Keskuspankkipäätösten viikko alkaa

Arvopaperi- ja valuuttamarkkinoiden kannalta alkavan viikon päätapahtuma on Yhdysvaltain keskuspankki Federal Reserven johtokunnan huomisiltainen kokous. Fedin ei uskota muuttavan ohjauskorkoaan vielä, mutta se saattaa muuttaa rahapolitiikkansa linjauksen nykyisestä neutraalista kiristäväksi, ja Fedin korkopäätöksensä yhteydessä esittämä kannanotto tullaan tutkimaan tiheällä kammalla korkopolitiikkaa koskevien vihjeiden löytämiseksi.

Viime viikkojen taloustilastot ovat kertoneet lähes yksimielisesti talouden kasvun kiihtymisestä, ja vielä yksimielisemmin Yhdysvaltojen inflaatiopaineiden voimistumisesta ennätyksellisen voimakkaasti elvyttävän raha- ja budjettipolitiikan tuloksena. Ainoa yleislinjasta poikkeava tieto on ollut viime torstainen kokonaistuotantotilasto, joka osoitti talouskasvun ja varsinkin sen kestävyyden kannalta tärkeiden investointien jääneen odotettua heikommiksi tammi-maaliskuussa. Kuukauden kuluttua julkistettava, tarkempi tilasto saattaa antaa myönteisempiä signaaleja maaliskuun voimakkaiden työvoima- ja tilauskantalukujen ehdittyä mukaan tilastoon.

Viikonlopun uutisanti ei tarjoa paljoakaan materiaalia markkinoiden päätöksentekoon, Yhdysvaltojen sotilaallinen takaisku lisää Bushin hallituksen halua ryhtyä toimiin esimerkiksi talouden pönkittämiseksi, vaalit painavat jo päälle, mikä saattaa vaikuttaa keskuspankinkin päätöksentekoon. EU:n laajeneminen puolestaan antaa Euroopan Keskuspankin torstain kokoukselle uutta pureksittavaa.

Omat lisänsä markkinoiden liikkeisiin tuo tällä viikolla Japanin ja Kiinan markkinoiden vapaa viikko. Kiina juhlistaa vappua koko viikon, ja Japanissa vietetään useiden kansallisten juhlapäiväin niin sanottua kultaista viikkoa aina perjantaihin asti, mikä vähentää toimintaa ainakin valuuttamarkkinoilla. Iso Britannia puolestaan viettää tänään vappua varsinaisen juhlan osuttua viikonloppuun.

Osakemarkkinoilla perjantain oli melko rauhallinen. Dow Jones heikkeni 0,5, S&P 500 0,6 ja Nasdaq kaksi prosenttia. Pelko inflaation kiihtymisestä ja korkotason noususta hermostutti osakesijoittajia Fedin kokouksen alla.

Aasiassa Tokion markkina ovat olleet kiinni, ja Kiinan vapaapäivä on pitänyt Hongkongin markkinoita hiljaisina ja Hang Seng on suunnilleen entisellään. Kospi on heikentynyt 0,1 prosenttia eli tuskin mainittavasti.

Euroopan markkinoilla suuntaa haetaan paitsi keskuspankin päätösten odottelusta myös uudelleen vahvistuneesta eurosta, joka vaikuttaa ainakin vientialojen osakkeisiin.

Korkomarkkinoilla liikkeet olivat perjantaina myös niukanlaisia. Yhdysvaltojen kaksivuotisen viitelainan tuotto nousi 2,3 prosentista 2,33 prosenttiin, mutta kymmenvuotinen laski 4,53 prosentista 4,49 prosentin kautta 4,52 prosenttiin.

Saksan kaksivuotinen laski 2,48 prosentista 2,44 ja kymmenvuotinen 4,2 prosentista 4,17 prosenttiin. Lyhyet rahamarkkinakorot ovat olleet laskusuunnassa, mikä vihjaa pääoman taas etsineen turvaa eurosta viikonlopun ja Japanin lomaviikon alla.

Valuuttamarkkinoilla dollari on kellunut 110 ja 110,5 jenin välillä ja euro kivunnut 1,19 dollarin tuntumasta hieman1,2 dollarin alapuolelle. Samalla yhteisvaluutta on vahvistunut 131 jenin tienoilta 132 jenin tuntumaan. Japanin ja Kiinan vapaapäivän vuoksi liikkeet ovat olleet tänä aamuna todella vähäisiä.

Viikon tapahtumakalenteri on kohtalaisen vilkas. Yhdysvaltojen keskuspankki siis päättää korkopolitiikastaan huomisiltana, ja Euroopan virkaveljet antavat oman päätöksensä lausuntoineen torstaina. Tavallisesta poiketen EKP kokoontuu Helsinkiin.

