Sammon Ihamuotila: Verouudistus tärvelee pörssiyhtiöiden kurssit

Ketjuverotus ja osinkoverotus vähentävät sijoittajien kiinnostusta suomalaisiin osakkeisiin, mikä laskee kursseja. Samalla pienten ja keskisuurten yritysten kasvumahdollisuudet heikkenevät ja niistä tulee yritysostojen kohteita.

Sammon pankkitoiminnan toimitusjohtaja Mika Ihamuotila arvostelee kovin sanoin loppusuoralle edennyttä hallituksen yritysverouudistusta. Hän arvioi, että osinkoverotuksen kiristymisen vuoksi suomalaiset suursijoittajat vähentävät merkittävästi omistuksiaan keskisuurissa ja pienissä pörssiyhtiöissä. Kun sijoittajakiinnostus laskee, myös pörssiyhtiöiden kurssit vajoavat vääjäämättä.

Ihamuotilan mukaan niin hallitus kuin myös julkinen keskustelu ovat sivuuttaneet kokonaan, millaisia laajempia vaikutuksia paljon kohutulla verouudistuksella on suomalaisten pörssiyhtiöiden markkina-arvoihin ja sitä kautta reaalitalouteen.

– Hallitus ei ymmärrä, miten tärkeitä pörssiyhtiöiden arvot ovat Suomen taloudelle, sanoo Ihamuotila.

Hän muistuttaa, että suomalaisen kansantalouden moottoreina toimiville pörssiyhtiöille – ei siis vain niiden omistajille – korkea markkina-arvo on olennaisen tärkeä toimintaväline. Mitä arvokkaampi yhtiö on, sitä paremmat edellytykset sillä on kasvaa ja laajentua.

– Kun suomalaisen yrityksen pörssiarvo on korkea, se pystyy ostamaan vaikkapa ulkomaisia toimijoita omilla osakkeillaan. Jos taas arvo on matala suhteessa alan kansainvälisiin toimijoihin, omaa osaketta ei pysty hyödyntämään. Omien osakkeiden käyttö on nykyisin yhä olennaisempi laajentumisen väline. Pelkällä käteisellä ja voittovaroilla ei pysty kasvamaan.

”Suomalaisosakkeet ovat jo nyt halvempia”

Ihamuotila arvioi verouudistuksen iskevän varsinkin pörssin pienten ja keskisuurten yritysten arvoihin. Finanssimiehen logiikka on tiukan selkeä.

Keskisuurten yritysten suurimpia omistajia ja näin myös tärkeimpiä arvonmäärittäjiä ovat suomalaiset institutionaaliset sijoittajat. Pienten yritysten tärkein omistajaryhmä taas ovat yksityishenkilöt. Koska näiden omistajaryhmien osinkoverotus on kiristymässä, niiden kiinnostus suomalaisiin osakkeisiin heikkenee dramaattisesti.

Sijoittajat alkavat Ihamuotilan mukaan takuuvarmasti etsiä rahoilleen vaihtoehtoisia maaleja esimerkiksi verokohtelultaan lievemmistä velkakirjoista, rahastoista sekä ulkomaisista sijoituskohteista.

Kun instituutioiden eli lähinnä vakuutusyhtiöiden ja pankkien kiinnostus hiipuu, keskisuurten pörssiyhtiöiden osakkeiden vaihto vähenee ja kurssit putoavat. Samalla tavalla käy Ihamuotilan mukaan pörssin kymmenille pienyhtiöille piensijoittajien käyttäytymisen vuoksi.

– Jo nyt suomalaisosakkeet ovat eri syistä johtuen suhteellisesti 20–25 prosenttia halvempia kuin kuin ruotsalaiset, keskieurooppalaiset ja amerikkalaiset osakkeet. Yritysverouudistus lisää entisestään tätä arvostuseroa.

”Suomalaisista tuleeyrityskauppojen kohteita”

Pörssin muutamaa kymmentä suuryritystä verouudistus ei arvonäkökulmasta juuri hetkauta. Niiden omistuksesta suurin osa on ulkomailla ja markkina-arvo määräytyy ulkomaisten sijoittajien kiinnostuksen mukaan. Mutta valtaosa pörssiyhtiöistä on siis riippuvainen suomalaisten sijoittajien kiinnostuksesta.

Tätä suhdetta ei Ihamuotilan mukaan pitäisi verouudistuksella mennä tärvelemään.

– Kun suomalaisyhtiöiden arvo laskee verouudistuksen vuoksi, niiden kontrollointi- ja laajenemismahdollisuudet heikkenevät. Käy pikemminkin päinvastoin: ulkomaiset yritykset voivat ostaa entistä helpommin suomalaisia yrityksiä. Suomalaisista tulee yrityskauppojen ostokohteita.

Ihamuotila arvioi, että verouudistus tuntuu myös listautumisinnossa. Yritykset ja yrittäjät joutuvat miettimään uudestaan pörssiin menon mielekkyyttä arvonkehityksen ja pörssiyhtiöiden kireämmän osinkoverotuksen kautta.

”Ketjuverotuson estettävä”

Suomen Pankkiyhdistyksen puheenjohtajaksi juuri valittu Mika Ihamuotila ja finanssiala puhuvat tietysti myös omassa asiassaan. Kun hallitus laittaa osingot verolle, se vie suurten sijoittajien tuloja.

