Korkojen aikakausi lähestyy

Yksi pääsky ei tee kesää, eikä yhden kuukauden kestänyt normaali työllisyyden kasvu ja hintojen nousu Amerikassa liioin tarkoita, että Yhdysvaltain keskuspankki olisi haudannut pelkonsa taloudellisesta pahoinvoinnista ja deflaatiosta. Mutta tulee aika, jolloin maailman korkotaso alkaa jälleen nousta keskuspankkien valmistautuessa torjumaan ylöspäin hiipivää inflaatiota.

Kun tuo hetki koittaa – tapahtuipa se tänä keväänä, vuonna 2005, 2006 tai 2007 – Yhdysvallat ja globaali talous joutuvat kohtaamaan uudenlaisia taloudellisen haavoittuvuuden pisteitä. Nämä heikot kohdat heijastavat kolmen viime vuoden aikana koettua menestystä, rahatalouden elvytyksen käyttämisessä tuotannon laskun patoamiseen ja työttömyyden hillitsemiseen.

Lyhytaikaiset korot ovat hämmästyttävän alhaalla: euroalueella vain kahdessa prosentissa, Yhdysvalloissa yhdessä ja Japanissa nollassa prosentissa. Ekspansiivinen rahapolitiikka on ollut menestyksekästä, mutta vain siksi, että se on ajanut korkotason historiallisen alas ja sijoittajat on saatu vakuuttumaan siitä, että lainakustannukset säilyvät nykytasollaan vielä pitkään.

Rahatalouden elvytyksen merkittävin seuraus on ollut varallisuushintojen nousu: mikä tahansa voittoa, osinkoa tai korkoa tuottava muuttuu huomattavasti houkuttelevammaksi ja arvokkaammaksi rahassa mitattuna, kun korot ovat erittäin alhaalla ja kun niiden odotetaan siellä myös pysyvän. Tämä selittää kuilun, joka erottaa toisistaan yhtäältä kiinteistöjen nykyiset hinnat USA:ssa, osakkeiden hinnat New Yorkissa, Lontoossa ja Frankfurtissa. Korko-odotukset selittävät pitkäaikaisten obligaatioiden hinnat kaikkialla maailmassa ja toisaalta sen, millainen niiden perusarvon voitaisiin tavanomaisissa oloissa odottaa olevan.

Mitä siis tapahtuu, kun keskuspankit alkavat nostaa korkoja? Vuonna 1994 lyhyiden korkojen kohoaminen johti pitkien korkojen nousuihin ja pitkäaikaisten obligaatioiden hinnanlaskuihin. Pitkien korkojen nousut olivat vähintään kaksinkertaisia suhteessa siihen, mitä tuon ajan taloustieteelliset standardimallit ennustivat. Lisäksi korot nousivat huomattavasti enemmän maailman syrjäisissä kehittyvissä talouksissa kuin teollisuusmaiden ydinjoukossa.

Näin ollen ensimmäinen meitä uhkaava huolenaihe vuodesta 2005 alkaen, jolloin maailman korkotaso kaikkien todennäköisimmin nousee, on uusi rahoituskriisien aalto nousevilla markkinoilla. Meksikon, Brasilian, Turkin, Argentiinan, Korean, Malesian ja Thaimaan kaltaisten maiden kohdalla 1990-luvun aikakirjat osoittavat, että korkoerot voivat kasvaa ja pääomavirrat muuttaa suuntaa hämmästyttävän nopeasti riippumatta siitä, kuinka suotuisassa valossa Kansainvälisen valuuttarahaston virkamiehet ja suurimpien pankkien analyytikot maan politiikkaa arvioivat.

Nousevien markkinoiden korkoerot ovat nyt epätavallisen pienet. Yhdysvaltoihin suuntautuvia virtoja lukuun ottamatta kansainväliset rahavirrat eivät ole vielä saavuttaneet tasoa, joka liitetään pörssikuplan järjettömään ylenpalttisuuteen. Näin voi vielä käydä ennen kuin korot alkavat nousta. Tämä on hälyttävä mahdollisuus, eikä kenenkään pitäisi yliarvioida kansainvälisten rahoitusvirtojen vakautta, kuten 1990-luku opetti.

Toinen vaara kumpuaa varallisuushintojen korkeasta tasosta teollisuusmaiden ydinjoukossa. Yhdysvaltain keskuspankissa vallitseva ajattelutapa – jonka kannattajiin itse kuulun – näyttää olevan, että vallankumous informaatioteknologian alueella jatkuu, Yhdysvaltain potentiaalisen tuotannon kasvuvauhti pysyy erittäin korkeana ja tuotantokuilu on näin muodoin suhteellisen suuri. Tämä merkitsee, että korkojen on kenties pysyttävä matalina vielä varsin pitkään.

Lisäksi luottamus Yhdysvaltain keskuspankkiin on varsin korkealla, ja viimeisetkin jäännökset 1970-luvun inflaatioriskibonuksesta on puserrettu ulos korkoprosenteista. Tämän seurauksena korkotaso tulee pysyttelemään matalana 1980- ja 1990-luvun normein mitattuna vielä senkin jälkeen, kun tuotanto palaa potentiaaliselle tasolleen.

Kaikki tämä merkitsee tietenkin hyviä uutisia niille, jotka omistavat varallisuusarvoja, kuten pitkäaikaisia obligaatioita, osakkeita tai kiinteistöjä. Itse asiassa korkojen alentamisen tavoitteena oli nimenomaan pitkän aikavälin varallisuushintojen korottaminen, tarjoaahan arvopaperien omistajien ja erityisesti kiinteistönomistajien rikastuttaminen kiihokkeen kulutukseen.