Yhdysvaltojen tilastoviikko on myös vilkas, tänään luvassa on teollisuuden ISM-indikaattori huhtikuulta, huomenna korkopäätös ja keskiviikkona yksi kuluttajaluottamusindikaattori. Torstaina saadaan tammi-maaliskuun työvoimakustannukset ja tuottavuuden kehitys, ja vilkas viikko päättyy perjantaina huhtikuun työllisyystilastoihin. Työpaikkoja toivotaan syntyneen huhtikuussa hieman alle 170 000, joista 5000 teollisuuteen.

Euroalueen tärkeimpiä lukuja tällä viikolla ovat tänään julkistettava Italian budjettivaje, huomiset tiedot tuottajahintojen kehityksestä sekä Saksan ja Espanjan työttömyyslukemat. Lisäksi luvassa on hajatietoja eri euromaiden teollisuuden ja palvelualojen näkymistä ja huhtikuun kuluttajahinnoista. Tilastot jäävä kuitenkin suurelta osin keskuspankkien päätösten ja kannanottojen varjoon.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  1. 1

   Autotehtaan 30 000 euron vuosipalkka herätti ihmetystä – näin Valmet Automotive vastaa

  2. 2

   Suomen taloudelle povataan yhä parempaa – näin se voi vaikuttaa uudistuksiin

  3. 3

   Muut eivät huoli nurin mennyttä eläkekassaa – lasku lankeamassa kaikille palkansaajille

  4. 4

   Burger Kingin menestys Suomessa yllätti – tulossa 10–15 uutta ravintolaa tänä vuonna

  5. 5

   Ericssonilta massiivinen kriisisuunnitelma – maksaa miljardeja kruunuja

  6. 6

   Tekes ja Finpro yhdistetään

  7. 7

   Jotakin tapahtui Ericssonissa toimitusjohtajan potkujen jälkeen – Nokia on jo hyötynyt

  8. 8

   Tässäkö Suomen raskaimmat ja stressaavimmat työt? Katso 30 ammatin lista

  9. 9

   Rakennusliitto pillastui suunnitelmasta "tuoda rakentajia Afrikasta ja Kiinasta"

  10. 10

   Fiva: Eläkeuudistus mahdollistaa isommat riskit

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Autotehtaan 30 000 euron vuosipalkka herätti ihmetystä – näin Valmet Automotive vastaa

  2. 2

   Tässäkö Suomen raskaimmat ja stressaavimmat työt? Katso 30 ammatin lista

  3. 3

   Muut eivät huoli nurin mennyttä eläkekassaa – lasku lankeamassa kaikille palkansaajille

  4. 4

   Entinen VVO kertoo, miksi sen uusi nimi tarkoittaa koiraslohta

  5. 5

   Burger Kingin menestys Suomessa yllätti – tulossa 10–15 uutta ravintolaa tänä vuonna

  6. 6

   Käyrä hyppäsi kattoon – näillä luvuilla Suomi kasvaisi hurjaa vauhtia

  7. 7

   Suuryhtiöiltä käräjöidään 12 miljoonaa: ”Kyyneleet silmissä on kerrottu, kun pappa hoiti metsää”

  8. 8

   Siperia opettaa: tiedetäänkö Venäjällä öljystä jotain, mitä muualla ei?

  9. 9

   Trumpin dollarille tuoma arvo katosi – ”Vaikutukset vasta alkaneet”

  10. 10

   Osa Uudenkaupungin autotehtaan työntekijöistä on vuokratyöläisiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Palkka 30 000 euroa/vuosi, koulutusta ei tarvita – yksi vaatimus autotehtaalla kuitenkin on

  2. 2

   Tiesitkö, missä lentäjät nukkuvat lennoilla?

  3. 3

   Ei työkokemusta, palkka liki 4 000 euroa – näissä ammateissa saa heti hyvät ansiot

  4. 4

   Autotehtaan 30 000 euron vuosipalkka herätti ihmetystä – näin Valmet Automotive vastaa

  5. 5

   Narisija valitti 5 pennin virheestä – 44 vuotta taloyhtiöiden hallituksissa istunut Eila iski takaisin

  6. 6

   Tässäkö Suomen raskaimmat ja stressaavimmat työt? Katso 30 ammatin lista

  7. 7

   Mahdottomana pidetty suomalaiskeksintö saikin sijoituksen Japanista

  8. 8

   ”Omat rahat menneet ja ehkä vieraatkin” – toimi näin, jos epäilet katalaa +44 -huijausta

  9. 9

   Mitä 250 000 eurolla saa Helsingissä, Tallinnassa ja Tukholmassa? HS: Asunnot hyvin eritasoisia

  10. 10

   Autotehdas palkkaa yli tuhat – näin paljon he saavat palkkaa

  11. Näytä lisää