Euroopan maiden vajeongelmat kärjistyvät

Euroopan komissio asetti viime viikon lopulla Hollannin ja Italian budjetit erityistarkkailuun ja huomautti Britannian budjettialijäämän ylittävän Maastrichtin sopimuksessa sallitun tason. Alijäämä saa olla korkeintaan kolme prosenttia maan kokonaistuotannon arvosta.

Hollannin alijäämä repesi viime vuonna yli rajan oltuaan vielä vuonna 2002 1,9 prosenttia. Britannian vaje kaksinkertaistui viime vuonna 3,2 prosenttiin kokonaistuotannosta. Italiaa komissio varoitti, koska se arvioi budjettivajeen kohoavan tänä vuonna 2,4 prosentista 3,2 prosenttiin eräiden tilapäisten menoleikkausten päättyessä.

Saksan ja Ranskan budjettivajeet ovat olleet sallittua suurempia jo joitakin vuosia, ja Ranskan tilanne näyttää erityisen heikolta. Vaje nousi viime vuonna 3,2 prosentista 4,1 prosenttiin samaan aikaan, kun Saksan vaje nousi 3,5 prosentista 3,9 prosenttiin. Koko euroalue täyttää edelleen Maastrichtin kriteerin, 12 jäsenmaan yhteenlaskettu budjettialijäämä nousi viime vuonna 2,7 prosenttiin vuoden 2002 2,3 prosentista.

Euroopan talous- ja rahaliiton asettamaa rajaa budjettivajeille moititaan usein euroalueen talouskasvua haittaavaksi pakkopaidaksi, joka estää hallituksia vauhdittamasta talouskasvua laskusuhdanteessa. Vajerajan tarkoitus on kuitenkin hillitä finanssipoliittisten ylilyöntien aiheuttamia inflaatiopaineita, mikä pidemmällä aikavälillä vakauttaa talouskehitystä kaikkien eduksi.

Ennen yhteisvaluutan käyttöönottoa maan ylisuuri budjettivaje kiihdytti inflaatiota ja heikensi ajan mittaan sen valuuttaa. Tämä antoi maan teollisuudelle hetkellistä kilpailuetua. Budjettikuria vahtivat vain kansainväliset korkomarkkinat, jotka vaativat löyhään taloudenpitoon syyllistyneiltä mailta korkeampaa korkoa lainarahalleen. Valuuttakurssien ja korkojen vaihtelu kuitenkin haittasi talouksien tasaista kehitystä ja Euroopan pyrkimystä kohti yhtenäistä talousaluetta.

Euromaiden budjettivajeiden syyt vaihtelevat maittain, ja vajeiden kuriin saaminen vaatii todennäköisesti poliittisesti vaikeita päätöksiä lähivuosina. Portugalin esimerkki kertoo kuitenkin vajeiden leikkaamisen olevan mahdollista. Sen budjettivaje oli 4,1 prosenttia kokonaistuotannosta vuonna 2001, mutta maan hallituksen menoleikkauskuuri painoi sen 2,7 prosenttiin jo vuonna 2002. Viime vuonna vaje jäi 2,8 prosenttiin, vaikka maailman taloustilanne eivät ollutkaan erityisen suotuisa. Portugali aikoo jatkaa vajeen supistamista, ja komissio suosittelee maan vapauttamista erityistarkkailusta.

Eurotalouksista suurimman, Saksan vaje on suora seuraus maan talouden ennakoitua hitaammasta kasvusta, joka on syönyt valtion verotuloja.

Saksan valtiovarainministeri Hans Eichel kertoi alkuviikosta, että maan julkiset menot ovat kasvaneet vain noin prosentin neljän viime vuoden aikana. Hallitus arvioi budjettivajeen palaavan 3,5 prosenttiin tänä vuonna talouden orastavan toipumisen parantaessa verokertymää.

Talouden poikkeuksellisen heikosta tilasta todistaa Saksan inflaation painuminen noin prosenttiin vuoden 2002 puolivälissä. Koko euroalueen inflaatio on kuitenkin pysynyt kahden prosentin tuntumassa, mikä merkitsee Saksan ulkopuolisen alueen hintojen nousseen noin 2,4 prosentin vuosivauhtia.

Toisin kuin Saksassa, Ranskan ja Italian inflaatiovauhdit eivät ole laskeneet talouskasvun hidastuessa. Ranskan inflaatio on pysynyt kahden prosentin tuntumassa ja Italian sen yläpuolella kasvun hidastumisesta huolimatta. Tämä vihjaa, että budjettialijäämän tuoma elvytys ei lisää talouden tuotantoa vaan ainoastaan tuotteiden kysyntää, mikä taas nostaa hintoja.