Huonot uutiset ovat kuitenkin siinä, että vaikka korkojen odotetaan pysyvän alhaalla jonkin aikaa, ne eivät pysy näin alhaalla loputtomiin. Ja kun korot nousevat, varallisuushinnat laskevat. Juuri tällaisina ajanjaksoina – eritoten varallisuusarvojen laskiessa nopeasti ja tuntuvasti – näemme, kuinka hyvin keskuspankkimme kykenevät suoriutumaan tärkeimmästä tehtävästään: rahoituksellisen epävakauden vähentämisestä ja taloudellisen vakauden edistämisestä.

Tällaisina ajanjaksoina näemme myös, kuinka suuri osa pitkäaikaisten obligaatioiden, kiinteistöjen tai osakkeiden omistajista pitää näitä varallisuusarvoja hallussaan siksi, että niiden hinnat ovat kohonneet useiden viime vuosien ajan eikä suinkaan siksi, että he pitäisivät niiden nykyhintoja houkuttelevina reaalitaloudellisin perustein. Päätöksentekijöiden kannalta kysymys on ratkaiseva, sillä ihmiset, jotka ostivat pitkäaikaisia varallisuusarvoja aikana, jolloin niiden hinnat näyttivät jatkuvasti kohoavan, myös myyvät heti, kun hinnat näyttävät muuttavan suuntaa. Erityisesti Yhdysvaltain kauppataseen vaje on vaarassa muodostua jättiläismäiseksi epävakauden lähteeksi, jos pitkän aikavälin varallisuushinnat putoavat merkittävästi.

Ainakin maailman talouspolitiikasta päättäviä odottavat haasteet ovat useiden seuraavien vuosien aikana varsin erilaiset kuin ne vaatimukset, joita he ovat joutuneet käsittelemään Nasdaqin kuplan puhkeamisen jälkeen. Inflaation riskit eivät ole todennäköisesti niin tuhoisia kuin tuottavuuden romahtamisesta ja deflaatiouhasta aiheutuvat vaarat. Mutta kuten 1990-luku meille opetti, tämä ei suinkaan tarkoita, että tulevia haasteita olisi helpompi käsitellä.

Kirjoittaja on kansantaloustieteen professori Kalifornian yliopistossa Berkeleyssa ja Yhdysvaltain entinen apulaisvaltiovarainministeri.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  1. 1

   Perintövero voi iskeä ankarasti – katso 7 vinkkiä, joilla voit pienentää maksuja

  2. 2

   Uusi tulorekisteri otetaan käyttöön – mahdollistaa reaaliaikaisen verotuksen

  3. 3

   Lähdössä reissuun? Mieti minä päivänä tankkaat

  4. 4

   Näkökulma: Tästä syystä talouskasvu on vahvistunut edes vähän

  5. 5

   Sijoitusneuvonnassa ihmisellä ja robotilla on samat säännöt – mutta kumpi on luotettavampi?

  6. 6

   Yrittäjäperheen Joel Harkimo rynnistää politiikkaan – ”Joskus toivon, että olisin enemmän kuin isä”

  7. 7

   Katso miten muut arvostavat työtäsi

  8. 8

   Analyysitoimisto varoittaa: ”Nousukausi ei kestä pitkään”

  9. 9

   Verohallinto: Vastikkeeton talkooruoka edelleen verotonta, makkarametreissä muistettava kohtuullisuus

  10. 10

   Viro korottaa oluen veroa 65 % – raittiusjärjestöstä Suomen uusi viinalaki tarpeeton

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yrittäjäperheen Joel Harkimo rynnistää politiikkaan – ”Joskus toivon, että olisin enemmän kuin isä”

  2. 2

   Perintövero voi iskeä ankarasti – katso 7 vinkkiä, joilla voit pienentää maksuja

  3. 3

   Uusi tulorekisteri otetaan käyttöön – mahdollistaa reaaliaikaisen verotuksen

  4. 4

   Näkökulma: Tästä syystä talouskasvu on vahvistunut edes vähän

  5. 5

   Lähdössä reissuun? Mieti minä päivänä tankkaat

  6. 6

   Näistä merkeistä tiedät, ettet rikastu koskaan

  7. 7

   Sijoitusneuvonnassa ihmisellä ja robotilla on samat säännöt – mutta kumpi on luotettavampi?

  8. 8

   Rauman telakka sai ison tilauksen puolustusvoimilta

  9. 9

   Sadat ovat saaneet ajokortin reilulla tonnilla – ”Tulokset näyttävät hyviltä”

  10. 10

   Nordean pääanalyytikko: ”Yksin Trump voi aiheuttaa lähinnä harmia”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näistä merkeistä tiedät, ettet rikastu koskaan

  2. 2

   Perintövero voi iskeä ankarasti – katso 7 vinkkiä, joilla voit pienentää maksuja

  3. 3

   Kodin viemäri tukkeutui ja vesi nousi lattialle – asiakas hämmästyi, kun vakuutus ei korvannut

  4. 4

   Sijoittajat tulppana asuntomarkkinoilla – ”Yksi varasi 20 asuntoa”

  5. 5

   Eurojackpot-voitolla on kolme jakajaa – Epäuskottava sopimus voisi lohkaista siitä jättiverot

  6. 6

   Uskomus kalliista bensasta elää Suomessa – näin asia oikeasti on

  7. 7

   Kun ero tuli, miehellä oli 10 miljoonaa ja vaimolla kymppitonni – Ero voi viedä perintömökin tai elämäntyön

  8. 8

   Jopa 15 000 euron lisätulot vuodessa – näin mökillä voi tienata

  9. 9

   Maailman kallein lääke vedetään pois markkinoilta

  10. 10

   Uusi tulorekisteri otetaan käyttöön – mahdollistaa reaaliaikaisen verotuksen

  11. Näytä lisää