Parsatpinoon

Julkaistu:

Ruoka:Parsa on kevään ensimmäisiä herkkuja. Siitä voi myös koota kokonaisen menun.
Parsa on ensimmäisiä kevään herkkuraaka-aineita. Monikäyttöinen parsa on parhaimmillaan keitettynä voisulan kera nautittuna. Parsasta voi koota kokonaisen menun ja valmistaa erilaisia ruokalajeja.

Parsa ei ole kovin viiniystävällistä, joten oikeiden lisäkkeiden valinta muokkaa kokonaisuutta viinille sopivammaksi.

Parsaa on kaupan valkoisena ja vihreänä. Mullatusta penkistä saadaan valkoista parsaa. Kun parsan antaa kasvaa maan päälle, se muuttuu auringon valon vaikutuksesta vihreäksi. Parsa, joka on nähnyt ensimmäiset valonsäteensä sävyttyy ensin hieman violetin väriseksi. Tämä ns. violetti parsa on hyvin arvokasta ja harvemmin Suomessa saatavana.

Parsa valmistetaan usein keittämällä. Siitä saa myös maukkaita keittoja, muhennoksia tai gratiineja. Parsan voi tarjota myös kylmänä kevyesti marinoituna.

Parsa sopii mietojen kala ja liharuokien lisäkkeeksi.

Tarjosin menussani kahta parsaruokaa. Aloitin moussella, jonka seurana tarjosin kylmäsavulohta. Lohi paransi Wolfbergerin Rieslingin sopivuutta hennon moussen kumppanina. Parsa jatkoi aterialla lämpimänä väliruokana. Parhaimmillaan parsa on keitettynä voisulan ja juustolastujen kera tarjottuna. Voi ja juusto toimivat linkkinä Pfaffenheimin Pinot Blanciin. Molemmat elsassilaiset ovat esimerkillisiä parsaviinejä.

Olisin voinut jatkaa parsateemalla ja suunnitella pääruoaksi parsaa joko pääraaka-aineena tai sitten lisukkeena. Valitsin kuitenkin kevyen viiriäiset ja toisen kevään herkun eli huhtasienen. Viiriäinen vaalealihaisena mietona lintuna sopii hyvin joko hyvin kevyen punaviinin tai sitten runsaan valkoviinin seuraan.

Beringerin California Sauvignon Blanc täydensi mukavasti viiriäisen ja aromikkaan huhtasienen yhdistelmää. Viini kesti hyvin voissa paistetun ruoan, muttei myöskään peittänyt kokonaisuutta omalla rypäleelle tyypillisellä intensiivisyydellään. Huhtasienet kevensin paistamalla ne perunalohkojen kanssa.

Juuston ystävänä tungin tähänkin ateriaan juustoa. Eli Beringeriin sopivaa juustoa hakiessani päädyin upeaan ranskalaiseen Tomme de Chèvre -juustoon. Juusto on kittipintainen vuohenmaidosta valmistettu Tomme. Kyseinen juuston kanssa voi nauttia niin punaista kuin valkoistakin viiniä. Beringer ja Tomme olivat hyvin harmoninen yhdistelmä.

Jälkiruoaksi tein klassisen Nougat Glacén. Nimi kuulostaa hienolta, mutta kyseessä on oikeastaan nougatjäädyke. Se valmistetaan usein karamellisoidussa sokerissa pyöritellyistä manteleista. Tällä kertaa käytin hyvin voimakkaan vihreää pistaasia. Näin jäädyke sai kauniin värin. Makea jäädyke vaatii makean viinin. Usein valitsen niiden tilojen viinejä, joissa olen itsekin vieraillut. Muutaman vuoden takainen Tokajinmatka toi mieleen Hetszölön viinit.

Kuuden puttonyoksen tokaji on arvokas viini. En kuitenkaan pidä hintaa kovana nähtyäni viinitilalla parven mummoja sormin keräämässä rypäletertuista jalohomeen kyllästämiä rypäleitä tämän "kuninkaiden viinin" valmistukseen. Yhdistelmä toimi arvatenkin hyvin.