Molempia maita vaivaa lisäksi budjettikurin poliittinen hankaluus, joka estää kestävät menoleikkaukset. Riippumattomat tutkimuslaitoksen arvioivat Ranskan vajeen ylittävän sallitun rajan ainakin pari seuraavaa vuotta, vaikka Ranskan valtiovarainministeri vakuutti tiistaina sen painuvan alle kolmen prosentin jo ensi vuonna.

Euron käyttöönotto supisti Ranskan ja Italian lainakorkojen riskilisää ja vähensi siten budjettitasapainon poliittista tarvetta. Saksan vaje on sallinut Italian ja Ranskan vältellä rakenneongelmiinsa tarttumista, mutta pelivara alkaa olla lopussa. Itälaajeneminen antaa Saksan taloudelle vauhtia ja vähentää samalla Ranskan ja Italian suhteellista merkitystä EU:ssa. Italian saama varoitus kertoo komission kärsivällisyyden olevan lopuillaan.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  1. 1

   Näistä merkeistä tiedät, ettet rikastu koskaan

  2. 2

   Analyysitoimisto varoittaa: ”Nousukausi ei kestä pitkään”

  3. 3

   Nordean muutto näyttää todennäköiseltä – Wahlroos vihjaili uudesta sijainnista

  4. 4

   United Airlinesin uusi, hunajaisempi ote: taivuttelee matkustajia suurilla summilla

  5. 5

   Verohallinto: Vastikkeeton talkooruoka edelleen verotonta, makkarametreissä muistettava kohtuullisuus

  6. 6

   Eläkkeensaajat tyrmää verottajan linjauksen – ruoka biojätteeksi eikä vapaaehtoisille

  7. 7

   Uskomus kalliista bensasta elää Suomessa – näin asia oikeasti on

  8. 8

   Sampo otti haltuunsa 280 miljoonan osakepotin – miljoonia osakkeita odottaa mitätöinti

  9. 9

   OP:n Karhinen: ”Meillä on ihan aidosti nousukausi”

  10. 10

   Wahlroos: Sammon osakkeita yritettiin haalia väärin perustein – "Oli syytä sulkea ikkuna"

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näistä merkeistä tiedät, ettet rikastu koskaan

  2. 2

   Uskomus kalliista bensasta elää Suomessa – näin asia oikeasti on

  3. 3

   Postissa ulosmarssi – liki miljoona kirjelähetystä voi viivästyä

  4. 4

   Talousvaliokunta hyväksyi esityksen hallintarekisteristä

  5. 5

   Eläkkeensaajat tyrmää verottajan linjauksen – ruoka biojätteeksi eikä vapaaehtoisille

  6. 6

   Näin paljon uusi kunnanvaltuutettu tienaa

  7. 7

   Eurojackpot-voitolla on kolme jakajaa – Epäuskottava sopimus voisi lohkaista siitä jättiverot

  8. 8

   Nokia kiitää pörssissä – tulos yllätti osakemarkkinat

  9. 9

   Ekonomisti: Asumistuen muutos ”iskee ehkä lujimmin työssäkäyviin”

  10. 10

   Nokian tulos heikkeni hieman – ”kartutimme tilauksia hyvin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun ero tuli, miehellä oli 10 miljoonaa ja vaimolla kymppitonni – Ero voi viedä perintömökin tai elämäntyön

  2. 2

   ”Vaahto valui alas mäkeä aamulla” – näin vuokramökeillä rellestetään

  3. 3

   Kesko sulkee 42 Siwaa ja Valintataloa ja avaa 8 K-Marketia – katso lista kaupoista

  4. 4

   Kodin viemäri tukkeutui ja vesi nousi lattialle – asiakas hämmästyi, kun vakuutus ei korvannut

  5. 5

   Tällainen on keskimääräinen asuntolaina – onko sinulla enemmän vai vähemmän?

  6. 6

   Näistä merkeistä tiedät, ettet rikastu koskaan

  7. 7

   Suomalaisille myyty tuhansia litroja väärennettyä moottoriöljyä

  8. 8

   Sijoittajat tulppana asuntomarkkinoilla – ”Yksi varasi 20 asuntoa”

  9. 9

   Eurojackpot-voitolla on kolme jakajaa – Epäuskottava sopimus voisi lohkaista siitä jättiverot

  10. 10

   Uskomus kalliista bensasta elää Suomessa – näin asia oikeasti on

  11. Näytä lisää