Erityisesti alaa kaihertaa ja sijoitushaluja suomalaisosakkeisiin vie niin sanottu ketjuverotus. Kun esimerkiksi vakuutusyhtiö omistaa suomalaisia pörssiosakkeita, se maksaa verouudistuksen jälkeen saamistaan osingoista veroja, ja kun vakuutusyhtiön omistaja saa näistä tuloista kertyneitä osinkoja, hänkin maksaa veroja. Raskaimmassa vaihtoehdossa osingonsaaja maksaa vielä päälle varallisuusveroakin.

– Pankeilta ja vakuutusyhtiöiltä tämä ketjuverotus pitäisi poistaa niin, että osingonsaajaa verotettaisiin vain yhteen kertaa, lähettää Ihamuotila terveisiä hallitukselle ja eduskunnalle.

Ajankohta terveisille on otollinen, sillä yritysverouudistuksen pitäisi tulla hallituksen käsittelyyn viikon sisällä.

Häneltä lähtee selvä viesti poliitikoille myös piensijoittajien puolesta: kun osingot menevät nyt verolle, yksityishenkilöiden varallisuusvero pitäisi poistaa. Ja jos sitä ei poisteta, eri sijoitusmuotoja pitäisi varallisuusverossa kohdella tasavertaisesti. Samalla verorasitusta pitäisi lieventää nostamalla verovapaiden osinkojen määrää nykyisen ehdotuksen 30 prosentista esimerkiksi 50 prosenttiin.

”Viesti ei näytämenevän perille”

Ihamuotilan mukaan Sampo on käynyt yritysverouudistuksesta jatkuvasti keskustelua poliitikkojen kanssa ja yrittänyt tuoda alan näkemyksiä esille. Valtio on Sammon suurin omistaja.

– Viesti ei näytä menevän perille. On vaikea arvioida, tapahtuuko hallituksen ja eduskunnan käsittelyssä enää muutoksia veroehdotukseen.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  1. 1

   Perintövero voi iskeä ankarasti – katso 7 vinkkiä, joilla voit pienentää maksuja

  2. 2

   Lähdössä reissuun? Mieti minä päivänä tankkaat

  3. 3

   Uusi tulorekisteri otetaan käyttöön – mahdollistaa reaaliaikaisen verotuksen

  4. 4

   1669 e/kk – katso 20 vähiten tienaavaa ammattia

  5. 5

   Näkökulma: Tästä syystä talouskasvu on vahvistunut edes vähän

  6. 6

   Sijoitusneuvonnassa ihmisellä ja robotilla on samat säännöt – mutta kumpi on luotettavampi?

  7. 7

   Talvivaaran yhtiökokous antoi hallitukselle antivaltuutuksen

  8. 8

   Lehti: Coca-Colan vitamiinivesi on lähinnä sokerivettä

  9. 9

   Huijarin vedättämät sijoittajat saavat miljoonakorvaukset

  10. 10

   3111 e/kk – siinä on suomalaisen kokonaisansio

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yrittäjäperheen Joel Harkimo rynnistää politiikkaan – ”Joskus toivon, että olisin enemmän kuin isä”

  2. 2

   Perintövero voi iskeä ankarasti – katso 7 vinkkiä, joilla voit pienentää maksuja

  3. 3

   Näkökulma: Tästä syystä talouskasvu on vahvistunut edes vähän

  4. 4

   Uusi tulorekisteri otetaan käyttöön – mahdollistaa reaaliaikaisen verotuksen

  5. 5

   Lähdössä reissuun? Mieti minä päivänä tankkaat

  6. 6

   Sijoitusneuvonnassa ihmisellä ja robotilla on samat säännöt – mutta kumpi on luotettavampi?

  7. 7

   Näistä merkeistä tiedät, ettet rikastu koskaan

  8. 8

   Rauman telakka sai ison tilauksen puolustusvoimilta

  9. 9

   Eduskunta hyväksyi taksiliikenteen avaamisen kilpailulle

  10. 10

   Nordean pääanalyytikko: ”Yksin Trump voi aiheuttaa lähinnä harmia”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näistä merkeistä tiedät, ettet rikastu koskaan

  2. 2

   Perintövero voi iskeä ankarasti – katso 7 vinkkiä, joilla voit pienentää maksuja

  3. 3

   Kodin viemäri tukkeutui ja vesi nousi lattialle – asiakas hämmästyi, kun vakuutus ei korvannut

  4. 4

   Sijoittajat tulppana asuntomarkkinoilla – ”Yksi varasi 20 asuntoa”

  5. 5

   Eurojackpot-voitolla on kolme jakajaa – Epäuskottava sopimus voisi lohkaista siitä jättiverot

  6. 6

   Uskomus kalliista bensasta elää Suomessa – näin asia oikeasti on

  7. 7

   Maailman kallein lääke vedetään pois markkinoilta

  8. 8

   Uusi tulorekisteri otetaan käyttöön – mahdollistaa reaaliaikaisen verotuksen

  9. 9

   277 miljoonan euron kohtalo ratkeaa Helsingissä torstaina klo 14 – ”vastuu myös Suomen valtiolla”

  10. 10

   Alkaako Suomessa pyöriä kaljatakseja? Ministeriö: Tätä se edellyttäisi

  11. Näytä lisää