Kommentit

    Näytä lisää

    Näitä luetaan!
    1. 1

      Vannetukku teki rikosilmoituksen Nokian Renkaista

    2. 2

      Tutkimus: Ihminen alkaa inhota työtään 35-vuotiaana

    3. 3

      Se oli siinä: Neuvostoliiton viimeinen velka on maksettu

    4. 4

      Oikeusasiamies: Merkittävä määrä velallisia saanut virheellisesti maksuhäiriömerkinnän

    5. 5

      Pauligin päällikkö: ”Hajota ja hallitse” -kilpailutus tuli tiensä päähän

    6. 6

      Norjan öljyrahasto tuotti ennätyspotin rahaa

    7. 7

      OP: Suhdannenousu vasta alkutekijöissä

    8. 8

      Ekonomisti: Nousukauden huipussakaan ei ylletä samaan kuin muissa Pohjoismaissa

    9. 9

      Työntekijä on ihanneiässä vain muutaman vuoden, tutkija sanoo – ”Aikaikkuna alkaa olla jo yllättävän pieni”

    10. 10

      Harhaluulot ikääntyneistä jylläävät työelämässä – eivät sen sairaampia tai muutosvastaisempia kuin muutkaan

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Se oli siinä: Neuvostoliiton viimeinen velka on maksettu

    2. 2

      Työntekijä on ihanneiässä vain muutaman vuoden, tutkija sanoo – ”Aikaikkuna alkaa olla jo yllättävän pieni”

    3. 3

      Pauligin päällikkö: ”Hajota ja hallitse” -kilpailutus tuli tiensä päähän

    4. 4

      Diabeteslääkkeiden korvaus pieneni yli 300 000 suomalaiselta – etujärjestö: osa jättänyt lääkkeet ostamatta

    5. 5

      Tutkimus: Ihminen alkaa inhota työtään 35-vuotiaana

    6. 6

      Uusi ilmiö yleistyy Suomessa – sairaalakuitteja tehtaillaan ”basaareissa”

    7. 7

      Pula osaajista pahenee – eläkkeeltä houkutellaan takaisin töihin, ”7 tonnia ei ole poikkeus”

    8. 8

      Oikeusasiamies: Merkittävä määrä velallisia saanut virheellisesti maksuhäiriömerkinnän

    9. 9

      Kommentti: Eläkkeelle jäävä mies tienaa enemmän kuin lähihoitaja – 3 kuvaa kertoo, miksi Suomi on pulassa

    10. 10

      Seppälää haetaan konkurssiin

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Kommentti: Eläkkeelle jäävä mies tienaa enemmän kuin lähihoitaja – 3 kuvaa kertoo, miksi Suomi on pulassa

    2. 2

      Duunari, pääsetkö näille tuntiansioille? Katso, miten 99 ammatissa tienataan

    3. 3

      Keskituloinen Julia säästi vuodessa 10 000 euroa – näin se onnistui

    4. 4

      Yksi kuva Verkkokauppa.comin kasvusta kertoo Stockmannin ahdingosta – ”En tiedä miten täysjärkisenä olisi pidetty...”

    5. 5

      4 000 asukkaan Sysmä ottaa käyttöön oman rahan

    6. 6

      Tulot yli 4000 €/kk, mutta rahat eivät riitä – yksi päätös voi romuttaa talouden täysin

    7. 7

      Uusi ilmiö yleistyy Suomessa – sairaalakuitteja tehtaillaan ”basaareissa”

    8. 8

      Se oli siinä: Neuvostoliiton viimeinen velka on maksettu

    9. 9

      Pula osaajista pahenee – eläkkeeltä houkutellaan takaisin töihin, ”7 tonnia ei ole poikkeus”

    10. 10

      60 000 hyvätuloiselle veronkevennys? Näin suuren osan kaikista veroista he maksavat

    11. Näytä lisää