yhä helpommaksi”.

”Tavoite on tarjota asiakkaille selkeä vaihtoehto sähköpostin sijaan kaikkiin niihin työtehtäviin, missä tarvitaan tiedon ideointia, keruuta, soveltamista ja aitoa vuorovaikutusta, joka on todella irti ajasta ja paikasta.”Käsitteet

Bi, business intelligence, liiketoiminnan ohjaustieto: liikkeenjohdon tiedontarpeita palveleva ja päätöksentekoa tukeva järjestelmä, jonka avulla eri lähteistä kerätty tieto yhtenäistetään ja muokataan hyödynnettäväksi liiketoiminnan ohjauksessa.

Cac, computer aided creativity, tietokoneavusteinen luovuus; ideoiden, heikkojen signaalien ja vastaavan intuitiivisen tai "hiljaisen tiedon” keräämiseen ja kehittämiseen ja sen analysointiin tarkoitetut tietojärjestelmät.Ideoita liikkeelleja järjestykseen

w www.7daysacademy.fi

w www.activeinspire.com

w www.fountainpark.com

w www.came.fi

w www.innovationtools.com

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  1. 1

   Kodin viemäri tukkeutui ja vesi nousi lattialle – asiakas hämmästyi, kun vakuutus ei korvannut

  2. 2

   Hovioikeus: Mietojen alkoholijuomien kotiinkuljetusta ei voinut kieltää

  3. 3

   Reipas ralli jatkuu pörsseissä – pankkiosakkeet pomppasivat

  4. 4

   Lehto Groupin merkittävät omistajat aikovat myydä osakkeitaan

  5. 5

   Kun ero tuli, miehellä oli 10 miljoonaa ja vaimolla kymppitonni – Ero voi viedä perintömökin tai elämäntyön

  6. 6

   ”Ääritunnelmat” vaihtuivat helpotukseen – pitkät korot voivat nousta ja euro vahvistua

  7. 7

   OP ja Fortum rakentavat yhdessä latauspisteitä sähköautoille

  8. 8

   Opecilta odotetaan uusia tuotanto­rajoituksia – öljyn hinta nousussa

  9. 9

   Pääekonomisti: Ranskan päätöksillä paljon väliä suomalaisille

  10. 10

   Italian luottoluokituksen lasku ei ollut yllätys – ”Ongelmat ovat vielä edessä ja ratkeamatta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kodin viemäri tukkeutui ja vesi nousi lattialle – asiakas hämmästyi, kun vakuutus ei korvannut

  2. 2

   Kun ero tuli, miehellä oli 10 miljoonaa ja vaimolla kymppitonni – Ero voi viedä perintömökin tai elämäntyön

  3. 3

   ”Toiselle loppusiivoukseksi riittää, että imuroi huoneen keskeltä”

  4. 4

   Lehto Groupin merkittävät omistajat aikovat myydä osakkeitaan

  5. 5

   Näkökulma: Ranska pelaa kovien panosten talousrulettia

  6. 6

   Hovioikeus: Mietojen alkoholijuomien kotiinkuljetusta ei voinut kieltää

  7. 7

   Jopa 15 000 euron lisätulot vuodessa – näin mökillä voi tienata

  8. 8

   Puhelimet pois turisteilta – tässäkö Suomen uusi matkailuvaltti?

  9. 9

   Tällainen on keskimääräinen asuntolaina – onko sinulla enemmän vai vähemmän?

  10. 10

   Pelot helpottivat – kulta halpeni vauhdilla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pankkia vaihtamalla voi säästää yli tuhat euroa vuodessa

  2. 2

   Ruotsissa kokeiltiin 6 tunnin työpäivää täydellä palkalla – näin kävi rahanmenon

  3. 3

   Kun ero tuli, miehellä oli 10 miljoonaa ja vaimolla kymppitonni – Ero voi viedä perintömökin tai elämäntyön

  4. 4

   ”Vaahto valui alas mäkeä aamulla” – näin vuokramökeillä rellestetään

  5. 5

   Kesko sulkee 42 Siwaa ja Valintataloa ja avaa 8 K-Marketia – katso lista kaupoista

  6. 6

   Tällainen on keskimääräinen asuntolaina – onko sinulla enemmän vai vähemmän?

  7. 7

   Suomalaisille myyty tuhansia litroja väärennettyä moottoriöljyä

  8. 8

   Kodin viemäri tukkeutui ja vesi nousi lattialle – asiakas hämmästyi, kun vakuutus ei korvannut

  9. 9

   Talo sai kuntotarkastajalta puhtaat paperit – kauppojen jälkeen synkät epäilykset heräsivät

  10. 10

   1500 ihmistä aikoo lakkoilla torstaina – ”Haluamme lähettää viestin hallitukselle, että tämä ei käy”

  11. Näytä lisää